Thursday, 2 May 2013

Päivän kukkauutiset

Posliinihyasintit ovat alkaneet kukkia!

There are beginning to be lots of little flowers around the garden.

Atsurihelmililjat ovat alkaneet kukkia!

Vaaleanpunaiset helmililjat ovat nupulla!

Ensimmäiset tulppaanit kukkivat! Kuten viimekin vuonna, nämä ekat ovat tähtitulppaaneja, mutta toisin kuin vuosi sitten, nämä ovat lajiketta 'Little Beauty'. Edelliskeväänä nämä kukkivat myöhään, tosin ne olivat eri sipuleista, nämä yksilöt on istutettu viime syksynä. Ensimmäisenä viime vuonna avautuvat 'Persian Pearlit', nyt ne ovat vasta nupulla. Jännittävää vaihtelua!

'Little Beautyn' erottaa 'Persian Pearlista' siitä, että jälkimmäisellä on kivan pirteä keltainen kukan keskusta ja osa terälehdistä on ulkopuolelta vaaleita, tällä keskusta on musteensininen ja kukka muuten tasavärinen – kaunis tämäkin. Väri on molemmilla suunnilleen sama voimakas aniliininpunainen, 'Persian Pearl' on minusta kuitenkin tummempi. Haaveissani on vielä valkoinen sinikeskustainen Albocaerulea Oculata -ryhmän kukka, se on häkellyttävä.

Tähtitulppaani on tulppaaneista kauneimpia. Siro varsi ja soukat lehdet kielivät lajikkeidenkin olevan lähes jalostamatonta villilajia, terälehdissä on hienostuneen terävät kärjet ja kukissa uskomaton hehku – nämä voi ihan nähdä mielessään Lähi-Idän vuorenrinteillä kukkimassa heti kun lumi on päältä sulanut yhdessä kevätkurjenmiekkojen kanssa...
Onneksi nekin kukkivat vielä, vaikka joku onkin käynyt verottamassa pari 'Halkisia'. Lienee sama tyyppi, joka on parturoinut joka ikisen valkoisen suurikukkaisen 'Jeanne d'Arc' -krookuksen. Jälki on niin siistiä, että epäilen vandaalia jänikseksi, peurat tekevät nimittäin suurempaa tuhoa napsien oksia ja lehtiä sieltä sun täältä ihan vain huvikseen. Hassua kyllä, muutaman metrin päässä kasvavat Mustin kopin edustan krookukset ovat saaneet olla toistaiseksi rauhassa.

Onneksi kukkia yhä on ja koko ajan tulee lisää! Kömmin pihalla hitaasti ja onnellisena kuin tämä kimalainen 'Katherine Hodgkin' -kurjenmiekan kukassa. Tämä aika, jolloin valoa on huikaisevan paljon, on taivaan lahja talven jälkeen. Kun puissa ei vielä ole lehtiä, on luksien määrä ihan huippulukemissa! Ihanaa! Ajan voisi nyt pysäyttää esimerkiksi kolmeksi kuukaudeksi!
Aurinkoista viikonjatkoa!

PS. Kävi ilmi, että tulppaani jota tässä väitän 'Little Beautyksi' onkin joku muu, kenties 'Violacea Black Base'. Tässä oikaisujuttu.

Atsurihelmililja – Muscari azureum
Helmililja, vaaleanpunainen – Muscari 'Pink Sunrise'
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

29 comments :

 1. Onpas sinulla jo kukikas piha! Pitääkin katsoa seuraavaksi mitä säätiedote lupaa viikonlopulle. Pihahommiin tekis jo mieli.

  ReplyDelete
 2. Mikäs ihme se on, jos Mustin kopin edessä krookukset säilyvät. Vahti-Musti tietenkin vartioi!

  ReplyDelete
 3. Upeaa! Täytyypä tänään käydä katsastamassa tähtitulppaanieni tilanne. Tosin epäilen, että ne eivät vielä kuki, olivat niin visusti nupussa vielä edellispäivänä. Nuo vaaleanpunaiset helmililjat ovat vallan ihanai!

  ReplyDelete
 4. Voi sentään miten ihanat uutiset! Tähtitulppaaneja on saatava omallekin pihalle kun kukkivat näin aikaisin! Menenkin heti aamupalan jälkeen katselemaan oman pihan uutiset!

  ReplyDelete
 5. Ah ja voih noita tähtitulppaaneja! kerrassaan sieviä. Ajan voisi kaikin mokomin pysäyttää, mutta ehkä mielummin muutaman viikon päästä kun on vähän enemmän vihreää. Tai jos hidastais tätä ihanaa aikaa.

