Thursday, 23 May 2013

Tulppaaniviikot

Ihanissa tulppaaneissa on onneksi lajeja, joilla saa tulppaaniajan kestämään huhtikuulta kesäkuulle. Nyt ovat auenneet metsätulppaanit vuokko-esikkopuutarhassa. Tässä kuvassa niitä näkyy vasemmassa reunassa, oikealla on narsisseja.

The tulip season is gratifyingly long – especially in cool weather such as now. I'm not complaining!

Tästä toivoin samanaikaisesti kukkivaa yhdistelmää ja ilokseni sen sain: metsätulppaanit ja 'Ruby'-palloesikot. Tosin toinen esikoista on aivan matala lättänä ja kukkii lähes maan tasalla, tässä kuvassa se ei edes näy.

Tässä vielä vuokko-esikkopuutarha alarinteestä päin katsottuna. Nuo kasvituet voisi ottaa poiskin, ne olivat pitämässä peuraverkkoja paikoillaan hortensian ja heiden ympärillä. Ne vähän häiritsevät Madonnan olemusta.

Muotopuutarhassakin kukkivat tulppaanit edelleen. Papukaijat leiskuvat punaisina.

Villi niitystä tilatut 'James Wild' -tulppaanit ovat tyylikkään ruskeanpunaisia.

Tähtitulppaaneista viimeisin kukkija on 'Little Beauty', tässä lajikkeessa on hurmaava sininen keskus.

Muotopuutarhan varjoisimmassa kukkapenkissä kukkivat liljatulppaanit yhä.

Aurinkoisena päivänä – joka ei siis ole tänään – niiden kukat avautuvat pieniksi jälkiruokamaljoiksi. Herkkua silmien täydeltä!

Metsätulppaani – Tulipa sylvestris
Palloesikko – Primula denticulata
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

26 comments :

 1. Tulppaanien ihanuutta lisää juuri tuo, että ne muuttavat ilmettä vuorokauden ajan ja auringon paisteen voimakkuuden mukaan. Aamuhämärissä ne ovat suloisen suppuisia ja auringon paisteessa niiden kukinnot avautuvat tuollaisiksi valoa tännä oleviksi maljoiksi. Ihania kuvia!

  ReplyDelete
 2. Nämä sadepäivät ovat hidastaneet tulppaanien kukintaa. Näyttävät viettävän päivänkin nuppuisina. Pääseepä nauttimaan niistä pidempään.
  Ihania nuo viimeisen kuvan "maljat".

  ReplyDelete
 3. Saraheinä; Tulppaaneissa on todella paljon muotoja, korkeuksia ja värejä, kukinta-aikaa ja vieläpä tuota eläväisyyttä olosuhteiden mukaan. Ihana kasvi!

  Between; Onneksi tuli viileämpää, meinasi jo tulla suru puseroon kun lämpiminä päivinä kukat kuihtuivat niin nopsaan.

  Myrsky ja Minna; Aina ei tarvitse syödä, tai siis voi syödä silmillään ;-)

  ReplyDelete
 4. Etenkin nuo viimeiset tulppaanit on kyllä todellakin melkoiset herkut! Ihania!

  ReplyDelete
 5. Aivan tautisen nättejä kuvia, kukkia kaikkine rekvisiittoineen. Metsätulppaanit ovat minusta hyvin jalon ja arvokkaan näköisiä tulppaaneja, mielettömän kauniita. Tuollaisessa esikko-vuokko puutarhassa niiden juuri pitäisikin olla. Siihen minäkin yritän tähdätä. Siellä saisivat kaikki levitä aivan rauhassa kenenkään siihen puuttumatta. Nyt joudun hieman puuttumaan,eli siirtelemään luonnollisemille paikoille, en istuttaessani ymmärtänyt ;)

  ReplyDelete
 6. Ai niin, unohdin jatkaa...

  Yksi päivä näin jossakin nukkekotipuutarha-jutun. Oletko koskaan ajatellut laittaa sellaista? Siten voisit nauttia lisää puutarha-asioista silloin huonommallakin kaudella (kuiskaan ihan vaan hiljaa sen kamalan sanan *talvi* ettet masennu kesäaikaan!!). Ajattelin heti sinua jutun nähdessäni :)

  ReplyDelete
 7. Ihania kuvia ja tulppaaneja, etenkin nuo viimeisen kuvan jälkiruokamaljat ;)

  ReplyDelete
 8. Elina; Kiitos vinkistä! Suunnitelmissa on pienoiskasvihuone (tai oikeastaa ombracle eli varjohuone, sellaisia on kuumissa maissa), itse rakennus mulla on jo ja sinne jotakin puutarharekvisiittaa, mutta näin kesällä en tosiaan ehdi sitä tehdä. Olen ajatellut, että aloitan sen kun nukketalo on valmis, mutta sitä se ei ole vielä pariin vuoteen ainakaan... Olisi myös joskus hauskaa tehdä nukketalolle puutarha, mutta tällä hetkellä sellainen ei mahdu samalle pöydälle talon kanssa! Pitänee hankkia isompi asunto miniharrastusta varten :-D

  Tylsä Mörökölli; Kiitos! Minustakin metsätulppaani on tulppaaneista kaunein, tähtitulppaanien ohella. Niin siro ja ihanan raikkaan sitruunankeltainen.
  Kyllä tuohonkin täytyy puuttua, esikko-vuokkopuutarhassani kasvaa koiranputkia ja heiniä, niitä täytyy kurittaa (mutta ei kokonaan poistaa, tuskin se onnistuisikaan). Kasvien siirtely on puutarhurin ikuisuuspuuhaa. En usko, että niin "viisasta" tarhuria onkaan, joka ei joutuisi joka vuosi jotakin siirtämään.

