Wednesday 8 November 2023

Viikko kesäkuun alussa

 Jäin jumiin alkukesän kuviin ja huomasin, että ihan vain yhden viikon aikana yhdessä ainoassa kukkapenkissä on tullut kuvattua paljon kiinnostavaa. Mikä yltäkylläisyys onkaan kesän kukkakuvien kanssa! Niitähän on aivan määrättömästi. 

Valitsin Rohanin, joka on pitkä penkki puutarhan reunalla. Kuvassa se näkyy kokonaan mutta lytistyneenä: pituus on noin 12 metriä, mitä ei jotenkin päädyistä päin otetuista kuvista ikinä uskoisi. Tämä kuva on kesäkuun puolivälistä.

Valitsemani viikko on kesäkuun alkupuolelta 5.–11.6. Rohan on keväällä pitkään kylmä, joten sen tulppaanit kukkivat myöhään. 'Rohan Weeping' -pyökin tummien lehtien alla kukki yllätyksenä 'Royal Acres' -tulppaani, joita olin istuttanut vuosikausia aiemmin, eivätkä ne olleet vuosiin kukkineet. Taustan keltaisetkin tulppaanit ovat ylläreitä, sillä sellaisia en ole tähän tietoisesti istuttanut, kun keltainen ei kuulu Rohanin väreihin. 

Mutta onhan keltaista vähän siellä sun täällä, ja mukulaleinikkiäkin kukkii keväisin kaikkialla, Rohan mukaan lukien. Kesäkuun alkupuolella kukkivat myös 'Concorde' -japaninhappomarjat, joita olen istuttanut Rohanin alkupäähän vähän kuin alku- tai päätyseinämäksi. 
Kukat ovat täysin toissijaiset, 'Concorde' on erityisen hyvän värinen tumman viininpunalehtinen.

Viime kevät oli iloisten tulppaaniyllätysten aikaa. Moni muukin vuosikausia vanha tulppaani kukki, näitäkin punaisia nousi useita. Lajike on tuntematon, sain näitä kaupanpäällisinä yli kymmenen vuotta sitten vain nimellä "punainen viherraitatulppaani, vanha lajike".
Rohan on puolivarjoisa, joten se ei ole ihanteellisin tulppaaneille, mutta en ole ryhtynyt näitä vielä pois siirtämäänkään niin kauan kuin pärjäävät. Kertaalleen nämä jo siirtyivät tänne muotopuutarhasta, jonne ne eivät värinsä puolesta niin hyvin sopineet. Mutta alussa minulla ei ollut yhtään kukkapenkkejä, piti vain istuttaa niin paikkoihin, joihin kukkapenkkiä raivasin.

Edellisessä tulppaanikuvassa taustalla näkyi rotkolemmikki 'Betty Bowring'; ihana valkokukkainen ja täysvihreälehtinen kaunotar. Olen niin iloinen siitä, että tämä on asettunut ja kasvoi tänä vuonna oikein rehevästi. Aika usein nämä nimittäin kituvat.

Bettyn takana on toinen kasvilaji, joka ei välttämättä viihdy. Sulkavaleangervo 'Bronze Peacock' kumminkin nousi maasta kesäkuun alkupuolella ja pysyi jotakuinkin vehreänä. 
Valeangervoista ei oikein minun saariolosuhteissani saa reheviä eikä näyttäviä, mikä on harmi, mutta yritän silti ylläpitää muutamaa, jotka suostuvat kasvamaan edes kituliaasti. Tämä on niistä kyllä rehevin, toistaiseksi. Kituliaasti kasvavilla on tosin taipumus pienetä vuosi vuodelta, kunnes jonakin vuonna eivät enää nouse ollenkaan.

Tummat sävyt kuuluvat Rohaniin. Nämä 'Black Parrot' -tulppaanit tuottivat myös iloisen yllätyksen nousemalla näin lukuisina ja hyvin kukkivina vuosien jälkeen.

Tumman vastakohtana on valkoinen. Arovuokko on viimein asettunut vähän runsaammaksi kasvustoksi, tätäkin yritin monta kertaa, kunnes blogiystävän antamat taimet tärppäsivät ja asettuivat taloksi.

Espanjansinililjat ovat tietysti lajiketta 'White City', Tolkien-maailmassa kun ollaan. Taustalla ihana libanoninlaukka, viimein sain sitäkin! Kerran aiemmin sitä jo hankin, mutta tuli nuokkulaukkaa – ihana kyllä sekin, mutta ei valkoinen.

Muutama vaaleanpunakukkainen kasvi on eksynyt Rohaniin, vaikka sen piti olla tumma-valkoinen. Silkkipioni on pioneista ihanimpia ja kukkii aikaisin, heti kesäkuun alussa.

Kaivoin viime syksynä penkin etureunassa kasvavia silkkipionin juuria pois ja istutin muualle, mutta edelleen pionia nousee ihan penkin reunastakin. Se on hankalaa, kun varret kaatuvat nurmikolle. Ihanan elinvoimainen pioni kyllä! Nurmikosta (ts. voikukikosta) päätellen olen viettänyt viikon kaupungissa ja vasta tullut kotiin tai sitten oli hirveät työkiireet.

