Sunday, 16 February 2025

Sisäkukkien parissa

 Viime yö olikin tähän asti vuoden kylmin: –12,3 astetta. Hyvä, että suojasin nuppuisen heiden ja lumikellot.

Lunta tulee parhaillaan vähän ja vaikka pakkanen on lauhtunut enää –1 asteeseen, tekee mieli olla sisällä. Laitoinkin tämän jutun aluksi kahvipannun hellalle.
Katsotaanpa siis sisäkukat. Etenkin, kun ihanaakin ihanampi verenpisara 'Whiteknights Pearl' avasi kaksi kukkaa muutaman kuukauden tauon jälkeen. Tämä on tosi reipas verenpisara kukkimaan lähes vuoden ympäri. Olen ylisurkea lannoittaja, mutta mielessä kyllä kävi, että voisin antaa kasveille nyt laimean lannoituksen. 
Niin, mielessä kävi, mutta en vielä ryhtynyt tuumasta toimeen. Niin tyypillistä.
'Whiteknights Pearl' omaa ilmeisesti siroverenpisaran perimää ja se näkyy pienissä, kapeissa ja siroissa kukissa.

Kaikki verenpisarani asuvat talven keittiössä. Yhden ison vanhan verenpisaran murhasin jättämällä sen syksyllä ulos, sillä täällä on liian ahdasta. Enkä koskaan innostunut sen puna-liiloista kukista. Sen sijaan Orkneyltä keräämistäni siemenistä kasvatettu puhdas siroverenpisara, keskimmäisessä ruukussa, on aarre, jota vaalin. Oikeastaan ruukussa on useampikin, kun koulin ne ryppäänä aikoinaan.
Vasemmalla on keijunsalvia, jolla oli aiemmin epävirallinen nimi herukkasalvia. Sen talvetus epäonnistui viime vuonna ihan viime metreillä. Kevättalvella siihen iskivät kirvat ja kasvi oli jo valmiiksi huonossa hapessa eikä selvinnyt. Viime vuonna olin viisaampi ja istutin uuden taimen isoon ruukkuun, jossa se pysyy kesät talvet. 
Samaan ruukkuun laitoin myös sitruunaverbenan eli lippian, jonka tuoreita lehtiä kerään teeksi. Rakastan verbenateetä, mutta sitä ei saa Suomesta kovinkaan yleisesti. Keijunsalviasta saa myös maukasta teetä, joten tuo on teeruukku. Kummankaan kasvin talvettaminen ei ole aina onnistunut, mutta toivon nyt parasta. 
Oikeanpuoleisessa ruukussa on vain multapinta. Siellä asustaa kasvi, jonka sekä suomenkielinen että tieteellinen nimi muuttunut. Ennen se oli iirikki (Rhodohypoxis), nyt helotähti (Hypoxis). Se haluaa viettää talven lähes rutikuivana, kun lehtiäkään ei ole. Lorautan sille ruokalusikallisen vettä ehkä kerran kuussa.
Taloni on niin pieni, että kasvien sijoittelu on hankalaa, jotta ne eivät olisi tiellä. Ja ovathan ne silti. Lisäksi talvella asuinhuoneissa asustavat mm. akkuporakone, kuvassa, ja muut laitteet, joille jäätyminen ei tee hyvää, ynnä maalit ja liimat sun muut, jotka eivät saa jäätyä.

Tämä ruukkuryhmä on varsin tiellä, mutta ihminen oppii kiertämään ja esim. avaamaan yläkaapit sivulta käsin kurkotellen. Isossa ruukussa kaikki versoo taas liikaakin, joten ensi viikolla, jos lauha sää suo, siirrän ruukun kylmään eteiseen jäähylle. Ruukussa kasvaa muratti- ja balkaninsyklaamia, erikoisempia pikarililjoja ja pikkuruisia narsisseja, joiden tosin epäilen kuolleen. Ja syyssahramia, jota siinä ei tarvitsisi kasvaa, mutta pienenpienet sivumukulat on mahdoton kaikki löytää ja niitä nousee vuosi toisensa perään.
Rosmariini (vasemmalla) oli varmaan kuollut jo kesän mittaan, sillä se näytti yhtä surkealta jo loppukesällä. Keskellä on ihan tavallisia pihaesikoita, mutta puutarhassani ne eivät millään suostu pysymään hengissä. Koska pidän pihaesikoista erityisesti, kasvattelen tätä yhtä nyt sitten ruukussa. Eikä se edes ole mikään erikoishieno lajike, ne ovat kaikki kuolleet. Kylmät lattiat varmaan auttavat näitä talvehtimaan sisällä, sillä täällä ollaan kaukana 20 asteen sisälämpötiloista.
Päätin muuten viime vuonna jakaa tuon ahtaan ruukun täyttävän esikon, vaan siinä se edelleen on. Vähän samoin kuin se aikomus lannoittaakin.

