Thursday, 6 March 2025

Pikaruokaa

 Erittäin harvinaista, mutta tällä kertaa kirjoitan ruuasta! Vaikka joka päivä täytyy syödä, aihe kiinnostaa minua tavattoman vähän.

Olen antikokki eli ruuanlaitto ei innosta. Haluan nopeasti ruokaa silloin, kun on nälkä. Vakioherkku on pestopasta. Siihen en onneksi ikinä kyllästy. Päälle vielä tomaatti ja pihalta käärmeenlaukkaa – se on loistava talvivihannes: tällaisena leutona talvena sen vihreitä versoja on ollut lähes koko ajan kerättäväksi. Sen avulla pysyy keripukki loitolla.

Kun asuu saarella, josta käsin ruokakaupassa käyminen kestää kuusi tuntia, ei kaupassa tule kovin usein käytyä. Oikeastaan pihistelen Nauvossa käyntejä viimeiseen asti, sillä päivät saa kyllä kulumaan muutenkin kuin istumalla laivan epämukavilla penkeillä.
Koska tomaatit ovat suurherkkuani, pyrin ostamaan niitä niin paljon, että ne riittävät pariksi viikoksi. Viimeksi olin saaressa kolme viikkoa putkeen ja silloinkin vielä viimeisenä päivänä sain syödä tomaatin.

Herneenversot ovat huippuhyviä ja laitan niitä kasvamaan etenkin talvella. Oma systeemini on taitella pari arkkia talouspaperia kipon pohjalle. Silloin kylvöstä täytyy muistaa kastella joka päivä vähän, sillä se kuivuu äkkiä. Mutta eipähän karise multaa ruokaan, kun kallistan kippoa saksiakseni siitä versoja pastan päälle.

Edellisestä kuvasta saattoi tarkkasilmäinen lukija huomata pääsiäiskoristeita. Se on ihan totta: otin ne esiin jo ennen laskiaista. Pääsiäinen on niin ihana, että haluan fiilistellä sitä kuukausia etukäteen – samoin kuin monet joulua.

Loppukevennykseksi vielä jämäpikaruoka. Perunamuusia oli jäänyt edelliseltä päivältä yli, kaapissa oli pikapasta-ateria, jonka päiväys oli mennyt. Päätin yhdistää ne (lisää vettä pastan vaatima määrä ja kuumenna) ja heittää mukaan pakasteesta pussin herneitä. Koska juusto tekee kaikesta parempaa, tuli päälle vielä muutama viipale Port Salutia. Ja mustapippuria myllystä. Loppusilauksena vielä herneenversoja, jotka tajusin lisätä vasta kuvan otettuani.
Ystävä nimesi tämän Mashed potato with mac & cheese with peas -ateriaksi. Hyvää oli! Ja valmista kymmenessä minuutissa. Teen toistekin.

Pitääkin tästä lähteä metsästämään mämmiä.


Käärmeenlaukka Allium scorodoprasum

28 comments :

  1. Heh heh hauska! HURRAA pääsiäinen, tiput 🐣🐤 ja mämmi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurraa! Minulle muuten juusto on samaa kuin sinulle suklaa, ilmeisesti. Pistän sitä joka ruokaan (en tee makeita leivonnaisia tai jälkiruokia) kuten sinä suklaata. Ja syön muutenkin. Jos haluan herkutella, syön juustoa ;-)

      Delete
  2. Pestopasta, aah, tuli kauhea himo siihen! Pääsiäinen menee yleensä niin nopeasti että parempi ollakin ajoissa koristeiden kanssa. Mämmiä voisin syödä vaikka joka päivä. Nythän on juuri päästy Runebergintortuista ja laskiaispullista, joten tulkoon mämmi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä on todella samanlainen maku! Paitsi että jäätelöstä en niin välitä. Pesto on ihanaa eikä siihen näköjään pysty kyllästymään. Sitä voi syödä vaikka joka päivä (kokeiltu on), ja vaihtelun vuoksi voi välillä ostaa sitruuna- tai punaista pestokastiketta.

