Tuesday, 8 August 2017

Muotopuutarhan vinot kirahvit


Muotopuutarhaan on avautunut vallan uusia kukkia. Ensinnäkin upea valkoinen ranskantulikukka, joita Mama's garden -blogin Minna toi viime kesänä pieneen ruusutapaamiseen. Toivottavasti tämä viihtyy ja tuottaa paljon jälkeläisiä!
Kuivuudessa kukkavarsi on vain 30 cm korkea, mutta ei se mitään, kyllä tämäkin näkyy. Kukissa on ihastuttava väritys: purppuraiset emit ja oranssit heteet (meniköhän osat nyt oikein...), minikokoinen värien ilotulitus.

New Flowers
This year there are a couple of novelties in my English garden: a white nettle-leaved mullein that a blogger colleague gave last year, and some Cephalaria gigantea that have finally come to bloom, after two years from sowing!

Toissa kesänä kylvämäni kaukasiankirahvinkukat ovat sen sijaan venyneet lähes luvattuun kahden metrin pituuteen, mikä ei välttämättä ole järkevää tuulisessa saaristossa.

Lähikuvassa: kaukasiankirahvi.
Pitkässä varressa huojuvien kukkien kuvaaminen on lisäksi äärimmäisen haastavaa! Tämä on ainoa tarkanpuoleinen otos paristakymmenestä yrityksestä.
Heteen ponsien tumma väritys on jännittävä, etenkin, kun joissakin kukissa ponnet ovat vaaleat.


Osa kirahveista on sentään enemmän pysty- kuin vaakasuorassa.

Vasta kukkimaan ryhtyneitä edustaa myös harmaaminttu. Taustalla The Pilgrim -ruusu, joka on valtavan kauniin sävyinen ja kukkii aika pitkään.

Osa sen kukkavarsista on matalia ja heiveröisiä, jolloin kukinnot ovat laskeutuneet aluskasvina kasvavan keltalehtisen mäkimeiramin päälle. Siirsin meiramista jakopaloja muidenkin ruusujen alle, sillä ne todella tarvitsevat aluskasveja. Muuten ruusun tyvellä on kalju multapinta, johon nokkonen tai ohdake pääsee pian pesiytymään.


Ritarinkannuskin sointuu The Pilgrimiin kivasti. Taustalla keto ja paahdepenkin vaaleansinisenä hohtava sikuri.


Muotopuutarhassa on muitakin ruusuja kukassa. Neilikkaruusu 'Pink Grootendorst' on aloittanut kukinnan ja köynnösruusu 'Flammentanz' kukkii yhä vain!

Eläköön helteetön kesä: kuukausi kukassa!

Ihastuttava tähkäverbena tuntuu tekevän joka yö salaa uusia kukkahaaroja. Olen niin iloinen näistä. Tähänkin kasviin ihastuin jo vuonna 2007 – joskus ihastumishetki tarkentuu tiettyyn kohtaan – ja viime kesänä sain tätä viimein omaan puutarhaani kolmin kappalein: kaksi violettia ja yhden vaaleanpunaisen. Oi onnea!

Tästä tulee maratooni, jaksatko vielä...
Tähkälaventelit kukkivat täyttä häkää. Ransu esittelee (jos näet laventelit Ransun takaa).


Lisää sinistä tulee 'Taplow Blue' -sinipallo-ohdakkeista. Taustalla tarhasarjalilja 'Sweet Surrender'. Tätäkin, kuten montaa muuta nuokkuvakukkaista liljaa, myydään tiikerililjana, mutta eivät nämä ole tiikeriä nähneetkään, monien lajien risteymiä ja jalosteita ovat, jolloin ne luetaan tarhasarjoiksi. Mutta valkoinen tiikerililja on toki hieno nimi ja sopii Ransun nimikkokasviksi.

Seuraavaksi kukkaan tulee keltakaunokki, oranssin pyyhkeen edessä. Kirjoukonhattu siitä vasemmalle on kukkinut kaikessa hiljaisuudessa aika vaisusti, voi olla, että se kaipaa lisää elintilaa. Syksymmällä saattaa keltakaunokki lähteä, sillä se on jo tuottanut jälkeläisiä ja tuo alkuperäinen puska uhkaa syödä alleen myös viereisen 'Wladyslawa' -kiinanpionin. Jossa on muuten vielä yksi kukkanuppu, huomasin eilen!