  Tänä syksynä on kyllä pakko yrittää muistaa metsästää tähtitulppaaneita jostain, en tainnut viime syksynä sellaisiin kaupoissa törmätä. Olisko sulla jotain hyvää ostopaikkavinkkiä?

  ReplyDelete
 6. Oi, kuinka ihanan näköisiä! Pörriäinen ja kaikki kukat :)

  ReplyDelete
 7. Pientä iloa ja ilotulitusta havaittavissa postauksessasi!

  ReplyDelete
 8. Ihanaa - värit tulevat takaisin!

  ReplyDelete
 9. Sinulla on jo vaikka mitä ihanuuksia <3 meillä vasta posliinihyasintteja, ekat krookukset ja muutama valkoinen kevättähti. Yleisväritys on hyvinkin harmaanruskea vielä.Tässä vaiheessa tekeekin melkein mieli seisoa jarrun päällä,ettei kaikki menisi liian nopeasti ohi.Nyt on kyllä tahti ollut sopivan hidas,päiväkausiin ei oo tapahtunut mitään.On pitänyt välillä kyykätä ja alkaa kaiveleen multaa,että missäs se ja se luuraa,onko se enää elossakaan,no kyllä täältä jotain löytyy,kun jaksaa kaivaa..;) Auvoisaa toukokuuta Saaripalstan jengille <3

  ReplyDelete
 10. Tillariina; Toivottavasti on hyvä keli, tänään on ainakin uskomattoman hieno, jo aamulla oli lämmin kun kerrankin ei tuule!

  Between; Niinpä :-D

  Tiina; Näissä alkoi jo selvästi terälehtien renoilla pilkistää väriäkin useana päivänä ennen avautumista. Tosin nyt kun lämpenee, ne varmasti avautuvat nopeammin. Nuo pinksut helmet oli viime keväänäkin sun lemppareita :-)

  Minna; Istuta ne oikein aurinkoiselle paikalle, samanlaiseen paikkaan kuin kevätkurjenmiekatkin kuivaan maahan (esim. rinne käy hyvin).

  Inka; No teilläpäin niitä hyviä ostopaikkoja on! Taimia/Puutarhanikkarit on ihan paras, sieltä löytyy, ja mitä sieltä ei löydy löytyy Matinkylän Muhevaisesta :-) Mistään Plantagenista on näitä ollut ainakin aiemmin ihan turha etsiä. Viime syksynä tilasin Viherpeukaloilta ihanan suurpaketin, jossa oli kolmea eri tähtitulppaanin lajiketta! Nämä varhaisimmat ovat siitä satsista.
  Itse pidän eniten tästä ajasta kun kaikki on ihan alussa... parin viikon päästä pitää jo ruohoa leikata ja siitä se kesän ruohorumba alkaa ja ihana kevät on sitten jo pian ohi.

  AnnaS; On todellakin ihanan näköistä, join juuri aamukahvit ulkona derdrologiystävän seurassa, jolle sai esitellä kaikkea :-) Ihanaa!

  Myrsky; Ai pientä :-D

  Mamma N; Niin tulevat!

  Tiina; Posliinihyasintit on mullakin vasta juuri aloittaneet, mutta krookukset alkaa olla jo ohi aurinkoisilla paikoilla, tosin varjossa kasvavat ovat vasta auenneet. Jarru tekisi nyt terää. Onneksi on ollut viileää, näitä ensimmäisiä on saanut ihailla kauan. Kunhan et vaan kaiva versoja poikki :-D Tähän aikaan on kovin malttamaton, kun osa on jo kukassa niin ei tahdo uskoa, että suuresta osasta kasveja ei kuulukaan vielä näkyä mitään! Kiitos ja samaa sinne!

  ReplyDelete
 11. Suloinen tähtitulppaani <3
  Tässä vaan hankintalista kasvaa...kiitos sinun kuvasi :)
  Matinkylän Muhevainen ja Puutarhanikkarit, voi siellä on tullut käytyä entisessä elämässä.
  Meillä on noussut vähemmän kukkia kuin viime keväänä...vaikka itse niitä vielä syksyllä lisää istutin. Toisaalta saatan olla nyt malttamaton koska kevät on myöhässä. Kuinkahan paljon fasaanit verottaa sipulikukka...?
  Ensi viikko lomaa...mitähän mahdan puuhailla...;)
  T. Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 12. Näitä aikaisia lajeja todella kannattaakin istuttaa - sitten kun kaikki "normaalit" tarhatulppaanit kukkivat, on niin paljon jo muutakin kukassa - toki niitäkin kannattaa istuttaa ;-) Jostain blogista luin, että fasaanit syövät ainakin krookuksia.

