Tuesday 21 November 2023

Sieniä, villakasoja ja punaiset ilonuput

 Huomasin matalassa auringossa söpöt sienet.

Ne kasvavat kiven päällä ohuessa sammalkerroksessa. Ihan tosi söpöjä! Luulen, että niitä oli tuossa myös viime syksynä, mutta ehkä unohdin silloin kuvata. Nyt hain kameran saman tien, kun valo osui niihin sopivasti.

Kiven takana kasvaa tähtimangolia. En ajatellut laittaa sille mitään talvisuojaa... olikohan sillä viime talvenakaan... nyt se on kumminkin elänyt tässä jo kahden talven yli, joten luulisi jo sietävän olosuhteita. 
Nyt ei valitettavasti vaikuta siltä, että saisimme lumisuojaa ennen viikonloppuna alkavaa pakkasjaksoa, sillä sitä ennen on meille luvassa silkkaa vesisadetta.

Niinpä aloin levitellä suojapeitteitä. Alppipenkin herkkikset, kuten jo nuppuileva Colchicum munzurense, saivat päälleen vanhoja villapaitoja. Katonharjatiilet suojaavat märkyydeltä ja auttavat pitämään peitteitä paikoillaan, tämä on tuulinen paikka.
Laukkaneilikatkin saivat peitot, sillä ne sietävät tosi huonosti pakkasta lumettomassa maassa. Ehkä niiden juuret ovat niin pinnassa.

Porkkanasatoa on tullut vasta lokakuusta alkaen, kun kesä oli niin kuiva, etteivät ne kasvaneet. Olen päivittäin käynyt nyhtämässä niitä muutaman ja syönyt pesun jälkeen saman tien. Eivät ne isoja ole, mutta todella hyviä! 
Tänään ne ovat jäätyneet kiinni. Saa nähdä, saanko niitä huomennakaan irti, kun mittari kääntyy taas plussalle.

Salaatin kanssa kävi vähän hassusti. Monivuotiset hietasinapit ovat toki tuottaneet satoa koko kesän, äskenkin söin kohmeisen lehden ja hyvää oli. Viimevuotisista salaateista itse kylväytyneet siementaimet kasvoivat hyvin, onneksi. Nimittäin keväällä kylvämistäni salaateista saa satoa vasta nyt!

Sitten seuraa möykkykuvia. Lampaaksi on naamioitunut tyräkki 'Ascot Rainbow', laitoin sille oikein kunnon vällyt, sillä arvelen sen olevan melko talvenarka. Laji on Euphorbia × martini ja se on manteli- ja vahatyräkin risteytys (ruksi kuvaa kahden lajin välistä risteymää). Näistä kahdesta ei vahatyräkki ole meillä lainkaan talvenkestävä. Se selviää korkeintaan –10 pakkasasteesta, tai ei varmaan siitäkään, jos tuulee.

Muutaman metrin päässä on seuraava villamöykky. Se suojaa tummalehtistä mantelityräkkiä ja sen viereistä Pierre de Ronsard -köynnösruusua. Yritän suojata köynnösruusujen tyvet, kun ne ovat usein aika arkoja. 
Mantelityräkki on periaatteessa talvenkestävä, mutta enpä menisi siitäkään takuuseen; tässä pengermän päällä on tuulinen paikka. Sitä paitsi alussa istuttamani mantelityräkit kuolivat aina talveen, tosin se johtui siitäkin, että vieraslajit nyhtivät niitä maasta ylös.
Taustalla on isosiniheinä, puutarhani parhaita marraskasveja.

Yritän myös haravoida niin paljon lehtiä istutusalueiden peitoksi kuin pystyn. Pysyvät sitten tuulessa paikoillaan tai eivät. Sade kyllä lukitsee niitä aika hyvin paikoilleen.

Lehdet suojaavat myös violettilehtistä salviaa muotopuutarhassa. Se on niin matala, että sain sen kokonaan lehtien peittoon. Taustalla lampaanvilla suojaa köynnösruusua. Tämän penkin isoa Flammentanzia en ole suojannut mitenkään, se on niin kestävä.