Keittiön itäikkunalla asuu kuvernöörinkukka, ruusuneidikki 'Vesta K' ja verenpisara 'Auntie Jinks', jonka ostin viime vuoden keväällä pistokkaana. Latvoin sen ja pistin latvapistokkaan samaan ruukkuun. Niin huonoa on kesäkukkien hoitoni, että koko viime kesän aikana verenpisara ei kasvanut tuon enempää.
Joku muuten joskus kysyy, osaanko ulkoa kasvien tieteelliset nimet. Osaan kyllä, sillä minulle tämän kuvan kasvit ovat Tulbaghia violacea, Nerine ja Fuchsia. Sen sijaan suomenkielisiä nimiä varten minun täytyy jatkuvasti plärätä Viljelykasvien nimistöä. Kun on oppinut tuntemaan kasvit ulkomailla ja tieteellisillä nimillään, ovat ne tiukimmin muistissa. No en sentään joudu hakemaan verenpisaran suomenkielistä nimeä.
Tulbaghian – siis kuvernöörinkukan talvetusongelma on se, että kasvissa on sipulimainen tuoksu, joka saa nenäni valumaan. Syötäväkin se kuulemma on, mutta jos leikkaan varsia, tuoksuvat leikatut pinnat vieläkin voimakkaammin ja nenäni valuu entistä enemmän. Kukka on kuitenkin tavattoman kaunis, joten siedän tätä hieman hankalaa yhteiseloamme.

Keittiössä on toinenkin ikkuna, eteläsuuntaan. Sen edessä on ruokapöytä, jolla harvoin syön, mutta koska ikkunan alla on patteri, on pöytä varsin suosittu muiden perheenjäsenten keskuudessa. Ja siitä on hyvä myös kytätä, mitä tiluksilla tapahtuu. Kissojen ja patterin takia ei tällä pöydällä ole kasveja. Ja näin minäkin joskus mahdun pöydän ääreen.

Olohuoneeni on mikroskooppisen pieni, tässä se on lähes kokonaisuudessaan. Etelälounaan suuntainen kulmaikkuna on loistava kasveille, kunhan muistaa, että kevättalven auringon paistaessa ne kuivuvat todella äkkiä. Ikkunan alla ei ole patteria, vaan lämmönlähde – Porinmatti – on huoneen sisänurkassa. 
Oikeanpuoleisessa nurkassa kasvaa lapsuudenkodistani muuttanut isoposliinikukka. Se ei tuossa varjoisassa nurkassa kuki, mutta sopii muuten siihen niin hyvin kukkapylvään päälle. Siitäkin huolimatta, että sen isot lehdet naputtavat välillä sohvalla istujaa päähän.

Ikkunalla on monenlaisia pelargoneja ja muuta mukavaa: kämmekkää, unelmaa ja varsinkin sipulikukkia, sillä ne kiinnostavat minua erityisesti. Sormipelargoni 'Thessaloniki' on kukkinut, punaisia kuihtuvia kukkia on vielä. 

Nurkassa on munankuoripelargoni 'Raspberry Ripple' kukassa – luonnollisesti, sillä tämä tyyppi kukkii aina vuoden ympäri, pitäneekö taukoa ollenkaan. Lannoittamattomuudesta huolimatta! Talven vähässä valossa kukista puuttuvat vaaleat laikut lähes tyystin.
Tuossakin on muuten ruusuneidikki, sellainen tavallinen fuksianpunainen. Neidikit pitivät lepokauden, mutta sitten alkoivat työntää lehtiä erittäin reippaasti.

Tässä vielä olohuone makuuhuoneen ovelta käsin. Sitruunapuu kasvaa lattialla isossa ruukussa ja kyttään, tulisiko siihen tänä talvena jo ensimmäisiä kukkia. Siihenkin varmaan auttaisi se lannoitus. Mennee vielä jonkin aikaa ennen kuin saan tuosta luomusitruunat gintoniciin.

Makuuhuoneessakin on kasveja pöydällä, kukkapylväissä, amppelissa ja lattialla. Lisäksi täältä löytyy toinen karvaisista kukkasista, tuolla untuvapeiton päällä höyhensaarilla.

