Monday, 24 February 2025

Aamun puutarhakierros

 Aloitetaan se kuvalla Mustista samalla paikalla kuin kahdessa edellisessäkin jutussa.

Tällä kertaa vain on vähän eri näköistä kuin muutama päivä sitten. Yöt ovat olleet täysin plussalla jo kolme vuorokautta putkeen, viime yön alin oli +2,5 astetta. Tällä hetkellä mittarissa on +5. 

Mikä ilo, kun ihana kelta-vihreäkukkainen loistokevätesikko 'Francesca' on näin runsas talven jälkeen! Olen tilannut tämän ulkomailta – kolmeen kertaan – sillä kotimaassa tätä yhtä maailman kauneimmista esikoista ei tunnuta myytävän. No, yleensä loistokevätesikot myydäänkin meillä nimettöminä, tuntuvat olevan bulkkikamaa.
Kolmeen kertaan olen tilannut Francescan siksi, että kertaakaan aiemmin se ei ole viihtynyt, vaan on kuollut vähitellen pois. Nyt niin kovasti toivon, että tällä kertaa se alkaisi viihtyä! Istutin tämän viime keväänä.

Jouluruusut ja varjohiipat näyttävät onneksi viihtyvän lähes aina ja lauhana talvena niistä onkin paljon silmäniloa. Vihreälehtiset varjohiipat ovat vaskivarjohiippaa, ne ovat pysyneet rehevinä ja vihreinä koko tämän talven. Ruskeaksi mennyt tarhavarjohiippa on myös kaunis, kun siinäkin pysyvät lehdet tallella. Tarhajouluruusuilla on suorastaan kirkkaanvihreät lehdet.

Tarhajouluruusujen meri jatkuu ylärinteeseen esikkopeltoon, josta nousee jo kevätesikoiden lehtiruusukkeita. Lumikellojakin siellä on, mutta nousemassa ja nupulla vasta.

Jouluruusun siementaimia nousee joka vuosi aiempaa enemmän!

Musti kiertää kanssani pihaa ja tähyilee saarneen. Sen latva on täynnä lurittavia, sirkuttavia, naksuttavia viherpeippoja. Niillä on todellinen kevätrieha, kuulemma aloittavat pesinnän jo näin aikaisin.
Edellisen jutun kottarainen osoittautui lähemmin tarkasteltuna viherpeipoksi. Mutta eiköhän kottaraisiakin ihan kohta nähdä.
Punatulkutkin pitävät mekkalaa. Tiaisista nyt puhumattakaan. Nyt on kaikilla kevät rinnassa!

Vaaleamunkinhuppu nousi uudenvuodenaattona. Välillä, kun lunta oli, yritin kasata sitä verson ympärille, mutta aika toivotontahan se on näillä lumimäärillä, kun tavaraa ei ole ollut muutamaa senttimetriä enempää. Siitä huolimatta munkinhuppu on edelleen näin reipas! Näillä tiedoilla sen verso siis kestää ainakin –12,5 asteen pakkasta ilman suojaa.

Syksyllä istuttamani ja silloin kukkinut tarhamyrkkylilja 'The Giant' nousee reippaana. Mukava nähdä, että se on hengissä edelleen ja tämä lehtimäärä lupaa hyvää kukintaa myös seuraavalle syksylle.

Myrkkiksen kanssa samassa metsäpuutarhapenkissä asustaa tähtilumikello, josta povaan tämän kevään ensimmäistä avautujaa. Ulommat kehälehdet ovat jo ihan pikkuisen irtaantumassa.

Ja sitten – muistin lumikelloa kuvatessani, että jalkojeni juuressa on vaaleansinikukkainen imikkä, joka on pihani aikaisimpia perennoja kukassa. Siinähän näkyy jo nuppuja. Hyvä, etten tallonut.
Näillä näppäimillä on tulossa kukkaisa maaliskuu, mikäli keväinen sää jatkuu!

Eloa näkyy nyt vähän kaikkialla. Silkkipioni on valmiina kevääseen Rohanissa. Jaahas, tästä onkin tullut silkkipulskapioni. Se lasketaan kaukasianpionin, nyk. kaukasianpulskapionin, sisarlajiksi.

Rohan on kevätkylmä, routainen paikka, mutta niin vain sieltä ponnistaa myös puistolumikello 'Viridapice' aikaisena ja runsaana.