Paahdepenkillä on onnenvuosi. Keväällä tyhjensin kompostin siihen ja nyt se sai kunnon lehtikatteen, kun haravoin viereisen kedon vaahteranlehdistä, kuivaa heinäkin tuli mukaan. Marjaomenapensas 'Marleena' on vielä värikkäänä, loput lehdet ovat tosin kiinni enää pyhällä hengellä.

Sain laudoitettua vanhan talon nurkan, joka oli jäänyt tekemättä kesällä. Olipa ihanaa tehdä sitä auringonpaisteessa. Selkää marraskuussa lämmittävä aurinko tuntuu suorastaan ruhtinaalliselta. 
Koska mikään ei ole suoraa tai yksinkertaista vanhan talon kanssa, kului tuohonkin lähemmäs viisi tuntia mukaan lukien vanhojen lautojen poisto; sekään ei ole helppoa, kun on varottava rikkomasta paikoilleen jäävän viereisen laudan ponttia, ja kun naulat ovat ruostuneet kiinni. 
Kulmaan jäi pieni rako, joka on toisesta päästä kapeampi. Sen päälle laitoin vain ohuen listan. Ehkä jonakin päivänä jaksan nyhertää raon kokoisen paneelin tuohon, mutta epäilen, että en. Koko talon toinen pääty on nimittäin vielä edessä.

Kylläpä aurinko nostaa mielialaa! Oli pakko ottaa vielä uudet syksyn viimeiset kukkakuvat. Talon eteläpuolella muotopuutarhassa asustava asteri 'Little Carlow' ei ole vieläkään paleltunut.

Sen vieressä on vielä pari syyssahramia pystyssä, mutta useimmat näyttävät tältä. Jotenkin kauniita silti.

Muotopuutarhan ruotsinköynnöskuusama 'Serotina' tervehtii iloisesti nuppuisella kukkatertullaan. Taivas oli tänään aivan sininen!

Pihan länsireunan koreaköynnöskuusama 'Goldflame' on edelleen täynnä nuppuisia kukintoja. Kukapa voisi olla rakastamatta näitä köynnöksiä?


Asteri Symphyotrichum
Isosiniheinä Molinia caerulea ssp. arundinacea
Koreakönnöskuusama Lonicera × heckrottii
Laukkaneilikka Armeria
Mantelityräkki Euphorbia amygdaloides
Marjaomenapensas Malus toringo var. sargentii
Ruotsinköynnöskuusama Lonicera periclymenum
Syyssahrami Crocus speciosus
Tähtimagnolia Magnolia stellata
Vahatyräkki Euphorbia characias

20 comments :

 1. Pitkä on kesäsi ollut siitä kevään ensi kukasta noihin nyt kukkiviin. Paljon teettää töitä pihamaa. niin monenlaista tekemistä oli sitten kevät tai syksy.
  itsellä jäi vähän syksyn hommat kesken kun tuli senverran tuota lunta maahan ettei yhä lehdessä olevan tammen lehtiä päässyt pois siivoamaan.
  Kulkuväylältä niitä ehdin jo moneen kertaan haravoimaan pois mutta nyt saavat sitten olla ja odottaa kevättä. Nyt ensi yönä luvataan iso annos uutta lunta.
  Jouluunkin enään aikaa reilu kuukausi, miltä silloin siellä maisema näyttää saako lumipeitteen vai yhäkö kasvaa kauniit pikku sienet kiven kolossa.
  Mukavaa joulun alusaikaa sinne ja rapsutus kissoille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt en muista, löytyivätkö ensimmäiset lumikellon nuput helmi- vai maaliskuussa, mutta pitkä on kukkakausi. Vaaleajouluruusujen nuput alkavat vasta jossain vaiheessa nousta maasta, vielä en ole niitä huomannut. Ne kukkivat usein keskellä talvea, jos lunta vai ei ole, eikä liikaa pakkastakaan.
   Teille taitaa tosiaan olla tulossa lisää lunta, meille ensi yön sade on luvassa vetenä.
   Kiitos, hyvää adventtiaikaa teillekin Himmun kanssa! Täällä on viimein Mustin ulkoilut lyhentyneet, kun sää on kylmentynyt. 17-vuotiaana se osaa jo nauttia kodin lämmöstä, vaikka käykin reippailemassa useaan kertaan päivässä.