  ReplyDelete
 13. Tämä on se vuodenaika, jolloin kateellisena katselen etelän blogistien blogeja :D. Olette niin paljon edellä meitä...

  ReplyDelete
 14. Älähän sano, just katselin Anun puutarha -blogissa, kun tulppaani kukkii Kokkolan seudulla ennen kuin täällä mun pihassa!

  ReplyDelete
 15. Ihania kuvia. Voi miten kaunis ja pieni ja siro tulppaani! Kai se on uskottava, että se kevät tuli lopultakin!

  ReplyDelete
 16. Voi kyllä se todellakin tuli ja toukokuu on juuri niin ihana kuin joka ikisenä vuonna! Pienet ja sirot tulppaanit on minustakin niin paljon kauniimpia kuin ne suuret, pöyhkeät ja pönäkät.

  ReplyDelete
 17. Posliinihyasinttiin olen tutustunut oikeesti vasta hiljattain, se on aivan superihana, ja se on myös myrkytön, joten siitäkin ihana. Ja ai että, jo tulppaanejakin ;)
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  ReplyDelete
 18. Ihanan värinen tulppaani, juuri tuollaisia kaipaa tähän värinälkään;)

  ReplyDelete
 19. Helena ja Blackie; Posliinihyasintissa on herkät värit kuin todellakin vanhoissa posliiniastioissa.

  Pioni; Tähtitulppaaneissa on ihanan intensiiviset värit.

  ReplyDelete
 20. Tulppaanisi ovat upeita. Tässä pitää suorastaan ruveta haalimaan myös meille näitä ihania keväänkukkijoita. Onneksi sentään täällä pääsee fiilistelemään pidemmällä olevalla keväällä ja ihastuttavilla kevään kukkijoilla :-)

  ReplyDelete
 21. Onpa huikea tuo tähtitulppaani! Todellla intensiivisen loistava väri.

  tv Leena

  ReplyDelete
 22. Minäkin haluaisin pysäyttää nyt kaiken kolmeksi kuukaudeksi. Nyt juuri ei malta mitenkään tulla sisään kukkapenkeistä. Tämä on ihan hurmosta taas piiiiitkän ja pimeän talven jälkeen. En malta olla juuri yhtään tietokoneen äärelläkään.

  ReplyDelete
 23. Jori; Kevään varhaisia kukkijoita täytyy ehdottomasti olla pihalla! Eihän siitä tule mitään, jos kukkia alkaa olla vasta kesällä ;-)

  Leena; Voi vain kuvitella millaista olisi törmätä tuollaiseen kukkamereen jossain vuorella vaikkapa Turkissa. Olen pari kertaa ollut Pyreneillä, kun pienenpienet villinarsissit kukkivat, se on käsittämätön näky - eikä tiedä mihin jalkansa laittaisi. Onkin kivaa mielikuvitusmatkustaa oman pihan kasvien myötä ja miettiä, missä ne luonnossa kasvavat.

  Irene; Hurmosaikaa, todella! Aivan ihanaa :-)

  ReplyDelete
 24. Jälkijunassa vielä tänne vanhempaan postaukseen kommentoin, että tosiaan, Taimia ja Muhevainen on lähellä ja hyvät ostopaikat. Missä lie horteessa olin vielä kysyessäni, sillä en muistanut istuttaneeni syksyllä juuri sellaisia kapealehtisiäkin lajikkeita. Jee, kohta ne varmana kukkii : ))

  ReplyDelete
 25. No niin, sieltähän sitä kukkaloistoa nousee :-)

  ReplyDelete
 26. Voi ei... jälleen yksi kaunis tulppaani - hankintalistalle. Ihana on, huikean ihana.

  ReplyDelete
 27. Mun pitää tehdä tästä vielä oikaisupostaus, mutta kirjoitan nyt heti tähän niin et kirjaa tsellesi ylös väärää lajiketta (tai ainakin korjaat sen): tuo EI ole 'Little Beauty'. Se on aikamoisen ilmeisen selvästi 'Violacea Black Base'. Yllätys: pussista tulikin toista lajiketta kuin oli nimi päällä. No näiden kohdalla se ei todellakaan haittaa, joka ikinen tähtitulppaani on oikea tähti.

  ReplyDelete
 28. Oih... kevätkukkasissa on kyllä jotakin ekstrasuloisuutta! <3

  ReplyDelete
 29. Niin on, nämä ovat niin ihania. En haikaile yhtään kesän kukkaloiston perään, näitä voisi vain ihailla päivä toisensa perään silmät sydämenmuotoisina ♥ ♥

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!