Friday, 31 May 2013

Valkoisia kukkia ja siroja saniaisia

Mistähän alkaisin. Viikon poissaolon aikana ovat valitettavasti kirsikankukat menneet täysin sivu suun, eniten harmittavat kääpiömantelit, joissa on ollut enemmän kukkia kuin ikinä tähän asti. Onneksi on taas ensi vuosi. Ja onneksi on muita kukkia. Monen vuoden tuskastelun jälkeen olen onnistunut saamaan karhunlaukkaa kolmelta eri taholta! Ensin sitä ei tuntunut löytyvän mistään, no nyt sitä on. Ja se kukkiikin! Tämä yksilö kukkii kosteassa maassa ojan reunalla, kosteutta on varmaan riittävästi vaikka paikka on paahteinen. Taustan tummalehtinen on ripsialpi. Kiitos molemmista näistä kuuluu Raakkilaan!

There are some lovely white flowers and some ferns that are just as lovely as the flowers.

Metsäpuutarhapenkissä kukkii kesälumipisara 'Gravetye Giant',

tertturotkokielo,

ja jopa juuri Ruissalosta hankittu tähtirotkokielokin innostui kukkimaan!

Metsäpuutarhapenkin jatkeena olevassa männynaluspenkissä kukkivat raitalehtiset kielot. Nämä ovat huisin onnistunut yhdistelmä vasemman reunan 'Herman's Pride' -keltapeipin ja taustan kelta-valkoisten loistokevätesikoiden kanssa.

Muotopuutarhassa kukkii morsiusleinikki juhannuspionin edustalla...

sekä tietenkin vanha Åkerö-omenapuu.

Kevään puutarhamessuilta Tommolan tilan osastolta hankittu vuorikaunokki 'Amethyst in Snow' on avannut yhden kukan!

Kuistin pohjoispuolen 'Spring Green' -viherraitatulppaanit kukkivat myös.

Tästä tulee maratonpostaus, mutta lupasin niitä saniaisiakin! Kivikkoalvejuuri 'Linearis Polydactyla' on kevyt vierustoveri keltapeippi 'Florentinumille'.

Lähellä kasvaa kotkansiipi, sen seurana kukkivat 'Pagoda'-tarhakoiranhampaat ovat jo kuihtumaan päin.

Samassa metsäpuutarhapenkissä mutta pienempikasvuisten puolella kasvaa japaninhiirenporras 'Purple Garden'.

Tärkein viimeisenä: kuningassaniainen on hengissä! Huomasin tämän maasta pullistavan silmun kymmenen päivää sitten. Tästä tulee vielä suuri ja komea, odottakaas vain. Routa oli nostanut tätä hälyttävän paljon ylös maasta, sillä tämä viihtyy märässä ja viime talvi liikutti tällaisia kohtia reippaasti. Työnsin pikku kasvin varovasti takaisin multaan ja toivoin, että se selviää. Voi onnea!
Iloista viikonloppua kaikille!

Japaninhiirenporras – Athyrium niponicum
Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Pleno'
Karhunlaukka – Alliun ursinum
Keltapeippi – Lamium galeobdolon
Kesälumipisara – Leucojum aestivum
Kielo, raitalehtinen – Convallaria majalis 'Albostriata'
Kivikkoalvejuuri – Dryopteris filix-mas
Kotkansiipi – Matteuccia struthiopteris
Kuningassaniainen – Osmunda regalis
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Ripsialpi – Lysimachia ciliata
Tarhakoiranhammas – Erythronium Tuolumnense-Ryhmä
Tertturotkokielo – Smilacina racemosa
Tähtirotkokielo – Smilacina stellata
Vuorikaunokki – Centaurea montana

28 comments :

 1. Saila, nyt kyllä meni pakka sekaisin ! Apua miten ihmeessä voi olla noin paljon noin hienoja kasveja !! Sulla on siellä paratiisi ihminen hyvä.
  Eikös sulla ole aiemminkin ollut postaus tuosta vuorikaunokista...nytkö vasta oot hankkinut sen MUKA ? Se on ihan maailman hienoin kukka.

  Mulla on täällä viekussa tuhiseva pitkä karvainen pötkylä selällään..nuuh mikä tuoksu ja masukarvan pehmeys...terkut Ransulle...

  ReplyDelete
 2. Tiedän, tämä ON paratiisi! Musti ja Ransu on sitä paitsi samaa mieltä, terveisiä vaan sinne karvapötkölle jonka olot ei vaikuta paljon huonommilta ;-)
  Muistan että tuosta kaunokista oli puhetta kun kirjoitin sen ostaneeni kevätpuutarhamessuilta, taisit kysyä onko se valkoinen/violetti tms. Nimensä mukaisesti se on ametisti hangella! Eikö ole ihana.

  ReplyDelete
 3. Sulla on paljon erikoisuuksia, upeita ovat ja kutkuttavia kasviyhdistelmiä! Ihanaista viikonloppua, viikon päästä nähdään! :) Maltan tuskin odottaa!