Näkymä muotopuutarhaan Rohanista käsin + Ransuli Karvapehvan iltahepuli.
Aurinkoisia elokuun päiviä!


Harmaaminttu – Mentha longifolia
Kaukasiankirahvinkukka – Cephalaria gigantea
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Kirjoukonhattu – Aconitum stoerkianum 'Bicolor'
Mäkimeirami, keltalehtinen – Origanum vulgare 'Aureum'
Ranskantulikukka, valkoinen – Verbascum chaixii var. album
Ritarinkannus – Delphinium
Sikuri – Cichorium intybus
Sinipallo-ohdake – Echinops bannaticus
Tarhasarjalilja – Lilium Hollandicum-Ryhmä
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia
Tähkäverbena – Verbena hastata

26 comments :

 1. Ihanat kukka kuvat, mutta tykkään tuosta viimeisestä tosi paljon. jotenkin niin kesäkuva♥

  ReplyDelete
 2. Eläintarha puutarhassa.
  Korkeita hujoppeja ja ihana Pilgrim. 💛
  Vau!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täältä löytyy ainakin kirahveja, elefantteja, karhuja, käärmeitä, pukkeja, tiikereitä, panttereita ja hepuloivia manuleita!

   Delete
 3. Hienot on kirahvit 😁 ja karvapehvali tietty.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karvis kiittää, kirahvit varmaan myös!

   Delete
 4. Viimeisessä kuvassa on ihana tunnelma. Tänä kesänä minulla meillä on ollut harmillisen vähän pyykin kuivatusta ulkona. Säät ovat olleet niin epävakaat, kun olen ollut kotona.

  Tuota Pilgramia ja keltalehtistä mäkimeiramia ihastelen taas. Pitää varmaan hankkia itselleenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi! Täällä taas ovat pyykit kuivuneet hetkessä, viime viikkoon asti. Jopa tapauksessa ripustan ne aina ulos, sillä ei ole sisäkuivatuspaikkaa edes.
   Kannattaa hankkia! Jaoin keltalehtistä mäkimeiramia myös pinkin neilikkaruusun alle nyt, se sopii varmasti siihenkin mainiosti. Siementaimia se ei tee lainkaan.

   Delete
 5. Kylläpä sinun Pilgrimisi kukkii ihastuttavan pitkään. Säät ovat olleet sille suosiolliset.
  Tykkään Sweet Surrenderista tosi paljon. Tiikerinliljana sen olen ostanut, mutta ihan sama. Sen nuokkuva ja runsaskukkainen olemus on kerrassaan viehättävä ja kukka todella kaunis.
  Pyykin kuivatus ulkona on yksi kesän hienoimmista puolista. Mikä sen mukavampaa, kuin viikata kuivaa pyykkiä narulta ja haistella kesäillan tuoksuja. Ihan ilmainen pientaloasukin etu, jota ihmeen harva nykyisin käyttää. Viimeinen kuva on siis kovasti minunkin mieleen. Ja vielä kissa siinä kuvassa bonuksena.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harvoin saa ruusun kukinnasta nauttia näin pitkään! No nämä Austinit ovat kyllä aika ahkeria tekemään yhä uusia nuppuja. Minäkin ostin Sweet Surrenderin valkoisena tiikerililjana, kunnes valistuneempi Pirkko Kahila huomautti, että se on tarhasarja eikä mikään tiikeri :-D Kolmesta sipulista kaksi vieläpä tuotti karmean värisiä oranssinpunaisia kukkia, tai tähän muotopuutarhaan aivan karmean värisiä. Punaisessa villissä penkissä ne ovat ihan ok, mutta peura söi kukkalatvat tänäkin vuonna. Joidenkin kasvien kanssa se ei edes kovin paljoa harmita.
   Narulla kuivuva pyykki on vieläpä hauskan näköistä! Miksi ihmeessä sitä ei harrasteta.

