Sunday, 13 August 2017

Ihana sade tuli

Eilen ei tullut mitään ukkosentapaista tänne päin. Vähän satoi (2 mm). Onneksi tänään saimme enemmän sadetta! Vuoroin paistoi aurinko, vuoroin satoi, usein yhtä aikaa.

Blessed Rain
The summer has been dry so far. Yesterday there was a promise of heavy thunderstorms and a lot of rain, but in the end it hit much further east and we only got a mere drizzle. Luckily, today it has rained more. We have had alternating sun and showers all day and sometimes simultaneously.


Peurat jättivät toiseen tiikerililjaan onneksi muutaman nupun jäljelle, ensimmäinen niistä avautui raikkaassa kesäsateessa.

Oranssiin penkkiin tuo lisää väriä myös päivänsilmä 'Asahi', oikea herkku.


Portaanpielen ruukussa kasvaa sama tuoksuherne kuin kasvimaalla: tummakukkainen 'Beaujolais', sekoittumassa kärhön lehdistöön.


Kuistin kupeessa on ihana sinikuunlilja 'Frances Williams'. Kuunliljat ovat peurojen herkkua, useinkaan ei saa ihailla näin kokonaisia lehtiä, on vain nysät jäljellä. Tänä kesänä tilanne on hieman parempi kuin useimpina vuosina, laskin äkkiä viisi kuunliljaa, jotka ovat vielä ehjiä!


Tämä on ihan tavis-kirjokuunlilja 'Mediovariegata', Oma PIHA -lehden lukijalahja jostakin kymmenisen vuoden takaa... En usko, että olen aiemmin nähnyt tätä kukassa.
Aiemmin tämä kasvoi sinikuunliljan vieressä eikä ollut siinä lainkaan edukseen, erilaiset ja kuitenkin liian samanlaiset lehdet eivät natsanneet yhtään. Siirsin tämän laadun sitten kansoittamaan toivotonta paikkaa vaahteran alla, missä ei lähes mikään viihdy ja kas – siinä tämä on oikein passeli. Miten kaunis kukkakin!


Kuistin kulmalla hempeilee 'Hagley Hybrid', loistokärhöistä suloisimpia.

Ransu vietti sadepäivän pääosin kuistilla.

Sopivia sadepäiviä kaikille!


Kirjokuunlilja – Hosta undulata, kirjavalehtiset lajikkeet
Loistokärhö – Clematis, isokukkaiset lajikkeet
Päivänsilmä – Heliopsis helianthoides
Sinikuunlilja – Hosta sieboldiana
Tiikerililja – Lilium lancifolium
Tuoksuherne – Lathyrus odoratus

20 comments :

 1. Hyvä homma että sielläkin on saatu vettä. Meille ripsautti eilisen myrskyn aikana 21ml vettä. Nyt voisi olla vaikka viikon satamatta. Upean tumma tuoksuherne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, ja plussaa se, että sadetta tuli pitkän ajan kuluessa. Hetkellinen kaatosade kun ei maahan oikein imeydy. Tännekin oli muuten luvassa reilusti yli 20 mm, mutta mitä lähemmäs mentiin, sitä pienemmäksi kävi sade-ennuste. Onneksi tänäänkin oli sadepäivä, ainakin osittain.

   Delete
 2. Sade niin piristää kuivuudessa :). Porissa oli myös sadekuuroja ja välillä paistetta, Uskomatonta miten peurat popsivat vähän kaikkea mikä tielle osuu. Toivottavasti ne jo alkaisivat väistää sinun aarteita. Beaujolais sopisi hyvin minullekin viinilaukan jatkokukkijaksi niin pysyisi hyvä teema esillä. Ai niin onhan minulla itse viiniköynnös! Se kiipeääkin jo saunan katolla, kun en ole huomannut hillitä sen kasvua..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, parhaillaan peurat opettavat uutta sukupolvea käymään pihoilla herkuttelemassa, kuljettavat vasojaan mukana :-( Ei ne ala muuta kuin röyhkeämmiksi ja kesymmiksi koko ajan.
   Hyvä tuo viiniteema-ajatus :-D

   Delete
 3. Ihastuttavat kuvat, en tiennytkään että kuunlilja on peurojen herkku...joskus entisessä elämässä sitä oli itselläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuunlilja ja liljat syödään yleensä kokonaan, mutta onneksi tänä vuonna on jotakin silmäniloa meillekin jäljellä - vielä. Syksyn lähetessä tilanne pahenee ja kohta ne syövät kaiken, mikä ei ole verkon sisällä.

