Sunday, 30 March 2025

Keisarien armeija

 Haisevat keisarit ovat saapuneet!

Tarkoitan tietysti keisarinpikarililjoja. Nyt on niin otollinen kevät, että 'Vivaldi', jota yleensä etsiskelen monta päivää, on jo noussut keskellä villiä punaista penkkiä. Krookuksetkin ovat kyllä ihmeellisiä: vielä vähän aikaa sitten tuossa oli yksi kukka enkä ehtinyt edes huomata enempiä nuppuja, kun onkin jo kolmen kukan rypäs.
'Vivaldi' on ihanan heleän oranssi keisarinpikarililja. Onneksi se on kukkinut luotettavasti joka kevät, vaikka ei ole yhtään tuottanut sivusipuleita; vuodesta toiseen on vain tuo yksi kukkavarsi.

Tämä samassa kukkapenkissä kasvava tyyppi on joka vuosi hyvin aikainen, ja parin metrin päässä asustavaa Vivaldia saa yleensä syynätä ja pelätä, onko se hävinnyt. Tämä päheän värinen lajike on keltareunainen 'Aureomarginata', kuten nimi kertoo (keltaiset reunat suomeksi).

Musti esittelee.

Vuokko-esikkopuutarhassa ovat 'King of the Striped' -krookukset avanneet kukkansa ja tänään löysin myös ensimmäiset nokkosperhoset ja ainakin yhden kimalaisen! Niillä onkin hyvä kattaus, kun puutarhassani lienee jo tuhatkunta kukkaa auki, kun kaikki pikkuruisimmatkin lasketaan.
Krookusten taakse on syksyllä istutettu uusi keisari, jonka kukintaa odotan enemmän kuin innoissani. Lajikkeen pitäisi olla 'Early Passion'; jonkinlainen keltakukkainen, ehkä kananmunan keltuaisen värinen, mutta saa nähdä, mitä tulee.

Näitä Early Passioneita pitäisi olla tässä samassa penkissä kolme, mutta toistaiseksi olen löytänyt vasta kaksi. Tämä on tullut istutettua näköjään aivan kiinni 'Quebec' -tarharaitatulppaaneihin. Ehkä se suojaa hajullaan tulppaaneja tulemasta syödyksi.

Vieressä on ruskopenkki, josta nousee lapsuudenkotini vanhoja keisareita, niitä tavallisia oranssikukkaisia. Rakastan keisareiden tuoksua, sillä se liittyy lapsuuteeni ja vuoden ihanimpaan kuukauteen eli toukokuuhun. Vaikka tuoksu onkin oikeastaan haju.
Nämä puskevat vaikka läpi harmaan kiven! Tai kuusen kaarnan. Vähän turhan rouhea pala – tämä on jatkoa rytökukkapenkki-aiheelle parin päivän takaa. Kaikki eloperäinen päätyy kukkapenkkeihin, hyvässä ja pahassa.

Kasvimaan nurkan pienessä penkissä nousee 'Ruduke', ihastuttavan heleän oranssi keisari. Sellainen raikas appelsiini. Oikeastaan otin tämän kuvan, koska tässä näkyy kontrasti sirojen pikkuruisten puistolumikellojen ja paksujen keisarinpikarililjojen välillä niin hyvin. 
Keisarit vaikuttavat suorastaan liioittelevan pöyhkeiltä. Ilmoittavathan ne jo hajullaan tulostaan, mikäli niitä ei ole huomannut kukkapenkistä etsiä.

Muotopuutarhassa on uusia ja vanhoja pikarililjoja. Ternipikarililjat ovat eläneet jo joitakin vuosia. Tässä on vihreävartisempi yksilö 'Katharine Hodgkin' -huhtikurjenmiekkojen seurassa. Tässä penkissä oli monta vuotta yksi ternipikarililja, jonka yksi hankala talvi – tai vesimyyrä – vei. Hankin sitten useamman tilalle.

Niinpä toisestakin muotopuutarhan penkistä löytyy ternipikarililja. Tämän väritys on erilainen, vaikka kukat ovat molemmilla kellanvihreät. Tämä ei varmasti ehdi tehdä ennätystä ja avata kukkiaan maaliskuun puolella, mutta säistä riippuen ei siihen ehkä montaa päivää mene.
Vieressä on 'Painted Lady' -kurjenmiekkoja ja taustalla 'Pickwick' -krookuksia.

Muotopuutarhasta löytyy tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös keisarinpikarililjoja. Istutin syksyllä kovasti runsastuneesta keltakukkaisesta 'Lutea' -keisarista kaivamiani sivusipuleita. Oikeastaan niitä ei tarvinnut edes kaivaa, kun olivat niin pinnassa, että sipulit näkyivät. Istutin niitä pitkin muotopuutarhan tien puoleisten penkkien reunoja, sillä sieltä suunnalta vesimyyrät tekevät hyökkäyksiään. Jospa haju saisi ne toisiin ajatuksiin.
Muotopuutarhasta löytyy myös uusi, syksyllä istutettu keltakukkainen 'Helena'. Löysin sen kookkaan verson tänään.
Krookus on sinisahrami 'Blue Pearl'. Se vain runsastuu runsastumistaan, joka päivä on eilistä enemmän kukkia!