Nyt pyryttää, lopetetaan juttu tähän. Lämpöistä ja pehmeää pyhää!
Minä puolestani menen lannoittamaan kasvit – heti, kun olen juonut kahvin.


Balkaninsyklaami Cyclamen coum
Isoposliinikukka Hoya carnosa
Keijunsalvia Salvia microphylla
Kuvernöörinkukka Tulbaghia violacea
Munankuori- ja sormipelargoni kuuluvat kotipelargonien Pelargonium Zonale-Ryhmään 
Murattisyklaami Cyclamen hederifolium
Pihaesikko Primula × pubescens
Ruusuneidikki Nerine bowdenii
Siroverenpisara Fuchsia magellanica
Sitruunapuu Citrus limon
Sitruunaverbena Aloysia citriodora

28 comments :

  1. Karvaiset kukkaset, ihan sydämessä läikähti, ovat kyllä niin söpösiä. Tietysti ihailen myös muita kukkasia. Täydellistä!

    ReplyDelete
  2. Kiitos tästä mukavasta tarinoinnista! Tuli olo, että ihan kivaahan tämä sisällä olokin on. Välillä voi vilkaista ulos; jotenkin ei-houkuttelevalla tavalla sekä maa että ilma ovat valkoisia. Minulle on tullut käsitys, että Sinulla on kodikas ja tunnelmallinen pikkutalo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä täällä oikein hyvin viihtyy ja pienellä saarella on talvella myös niin ihanan hiljaista. Kesällä onkin sitten toinen juttu, aivan liikaa porukkaa! Mutta keli on kieltämättä kesällä kivempi. Kokovalkokeli ei houkuta.
      Tässä talossa on kiva asua ja viileys on pukeutumiskysymys.

      Delete
  3. Niin ihastuttava koti sinulla ja pojilla. Ei se koko vaan tunnelma ♥️ Monta eri ruukkua löytyy eri paikoista ja erilaisia sisäkukkia kuin normaalisti 😁 Mustilla on huippu paikka vahdintyön kannalta (kukaan ei kulje ohitse ulkona tai sisällä huomaamatta).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mitä pienempi, sitä helpompi lämmittää ja se on talvella tärkeää!
      Musti meni nyt untuvapeiton alle, sieltä käsin ei kyllä huomaa mitään, mutta pappapantteri tarvitsee leponsa, kun oli päivystänyt kukonlaulusta asti.

      Delete
  4. En ole oikein hyvä verenpisaran kasvattaja mutta tuo 'Whiteknights Pearl' on haluttavan ihana! Millaiseksi verenpisaran marja/hedelmä menee, että siemenet ovat kypsiä kerättäväksi? Kiitos hyvästä vinkistä tuosta sitruunaverbenasta, olen teeihminen ja jos saan niistä harvoista siemenistä, jotka sain kerättyä herukkasalviastani viime kesänä kasvamaan taimen, niin laitan sen purkkiin ja sisälle talveksi, uutta taimea lienee hankala löytää. Sinulla on kyllä ihana talo ja suloiset karvakukkaset!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verenpisaran hedelmä turpoaa aika isoksi ja putoaa kypsänä herkästi itsekseen. Hedelmöittymättömät siemenkodat, joita joka kukan jälkeen tulee, ovat huomattavan pieniä verrattuna niihin, joissa on siemeniä. Muistaakseni punakukkaisen siroverenpisaran hedelmät olivat punaruskeita, kun ne keräsin Orkneyltä. Kylvin pian kotiuduttuani, vaikka oli syksy, ja ne itivät äkkiä. Mutta vielä helpompi tapa lisätä verenpisaraa on toki pistokkaat: ne juurtuvat tosi helposti. Siemenistä vain saattaa saada jotakin uutta ja jännää.
      Luulen, että tämän vaaleakukkaisen verenpisaran hedelmät ovat kypsinäkin vihreitä. Viime kesänä keräsin pari isoksi, pehmeäksi paisunutta, mutta unohdin kylvää ne ja ne ovat edelleen pussissa odottamassa kylvöä.

      Delete
  5. Ihanan runsasta ja mikä määrä kasveja. En enää yhtään valita omieni kanssa kun eivät muka mahdu mihinkään. Hyvin mahtuvat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teillä on vähän isompi talo. Enemmän on kyllä teillä porukkaakin. Tässä talossa on hirmu vähän nurkkia, joissa olisi ruukuille tilaa, kun huoneet ja tilat ovat muutenkin pienet.