   Delete
 4. Onnittelut sateesta, josta suurin osa muuta maata on saanut nauttia yltäkylläisesti tänä kesänä. Ihana kuva Hagley Hybridistä ja huussista. Pakko kertoa, että viime yönä olin unessa teillä ja Nero oli mukana. Oli jokin blogi-tapaaminen ja porukkaa isosti. Sinulla kasvoi lemmikkejä lattialankkujen raoista. Musti ja Nero kisailivat avotakassa ja ajattelin, että onneksi molemmat ovat mustia, ei noki näy :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehhee :-D Mainio uni! Mukavaa, että Nerokin pääsi blogitapaamiseen :-) Ja yllin kyllin lemmikkejä kuulostaa kyllä aivan fantastiselta!

   Delete
 5. Hyvä kun ootta saitta suanu! Loistokärhö hempeilöö tosissaan, miulla ei taija nyt kukkii yhtään punertavoo! Miulla on keltasta päivänsilmee ja samassa taimessa toiset kukat on kerrattuja ja toiset yksinkertasii. Iso harmi nuo peurat, eikö siellä oo mehtämiehii?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä jännä päivänsilmä! Kärhöissä on nätit kukat. Tämä viihtyy kuistin varjoisalla puolella vallan mainiosti.
   Kyllä peuroja joka syksy metsästetään, mutta eihän niitä ikinä kaikkia ammuta. Lisää syntyy koko ajan, täällä niitä on todella tiheässä.

   Delete
 6. Kuunliljat ovat , myös kotiloiden herkkua. Onneksi täällä ei niitä ole vielä näkynyt, mutta edellisessä pihassa niitä oli ihan kiitettävästi..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, nekin juu. On todella harmi, että näin komealehtinen syyskesän perenna syödään joko ihan rei'ille tai tapeille.

   Delete
 7. Upea tuo tumma tuoksuherne😍 Meilläkin Kiira myräköi vain reunoillaan, eikä mitään isompia tuhoja meille tullut. Viereisellä kylällä ukkonen kyllä sytytti kuivurin ja rakennus viljoineen paloi☹️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tilasin tuoksuherneen Chiltern Seedsiltä, heillä onkin aika herkullinen valikoima niitä. Ja muuta.
   Hui kamala, hirmuinen tuho, vaikka kyse onkin vain materiaalitappioista. Toivottavasti ihmishenkiä ei mennyt.

   Delete
 8. Olipa kiva, että sadetta tuli sinne rannallekin! Meillä täällä on taivaallinen hana lirutellut jo vaikka millä mitalla, nyt paistaa aurinko! Kauniisti tuo loistokärhö kylpee auringossa ja ihana Ransu nautiskelee sateen ropinasta!

  ReplyDelete
 9. Ihania sadekuvia. Nuo hyvin palvelleet kengät kiinnittivät huomiota kuunliljan taustalla. Onneksi on kuunliljojen lehtiä ehjänä. Meillä tekee ne kotilot reikiä.

  Toivotaan teille lisää sadepäiviä lähiakoina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, kengät löytyivät jostain navetan takaa tai kuistin alta, en nyt muista :-D Kaikenlaista löytyy kun alkaa maata kaivaa.
   Hitsin kotilot!

   Delete
 10. Ihana kuva tuosta oranssista penkistä! Meillä on tullut vettä välillä hiljaa ripsien ja välillä kunnolla kohisten. Tuntuu, että järven vesikin on noussut näin elokuussa, kun se yleensä laskee alimmilleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oranssi penkki on aika niittymäinen, taidat itsekin tykätä sellaisista istutuksista :-)
   Voi hurja, toivottavasti ei ihan tulvi järvi!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!