Tässä on se 'Lutea' -kasvusto, josta otin sivusipuleita muotopuutarhaan. Kyllä tuosta vielä riittää jaettavaksi, mikä on ihanaa, sillä tämä on kauneimpia keisareita.

Eikä tässä vielä kaikki, sillä istutin syksyllä vielä paria muutakin lajiketta, joiden versoja en nyt kuvannut. Toivottavasti saan kuvata ne kukassa joidenkin viikkojen päästä!


Huhtikurjenmiekka Iris Reticulata-Ryhmä
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Puistolumikello Galanthus nivalis
Sinisahrami Crocus biflorus
Tarharaitatulppaani Tulipa Greigii-Ryhmä
Ternipikarililja Fritillaria raddeana

26 comments :

  1. Monta pikarililjan alkua. Olen yrittänyt pari kertaa istuttaa mutta ovat parin talven jälkeen hävinneet,ehkä en ole osannut istuttaa oikeaan paikkaa. Sinulla odotettavissa runsasta kukintaa. Suojaatko niitä jollakin kun nytkin ennustetaan kovin kylmiä öitä ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi harmi! Joskus ne häviävät täältäkin. Näyttää siltä, että jotkut talvet eivät ole lainkaan keisareiden mieleen. Meille tänne saaristoon ei ole ennusteissa pakkasöitä, ainakaan kovin paljoa pakkasta. Se on meren etu, kun se pitää lämpötilat tasaisempina. Viime yönä oli –1.
      Täytyy katsoa, millaista keliä on ensi viikon lopulle luvassa, sitten ehkä joutuu suojaamaan, jos tosissaan tulee oikein kylmää. Kovasti haluaisin nimittäin nähdä nämä kaikki uudet lajikkeet kukassa.

      Delete
  2. No siellä on melkoinen keisariarmeija jo esillä! Minä bongasin ensimmäisen tänään, ihan pikkuruisen tohti pilkistää maan pinnalle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa! Ja se haisee saman tien :-D Mutta kun se on niin ihana kevääseen liittyvä haju.

      Delete
  3. Ihanat keisarit, tykkään niistä myös kovasti ja tuoksu kertoo heidän heräämisestään varsin aikaisin. Mutta joko sinulla ternipikari noin nuputtelee, tykkään sen väristä kovasti. Lutea on kyllä niin fertiili ja on kyllä hauskaa, että sivusipulit ovat niin pinnassa, sama täällä! Kaikkia ihania kukkia siellä on sinun ja perhosten iloksi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo yksi aikaisin terni on tosiaan jo näin pitkällä. Muutenkin ne ja keisarit tuntuvat venyvän ihan silmissä. Onneksi huomasin ne Luteat pinnassa, sipulit olisivat saattaneet paleltua ja nyt ne tuli pelastettua hyötykäyttöön. Loppujen päälle yritin kipata vähän multaa silloin syksyllä.
      Ihan hirveän paljon on jo kukkia, kun monikukkaiset persian- ja pikkusinililjat ovat avautuneet! Mikä parasta, ne ovat perhosten ja kimalaisten mieleen.

      Delete
  4. Haisevat keisarit, mahtavaa😂Ternipikarililja on jo noin pitkällä, apua?! Onko niillä muuten oikeasti noin erivärisiä lehdistöjä vai onko tuo tummempi joku oma lajike? Minusta on tullut ihan yllättäen ternipikarililjafani...
    Meillä keisarinpikarililjat nousevat joka vuosi niin aikaisin, että joudun niitä harsottamaan, jos haluan nähdä kunnon kukintaa. Ne kyllä toipuvat, vaikka taipuisivat kylminä öinä kaksinkerroin, mutta nuput saavat helposti hallavaurioita ja kukinnon päällä olevat lehdet kipristyvät ruskeiksi. Siksi olenkin istuttanut kaikki keisarinpikarililjani samaan kohtaan, että harsotus olisi mahdollisimman helppoa! Ärsyttävä homma silti. Rakkaat poikani toteavat aina keväisin pihassa, että täällä haisee epäilyttävästi "kukka"😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ternipikarililjasta ei tietääkseni ole eri lajikkeita tai muotoja, mutta luulen, että kasvitieteilijät ennen pitkää keksivät nimetä nuo eri sävyiset variaatiot, niin kova into heillä on luokitella kaikkea ;-) En yhtään ihmettele, että olet fani, kun tykkäät keisarinpikarililjoistakin. Ternit lisäävät kukkien väriskaalaa juuri ihanasti, muuten kasvi on lähes identtinen.
      Teillä on mantereisempi ilmasto ja keväällä teillä on kuumempia päiviä sekä kylmempiä öitä kuin täällä. En ole koskaan suojannut omiani, ja vain harvoin on tullut mitään vioitusta. Jos keisarit ovat kuolleet, ne ovat menehtyneet vetiseen / jäätyvään talveen. Jos ovat olleet tulossa kukkaan, en ole kukintaa ikinä menettänyt. Onneksi! Nyt kyllä aion seurata tiiviisti sääennustetta ja nakata noiden päälle vähän villaa tai muuta peitettä, jos näyttää siltä, että tulee tosissaan kylmää.
      Haisu on kyllä melkoinen, varmasti etenkin, jos ne kaikki asuvat samassa penkissä :-D Terni ei ole minusta ollenkaan niin haiseva.

