Monday, 9 July 2018

Poutapäivät

Naapurin tryskissä pesivät haarapääskyt ovat saaneet katraansa ulos ja lentoharjoituksiin. Poikaset ovat taitolentäjiä jo pieninä, vaikka pyrstösulat eivät vielä ole kovin pitkät.

Summer Days
The barn swallow family that has been nesting in the neighbour's barn has come out. The chicks are skilful pilots even when the tail feathers have not fully developed yet. Since the barn is right at our boundary I get to enjoy the birds too, they come to hang out at the rustic (half-rotten) arch.
This year they did not nest under my eaves, but hopefully next year again.

Tryski on aivan tonttiemme rajalla, niinpä lintuset käyttävät viereen rakentamaani puolilahoa köynnöskaarta hengailuun.

Jostain syystä eivät taloni räystäiden aluset kelvanneet tänä vuonna, mutta onneksi pääskysenpesä on lähellä ja niiden upeasta lennosta ja iloisesta sirkutuksesta saa nauttia omalla pihalla.
Yhtenä päivänä, kun saunan ovi oli auki, ne tosin suunnittelivat pesän rakentamista saunaan. Olin avannut oven hetkeä aiemmin ja kun menin sisään sytyttämään kiukaaseen tulen, räpisteli pari hämmentynyttä pääskyä ulos. Seinään oli jo kiinnitetty pari heinänkortta savikokkareen avulla. Toivottavasti ne löysivät yhtä hyvän ja suojaisan paikan muualta. Viereinen puuliiterin ovi on kyllä koko ajan auki, mutta sitä ne eivät kelpuuttaneet. Saunassa on kieltämättä parempi sisustus, paneloidut seinät ja niin edelleen.

Muuten täällä jatkuu heinäkuu kuten kesä tähänkin asti. Kuivuus koettelee: kohta viikon takainen 13 mm sade ei tunnu enää missään, tuuliset päivät ovat kuivattaneet kasvit ja mullan tehokkaasti. Onneksi sadetta tuli sentään sen verran, niin sai sadevesitynnyrehin vähän kasteluvettä.


Kivipellon Sailan viime vuonna lähettämistä siemenistä kylvetty musta-apila kukkii kedolla. Kukinnot ovat kuvan ottamisen jälkeen vielä hieman mustuneet. Tämä on todella hauska kasvi, kiitos kaima!
Saila lähetti myös kelta-apilan siemeniä, mutta se kylvös kuoli viime kesän kuivuuteen. Onneksi siemeniä oli jäljellä, niin tein loppukesällä uusintakylvön purkkiin ja jätin sen ulos talveksi. Istutin tuppaan vastikään kedolle, toivottavasti se nyt lähtee kasvuun.

(kävin tässä välissä kastelemassa)

Pikkujasmike 'Erectus' levittää metsämansikkaista tuoksuaan kuistin kulmalla. Tuulahduksen myötä tuoksu leviää myös aurinkotuolissa nautiskelijan nenään.
Siitä tuli mieleen tutkia, voisiko jasmikkeen kukkia syödä, tai laittaa esim. G&T-lasiin koristeeksi ja mausteeksi. Varmaa tietoa jasmikkeiden syötävyydestä en löytänyt, mutta en myrkyllisyydestäkään. Mutta sellainen kiinnostava tieto tuli vastaan, että pihajasmikkeen lehdissä on saponiinia ja antibakteerisia aineita. Toisin sanoen niitä voi ottaa muutaman ja hieroa veden kanssa, niin saa kädet pestyä. Loistavaa! Kun vain pihajasmike kasvaisi... en raaski kerätä siitä lehteäkään, kun peurat pitävät sen onnettomana alle metrisenä ja latvoista syötynä risukasana. Siitä(kin) oli tarkoitus tulla parimetrinen peurasuoja tontin rajalle.

