Tuesday, 1 August 2017

Hempeillään


Lupailin kuvia 'Félicité Parmentier' -neidonruususta, kun se avaa uudet nuppunsa peuran syömien tilalle. Onneksi puska on kasvanut jo suureksi ja nuppuja riitti meillekin.

Pale Pink
There are also plenty of ethereal pastel tones, not all is bold as in the previous post.


Peterin liljat haalistuivat kukinnan edetessä vaaleanpunaisiksi. Kaunis sävy! Pallerolaukat pitävät Rohanin kohtalokasta väriteemaa yllä, kun vieruskaveri sortuu hempeilemään.


Viereisessä mutapuutarhassa kukkii ihana sarjarimpi taustanaan kirjosorsimo.


Saunan vierustan kosteassa maassa kukkii hennon vaaleanpunainen ketoangervo 'Elegans' kuin meren vaahto, josta Venus nousee.

Kuivalla kedolla puolestaan sinnittelevät viimeiset kirkonruusun kukat ennen varisemistaan. Vieressä kukkii ahdekaunokki.


Kuistin kulmalla on 'Hagley Hybrid' -loistokärhö avannut ensimmäiset kukkansa. Taustalla kukkii apteekkarinruusu, karmea neonpinkki ilmestys, mutta siedän sitä kasvin historian vuoksi – muuten se saisi lähtöpassit. Sitä paitsi se on paras ruusu oman kosmetiikan valmistamiseen, silloinhan pääsee kukistakin näppärästi eroon...


Muotopuutarhan on tarkoitus olla puutarhani viilein ja hempein osa. Ihastuttavat violettikukkaiset tähkäverbenat avaavat ensimmäisiä kukkiaan.


Viime vuonna näihin aikoihin tuskailin typeryyttäni, kun olin jättänyt ostamatta vaaleanpunakukkaisen tähkäverbenan Paratiisin taimitarhalla, kerrankin kun sellaisen näkee! Tähkäverbena on talvenkestävä perenna ja silti sitä ei tunnu löytyvän taimimyymälöistä kuin aniharvoin.
Olin rekisteröinyt tämän vaaleanpunakukkaisuuden mieleni sopukoille, mutta jätin ostamatta, koska olin jo hankkinut kaksi tavallista violettia tähkäverbenaa samana kesänä. Vasta kotiin palattuani asia kirkastui: Niin. Se olisi ollut vaaleanpunainen!
Blogini ihana lukija sitten meni ja osti tämän ja lähetti minulle. Eikö ole uskomattoman ystävällistä! Mistä hämäläinen kärsii, satakuntalainen tulee ja pelastaa.
Verbenan toinen kukkavarsi kuihtui kesän kuivuudessa, mutta onneksi on vielä toinen, joka kukkii, ja nyt kasvi saakin säännöllistä kastelua. Ihana ilmestys! Odottakaas vain, kun kukkia avautuu enemmän.

Söpö mutta talvenarka köynnösruusu 'Climbing Cécile Brunner' nousi yhden hennon verson voimalla keväällä ja on nyt tehnyt polvenkorkuiseen varteensa kolmisenkymmentä kukkanuppua. Laitoin sen suojaksi verkon, sillä emme toki halua menettää tätä esitystä! Kukissa on äärimmäisen hento vaaleanpunainen sävy, samanlainen kuin papulanruusussa, hurmaavuuden huippu.
Ehkäpä tämä jaksaa kasvattaa korkeampaa vartta tulevina vuosina, kun juuristo vankistuu. Versojen on turha toivoa selviävän talven yli, uusi kasvu tulee selvästi aina tyveltä, vaikka edellisen vuoden kasvun kuinka suojaisi.

Pelargonikokoelmakin on ryhtynyt hempeilemään: 'Prins Nikolai' ja 'Natalie'.


Muotopuutarhan penkillä on tuoksuvat ja kuumat tunnelmat, kun aurinko paistaa siihen pilvettömältä taivaalta ja vieressä kukkii ruotsinköynnöskuusama 'Serotina'. Tänään join aamukahvia seuranani Ransu ja kuusamassa pörräävä matarakiitäjä.


Metrin päässä kasvava The Pilgrim tuoksuu monen David Austin -ruusun tapaan ihanasti makealta ruusulta. Tuuli kuljettaa tuoksun nenään.

Kesäistä elokuun alkua!