Ihmeiden ihme: myös kriminlumikello nousee siinä vieressä! Tämähän kuuluu – tai pitäisi kuulua – vähän hitaammin herääviin lumikelloihin. Kuvan etualan vihreä on samaa lajia.

Alppipenkistäkin nousee kaikenlaista. Täällä on jo pari suojaverkkoa, mutta täytyy suojata tämäkin kohta, sillä syömisen jälkiä näkyy. Paikka navetan seinustalla on huono pikkuisille harvinaisuuksille, sillä navetassa asustaa selvästi jyrsijöitä, joilla on ruokabaari tässä lähellä. 

Mustakissainen puuteripaju 'Melanostachys' puhkeaa parhaillaan pajunkissaan.

Sen vaaleanpunainen serkku 'Mount Aso' on jo täydessä kissassa. Kai niin voi sanoa, kun sanotaan myös kukassa ja lehdessä.

Täällä suunnalla on tähtilumikelloristeymä jo pitkällä; saniaistarhan lumikello, jonka piti olla 'Snow Fox'. Ei tälläkään varmaan mene kauaa avata ensimmäinen kukka.

Omenapuun voisi kohta leikata.

Muotopuutarhan 'Hippolyta' -lumikellot ovat hassuja, sillä näihin kasvaa pitkä varsi, silti nuppu kääntyy nuokkumaan kukkimisasentoon jo lähes maanrajassa.

Tässä vaiheessa puutarhapantteri Musti oli sitä mieltä, että aamupalan jälkiruoka maistuisi. Niinpä tulimme sisään ja aloin kirjoittaa tätä juttua.
Mukavaa maanantaita sinnekin!


Imikkä Pulmonaria
Kriminlumikello Galanthus plicatus
Loistokevätesikko Primula × polyantha
Puistolumikello Galanthus nivalis
Puuteripaju Salix gracilistyla
Silkkipulskapioni Paeonia daurica ssp. wittmanniana
Tarhajouluruusu Helleborus × hybridus
Tarhamyrkkylilja Colchicum Speciosum-Ryhmä
Tarhavarjohiippa Epimedium × rubrum
Tähtilumikello Galanthus elwesii
Vaaleamunkinhuppu Arum italicum
Vaskivarjohiippa Epimedium × warleyense

28 comments :

  1. Oi joi miten runsaasti kaikkea jo näkyvissä! Minä löysin palavanrakkauden terhakoita alkuja. Tuli kyllä suojeluvaisto, kun muistin että vasta helmikuu, ja vähän peittelin niitä alkuja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanasti kaikkea jo nousee. Eiköhän palavarakkaus perinnekasvina kestä, mutta ei suojaamisesta haittaa ole ja on levollisempi mieli, jos sää alkaa poukkoilla.

      Delete
  2. Perhana kirjoitit jouluruusu meri . Minkälainen maa niillä on kun siellä on myös kevät esikoita ihan kyljessä ?
    Minä toivon että minun alkaisi kotiutumaan vaikka meri on kaukana.
    Ajattelin samoin tuon omenapuun leikkauksen suhteen .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luulen, että tuossa tarhajouluruusujen kasvupaikalla ei ole niin savinen maa kuin monessa muussa paikassa tonttiani. Siinä on peruskallio aika lähellä pintaa ja ylärinteestä valuu selvästi kalkkipitoista vettä, kun siinä on kevätesikoita luonnostaan. Lehtomainen paikka, siis. Vieressä kasvavat saarnet tuottavat hyvää karikemultaa, juuri lehtokasvien mieleen. Kuvista voi varmaan nähdä, että haravoin saarnenlehdet syksyisin nurmikolta tuonne istutusten päälle. Paksu saarnenlehtikate tuntuu olevan todella paljon jouluruusujen mieleen.

      Delete
  3. Ihanan keväistä ja oi oi kun tuo Musti on kaunis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihan kevätmeininki on! Musti on hieno kissa, hyvä kaveri ja taitava myyrien saalistaja.

