Eletään lumikellobongarin kultakautta!
Toissa-aamun puutarhakierroksella yllätin jäniksen koivikosta. Ehdin ottaa kuvan vasta, kun se oli mennyt verkkoaidan kolosta naapurin puolelle. Ajattelin, että nyt se säikähti eikä vähään aikaan palaa.
Eipä sillä ole kovin hyvä suojavärikään, kun ajattelee asiaa merikotkan kannalta.
Onneksi jänis ei ilmeisesti syö lumikelloja. Niitä ei nimittäin ole syöty ollenkaan. Tässä on saniaistarhan jouluhärkylä ja takana 'Snow Fox' -lumikello.
Kuvasta voi nähdä, että maahan painuneessa nupussa näkyy vihreää kehälehden kärjessä ulkopuolella. Tämä on 'Snow Fox' -lajikkeelle ominainen kuvio. Olen entistä vahvemmin sitä mieltä, että ylempien kuvien vanhempi tupas ei ole oikeaa lajiketta. Se on nimittäin puhtaanvalkoinen kukan ulkopuolelta, vaikka kuinka yrittäisi suurennuslasin kanssa vihreää etsiä. Olen tätä vähän uumoillutkin ja siksi halusin hankkia uusia sipuleita – vertailuun ja muutenkin, onhan tämä kaunis ja hyvin aikainen lajike.
Jotakin tähtilumikelloristeymää se ensimmäinenkin silti on niin kuin pitikin, sillä 'Snow Fox' on mitä ilmeisimmin tähtilumikellon risteymä. Sen näkee leveistä lehdistä ja aikaisuudesta. Kuten myös kukan sisempien kehälehtien kuvioista, mutta niitä ei vielä näe.
Varsinainen tähtilumikello on asustanut puutarhassani pitkään ja se on varjoisasta kasvupaikasta huolimatta lähes aina ensimmäinen kukassa. Sillä on tapana lähettää yksi aikaisempi tiedustelija ennen kuin muutkin kukkavarret nousevat. Tämäkin kukkavarsi on taipunut yön pakkasessa, mutta nousee joka päivä taas pystyyn.
Meille on yön aikana satanut ohuelti lunta, kuva on tältä aamulta.
Täältä nousee puistolumikello 'Viridapice' joka vuosi edellistä runsaampana.
Tämän aamun kuvauskierroksella pihalta pyrähti liikkeelle taas jänis! Ihme, että ehdin ottaa kuvan, niin nopea se on. Hitsi vie. Metsäjänis on kaunis ja sympaattinen otus, meillähän ei saaristossa rusakkoa ole. Eikä ole siiliäkään; näistä asioista huomaa, että kumpikin on tulokaslaji, joka ei ole kyennyt vaeltamaan saaristoon. Mutta tämän tyypin takia pihassani ei ole yhden yhtä vaaleajouluruusun kukkavartta; muuten ne kukkisivat komeasti.
Musti tuli heti paikalle katsomaan, mihin suuntaan jänis meni. Olin mennyt jänön perään tarkistamaan, että se varmasti lähti pihasta ulos. Se kyllä mahtuu riista-aidan reiästä ja laukkasi naapurin nurmikon poikki.
Tämän aamun kuvauskierroksella pihalta pyrähti liikkeelle taas jänis! Ihme, että ehdin ottaa kuvan, niin nopea se on. Hitsi vie. Metsäjänis on kaunis ja sympaattinen otus, meillähän ei saaristossa rusakkoa ole. Eikä ole siiliäkään; näistä asioista huomaa, että kumpikin on tulokaslaji, joka ei ole kyennyt vaeltamaan saaristoon. Mutta tämän tyypin takia pihassani ei ole yhden yhtä vaaleajouluruusun kukkavartta; muuten ne kukkisivat komeasti.
Ja harmi vain, että esimerkiksi ne sorkalliset tulokaslajit ovat kyenneet vaeltamaan saaristoon. Tämä aamuna katsoin ikkunasta kahta metsäkaurista tien toisella puolella. Toisin kuin valkohäntäpeura, ne kuitenkin lähtevät juoksemaan pitkälle karkuun, kun lähden ajamaan niitä kauemmas.
Mutta kuten sanottu, onneksi jänis ei selvästikään syö lumikelloja! Se harmittaisi tsiljoonasti enemmän kuin vaaleajouluruusut.
Pidin Mustille pienen puhuttelun. Se saisi ajaa jänikset pihasta.
Perjantaille on luvassa pakkasta –8 astetta. Ensi yönä pitäisi ennusteen mukaan tulla vähän lunta – ennusteen millimetrimäärä 0,3 ei päätä huimaa, mutta ehkä siitä kertyy vähän suojaa. Jos ei, on minulla ohjelmassa parin havupuun oksan leikkaaminen ja paloittelu lumikellojen suojaksi. Varmuuden vuoksi. On niitä niin odotettu, että niitä haluaa vähän hemmotellakin.
Jouluhärkylä Polystichum acrostichoides
Puistolumikello Galanthus nivalis
Tähtilumikello Galanthus elwesii
Vaaleajouluruusu Helleborus niger
Ihania nuo lumikellot ja mukavaa kuulla, että metsäjänikset jättävät ne rauhaan! Meillä on nyt vain yksi kääpiörusakko (sekin nyt mahdottoman säikky), muut susi tai ilvekset ovat jo syöneet, kauriita liikkuu enää muutama, nekin kai syöty jo. Varmaan on hyvä lumikellot varoiksi suojata, niin odotettuja ne ovat 💚, omani jo suojasin! Toivottavasti Musti kuunteli tarkkaan toimintaohjeen pupujen kanssa!