Koska unohdin ostaa sitruunaa kaupasta, olen keksinyt laittaa karviaisia G&T:iin. Se toimii todella hyvin.
Tällaista täällä, leppoisaa viikkoa!


Kelta-apila – Trifolium aureum
Musta-apila – T. spadiceum
Pihajasmike – Philadelphus coronarius
Pikkujasmike – P. × lemoinei

28 comments :

 1. Pääskyt ovat ihastuttavia. Voi, toivottavasti saisitte sinne kunnon sateen. Tosin, tuollaisen kuivuuden jälkeen saisi varmaan sataa kaksi viikkoa putkeen, jotta maa kunnolla kastuisi.
  Ihanaa uutta viikkoa Siulle ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta, tarvittaisiin oikea sadekausi, että maa kostuisi pinnan paria senttimetriä syvemmältä, se on niin rutikuivaa. Ihan 100 mm saisi sataa, mutta sellaisia määriä tänne ei ikinä kerry. 13 mm on täälläpäin huippulukema :-D
   Kiitos, samaa sinne!

   Delete
 2. Oi, miten ihana haarapääskyjen perhe! Poikaset oikein suu ammollaan odottelevat ruokaa.
  Tuosta musta-apilasta ja pihajasmikkeiden puhdistavista vaikutuksista en ole ennen kuulluutkaan.
  Mahtavaa, miten uutta tietoa saa ammennettua blogiystäviltä.
  Mukavaa uutta viikkoa Saaripalstalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta-apila oli minullekin ihan uusi tuttavuus. Luontoportin mukaan se on tulokaslaji, mutta ei haitallinen sellainen, vaan kuuluu kulttuurimaisemaan. Maatalouden muutosten myötä se on kovasti harvinaistunut.
   Olisikin hauskaa kokeilla käsienpesua pihajasmikkeen lehdillä! Kuulemma hitusen vaahtoakin syntyy.
   Kiitos, samaa sinne!

   Delete
 3. Just eilen puhuttiin äidin kannssa räystäspääskyistä, kun niitä emme ole nähneet vuosiin. Lapsuudessani Luvialla, oli pesä pesän vieressä kaupan ulkovaraston räystään alla ja sama mammalassa maatilalla, mutta siellä päärakennuksessa.

  Meidän jasmiini on liina varjossa nyt kun puut ovat kasvaneet ja siihenhän peurat eivät vahingossakaan koske...

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sehän on mukavaa, että peurat ovat antaneet sen kasvaa. Täällä ne ovat lähes jokaöinen riesa pihalla, niinpä mikään, mistä ne pitävät, ei pääse kasvamaan. Kasvimaalla ei kasvakaan mitään muuta kuin alle kymmensenttisiä versontappeja ihan kaikesta, mitä olen kylvänyt.

   Delete
 4. Replies
  1. On ne ihania! Mulla on jo syksyntuloahdistus, niinpä ajattelen surulla taas sitä päivää, kun iloinen tsirpitys hiljenee. Se on niin ankeaa!

   Delete
 5. Tuollaista lentonäytöstä luulimme mekin pääsevämme seuraamaan, kun talitintit tekivät pesänsä pönttöömme pihalla, mutta ne mokomat lähtivät saman tien lentoon. Vähän aikaa kuului pöntöstä kova piipitys ja siipien viuhke ja kun ulos pääsivät melkein saman tien katosivat..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tintit ovatkin tosi nopeita häipymään, en ole ikinä onnistunut näkemään niiden pesästälähtöä, kirjosiepon poikasiakin aniharvoin. Pääskyt jotenkin jäävät enemmän näkösälle ja pesän läheisyyteen. Ne ovat muutenkin niin näkyviä ja kuuluvia lintuja, koko ajan lentelevät pihassa.