      Delete
  4. Tulipa paljon asiaa! Ensinnäkin tuo Fransesca on niin upea, toivon sille kaikkea hyvää! Sitten jouluruusumeri - minä haluan myös jouluruusumeren ja esikkopellon - voi näitä haaveita. Sitten katsoin kalenteriin, että onko aprillipäivä - kaukasianpulskapioni, voi miksi näitä nimiä uudistetaan, vai että pulskapioni!!! Ihanat pikkukisut, kuin Musti ja melkein Ransu nuo sinun puuteripajut! Siellä teillä on kevät ottanut melkoisia harppauksia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asiaa tuli paljon ja silti tähän mahtui vain puolet tämän aamun kuvista ja asioista! Nyt tapahtuu niin paljon, kun on lauhaa ja kosteaa.
      Juu, vähän vaikeaa on, kun nimiä muutetaan. Ilmeisesti ovat tulleet siihen tulokseen, että silkki- ja kaukasianpioni ovat molemmat Paeonia daurica, toinen vain ssp. wittmanniana ja toinen ssp. mlokosewitschii!
      Pajuista löytyy tosiaan Musti ja Ransun kasviversiot :-) Ransun polkuanturat ovatkin tuollaiset vaaleanpunaiset.

      Delete
  5. Ihana Musti ja miten kutkuttavasti siellä kevät kurkistaa esille.
    Just niin houkuttelevaa aikaa kevään tuoksuineen tuossa vaiheessa.
    Täällä lunta, mutta plussakeliä on luvattu pitkälle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä on niin parasta aikaa, kun mullasta nousee kasveja, joita on odotellut kuukausikaupalla <3

      Delete
  6. Kaksivuotiaan poikani kanssa ihailemme täällä Mustia. <3 Minä ihastelen myös kaikkia keväänmerkkejä, joita postauksesi on pullollaan. Vaaleanpunaiset pajunkissat on tosi söpöt. Hassu nimimuutos noilla pioneilla. Mukavaa viikkoa! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana kuulla, että Mustilla on ystäviä sielläkin <3 Vaaleanpunaiset pajunkissat ovat tavattoman söpöt ja olen niin onnellinen, että löysin ja uskalsin hankkia tuon puskan, jonka talvenkestosta ei ollut mitään hajua. Täysin kestäväksi se on osoittautunut.

      Delete
  7. Oi, oi, millaisia herkkuja joka nurkalla. 'Mount Aso' on niin söpö, kuten on 'Melanostachys'kin. Ilman muuta niiden kanssa voi sanoa täydessä kissassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pajunkissojen kanssa on vähän hassua löytää sopivaa termiä. Ne ovat kyllä huippuihania, kumpikin on kasvanut mukavasti. Leveitä puskia niistä tulee, ei niinkään korkeita.

      Delete
  8. Eikö olekin Musti hurmaavaa, kun linnut laulavat nyt niin äännekkäästi. Sehän lupaa kunnon kevättä ja seurattavaa pihalla - Pepsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. On, tai nyt jo on kaikkea seurattavaa pihalla! T. Musti, pihalta käsin

      Delete
  9. Sinä olet saanut minut rakastumaan pajuihin, niiden kissoihin...
    Mount Asoa ihaillut jo helmeilevin pisaroin edellisessä postauksessa ja mietin pitkään, mistä "se paju" oli tuttu... no, minä olen käynytkin siellä... Kumamotossa, jossa komeilee upea tulivuori Mount Aso... helmeilee kyllä ihan jotain muuta kuin pisaroita!!
    Melanostachys... tummenpi serkkunsa saa nyt ihastumaan - makrokuvasi ovat kyllä UPEAN-UPEITA... melano vie jälleen Japaniin - ja tekee hieman uneliaaksikin - lienee nimillä yhteyksiä... vaikuttavia ja käytettäviä aineosia. stachys suomennettuna pähkämö(kö)?
    Jälleen mietin, että kyllä suomenkieli on melkoista ääkköstelyä...
    Samalla tässä lentokentällä yritän takoa päähäni muutamaa sanaa pandžabia, jota puhuu yli 130miljoonaa ihmistä maailmassa. On tämä maailmankaikkeutemme ihmeellinen... ja kyllä, otan sen pajunkissahaasteen vastaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kissoja on helppo rakastaa ;-)
      Vau, olet käynyt Aso-vuorella! Ihan mahtavaa!
      No nyt alustit minua niin kovasti kiinnostavasta aiheesta, nimittäin etymologiasta. Kasvien tieteellisissä nimissä on hyvin paljon kreikkaa, yhtä paljon kuin latinaa (siksipä latinalainen nimi on väärä termi, vaikka tieteelliset nimet onkin kirjoitettu "latinalaiseen muotoon"). Melano on vanhaa kreikkaa ja tarkoittaa mustaa. Stachys on myös peräisin kreikasta, se tarkoittaa tähkää. Kirjaimellisesti mustakissaisen pajun nimi tarkoittaa siis suunnilleen mustakissaista!
      Haa, nyt sain oivan vinkin siitä, mille suunnalle reissunne suuntautuu. Varmaan niin upeita maisemia (taas)! Mustaa tarkoittavalle kreikan sanalle löytyy muuten sanskriitista sukulaissana malinah. Piti tsekata, mitä se on punjabiksi, no ihan eri sana on. Niin että siitä et saa nyt matkasanastoon uutta sanaa.
      Heh, on siinä ulkomaan ihmisellä miettimistä, miten pähkämö lausutaan. Ja monta muutakin sanaa tässä kummallisessa kielessämme.
      Antoisaa matkaa!