ReplyDeleteTäällä olisi sudelle ja ilvekselle hommia, sorkanjälkiä näkyy lumessa aina heti aitani ulkopuolella, jos vain lunta on. Jäniksiä ei varmaan liikaa ole, mutta tämä yksi on nyt löytänyt pihani kiinnostavan kattauksen. Ristiriitainen suhtautuminen, sillä pidän metsäjäniksestä kovasti ja olen iloinen, että täällä rusakko ei ahdistele sen elinpiiriä.
DeleteAinakin Musti on tänään ulkoillut ahkerasti, äskenkin se meni takaisin ulos, vaikka vasta vähän aikaa sitten tuli sisälle viivyttyään pitkään ulkona. Tänään on kyllä ihana, kirkas keli.
Voi ihanuus miten pitkällä siellä jo kevät onkaan, kukkaa pukkaa ja luonto
ReplyDeleteherää hyvää vauhtia. Tunnen niin nenässäni jo kevään tuoksun, kun kuvia katselen.
Hih! sielläkin jänis pomppii, meilläkin piha täynnä jäniksen jälkiä. Kettu, supikoira tai ilves huutaa öisin metsässä.
Musti tarkkaavaisesti seuraa luonnon ihmeitä puutarhassa.
Ihania hetkiä ja puuhia sinne!
Tänäänkin mittari nousi pari astetta plussalle ja aurinko paistoi. On todella keväinen meininkin, paitsi että illalla tulee heti taas pakkanen. No, kuukauden päästä on varmaan jo ihan oikea kevät!
DeleteSiellä ei puhuta enää piipoista, kun alkaa kukkaakin jo lumikellot pukkaamaan😯
ReplyDeleteJänöparalla on tosiaan vähän huono suojaväri, kun maa on lumeton. Sehän on kuin huutomerkki tuolla maastossa!
Ihanaa, kun on kukkia. Tai tämä on taas sellainen talvi, että olisi ollut koko ajan, jos jänis ei olisi syönyt vaaleajouluruusujen kukkavarsia. Toivon, että Trico garden -sumutus häiritsee jäniksiäkin, kuten kauriita. Siitä ei tosin taida olla pullossa mainintaa.
DeleteVoi miten suloisia kumartelijoita. <3 Ja uskomattoman vahvoja, kun nousevat kerta toisensa jälkeen sitkeästi takaisin pystyyn. Jänön loikka -kuvat ovat hauskoja, mutta on harmillista, että vaaleajouluruusut ovat joutuneet sen suihin. Hyvä, että lumikellot ovat kuitenkin saaneet olla rauhassa. Viimeisessä kuvassa Musti näyttää sen verran valppaalta pedolta, että jänisten kannattaa pysyä loitolla.
ReplyDeleteAikaisimpien kevätkukkien sitkeys hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Onneksi lumikelloja ei ole syöty! Silloin, kun valkohäntäpeurat pääsivät pihalle, syötiin lumikellotkin, joten siitä voi vetää johtopäätöksiä, kuka niistä tykkää.
DeleteToivon, että Mustin kissapetous riittää, vaikka saaliseläin on saman kokoinen :-D
Valkoinen jänis (ihana) ja musta pantteri (pusut). Upea yhdistelmä! Meillä on vain rusakoita pihassa - Pepsi
ReplyDeleteValkoinen jänis on kyllä ihana. Pusuja pystyn antamaan vain mustalle tosiaan, annan heti! Musti lähettää terveiset Pepsille ja emännälle.
DeleteIhanasti pilkistää lumikellon nuput lumen seasta.
ReplyDeleteTeilläkö käy valkoinen jänis - meillä eilenkin iso ruskea rusakonrontti. Nousi omenapuun runkoa vasten seisomaan ja ylsi melko korkealle puunlatvaa kohti
Meillä ei tosiaan rusakonrontteja ole, niinpä jänikset ovat kaikki metsäjäniksiä. Ne näyttävät vaihtavan värin talveksi, oli lunta tai ei.
DeleteSiellä todella eletään kulta aikaa. Runsaita on jotkut ryppäät.
ReplyDeleteJänöset perhana nyt Musti hommiin.
Mukava nähdä, että lumikelloja nousee reippaasti. Jotkut kasvupaikat olivat paksun jään peitossa viime kevättalvella, se verotti niitä, mutta ei hävittänyt, onneksi.
DeleteTajusin vasta nyt, vaikka lumikelloja on näkynyt ties miten monessa postauksessa, että tässähän pitää laittaa Koska kukkii? -haaste pian liikkeelle tai muuten Etelä-Suomessa ei ehditä veikata mitään ennen kuin on nuppuja kaikissa kasveissa. Ihana, että niitä jo näkyy mutta onhan tämä nyt ihan hirveän aikaista! Toivottavasti pupu pistelee poskeensa jatkossa viime kesän heiniä ja aikaisia rikkaruohoja lumikellojen ja muiden puutarhakasvien sijaan.
ReplyDeleteSanoisin, että ihanan aikaista, ei hirveän :-D
DeleteNooh, ei tässä vielä voi nuolaista haasteen suhteen... kevätkukista on noussut mullan pinnalle ehkä yksi promille eli muutama aikaisin lumikellolaatu. Talventähdistä ei näy mitään. On tämä tavallaan aikaista, mutta ei mitenkään harvinaista – joulukuun lopussa on monena vuonna näkynyt lumikellojen lehtiversoja, ja helmikuussa ensimmäisiä nuppuja.
Huomaan tuoreessa lumessa taas jäniksen jäljet, täytynee käydä tutkimassa, missä se on käynyt. Onneksi puskat on verkotettu, eikä se näköjään ole syönyt muotopuutarhassa nousseita Alliumeita.