   Delete
 6. Meilläkin on pääskysiä pihassa, samoin kirjosieppoja on ollut. Tänään kävin vintissä ja pelästyin kun hirveä surina kuului, että ampparit on rakentaneet sinne pesän, vaan ei missään näkynyt vaikka pörinä oli jatkuvaa...Ulkoa katsoen sitten huomasin, että ne kulkivat ulkokautta vintin sisäkaton ja ulkokaton väliin pienestä raosta. Onneksi se pesä ei ollut vintissä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sehän on varmaan ihan hyvä paikka amppareille, pesä saa olla sateelta suojassa ja teille ei tule ampparit sisään :-)

   Delete
 7. Hienosti kukkii tuo pikkujasmikkeesi, vaikka ei olekaan peuran hampailta säästynyt. Minunkaan pikkujasmikkeeni eivät voi liian lihavasti. Pari vuotta sitten kaivelin maata niiden juurilta kukkapenkkiä laajentaessani. Juuria luultavasti vahingoittui ja viime kuivina keväinä pensaani ovat kuivuneet pahasti. Elossa puskani kuitenkin ovat, ja toivottavasti ne joskus vielä kasvavat rehevinä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuota ei onneksi lähes ollenkaan syödä, mikä on yllättävää, sillä viereiset kultapallot ja päivänliljat latvotaan kyllä säännöllisesti. Mutta tontin laidalla kasvava pihajasmike, josta piti tulla oikein valtava puska, ei kuki ikinä, se on raaskuinen pieni risukasa, latva täynnä poikki purtuja oksantappeja. Todella ruma, ja kyllä sapettaa, hemmetin paskahousut.
   Hyvä tietää tuo, että jasmike voi olla hyvin herkkä juuriston häirinnälle. Monesti puskien juurella tulee kaiveltua, kun jotain haluaa istuttaa, kitkeä tms.

   Delete
 8. Voi teidän kuivuuttanne. Sinne saisi sataa kunnon sateet jotta tilanne helpottuisi, mielellään pian eikä sitten syksyllä. Poimin tänään metsämansikan laventelin vierestä. Ihan kuin metsämansikka olisi vähän maistunut laventelille, tai sitten se laventelin tuoksu hämäsi. Oli vähän kummallinen yhdistelmä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuh, sitten syksyllä tulee kyllä. On hassua, miten harvoin täällä sataa. Toisaalta muistan lapsuuden purjehdusreissuilta kyllä sen, että heinäkuussa oli Hangon puistoissa aina keltaiseksi palaneet nurmikot ja saarissa tällaiset kuivat laitumet kuin täälläkin. Tänä vuonna vain kuivuus tuli tavanomaista aikaisemmin, ja kun siihen päälle tulee tavanomainen heinäkuinen kuivuus, niin tämä jo hirvittää.
   Äsken tuli niin lupaavia harmaita pilviä idästä kohti, mutta jotenkin ne vain jättivät satamatta ja hajaantuivat lopulta.
   Hei, justiin luin jostakin blogista (olisko ollut Mustavalkoisten koti), että mansikan viereen ei kannata kylvää korianteria, sillä mansikoihin tarttuu niiden maku :-D

   Delete
 9. Samaa pääskysten puuhaa katselin tänään pihassa. Poikasten ruokkiminen ja lentoharjoitusten pito on kovaa työtä. Karviaiset kuulostaa oikein hyvältä g&t:n kaverina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On jotenkin vaikea kuvitella, miten paljon ötököitä lintujen täytyy syödä, niidenhän täytyy kuluttaa valtavasti energiaa lentäessään. On hienoa voida tarkkailla luontoa ihan omalla pihalla tai kuistilta käsin.
   Karviaiset toimivat niin hyvin juomassa (etenkin halkaistuina), että ihmettelen, miksi en aiemmin ole tajunnut kokeilla muuta kuin sitruunaa! Tai enpä liene ostanut ginipullon kuin pari kertaa elämässäni aiemmin, mutta kumminkin :-D

   Delete
 10. Suloinen pääskyperhe! Sadetta odotellaan täälläkin - alkaa kastelu käydä jo työstä ja ei se tunnu enää edes auttavan.
  Leppoisaa viikkoa myös sinulle😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta, kasveille pitäisi kaataa kottikärryllinen vettä kerrallaan, eikä kastelukannullinen - maa on niin läpeensä kuivaa hyvin syvältä. Tulisipa kunnon sade. Huomiselle oli jossain vaiheessa luvassa ukkosia, sehän yleensä tietää sadetta - ääh, ne ovat hävinneet ennusteesta ja tilalla on 20 % mahdollisuus saada 0,2 mm sadetta. Voi möhnä.

