Thursday 16 November 2023

Viimeiset ruusut

 Viimein meilläkin ollaan pari astetta pakkasella. Otin viime päivinä kuvia ruusunnupuista ja tänään tuli aurinko esiin, eli hain kameran vielä uudestaan ulkoilemaan.

Giardina kasvaa ruusutarhan pergolan juurella, sillä sen pitäisi olla köynnösruusu. Se ei estä sitä kukkimasta polvenkorkeudella. Toivon, että ensi vuonna se jo alkaa tuottaa pidempiä lonkeroita. 

Siinä vieressä on muuten ketoruusuruoho edelleen kukassa.

Tämä yksi ja sama nuppu on ollut Boscobel-austinruusussa varmaan yli kuukauden. Taustalla kukkii yksivuotinen rikkakasvi punapeippi. Se on kiva, turha sitä on kitkeä.

Lady of Shalott taipuu talven tulon edessä.

Kirjoapteekkarinruusun oranssit kiulukat komppaavat Shalottia todella hyvin! Olipa mukava havainto, sillä tätä en todellakaan osannut suunnitella.

Siirrytäänpä sitten kasvimaan toiselle kulmalle, jossa austinruusu Tranquillity vetelee viimeisiään. Sen edessä on ihana kirjavalehtinen tyräkki Euphorbia × martini 'Ascot Rainbow'. Pitääkin suojata se ennen kovempien pakkasten tuloa, tosin ennusteessa ei ole ensi yön jälkeen pakkasia viikkoon, ei öin eikä päivin.
Mutta kai se talvi silti tulee, oli sitten ihminen tai kasvi siihen valmis tai ei...

Rohanin puoleisella pengermällä on 'Duchesse de Rohan' -portlandruusussa avautumista harkinnut kukka.

Rohanin vieressä on ruusu-heinätarha, vaikka siinä ei kuki yksikään ruusu juuri nyt. Asterit ovat onneksi vedossa: tämä on kaita-asteri 'Prince'.

Tuoksuasteri 'Herbstschnee' on myös jotenkuten siedettävässä kuosissa.

Muotopuutarhastakin löytyy jotakin, siis muutakin kuin ihana kimara keltaisia, vihreitä ja kellanvihreitä sävyjä. Tuollakin on vaaleanpunaisen portlandruusun puoliavoin kukka.

Se on 'Comte de Chambord'. Ehti melkein avautua!

Rhapsody in Blue kasvatti vielä hienon tertun, mutta siitä ehti vain yksi nuppu hieman raottua.

The Pilgrim ehätti pidemmälle.

Täydellinen, avautunut kukka marraskuun puolivälissä. Teki saman myös vuosi sitten. Sitä aiempia vuosia en nyt muista, mutta vaikuttaa siltä, että tämä on melko varmasti myöhäisin kukkia tuottava ruusu puutarhassani.

Se on hyvännäköinen puska muutenkin, tuollainen kaksimetrinen komistus. Leikkasin sen keväällä melko alhaalta poikki, ja vetelin ohikukkineet kukat ja kukkatertut myös aiempaa alempaa katki, niinpä sitä ei tänä vuonna ole tarvinnut vyöttää narulla.
Tämänkin kuvan otin tämän päivän yllätysauringon paistaessa; matalalta ja vaimeasti tuo marraskuun aurinko paistaa... mutta ihanaa oli, että se kävi näyttäytymässä. Valaa uskoa ihmiseen.

Matalalta tuleva valo nostaa pensaiden lehtivärit esiin kuin lasimaalauksen, mihin ei kesän aurinko oikein pysty. Edessä on neilikkaruusu ihanan vihreälehtisenä, taustalla köynnösruusu Flammentanz ja mustaherukka, molemmat kauniin keltaisina.

Vielä on yksi ruusunkukka, jota en meinannut ensin huomata ollenkaan. Ruskopenkissä kasvaa austinruusu Crown Princess Margareta ja siinäkin on puoliavoin kukka. Miten ihana lupaus täyteläisestä kukasta noissa kymmenissä terälehdissä onkaan!
No, ensi vuonna saamme taas nähdä niitä. Kesä on joka päivä askelen lähempänä.


Kaita-asteri Symphyotrichum laterifolium
Ketoruusuruoho Knautia arvensis
Kirjoapteekkarinruusu Rosa Gallica-Ryhmä 'Rosa Mundi'
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Punapeippi Lamium purpureum
Tuoksuasteri Symphyotrichum novae-angliae

14 comments :

 1. Milloin noi ruusut aloittavat kukintansa? Laskeskelin, että jos jo toukokuussa aloittavat, niin kukkivat yli puolet vuodesta?! Todella pitkäaikaisia kaunottaria!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aikaisimmat ruusut ovat juhannusruusu ja sen sukulaiset, jotka aloittavat kesäkuun puolivälin tienoilla. Ruusujen kukinta-aika pitkä, vaikka juhannusruusu & co. kukkivat vain kerran silloin kesäkuussa, eivätkä jatka kukintaa. Mutta sitten kesäkuun lopussa aloittavat lukuisat muut ruusut ja niistä jotkut jatkavat syksyyn asti, tosin pää- ja jälkikukinnan välissä on yleensä tauko. Syyskukintaa varten täytyy hankkia jatkuvakukintaisia ruusuja, mikä on erittäin suositeltavaa!