   Delete
 6. Kesäset pyykkikuvat ja kukkakuvat oot laittanu! Pilgrim ja harmaaminttu ovat molemmat kauniita ja pittää panna muistiin! Hyvä kun työ ootta suanu vettä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kivaa, sadevesitynnyrit on taas täynnä ja sillä vedellä voi kastella seuraavaa sadetta odotellessa :-)

   Delete
 7. Kirahvinkukka on hauska. Ostin sellaisen viime elokuussa Mustilan taimipäivältä ja nyt se kukkii. Voi onnea. Vaan aika korkealla kukat huitelee. Juuri postasin keltaisesta tiikerililjastani. No ei se kyllä muuten muistuta tiikerililjaa kuin nuokkuvilla kukillaan. On paljon paljon suurempi kuin oranssi tiikerini. Punainen on lähempänä oikeaa tiikerililjaa mutta joku jalostehan sekin on. Mutta kauniita.
  Flammentanz on upea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirahvi kuulemma tekee siementaimia jonkin verran, ja muistan taimikasvatuksen olleen aika helppoa. Itivät nopeasti, ainoastaan kukkimiskokoiseksi meni kaksi vuotta. Mutta jos olisi ollut jotain hyvää pussimultaa, niin ehkä ne olisivat olleet nopeampia, minä kun tarjoan taimikasvatuksille yleensä aika köyhää maata. Tänä vuonna koulin yhdet taimet lannoitettuun pussimultaan ja voi veljet, kuinka ne ovatkaan lähteneet kasvuun.
   Flammentanz on tänä kesänä ollut sellainen, että olen joutunut moneen kertaan vetämään haukkuni takaisin - yleensä en ole siitä niin kovasti piitannut. Ihme kyllä, se talvehti loistavasti latvaa myöten, vaikka huhtikuu oltiin pakkasella!

   Delete
 8. Villahousupojalle kiitokset esittelystä.

  ReplyDelete
 9. Olipa kaunis Ranskantulikukka, Pallo-ohdake ja moni muu. Nautinnollisia syyskesän päiviä puutarhaasi.

  ReplyDelete
 10. The Pilgrim -ruusu ja keltalehtinen meirami viehättävä yhdistelmä. mäkimeiramia siirtelen itsekin moneen paikkaan, on kelpo yrtti, kaunis kukkiessaan ja mehiläiset tykkää:))
  pihapiirissäsi on mukavan levollinen tunnelma. pyykkien kuivatus ulkona on tosiaan tänä kesänä ollut aikamoista taiteilua, mutta aina kuivatan, jos vaan pystyy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tavallinen mäkimeirami on kiva, mutta se tekee niin hirmuisesti siementaimia, että ihan parhaisiin kukkapenkkeihin en sitä halua.

   Delete
 11. Noi kirahvit on mun lemppareita!
  Mulla on ollut niitä monta vuotta kasvimaan takana huojumassa, mutta tänä keväänä ne olivat yhtäkkiä hävinneet kuin tuhka tuuleen. Täytyy kyllä hommata niitä jostain uudestaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, kadonneet kirahvit! Mutta jos niiden siementaimia olisi kuitenkin tallella maassa. Kasvi ei ehkä ole kovin pitkäikäinen sitten... Täytyy pitää silmät auki. Voisin laittaa sulle siemeniä tulemaan syksymmällä!

   Delete
 12. Kaunis Pilgrim ja hassut kiravit! On sinulla siellä uskomaton puutarha, sellaisia kasveja joita en ole kuunaan tavannutkaan! Kylmä kesä minuakin ilahduttaa vain ja ainoastaan siksi, että moni kasvi on kukkinut tosi pitkään, myös minun Flammentanzini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikenlaista on tänne vuosien saatossa ehtinyt kertyä :-)
   Flammentanz on niin upea kukkiessaan, että mielellään sitä varten luopuu helteistä.

   Delete
 13. Näitä puutarhakuvia on aina ilo katsella ♥.

  Meillä on tuota samaa ranskantulikukkaa ollut monta vuotta (kasvatettiin siemenestä). Nyt tänä vuonna pihaan on ilmestynyt myös keltaista ranskantulikukkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukava kuulla :-) Taitaa manuli vielä lisätä kiinnostusta puutarhakuviin siinä osoitteessa!
   Pitkään olin siinä luulossa, että ranskantulikukkaa ei ole olemassakaan keltaisena, mutta onhan sitä. Ja koska nämä tekevät siementaimia, voi sellaisiakin syntyä. Täytyy pitää silmällä, tosin kivoja nämä kaiken väriset ovat, keltaisissakin taitaa olla tuo värikäs keskus.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!