      Delete
  5. Monta erilaista keisaria heräämässä ja millaisella voimalla ne tunkevatkaan itseään esiin mullasta. Ei siinä paljon harmaat kivet tai kuusenkaarnat estettä aseta.
    Kuvittelin Lutean sipulien olevan samalla tavoin syvällä kuin esimerkiksi liljoilla. Oma Luteani on vähän hölmössä paikassa, enkä ole ryhtynyt sitä siirtämään sipulin vahingoittamisen pelossa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keisarien esiintulossa on ihan eri meininki kuin pikkuisemmissa sipulikukissa, joita tähän asti on noussut. Näitä ei tarvitse etsiä suurennuslasin kanssa.
      En ole varma, missä syvyydessä keisarien sipulit yleensä ovat. Tuon Lutean alla voi hyvinkin olla jokin iso kivi. Mutta on muutenkin mahdollista, etteivät sipulit ole ihan niin syvällä kuin esimerkiksi liljat. Niiden kaivaminen on tosiaan hermojaraastavaa, kun usein tulee vioitettua sipulia tai katkaistua varsi niin, että sipuli jää vielä syvälle multaan. Voisithan kokeilla kaivaa reunasta käsin, jos voit.

      Delete
  6. Sinulla siellä on jo vaikka mitä kivaa hyvässä kasvussa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On todella, tuntuu kuin oltaisiin jo pitkällä huhtikuussa, kun se on oikeasti vasta alkamassa.

      Delete
  7. Siellä on kirjaimellisesti puhjennut KEVÄT kukkaan!!
    Mustin askeleet ovat varsin määrätietoiset - ottaa esittelyn vakavasti, kuten kuuluukin!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevät on ihmisen ja kissan parasta aikaa :-)

      Delete
  8. Sinulla on useita erilaisia keisareita minulla on sitä vanhaa tuttua ja jotain liljoja sain vaihtarina mutta minä en oikein tunnista niitä.
    Jouluruusut ihania ja kalliita kuten sanoit.
    Minäkin näin yhden pörriäisen eilen ja mies lisäksi sitruuna perhosen . Ihania juttuja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minä olen näistä kiinnostunut, kun keisarit eivät kuulu kauriiden ruokalistalle. Haluan kerätä niin montaa eri lajiketta kuin suinkin löydän.
      Ihania kevään merkkejä!

      Delete
  9. Minä tunnen keisarinpikarililjan hirviökukkana. Sen kasvuvauhti äidin kukkapenkissä oli niin tolkuton, että se herätti jonkinlaista kammonsekaista ällistystä. Vielä en ole innostunut hankkimaan omaan pihaan, mutta kaikki peurojen kammoama on kyllä periaatteessa kiinnostavaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-D Ymmärrän kyllä tuonkin, sillä keisarien kasvu on aika hurjaa. Mutta jos peuroista on riesaa, alkaa kummasti kaikki ei-kelpaava kiinnostaa. Näissä haisuleissa on vielä sekin etu, että toinen viholliseni eli myyrät karttavat niitä.

      Delete
  10. Oi että miten ihanan keväiseltä siellä näyttää. Nyt onkin luvassa lämmin viikko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkä teilläkin lumia sulaa vauhdilla!

      Delete
  11. Siellä on niin paljon lajeja jo maan pinnalla, että ei meinaa perässä pysyä. En ollutkaan tajunnut, että osa keisareista kukkii aika varhain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keisarit eivät ole aikaisimmasta päästä kevätkukkia, mutta kokoonsa nähden yllättävän aikaisia. Ternipikarililja on aina vähän aikaisempi kuin keisarinpikarililja, ainakin tässä osoitteessa.

      Delete
  12. I have 5 raddeana fritillaries since last autumn too. Never grown them before but admired and desired number of years. Mine are braking ground at the moment, so you are definitely winning the race! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm very surprised to be ahead of you with F. raddeanas! You have much excitement waiting for their first flowers. Likewise, I ordered a few entirely new F. imperialises last year. It will be lovely to see what flower colours they are with my own eyes.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!