   Delete
 2. Ihmeen monta ruusunkukkaa vielä hyvässä kuosissa. Kuva Pilgrim-puskasta havainnollistaa hyvin, kuinka korkeaksi se kasvaa.
  Meillä on ollut useampi päivä pakkasella. Parina viimeisenä ja pakkasella mennään eteenpäin päivin öin. Tämä on tehnyt tehtävänsä puutarhassa.
  Eilinen ja tämän päivän aurinko valoi uskoa tulevaan roppakaupalla. Että voikin tulla hyvälle mielelle sen paisteesta.
  Mukavaa viikonloppua sinulle ja kissapojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muutama pakkasaste ei näytä ruusuja vielä lannistavan ainakaan, jos pakkanen ei kestä kauaa. Meillä oltiin 1,5 vuorokautta pakkasella, mutta tänään siirryttiin nollan yläpuolelle, eikä The Pilgrimin avonainen kukka vieläkään ole kärsinyt. Aurinko on kuristellut täälläkin, ihana piristäjä!
   Kiitos, aurinkoista viikonloppua myös!

   Delete
 3. Sieltä viimeiset kukkaset koettavat pinnistää esille. Jäi tämä syksy niin lyhyeksi, että oikein harmittaa. Lokakuu oli ihan surkea kuukausi :(

  ReplyDelete
 4. Ihania marraskuun ruusuja ja astereita! Tällä kertaa Crown Princess Margareta sykähdytti eniten. Ihan kuin olisit siirtänyt Saaripalstaa piirun verran kohti Keski-Eurooppaa. Vaikka olettehan siellä vielä varmaankin aika lämpimän meren syleilyssä. Ruusujasi katsoessa tässä on nyt hyvä tilaisuus kiittää monen monista kiehtovista jatkuvakukintaisia ruusuja koskevista postauksistasi. Vielä muutama vuosi sitten omassa puutarhassani kukki vain juhannusruusu, keijunruusuja ja yksi heinäkuussa kukkiva tuntematon perinneruusu, ehkä kirkonruusu. Samaan aikaan, kun löysin blogisi ja jatkuvakukintaiset pensasruusut, kysyi eräs Britanniassa asuva läheiseni, miksi minun puutarhassani ei ole syksyllä kukkivia ruusuja. Lopputulos on se, että nyt täältäkin löytyy yli puolenkymmentä syksyyn asti kukkivaa ruusua. Nyt on kyllä kukinnat jo ohi. Viimeisenä tänä syksynä kukkansa aukaisi marraskuun alussa kanadalainen Frontenac. Tänä aamuna saimme tänne mantereen lounaiskolkalle ensimmäisen kerran valkoisen lumivaipan maahan.
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keski-Eurooppa -tunnelma loppui, kun tänään on täälläkin pieniä valkeita laikkuja maassa. Tai tämä on tällainen keskieurooppalainen tammikuun sää, mutta marraskuu tuntuu sille vähän aikaiselta.
   Ihanaa silti, että on noita ruusunkukkia ja -nuppuja, kun niitä ei muutaman asteen pakkanen ole lannistanut.
   Ihana kuulla, että tuli sopivasti useasta suunnasta sysäys hankkia jatkuvakukintaisia ruusuja! Eipä niitä tarvitakaan kuin muutama, niin jo on kiinnostavaa seurattavaa niiden nupuissa vielä syksylläkin.

   Delete
 5. Sinulla riittää kukintaa ja niiden kuvaamista ja kun kerran on niin antaa kameran laulaa 😀 .
  Minäkin tein tänään kuvaamis kierroksen mökkipihalla . Mitään erikoista en löytänyt .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuvattavaa tosiaan löytyy, mutta nyt taisi loppua täälläkin, tuli kylmempää.

   Delete
 6. Pitkään ja sitkeästi kukkivia ruusuja tähän aikaan vuodesta. Täälläkin on ollut nyt pakkasta muutama aste, mutta maa on vielä käytännöllisesti katsoen lumeton, ohutta riitettä lukuunottamatta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusujen sitkeys ansaitsee kaiken kunnian. Tämän lisäksi ne kestävät vaikka minkälaista kesäistä paahdetta ja kuivuutta, viihtyvät ja kukkivat vain entistä paremmin.

   Delete
 7. Hyvin sanottu, jokainen aamu on lähempänä kevättä ja kesää. Ruusut ovat sitkeitä, olen yllättynyt siitä miten paljon kestävät kylmää ja eri olosuhteita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusut eivät suotta ole kukkien kuningattaria. Silti ne eivät ole mitään sellaisia kuningattaria, joita pitäisi kovasti paapoa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!