      Delete
  10. Harras huokaus; miten paljon siellä jo näkyy kaikenlaisia kasveja maanpinnalla. Nyt minun on kyllä yritettävä löytää noita vaskivarjohiippoja jostain, ne ovat olleet pitkään hankintalistalla, mutta tilaus pitäisi varmaankin tehdä netin kautta, niitä kun ei joka taimikaupassa ole myytävänä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eikö olekin hauskaa, kun eri ihmiset kiinnittävät huomionsa ja haaveensa eri kasveihin yhdessä ja samassa blogijutussa! Sinulla se on vaskivarjohiippa. Hyvä idea sitä hankkia, ainakin itse olen ollut todella tyytyväinen siihen. Se on montaa muuta varjohiippaa korkeampi ja tosiaan kauniin värinen talvella. Olen hankkinut sitä kai useastakin paikasta, mutta sen ainakin muistan, että pääkaupunkiseudulla Muhevaisella sitä on näkynyt säännöllisesti ja sieltä ensimmäiset taimet hankin.

      Delete
  11. Jihuu! Taloni itärinteestä ponkaisee jo kaksi piippoa, joissa valkoista sisällä! On ihanaa!
    -Ajattelin, että tuntemattomat lenkkeilijät, (jos sellaisia koskaan saarellanne edes esiintyy) luulevat varmaan penkillä alati kyttäävää mustaa petoa patsaaksi, mutta Mustipa hyppäsikin mukaan kierrokselle.
    ’Francescan’ komea pehko lupailee kyllä hienoa kukintaa.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jihuu! Ihan huippua!
      Täällä ei taida olla sellaisia lenkkeilijöitä, jotka eivät tuntisi Mustia :-)

      Delete
  12. I can't believe your garden is so advanced this year! Looks like a real spring! It must be a strong marine influence in a play? In mainland Finland, there seems to be still deep winter with quite a lot of snow.

    ReplyDelete
    Replies
    1. The south & south-west coast is also very green, but some way inland it's getting snowier. It is however very mild in the whole of Finland, including Lapland right now. What a lovely winter! The sea has not frozen at all so that plays as a warming element as you say, especially now with strong southwesterlies. Soon will come the warm spring days when it is a cooling element :-D

      Delete
  13. Onpas siellä kevät edistynyt muutamassa päivässä ihan hirmuisen harppauksen. Lumikellot alkavat poksahdella auki ihan pian ja koko ajan näyttää löytyvän lisää kevään merkkejä. Vai että pulskapioneja... Ei ehkä ihan onnistunein nimi mutta kai sillekin joku peruste on. Veikeitä nuo puuteripajut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tällainen täysin plussalla yötä päivää -kausi saa kyllä edistystä aikaan. Sadekin on kasvien mieleen, kosteus saa ne nousemaan. Tänään jopa aurinko vähän pilkahtelee! Kyllä tässä on täysi kevätmieli.
      Vähän hassua, että silkki- ja kaukasianpioneille piti keksiä uudet suomalaiset nimet. Olisivat ne voineet pysyä samoina, vaikka pionitieteilijät ovat todenneet niissä sukulaisuuden. Luulen, että itse käytän niistä jatkossa edelleen vanhoja suomenkielisiä nimiä.

      Delete
  14. Mustillakin on näköjään ihan ikioma pajulaji 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustin takia sainkin ystävältä tuon mustakissaisen pajun pistokkaan <3

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!