Monday, 17 January 2011

Jugendia

Jugend on kai yksi rakastetuimmista tyylisuunnista Suomessa. Sen yhtäläisyydet Suomen luontoon, jylhyys ja kansallis-romanttisuus, Suomen taiteen kulta-aika... ketäpä se ei koskettaisi.
Kuvassa on jugendajan puuhuvila Soukan-niemellä Espoossa. Pieniruutuiset, vaihtelevan kokoiset ikkunat ja erkkerit riemastuttavat. Voi kun näistä ikkunoista pidettäisiin hyvää huolta! Ne ovat kansallisaarteita.

Minäkin rakastan jugendia, mutta en omista montakaan sen tyylin esinettä. Makuuhuoneessani on vaatekaappi, jossa nuoremmasta iästään huolimatta on hieman jugendvaikutteita yläreunan kaarteessa ja lovistuksessa sekä oven paneloinnissa.
Vaatehyllyjen virkaa toimittaa matala jugendtyylisen astiakaapin yläosa, alaosa on joskus siirretty muualle. Molemmat kaapit olivat talon irtaimistoa, matalan kaapin yllä olevan renginkaapin ostin Juvilta.

Jugend tunnetaan maasta riippuen eri nimillä: art nouveau, arts and crafts, liberty, modernismo... Tyylissäkin oli omat ominaispiirteensä kussakin maassa. Kuvassa pietarilainen taidonnäyte korttelinkulman ulko-ovesta, joka muistuttaa koristeellisuudessaan paljon enemmän esimerkiksi Wienin secession-tyyliä kuin kotoista raskaahkoa graniitti-veistosten ryydittämää jugendrakennustaidettamme. Kauempana kadulla on seuraava upeasti koristeltu jugendrakennus.

Olin ilahtunut nähdessäni tämän jugendtalon alkuperäiset ikkunat Pietarissa, kun niin moni vanha rakennus on kokenut melkoisen raiskauksen puukarmien vaihdossa pvc:ksi tai alumiiniksi. Samalla ruutujako on useimmiten hävitetty olemattomiin ja talon kasvot rujoutuneet tunnistamattomiksi. Tämän rakennuksen, niin kuin monen muunkin, on varmaankin pelastanut sen syrjäisempi sijainti ja korjausvarojen puute.

Minulla on varastossa vanhempieni vanha hieno rautainen jugend-kattovalaisin, joka päätyy vanhaan tupaani sitten joskus. Siihen asti on jugendin kaipuussa joko ihailtava yllä mainittuja kaappeja, lähdettävä johonkin Suomen lukuisista jugendilla maustetuista kaupungeista, tai ihailtava tätä Théophile Steinlenin julisteen mukaan tehtyä kassia. Le Chat Noir (Musta kissa) oli pariisilainen kabaree.

6 comments :

 1. Jugend on kaunsita, täytyypä käydä Soukassa vilaisemmassa tuota huvilaa. Olen jotain tuonkaltaista nähnyt Soukassa aikasemin, silloin yli 20 vuotta kun näitä rantoja tulo pyöräiltyä enemmän. Suvisaaristossa on paljon vanhoja hvuviloita uskoisin Jugendiakin löytyvän. Suvisaaristo on vain niin suljettu ei ole yleisiä teitä kaikki tiet päättyvät jonkun maiden, vaikea ajella katsomaan.

  Hienoa että sinä saat Jugend kattokruunun taloosi.

  ReplyDelete
 2. Ikuinen nuoruus, lempityylini :-) Aivan upea tuo pietarilainen ovi, ja toisen talon ikkunat.

  Voi, mulla on ihana kirjakin aiheesta, "Jugendtyyli", missähän se on? Täytyykin kaivaa se jostakin esille ja ihastella pitkästä aikaa.

  Harmi, että oma talomme edustaa sitä kuuluisaa ja eleganttia 1990-luvun rakennustyyliä (ai mitä, häh? Eikö sitä ole?), jugend-sävyjä siihen ei oikein soviteta millään. Sen sijaan muutama 50-luvun huonekalu täältä löytyy, ne ovat sopivan keveitä ja ilmavia.

  ReplyDelete
 3. Jestas, Musti on Jugendtyylinen kissa...;=)

  Vitsit sikseen, itse olen kyllä aina jostain syystä saanut ostettua jotain jugend-tyylistä, tällä hetkellä pari huonekalua siihen tyyliin, joista toisesta on pakko luopua, koska on liian massiivinen meidän kotiin. Onneksi sille löytyi ostaja jolle se sopii.Peililipasto...

  Tänään ostin sitten lisätilaa, joten meitsikin pääse taas pikkuhiljaa kartalle...;=)

  ReplyDelete
 4. Jugendissa on jotain niin ihanaa, ehkä se, että se on niin persoonallista. Siihen on poimittu luontoamme ja keskiaikaa, ja yksikään talo ei ole toisen kaltainen.
  Maiju; olen myös harmitellut Suvisaariston sulkeutuneisuutta! Soukanniemellä taloja ja maisemia näkee paremmin.

  Niin, Musti on ikinuori jugend-pantteri :-) Nyt selvisi sen leikkisyyden syy.

  Jugendkalusteet ovat tosiaan massiivisia. Äidilläni on upea sohvaryhmä, vaikka sohva ja tuolit eivät ole kovin mukavat, ovat ne aivan upeat. Mutta mihin niitä mahduttaa matalassa ja pienihuoneisessa (esim. 70-luvun) huoneistossa? Nykytaloissa on joskus korkeita tiloja, jotka ovat jugendille omiaan.

  Tervetuloa takaisin bittisfääreihin Tuija!

  ReplyDelete
 5. Heikun keikun vaan...täällä ollaan ja kuvat kateissa...;=)

  ReplyDelete
 6. Kuvat kateissa???! Onko Bloggeri onnistunut hävittämään sun kuvat, törkeetä!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!