  Kukkahattuneiti; Kiitos!

  ReplyDelete
 9. Minä olen vasta löytämässä tulppaanien lumon. Hieman viimekesäisestä viisastuneena olen lisännyt niitä ihan silmän alle etupihaan. Pitäisi ihan jäädä töistä pois ehtiäkseen ihailla niiden vuorokausirytmiä. No, pian jäänkin ja alan toimittaa vain niiden tarkastelua. Iihanaa!

  ReplyDelete
 10. Sade ei ole päässyt tuhoamaan kukkia ?
  Meillä on tullut paljon vettä, on hyvä juttu koska maa on ihan rutikuivaa.
  Pihalla patsastelevaa kirjosieppokoirasta ei sade haittaa..on nyt laulanut 24h, vaimon haku on kova urakka. Vai mitä lie lurittelee. Uhittelee välillä ikkunaan peilautuvaa kuvajaistaan vastaan :)

  ReplyDelete
 11. Ei voi muuta kuin huokailla ihastuksesta!

  ReplyDelete
 12. Rva Pioni; Tulppaanien vuorokausirytmin seuraaja onkin aika kiva alkukesäduuni :-)

  Leena ja Pojat; Täällä satoi eilen aika vähän eikä sekään rankasti, vettä tuli vaivaiset 2 mm. Enemmän olisi tarvittu, kuivaa on, paitsi niissä paikoissa missä on märkää ;-)

  Mamma N; Huokailen minäkin, kohta lähden taas pihalle!

  ReplyDelete
 13. Minuun melkein sattuu, kun näen todella kaunista.
  Tuo ensimmäinen kuva, jossa on sipulikukat kukassa niityllä kiviaitaa vasten ja vielä Madonna käyskentelemässä/hiljentymässä samaisella niityllä.
  Todella, todella koskettavan kaunis!

  ReplyDelete
 14. Voi että mitä tunnelmapaloja, ihana fiilis kuvissa, aurinkoinen ja juuri sellainen, että nyt kellot seis!

  ReplyDelete
 15. Liljatulppaanit, ai että kuin kauniita! Maria sen sanoi niin hyvin, ei voi kun yhtyä hänen kommenttiinsa. :)

  ReplyDelete
 16. Ensimmäinen kuva huokuu rauhaa, patsas on upea ja sopii niin tuohon kohtaan.
  Kaunista.

  ReplyDelete
 17. Ah tätä aikaa. Miksi ihmisen täytyy nukkua myös kesällä;)

  ReplyDelete
 18. Little Beautyn väriyhdistelmä on suloisen "lälläri". Samoin viimeisen kuvan liljatulppaanien. Kukkien sievä muoto tukee vaikutelmaa :)

  Tuo aiemman postauksen Why cats are awesome -kuva pitää niin paikkansa :D Unna lähettää hempeitä terveisiä Saaripalstan floppy supermanille <3

  ReplyDelete
 19. Kiva, että muistutit noista metsätulppaaneista. Niitähän minä talvella mietin ja nyt muistan, että minne. ;)

  ReplyDelete
 20. Ihania tulppaaneja ja (jopa) palloesikkokin näyttää kauniilta ;)

  ReplyDelete
 21. Irene; Kiitos! Kyllä nyt onkin juuri niin kaunista ja oikeasti vielä kauniimpaa linnun liverryksineen, ja kun valo sattuu tulemaan kauniisti vastapuhjenneiden lehtien lomasta, kaikki on niin heleää.

  Maria, Puutarhuri, Leena ja Pojat; Kiitos! Noissa kohdissa on erityisen kaunis iltapäivän valo.

  Pioni; Niin juuri! Kun olisi valoisaakin melkein koko ajan :-)

  Ella; Superman kiittää ja pörisee tyytyväisenä!

  Vaalan vihreää; Noita kannattaa istuttaa kauneuden vuoksi ja ne ovat lisäksi helpoimmin leviämään lähtevä tulppaanilaji meillä!

  AnnaS; Jopa palloesikko ;-D Sehän on aina hurmaavan kaunis!

  ReplyDelete
 22. Ihanan lempeä väritys tuossa Little Beauty tulppaanissa, kaunis on!

  ReplyDelete
 23. Se on todella ihana pieni suloinen, vain noin 10 cm korkuinen.

  ReplyDelete
 24. Tulppaanit hurmaavat mihin vuodenaikaan tahansa. Ja totta tuo, ne ovat mukavaa seurattavaa myös siltä kantilta, miten kukat reagoivat valoon ja lämpöön...

  ReplyDelete
 25. Tulppaanit ovat mukavan eloisia :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!