   Delete
 2. Olet kyllä täysillä osannut hyödyntää aurinkoisen päivän!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli ihana päivä! Tänäänkin alku oli aurinkoinen, mutta nyt lännestä vyöryy pilviä enteillen ensi yön sadetta.

   Delete
 3. Minä olen siirtynyt sisähommiin näin viikolla . Lapsen lapset tulee yökylään viikonloppuna ja silloin mennään mökille makkaraa paistamaan ja potkukelkalla potkuttelemaan . Lunta pitäisi nyt tänne tulla reippaasti .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä onkin mukava viikonloppu tiedossa!

   Delete
 4. Nyt säikähdin, sillä en ole suojannut mantelityräkeitäni mitenkään. Sitä kasvoi muutaman vuoden ajan alapihan Hortensiapenkissäni ilman ongelmia. Sitten siirsin sen Pikkupuutarhaan, mistä se ei selvinnyt. Syynä ei ollut edes talvi, sillä kahtia jakamani kasvi ei elänyt edes syksyyn. Jokin oma vika todennäköisenä syynä. Lunta on pihalla muutama sentti ja ensi yönä pitäisi tulla lisää. Aluksi ennustettiin vesisadetta, mutta nyt näyttäisi olevan enemmän räntää-lunta. Ja sitten reippaita pakkasia.
  Vitsi näitä nykyisiä vetisiä talvia ja vedettömiä kesiä, kun saa pelätä kasviensa puolesta. Ei tarvitse kauhuleffoja katsoa, kun jännitystä riittää omassa pihassa.
  Valitukset sikseen. Ihania nuo villamöykyt puutarhassasi. Toivottavasti tarjoavat riittävän suojan herkille kasveille. Jospa ne vieläpä juurtuvat ja alkavat kasvamaan määkiviä suita ja sarvia. Olisit omavarainen villan suhteen hamaan tulevaisuuteen saakka.
  Eikä tosiaankaan voi olla rakastamatta köynnöksiä. Korkeaköynnöskuusaman ympärillä olen tällä kasvukaudella tanssinut ihastuksen polkkaa yhtenään. Serotina on vahva hankintaehdokas ensi kesälle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mantelityräkki ei välttämättä ole kovin arka, mutta en halua ottaa riskejä sen kanssa, kun tämä on jo kolmas, jonka olen puutarhaani istuttanut. Viime talvesta se selvisi peitteen alla hyvin. Tuohon kohtaan ei lunta kerry, jos sitä edes tulisi - meille tuli eilen ja yöllä runsaasti vettä, lumesta ei kai ole toiveita ennen pakkasjakson alkua, pikemminkin lisää vettä vain.
   Oma mantelityräkkini on tummalehtinen versio ja se voi olla perusmuotoa arempi myös.
   Jännitystä tosiaan piisaa! Toivon, että olen muistanut nyt suojata kaikki arkajalat. Ja vaikka en lumesta pidä, niin olisi sitä todella hyödyllistä saada ennen viikonloppua.
   Serotinasta on minulla muutama pistokas vesilasissa, jospa vaikka kasvattaisivat juuria, niin saisit siitä taimen keväällä. Mutta katsotaan ensin, onnistuuko ollenkaan.

   Delete
  2. Turha ottaa riskejä, kun ne voi myös välttää. Vetinen maa jäätyessään saattaa olla liian ankara vähemmänkin aroille kasveille. Meille lunta tuli ihan reippaasti, joskin hyvin märkää. Kunnon lumityöt piti tehdä päästäkseen pihasta pois.