      Delete
  6. Onpa teilläkin ollut kylmää, hui! Mutta sisällä kaikkea ihanaa ja mielenkiintoista vihreää. Ja kuinka suloinen koti teillä karvakamujen kanssa onkaan😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yllättävän kylmää oli, monta astetta kylmempää kuin ennustettiin. Mutta nyt on jo lauhtuminen alkanut ja ensi viikon lämpötilat ovat juuri täydellisiä lumikellojen kukinnan edistymiselle!

      Delete
  7. Voi miten sievät verenpisaran kukat <3 Sinulla on ihanan kodikas koti ja runsaasti sisäkasveja. Minulla huonekasvien määrä on huomattavasti vähentynyt karvaisten kukkasten saavuttua perheeseemme. :-D Mukavaa alkavaa viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo Whiteknights Pearl on suloinen kuin keijunkukkanen <3 Nimikin sillä on kuin sadusta!
      Karvaiset kukkaset ovat kyllä vähän hankalia sisäkasvien kannalta. Etenkin, jos ovat nuoria. Täkäläiset ovat jo papparaisia. Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin!

      Delete
  8. Sinulla on suloista viherrystä myös sisällä ja koko kotisi henkii kodikasta tunnelmaa kissoineen kaikkineen. Meillä oli sunnuntai aamuna -19,6 asteen pakkanen, huh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No huh, tiukka pakkanen. Mutta jospa se olisi tämän talven viimeinen kireä pakkanen.

      Delete
  9. Siellä näyttää tosi mukavalta ja kodikkaalta: kasvit ja kissat tekevät kodin! Sellaista vähän hankalaa näillä leveysasteilla on, kun talveksi pitää siirtää monenlaista turvaan lämpimään. Monien ikkunoideni ääressä on enemmänkin sellaisia oksaisia ruukkuja, joissa vähän lehtiäkin, kuin vehmaita viherkasveja. Keittiössäni on jopa yksi köynnöskrassi, joka voi todella hyvin. Eteisessä asustaa mm. akkukäyttöinen ruohonleikkuri ja daalioita+gladiooluksia.
    Viileä talo on siitä hyvä, että kaikille +5-18 astetta toivoville löytyy sopiva talvetuspaikka, jos on valmis tinkimään muusta ”normaalista” sisustuksesta. Se toimii hyvin siihen asti, kunnes joku seurue ilmoittaa kyläilyhalukkuudestaan :-D
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vieraat pysykööt kotonaan :-D Totta, ettei moni talvetettava kovin kauniilta näytä. Ja sellaisiakin ruukkuja on aika monta, joissa ei näy viherrystä lainkaan, jos harrastaa sipulikukkia. Mutta viileä talo on tosiaan täydellinen monen talvetukseen, vaikka on niitäkin, jotka ovat paleltuneet, kun olisivat halunneet lämpimämpää kuin se pari astetta, joka täällä on silloin, kun olen poissa.
      Sait minut nauramaan tuolla ruohonleikkurilla ja mukuloilla eteisessä :-DDD

      Delete
  10. Voikun on kaunis tuo ekan kuvan Verenpisara ja tuo iso Posliinikukka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasvit ovat niin ihania, on monenlaisia. Verenpisara on harvoin noin herkkä, yleensä aika räikeä jopa.

      Delete
  11. Sinun olkkariisi mahtuu vaikka mitä ei se nyt ihan mikroskoopin pieni ole. Ihana tuo vaikea niminen pelakuu kapeine kukkineen. Nuo lannoitus hommat on talvella vaikeita jotenkin saan ne kesällä hoidettua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noo ei nyt ehkä, mutta ei se ole kuin noin kymmenen neliömetriä. Ja pitää mahtua asumaankin käsitöineen ja muine toimineen.
      Talvella ei onneksi niin tarvitse lannoittaa. Minä puolestani en ollenkaan muista sitä hommaa kesällä, on niin paljon kaikkea muuta.

      Delete
  12. Esikot on kauniita. Taitavat tarvita puolivarjoisen kasvupaikan ja kesälläkin kostean maan? Etelänesikko taitaa viihtyä pihallasi kuitenkin? Tuo pihaesikko olisi kaunis, mutta taitaa olla vaativampi. Joskus taisit näistä postauksen tehdäkin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. En tiedä, mitä pihaesikko tarvitsisi, mutta se on jotakin, mitä minulla ei täällä ole tarjota. Olen kokeillut niin monenlaisille kasvupaikoille, ja aina ovat kuolleet. Mutta kuten sanot, etelänkevätesikko viihtyy, kuten myös kevätesikko. Ja siperianesikko on pärjännyt jo pitkään ja kukkii joka vuosi.