  ReplyDelete
 4. Kyllä, näin se oli! Se on ihana.
  Pötkylöistä kuuluu vaan, että tuff tuff...tosi asiassa kaksi kolmesta pötkylästä on vaatekaapissa villavaatteiden välissä....on niin vilpoista ilmeisesti !
  Ja naapurissa hevoset hirnuu...tähän aikaan ?...

  ReplyDelete
 5. Tämä helleaalto ja sadekuurot ovat laittaneet kasvit johonkin pikakelaukselle! Ei meinaa hämäläistynyt lappilainen pysyä perässä. Tänään raparperin kimppuun, jonka varret ovat venyneet ja paksuuntuneet järkkyihin mittoihin

  Hyvää viikon loppua!

  ReplyDelete
 6. Voi miten monenlaista kaunista on taas kukassa. On niitä kiva katsoa, paljon on sellaisia joita ei itsellä ole. Niitä aina tutkailen tarkkaan.

  ReplyDelete
 7. Kesä etenee niin nopeasti nyt, että viikon poissaolon aikana ehtii tapahtua vaikka mitä. Karhunlaukka on tosi kaunis, samoin nuo saniaiset.

  ReplyDelete
 8. On siellä tapahtumaa! Uskomattoman hienoa.

  ReplyDelete
 9. Saniaiset ovat lempparia, niissä on hyvä tuoksukin (terkkuja rantalehdosta).

  ReplyDelete
 10. Tiina; Älä nyt odota mitään Sissinghurstia, puutarhani on pääosin rakennustyömaata ja ryteikköä! Sissinghurst tulee vasta ehkä kymmenen vuoden päästä, jos onnistun kaivamaan sen vallihaudanpätkän ensin ;-)

  Leena ja Pojat; Vai villavaatteiden välissä :-D

  Tillariina; Uskon, että hämäläistyneelle lappilaiselle on kova tahti! Tällaiselle lähes 50-prosenttiselle hämäläiselle sopisi myös verkkaisempi meno. Kiitos!

  Mummeli; Blogeissa on mukavaa tutustua uusiin kasveihin ja sellaisiin kasviyhdistelmiin, joita ei ole tullut ajatelleeksi.

  Saraheinä; Näin käy. Ja ruoho kasvaa kohisten, se oli mennyt ihan järkyttäväksi puolisäären mittaiseksi voikukikoksi, piti heti tarttua ruohonleikkuriin kun olin ensin saanut ruuat jääkaappiin.

  Mamma N; Nyt on vielä hienompaa, kun aamulla satoi ja nyt paistaa, tuoksu ja kostea lämpö hivelevät aisteja, ainoana aistikiusana ovat lukemattomat päällekäyvät hyttyset!

  Jokke; Rantalehto, oi mahtavaa! Saniaiset ovat todella hienoja kasveja, en voi sanoa että kaikkein hienoimpia, kun jo julistin ottavani varjohiipan autiolle saarelle...

  ReplyDelete
 11. Sinulla on kukkia omenapuussa aika hyvin. Meillä ei tullut paljon kukkia, harmi. Ja ne ovat jo melkein terälehtensäkin ravistaneet maahan...

  Iloitaan nyt tästä suvesta!

  ReplyDelete
 12. Joo, nyt on todella hienoa! Vaan kyllä pelästyin, kun eilen luin puutarhapäiväkirjaa vuoden takaa: toukokuun lopussa luki, että on ihana helle ja kesäkuun ekan viikon jälkeen, että on sikakylmää! Ääk!
  Tuossa Åkerössä on vielä mukavasti nuppujakin. Toivottavasti teille tulee kumminkin omenia.

  ReplyDelete
 13. Oletko koskaan laskenut kuinka monta eri lajia puutarhassasi kasvaa? Japaninhiirenportaalla on upea väritys ja Ametisti lumessa on nimensä mukainen kaunokainen. Meillä kukkivat runsaina, tuoksuvina mattoina ihan tavalliset kielot.

  ReplyDelete
 14. Oih minun sydämmeni veivät nyt nuo raidalliset kielot!! On se niin jännää, että mikä noissa kasveissa milloinkin ihastuttaa tai joskus/harvoin myös vihastuttaa?! Kasvin ei tarvitse olla mitenkään pramea ansaitakseen ihailua ja huokauksia!!

  ReplyDelete
 15. Cheri; En ole enkä laske, lisäähän tulee koko ajan. Ja hävikkiäkin on joka vuosi. Siihen pitäisi palkata joku osa-aikainen laskentatoimen ekspertti ;-)
  Kielojen tuoksu, ja syreenien, on kesän ihanin. Ei niille vedä mikään vertoja!

  Minna; Niin on, kasvin ei tarvitse olla suuri tai pramea miellyttääkseen silmää. Ja sitten kun löytyy onnistunut yhdistelmä, joka korostaa kasvien kauneutta, on tilanne aika hyvä :-)
  Nuo kielot ostin viime vuonna Tukholman puutarhamessuilta Odlarglädjenin osastolta, mutta kenellähän niitä näin tänä keväänä... olisiko ollut perennataimisto Ekman.