   Delete
  3. Vetinen maa on pahin. Onneksi tällä kertaa istutin tyräkin pengermän päälle, jolloin märkyysongelmia ei pitäisi olla. Mutta kun ottaa huomioon, kuinka paljon viime aikoina on satanut ja juuri nytkin ennen pakkasjaksoa, voi juuristo kai silti jäätyä. Kunnon lumikerros on hyvä, mutta ei kiva, että jouduit jo aloittamaan kolauskauden!

   Delete
 5. Voi että, sieltä löytyy vielä kukintaakin! Kylläpä on ihanan köynnökset.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo kuusamat ovat mahtavia ilon tuojia, kuten muutkin kukat! Jouluruusuissa en ole vielä huomannut nuppuja, niitä täytyy muistaa tähän aikaan vuodesta käydä etsimässä.

   Delete
 6. Syksyn ja talven tullen pitääkin lähteä kumartuilemaan maan tasalle, sillä sieltähän saattaa löytyä tuollaisia satuisia pienoispuutarhoja minisienineen muineen. Vähän kuin maatuskaleikki: puurivistön alla on muotopuutarha, jonka sisällä on ruusuheinätarha, jonka sisällä on...
  Nätin näköistä lautaverhoilua olet saanut aikaan!
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana ajatus sisäkkäisistä pienoispuutarhoista! <3

   Delete
 7. Tuo viimeinen kuva näyttää että olis vielä kesä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin näyttää, kun lehdetkin ovat ihan vihreinä! Joissakin kuusamissa on lehdet ihmeen kauan.

   Delete
 8. Voihan talvi. Olen unohtanut viedä vanhan untuvatäkin kelta-alppiruusun päälle. Se on melkoisen talvenarka. Täytyy toivoa, että se on saanut harsosta ja oljista riittävän suojan toistaiseksi. Huomenna valoisan aikana on vietävä peite paikoilleen. Tuollainen villa on hyvä suoja, se estänee myös liian veden kertymisen.
  Ihania aurinkokuvia, niin harvinaista marraskuussa. Talon nurkka näyttää hyvin korjatulta, kun sipaiset maalin pintaan, ei lista erotu tuolta mihinkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi himputti, toivottavasti se on vielä ok. Pakkasta on ollut kumminkin vielä suht lyhyen aikaa. Joidenkin huomioideni mukaan kasvit sietävät lyhytkestoista pakkasjaksoa paremmin kuin kuukausien pakkasasteita, mutta riippuu varmasti kasvista kaikkein eniten.
   Villa on tosiaan hyvä eriste, kun se ei mene märäksi.
   Näin marraskuun lopuksi on ollut jo muutama aurinkoinen päivä peräkkäin, onpa ihana ylläri. Vaikka ottaisinkin kesän sinun laillasi vielä mieluummin :-D

   Delete
 9. Ei näytä teillä ensinkään marraskuiselta! Nuo villapeitteet on ihan kuin lampaita, hyvän suojan kyllä antavat aroille kasveille. Lumettomuus ja pakkanen on huono yhistelmä. Siistiltä näyttää talon nurkka, on hommoo pittee paikat kunnossa. On nuo viimeset kuvat ihan uskomattomia, tiältä kahtuissa. Viikonloppuna pakkasta -20 ja lunta nyt 15cm. Pientä pakkasta on luvassa onneks, loskakeliä ei kaivata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä meilläkin on nyt talvi, vaikka maksimi-pakkaslukemat ovatkin olleet vain puolet teidän lukemasta. Lunta on meillä todella vähän, joten hyvä, että kasvit tuli peiteltyä!
   Nyt sitten vietetään talvea - saa nähdä, koska lumi sulaa. Meillähän se voi tapahtua vaikka kahden viikon päästä. Hyvä olisi, jos lämpötila ei sahaisi kovasti ees taas sulan ja pakkasen väliä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!