      Delete
  3. Minä ymmärrän hyvin tämän pääsiäis fiilistelyn . Ne pyhät menee sitten äkkiä kuten joulunkin ja sitten kaikki vähän kuin lässähtää .
    Mämmiä mekin olemme jo syöneet kaksi rovellista"
    Ruokapostauksia on mukava lukea lisää.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kiva tunnelmoida pääsiäistä jo etukäteen. Ruokajuttuja ei varmaan hirveästi tässä osoitteessa tule olemaan, kun suurimman osan ajasta yritän välttää ruuanlaittoa kuin ruttoa :-D

      Delete
  4. Looks very delicious, especially the green pasta! ;)

    ReplyDelete
  5. Ihan herkkuja siellä lautasella. 😋 Kutsun tuollaisia jääkaapin- tai komeronsiivousaterioiksi Tässä vielä yksi hyvä, josta riittää useammaksi päiväksi. Kohta kun puutarhakausi starttaa ei nimittäin millään malta joka päivä ruoanlaittoon. Isoon vuokaan öljyä, vähän suolaa ja hunajaa ja yrttejä, kuivattua timjamia esim. Sitten sekaan reippaasti lohkottua punasipulia, tavallista sipulia, porkkanaa viipaleina, kirsikkatomaatteja tai tomaatteja pilkottuna, ruusukaaleja puolikkaina, jos kaapista löytyy. Sekoituksen jälkeen vuoka uuniin pariinsataan reiluksi puoleksi tunniksi. Sitten joukkoon murusteltua fetaa ja edelliseltä päivältä jääneet keitetyt perunat kuorineen pilkottuina. Vielä parikymmentä minsaa uunissa. Maistuu sekä kuumana että kylmänä. Aineksia voi tietenkin vaihdella sen mukaan, mitä kaapeista löytyy.
    Ekat punertavat juhannuspionin piiponkärjet bongasin tänään, kun mittari näyttää plus kymmentä.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oijoi, kuulostaapa hyvältä. Tuota kokeilen! Ruusukaali on kovasti mieleen. Sipulia en laita noin paljoa, kun siitä tulee vatsaongelmia jo hyvin vähäisestä määrästä. Kiitos ohjeesta!
      Täällä saarella ei tarvitse kovin paljon jääkaappia tai komeroita tyhjentää erikseen, kun ne tyhjenevät hyvin aina harvojen kaupassakäyntien välillä ;-)

      Delete
  6. Jos joulua aletaan valmistella jo paljon ennen h- hetkeä, niin miksei myös pääsiäistä. Mämmi.... aivan ihana pääsiäisherkku ja sillä tulee varmasti herkuteltua taas runsaasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta. Minä kun en joulusta niin välitä (siitä saa yliannostuksen käymällä missä tahansa kaupassa kahtena kuukautena ennen joulua), mutta pääsiäinen on toinen juttu. Se sijoittuukin vuoden ihanimpaan aikaan eli kevääseen, niin siinä on kovin paljon iloa.
      Mukava kuulla, että meitä mämmin ystäviä on näin paljon!

      Delete
  7. Suloiusuuksia nuo herneenversot. Minäkin istutin, saa nyt nähdä kasvaako poropeukalolla

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eiköhän kasva, vaikea on epäonnistua! Ellei unohda kastella tai kastelee liikaa niin, että herneet homehtuvat.

      Delete
  8. Ruuanlaitto ja siivous on sellaisia pakollisia juttuja, joista laistaisin heti jos voisin ja siksi keskitän siivoamisen ja isäntä auttaa, onneksi, ja talvella laitan isossa uunissa ruokaa useammaksi päiväksi, ettei tarvitse keittiössä puuhata, kun parempaakin tekemistä olisi. Pikaruoka on parasta ja teen sitäkin vallankin silloin kun olen yksin kotona ja syön vasta, kun alkaa heikottamaan...Ihanat herneenversot! Voihan mämmi, naurattaa aina kun kerrot mämmistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On harmi, ettei talossa ole siivoojaa ja kokkia ;-) Sotkeminen on paljon mukavampaa!

      Delete
  9. Miten mainio idea alkaa juhlistaa pääsiäistä hyvissä ajoin etukäteen. Pestopasta itsekasvatetuilla lisukkeilla kuulostaa ja näyttää hyvältä. Täytyykin joku kerta testata, mitä mieltä lapset ovat pestosta. Voi kyllä olla, että heille maistuisi paremmin tuollainen perunamuusipasta. :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pääsiäinen on niin kiva ja positiivinen asia kaikin puolin, että se ansaitsee pitkät etkot. Muussipasta olisi takuulla lasten mieleen! Yllätyin, kuinka hyvin se sopi aikuisenkin suuhun – vaati toki mustapippuria ja juustoa.