   Delete
 11. Kyllä miun syvämmessä läikähtää, kun piäskyset niän lentävän. Ovat taitolennon mestarit ja aikuiset härneväät varmaan siun kissoja.
  Pikkujasmike on kaunis ja sitä pitäs miunkin hankkii!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pääskyset ovat niin iloisia lintuja, upeita lentoja ja pirteää sirkutusta. Kyllä ne tekevät kissoja ärsyttäviä syöksyjä kohti :-D Entinen Viljo-kissani meni silloin litteäksi maahan makaamaan, ihan kuin pääskyset eivät olisi huomanneet sitä - iso harmaa pitkäkarvainen kolli! Kyllä ne varmaan näkivät sen kilometrin päähän.
   Pikkujasmike ehdottomasti ostoslistalle, se on niin ihana.

   Delete
 12. Ihanat kuvat ja niin suloinen pääskyperhe♥ Lintujen eloa voisi seurailla vaikka kuinka kauan:) Oih..tuo Jasmike, meillä teki tänä vuonna ensimmäisen kerran kukkia vaikka pikkuinen pensas onkin ja ihastuin kertaheitolla siihen tuoksuun..että voikin olla hyvä tuoksu, minä vaan sitä nuuskuttelisin ja nuuskuttelisin:) Kauniita kesäpäiviä♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jasmikkeet ovat kaikki ihania. Onneksi Tähtisilmääkään ei kovasti syödä, vain sitä tavallista pihajasmiketta - jossa olisi taivaallinen jasmiinintuoksu, jos se joskus kukkisi!
   Kiitos, samaa sinne!

   Delete
 13. Pääskyset ajattelivat tietysti - ja sinänsä oikeassa olivatkin - että sisätiloissa on rauhallista ja mukavaa asua! Eivät vain havainneet, että sauna ei ehkä ole maailman paras idea asuintaloksi. Siitä närkästyneenä sitten muuttivat naapuriin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih! Tuo poikue asusteli kyllä jo naapurissa silloin, mutta selvästi joku pari oli kesän toista pesintää suunnittelemassa. Toivottavasti löysivät hyvän paikan.

   Delete
 14. Onpa sinulla komea lentue pääskyjä! Vaikka ne sotkevat aina ihan kamalasti, tykkään niistä silti. Meillä ne asustavat puuhamaassa katon suojissa ja lentävät sinne oven alta. Jossain meillä asuu kaksi paria tervapääskyjäkin. Tykkään pääskyjen kirkumisesta! Se on niin kesää se!

  Hyvä että sait apilat kasvuun. Mulla kelta-apila on taimella ja musta-apila myös. Sisko antoi lapiollisen musta-apilaa mulle. Heillä sitä kasvaa luonnostaan samoin kuin kelta-apilaa. Tuo musta on aika hauska!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pääskysten sotkuista viis veisaan, ne ovat niin ihania, ja kaipa sekin kakka jotakin kasvia lannoittaa ;-) Vilkas säksätys ja kirkuminen on niin ihanaa kuultavaa. Kyllä sitten on hiljaista, kun ne lähtevät.
   Ihanaa kuulla, että ihan luonnonkantaa! Täällä saaristossa en ole ikinä nähnyt, mutta ehkä vain en ole tajunnut, tai sitten noita ei kasva täällä. Söpöä jänönapilaa kasvaa, se on kuin jänön töpöhäntä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!