      Delete
  13. Oi - kiitos kutsusta näillä pakkasilla tunnelmalliseen tupaasi.
    Näen itseni kukikas kaffekuppi kädessä seisahtavan olohuoneen ovelle ja silmäni kiinnittyvät ihanaan tapettiin, soljuviin verhoihin... ja käteni hiplaavat jo kohden kirjahyllyä, sen jälkeen kun olen keittiössä tutkinut upean lehtipinon. Taulujen luokse siirryn ajankanssa - oih - miten ihanasti olet ne asetellut ja niissä näkyy selvästi myös luettavaa - merkityksellisiä asioita. Lopuksi istahtaisin punaisen kutsuvalle sohvalle.... ehkä pyytäisin santsikupin - eihän luotasi malta lähteä pois...
    Kiitos - melkein tunnen käyneeni aamuvisiitillä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukavaa, että kävit! Pakkasilla tuo olohuone onkin tosi kiva, kun lattialla on paksu villamatto. Muuten lattia olisi kovin kylmä, eristeet kun ovat lähteneet hiirien matkaan jo aikaa sitten.

      Delete
  14. Voi miten paljon pidän tavastasi esitellä kaikkia asuinkumppaneitasi autenttisessa ympäristössä. Kotisi on todella viehättävä ja inspiroiva, ja monenlaisen tekemisen meininki välittyy kuvista aitona.

    Kiva, että kerroit yrteistäsi, tuo keijunsalvia on minulle aivan uusi tuttavuus. Sitruunaverbena on niin ihana! Omani komeilee viidettä talveaan olohuoneen ikkunalla paraatipaikalla. Komeaksi häntä ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa: metrinen ryteikkö, jonka viimeisiä vanhoja lehtiä rapisee ruskeina edelleen alas ja uusia kalpeanvihreitä punkkiarmeija pitää buffettinaan tässä kohtaa vuotta. Silti hän on rakas risukasani.

    On lohdullista kuulla, että joku muukin tekee melkoisia myönnytyksiä asuinoloissaan kasvien vuoksi (terveiset myös edellä kommentoineelle Merjalle). Minun puolitoistaneliöinen tuulikaappini on pyhitetty daalioille, jotka ensin veivät hattuhyllyn ja sen jälkeen jatkoivat nurkanvaltauksella. Kaiken lisäksi samainen tuulikaappi on välimerellistä aluettani, jossa talvehtivat rosmariini, laakeri, laventeli ja oliiviyrtti. Rosmariini muutti taloon sitruunaverbenan kanssa, joten hän on myös viisivuotias ja lähes metrin korkea. Tänä vuonna näyttäisi tulevan ennätysmäärä kukkiakin :) Oliiviyrttiä yritän talvettaa nyt kolmatta kertaa. Perinteisesti hän on kuukahtanut maaliskuussa, joten kohtalonhetket ovat käsillä. Elvytyskonsteja otetaan mieluusti vastaan, kiitos! Niin, ja kyllä vielä just ja just mahtuu ovista kulkemaan, mutta ne saapuvat vieraat aiheuttavat melkoisia proseduureja talvipuutarhurille. Onneksi ihan pian on kevät!

    Rapsutuksia kalenteripojille ja antoisaa puutarhavuotta!
    Terveisin, Sarita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Sarita ihanasta ja pitkästä kommentista! Toivottavasti myös Merja huomaa tämän, hänen kommenttinsa oli mainiota kanssaelämistä – kuten sinunkin.
      Voi että, kunpa osaisin kertoa elvytyskonsteja. Usein minullakin kuukahtaa kasvi maaliskuussa. Kaipa siihen mennessä on talvikausi vain ollut liian pitkä. Se, että rosmariini oli luultavasti kuollut vaihteeksi jo sisään kannettaessa, on ehkä virkistävää vaihtelua ;-)
      Voi ei, punkkiarmeija ei hyvältä kuulosta. Ehkä voisi kokeilla merileväuutetta? Sen sanotaan vahvistavan kasveja, ja vaikka minulla on sitä, en muista, olenko koskaan muistanut sitä käyttää... ehkä kerran. Hirveän holtitonta kasvien hoitoa siis.
      Sitruunaverbenasi on hienon kokoinen! Juu, eihän se ole mikään kaunistus, mutta mahtavan pitkään se on elänyt. Ja rosmariini! Siitä olen tavattoman kateellinen. Aah, kukkia!
      Kyllä sinun tuulikaappisi kuulostaa tilaihmeeltä ja myös hieman haastavalta :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!