      Delete
  10. Hassua etten ole koskaan herneen versoja kasvattanut syötäväksi. Vain kasvimaalla ihan uusiksi herneiksi. Käytätkö ihan kaupasta saatavaa isoa ruokahernepussia, josta laitat kasvamaan? Ps. Pasta on aina hyvää eri variaatioilla - emäntä

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihan siitä tavallisesta ruokahernepussista! Ja siitä riittääkin versotettavaa kymmeniksi kerroiksi. Halvaksi tulee ja hyvää on. Ne versot maistuvat herneiltä. Katso, että herneitä on vierekkäin, mutta ei päällekkäin: muuten ne alkavat homehtua.

      Delete
  11. Pestopasta on herkkua. Herneenversoja pitääkin taas muistaa laittaa versotukseen, niitä on niin kiva käyttää salaatin ja leivän päällä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on, ja kun laittaa vähän levempään astiaan, riittää siitä moneen ruokaan. Herneet myös kasvavat nopeasti alkuun päästyään, niinpä satoa saa korjata joka päivä eikä se silti lopu äkkiä.

      Delete
  12. Heti alkoi tehdä mieli pestopastaa. En olekaan tehnyt sitä pitkään aikaan. Tykkään tuosta makuhermoja kutkuttavasta elämänohjeestasi: "juusto tekee kaikesta parempaa". Sopii oikein hyvin minunkin keittiöfilosofiakseni.
    En kiinnittänyt huomiota pääsiäiskoristeisiin, kun juutuin tuijottamaan astiaa, jossa herneenversot kasvavat. Selvästi sinun tekemää keramiikkaa.
    Meillä harrastetaan paljon jämäruokia. Paras tehdä kerralla enemmän, jotta ei joka päivä tarvitse viettää keittiössä pitkiä aikoja. Moni ruoka on lämmitettynä yhtä hyvää, ellei parempaa. Joskus edellisten päivien rippeiden yhdistäminen ei varmaan mene huippukokkien suositusten mukaisesti. Hällä väliä, jos talonväelle maistuu ja täyttää vatsan. Kompostori tosin jää ilman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pesto on niin ihanan helppoa, ei tarvitse kuin keittää pasta ja ottaa pestopurkki ja parmesaani esiin. Kaikenlaisia vihanneksia tai esim. oliiveja lisäämällä siihen saa vaihtelua. Yksi omista suosikeistani on pilkkoa avokado mukaan.
      Herneastia on tosiaan omaa tekoa. Kaapit ja hyllyt pursuavat itse tehtyjä kippoja ja kuppeja, ja koko ajan syntyy lisää, apua.
      Hyvät taktiikat sinulla ruuanlaitossa, tehdä kerralla enemmän ja käyttää jämät. Minäkään en juuri mitään heitä pois, vaikka kuinka vähän jäisi yli, kun kauppamatka on niin pitkä. Ja muutenkin.

      Delete
  13. Meilläkin pari pääsiäismunaa jo esillä, sain ne vastikään keramiikkauunista:)
    Hitsi, nyt alkoi tehdä mieli mämmiä;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omia pääsiäismunia voisi tosiaan tehdä. Olen tehnyt yhden munan mallisen koristeen, en niinkään pääsiäiseksi, mutta koska pidän munan muodosta. Niin ja omaan (ensin tehtyyn) kipsimuottiin tekemäni valusavi-kulhosarja on myös puolikkaan munan muotoinen! Ehkä minulla onkin pääsiäinen mielessä ympäri vuoden ;-)

      Delete
  14. Oletko kasvattanut omia tomaatteja? Itsellä lähtee nyt kokeiluun, jos saisi saaressa, kuistin suojissa kasvatettua omia tomsuja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enpä juuri, sillä peurat rakastavat tomaattia. Minulla ei ole kuin avokuisti ja se on talon pohjoispuolella, joten se ei sovi tomaatin kasvatukseen. Nyt kun tontti on melko pitävästi aidattu peuroilta, voisinkin pitkästä aikaa kokeilla tomaattia! Kasvimaani on varmasti riittävän paahteinen ja lämmin niille. Kaikki omat vihannekset ovat ihania ja etenkin, jos samalla saarella ei ole kauppaa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!