Ahdekaunokki – Centaurea jacea
Apteekkarinruusu – Rosa 'Officinalis'
Ketoangervo – Filipendula purpurea
Kirjosorsimo – Glyceria maxima 'Variegata'
Kirkonruusu – Rosa Francofurtana-Ryhmä
Loistokärhö – Clematis Patens-Ryhmä
Neidonruusu – Rosa Alba-Ryhmä
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Sarjarimpi – Butomus umbellatus
Tähkäverbena – Verbena hastata

28 comments :

 1. Kesä jatkuu!
  Maxima Festiva- pionini pukkaa uuttaa nuppua.

  Oi miten kaunista siellä. Venus merenvaahdossa, kaunista.
  Ja ihania ruusuja.
  Tuo pinkkihän on niiiiin sähäkkä.
  Musti 😍

  ReplyDelete
 2. Voi miten ihanaa hempeyttä ja lukijan ystävällisyyttä! <3
  Taisin viime kesänäkin ihailla niin tuota 'Félicité Parmentier'-neidonruusua. On se vaan ihan käsittämättömän kaunis! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikö ole ihanaa. Olin tuota rosea-verbenaa kylvänytkin joskus, mutta mitään ei itänyt. Ihana ihminen, usein käy niin, että vallan häkeltyy mykäksi kanssaihmisen huomaavaisuudesta ja auttamishalusta. Ihania ihmisiä tällaiset!
   Neidonruusut lienevät kaikki aika samanlaisia, eli ihania kaikki tyynni... Parmentierin Lissu tosiaan yksi ihanimmista, silti.

   Delete
 3. Replies
  1. Se on Honkkarin tämän vuoden valikoimaa, kipin kapin Honkkariin!

   Delete
 4. Voi mitä ihanuuksia. Ihanat ruusut ja muut. Tuo 'The Pilgrim' -ruususi näyttää varsin tanakalta minun kahteen englantilaiseen ruusuuni verrattuna, joiden oksat ovat vielä niin hennot, etteivät pysty kannattelemaan kukkia. Oksat pitää sitoa ja silti kukinnot nuokkuvat maata kohden. Myös pelargonisi ovat suloiset. Minulla valkoinenon Mårbackapelargoni Felix. Se ei taida olla prinssi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä ne seuraavana vuonna ovat jo tanakammat, nyt en muista enää, miltä nuo ensimmäisenä vuonna näyttivät. Joissakin Austineissa on aina hennot oksat, mutta pyhiinvaeltajan pitäisi olla tanakkakasvuinen. Tosin ihan pensasta siitäkään ei taida tulla, mutta jotakin ryhmäruusun ja pensaan välimuotoa.

   Delete
 5. Hempeä ja dramaattisempi väri sopivatkin oikein hyvin kavereiksi. Minäkin olen viime vuosina ihastunut tummiin kukkiin!

  ReplyDelete
 6. Kauneutta vaikka kuinka paljon siellä kukkien muodossa <3 Ihanalta näyttää <3

  ReplyDelete
 7. Onpas hieno kukka neidonruusussa.

  ReplyDelete
 8. Pallerolaukat ovat alkaneet avautua meilläkin. Ja luulen että syksyllä taas yksi pussi pallerolaukkoja maahan. Käyvät väriltään niin monen kanssa. Ihanat ruusut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, tännekin uusi pussi. Ne ovat niin kivoja kukkia oikeastaan kaikken muiden lomaan.

   Delete
 9. Neidonruususi on unelmainen. Ja Venus tyrskyissä mitä viettelevin :). Minun pallerolaukat hävisivät kaikki tyynni edellistalvena.... ehkä uskallan ostaa uuden pussin kokeiluun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hitsi, miten ne nyt silleen. Kannattaa ilman muuta laittaa uudet, mulla ne on talvehtineet ihan hyvin ja kukkivat vuodesta toiseen.

   Delete
 10. Vai karmia.....no ehkä vähä liia neon :) Aivan upiaa kukintaa siälä, kuivuuresta hualimatta. Miltä mahtaaskaa näyttää sateesena kesänä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muutama vuosi sitten tuli koko heinäkuun ajan säännöllisesti sadetta, silloin oli tähän aikaan puutarha ihanan vehreä ja kasvit runsaita.

   Delete
 11. ihanaa hempeilyä, kyl kelpaa varsinkin nyt, kun sataa kaatamalla ja pihamaalle ei mitään asiaa, onneksi on blogistania ja kaikki te ihanat puutarhaystävät!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sataa kaatamalla! Täällä ropisi yöllä, mittariin kertyi 3 mm. Kiitollinen siitäkin. Nyt alkaakin aurinko tulla esiin. Pikaista auringonpaistetta sinnekin!

   Delete
 12. Söpö on tosissaan siellä köynnösruusu, pallerolaukat miulta on hävinny. Loistokärhökin on kaunis, miulla kärhöt vasta alottelloo kukintoonsa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täälläkin ovat nuo ensimmäiset pari kukkaa kärhössä auki. Yksi kärhö ei selvinnyt talvesta, tai sitten kuoli jo kuivaan syksyyn, mene ja tiedä. Harmi vain! Täytyy hankkia uusia...

   Delete
 13. Ransu vain on niin mahtava kissa ja kukat kauniita!
  Ihenaa elokuuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Himmullekin voisi väsätä oman rippumaton johonkin puun varjoon ;-)
   Kiitos samoin!

   Delete
 14. Voi ihanan hempeää! Just semmoista kaukana kavala maailma -meininkiä. Täällä on satanut tänään koko päivän, ihan hanalla! Nyt paistaa aurinko ja kaikki näyttää tosi rehevältä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaukana tosiaan tuntuu kavala maailma olevan täällä saarella :-)
   Täällä tuli viime yönä vettä kolmisen milliä. On sekin jotain!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!