  ReplyDelete
 16. Viime viikolla sain ensimmäisen saniaiseni, "perus" kotkansiipisaniaisen. Mutta nyt haluan myös japaninhiirenportaan sekä kuningassaniaisen ja raitalehtisen kielon!

  Eihän sun blogia uskalla enää lukea; liikaa kaikkia ihanuuksia ;)

  Onko sinulla kokemuksia jumaltenkukasta?

  ReplyDelete
 17. Pitäisiköhän tähän laittaa jokin varoitus ;-)
  Jumaltenkukka 'Afrodite' kukkii parhaillaan, mutta tavallisempi aniliininpunainen on hävinnyt - yritän muistella siirsinkö sen vai en, mutta mistään sitä ei löydy! Se kasvoi pihassani ihan tyytyväisenä muutaman vuoden ja kukki hienosti.

  ReplyDelete
 18. Kaikkea ihanaa olet kerännyt puutarhaasi, ah ja voih -huokaa täällä puutarhuri joka hädin tuskin on ehtinyt piipahtaa omalla takapihallaan..

  Oli kiva tavata ihan livenä viime viikolla. Miten Ransu ja Musti suhtautui tähkäkissanminttuun? Hoksasivatko siinä mitään eritystä myöhemminkään? En ole sitä itse päässyt kissoilla testaamaan kun meidän vahtimestari pitää naapurin kissat loitolla..

  Ihanaa ja kukkivaa kesää sinulle toivottelen! Nyt ei ainakaan ensi viikkolla ole kylmiä luvassa, joten nautitaan tästä :)

  ReplyDelete
 19. Tänään viimeksi mietinkin, että ei kannata hakeutua puutarha-alalle, tai konsultointien ja suunnitelmien lomassa sentään ehtii omaakin pihaa kuopsuttaa, mutta jos on puuatrhamyymälä, niin sitten voi kaiken toivon heittää :-D Toivottavasti se, että autat meitä Suomen kansalaisia saamaan kauniit pihat, auttaa edes vähän henkisesti.
  Vielä ei ole kissanmintusta oltu kiinnostuneita, mutta mirrinmintunkin kanssa taisi mennä toista vuotta - onkohan kissoillani hämäläisiä sukujuuria ta muuten vain pitkät piuhat. Raportoin, kun jotain asiasta tiedän!

  ReplyDelete
 20. Nautin taas niin näistä kuvista!

  Ja eilen huomasin, että kun omaa puutarhaa ei nyt juuri ole uhasteltavana/hoidettavana, niin onneksi on puistot! Nekin alkavat olla kohta kauneimmassa kesäterässään <3

  ReplyDelete
 21. Tuo lumipisara on ihan mielettömän ihana, tuollaisen kun saisi pihaansa :) oikein aurinkoista viikonlopun jatkoa.

  ReplyDelete
 22. Kaisa; Tänään mietinkin, että voisin ehkä myös asua kerrostalossa ja nauttia puistoista, ei olisi tätä tulenpalavaa kiirettä ja stressiä rakennusten hoidosta, rikkaruohotaistosta, heinikon niittämisestä ja vesojen raivaamisesta koko ajan. Mutta sitten ajattelin, että ehkä kaupunkien puisto-osastot ei kuitenkaan halua että kansalaiset menevät lapion kanssa istuttelemaan omia kokeilua ja kasviyhdistelmiä sinne puistoihin, mitä ennen pitkää kumminkin ryhtyisin tekemään.

  Sarppu; Lumipisarat viihtyvät vähän varjossa ja sellaisessa maassa, joka ei mene rutikuivaksi kesälläkään. Ne pärjäävät raskaassa savimaassakin yllättävän hyvin.

  ReplyDelete
 23. Lämpimät päivät on kyllä ihania, mutta valitettavasti nämä helteet ovat lyhentäneet kukinta-aikaa.
  Ehkä on hyvä, että ilma hiukan viilenee;)

  ReplyDelete
 24. Sitähän tämä puutarhurin elämä on: kärvistelyä kun kukinta menee ohi liian nopsaan tai jos kasvit kärsivät kuivuudesta. Vaikka lämmin sää on ihana, ei se ehkä kuitenkaan ole niin ihana kuin jos kirsikankukinta kestäisi kaksi viikkoa :-)

  ReplyDelete
 25. Upeita erikoisuuksia! Aivan ihana tunnelma.Tuo on jo niin näyttelypuutarha ja kokoajan paranee :)

  ReplyDelete
 26. Kävin just kurkkaamassa blogissasi, aika hauskaa että sinullakin oli siellä valkoisten kukkien teema :-)
  Voi kiitos, nämä ovat tällaisia pieniä nättejä kohtia. Harva suuri kohta on pihallani vielä kaunis, mutta joka vuosi tulee vähän lisää.

  ReplyDelete
 27. Ihan sanattomaksi tämä valkea kukkaloisto tekee! Ja myös edellisen postauksen kukat ovat upeita, muutama niistä Koskeltakin. Purple Pillow -harmaakurjenpolvi näyttää kieltämättä aivan upealta, minulla on kasvamassa noita tavanomaisempia balleriinoja.

  ReplyDelete
 28. Purple Pillown väri on hienon syvä, siihen voisi upota.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!