Rohanin kuningatar kesäkuun alussa on heti silkkipionin takana kasvava japaninkirsikka 'Royal Burgundy'. Kukinnan alussa tummemman vaaleanpunaiset kukat haalistuvat vähitellen lähes valkeiksi.

Onnistuin myös ottamaan kuvan Mustista keskellä kesäkiireitään.

Miten on siellä ruudun takana, oletko vielä tarttunut juttuehdotukseeni kirjoittaa kesän kukista? En ole vielä huomannut, joten täytyy käydä tutkimassa juttujanne!


Arovuokko Anemone sylvestris
Espanjansinililja Hyacinthoides hispanica
Japaninhappomarja Berberis thunbergii
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Libanoninlaukka Allium zebdanense
Pyökki Fagus sylvatica
Rotkolemmikki Brunnera macrophylla
Silkkipioni Paeonia wittmanniana
Sulkavaleangervo Rodgersia pinnata
Viherraitatulppaani Tulipa Viridiflora-Ryhmä

12 comments :

 1. Mukava, kun kannattelet kesää mielissämme!

  ReplyDelete
 2. Ihan huippuja kesänäkymiä, tuli iso kaipuu 🖤🐈‍⬛🌺
  - Pirkko

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valoa ja kaiken helppoutta, voi elää ovet ja ikkunat auki ja kulkea sisään ja ulos miten mielii!

   Delete
 3. Niin juuri, tulisipa kelit, joissa voisi villatakissa viipottaa sisään ja ulos ovet auki. Oi ihana kesäkuun alku. Tulput<3
  Ihanaa luettavaa ja katsottavaa.
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on niin ihanaa, kun voi elää ilman selkeää rajaa sisä- ja ulkoelämän välillä. No, sitä kohti taas ollaan menossa, kunhan selvitään ensin kylmästä kaudesta. Toivottavasti se on mahdollisimman lyhyt.

   Delete
 4. Minä sieppasin sinun ajatuksen ja ehdotuksen ja kävitkin jo kurkkaamassa .
  Jännä juttu että sinulla nuo tulput putkahtaa kukkimaan muutaman vuoden päästä?
  Minä sain myös rotkolemmikin tänä kesänä nimeä en tiedä enkä väriä .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana pionijuttusi!
   Joku edellisvuodessa on saanut monen lepoa viettävän tulppaanin virittymään takaisin kukkaan. Jos niihin tulee pelkkiä lehtiä, ei niitä välttämättä edes huomaa, tai ainakaan ei tiedä, mitä lajiketta ovat. Sitten, kun kukkivat, voi havaita sellaisia kukkia, joita ei ole vuosiin näkynyt. Harvoin tällaista kyllä sattuu, mutta viime kevät oli muistaakseni toinen loistava tulppaanikevät peräjälkeen.
   Toivottavasti rotkolemmikkisi viihtyy ja kukkii kauniisti!

   Delete
 5. Hep! Täältä jo tänään putkahti ensimmäinen kesäinen juttu. Jo oli aikakin, kun aloitin sen kesäkuussa.
  Rohanissa on muikeita yhdistelmiä, kun tumma ja vaalea yhdistyvät. Tuo keltainen sopii myös hyvin tummiin lehtiin, vaikka yllärinä tulikin.
  Upea tuo sulkavaleangervo! Se varmaan viihtyisi täällä, kun näyttävät nuo muutkin valeangervot viihtyvän. Minulla on vain vihreälehtistä sulkavaleangervoa ja tykkään siitäkin paljon. Harmi vain kun ovat aika herkkiä hallalle niin keväällä kuin syksylläkin.
  Rohaniin mahtuu aivan hyvin silkkipionikin, vaikka se ei ihan täytäkään tarkkoja värivaatimuksia. Aika äkkiä sen kukinta varmaan menee ohi alkukesän vauhdissa ja noin vaaleana käy melkein valkoisesta vai kuinka?
  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee, kävinkin jo sen lukemassa! Kiitos ihanasta keväisestä jouluruusukuvasta. Mikä valo!
   Aiemmassa postauksessasi, tai sen kommenteissa oli ihana ajatus kohmeisten puutarhakeijujen vaahtokylvystä :-) Itsekin olisi mukava sellaiseen vajota! Useasti kaipaan kylpyammetta, mutta erityisen paljon kohmeisena syksyn puutarhatöistä.
   Ruskeina nousevat sulkavaleangervot kyllä vihertyvät kesän mittaan, jos ei koko vihreiksi, niin ruskeanvihreiksi ainakin. Ovat ne silti hienoja ja ihania ja niin toivoisin, että viihtyisivät paremmin.
   Silkkipioni on oikein hyvä Rohaniin. Joitakin virheajatuksena istutettuja voimakkaamman pinkkejä olen kitkenyt ja noiden punaisten tulppaanienkaan suhteen en ole kovin varma. Purppuraiset etelänruusuruohot yms. ovat taas oikein jees.
   Kiitos, aurinkoista viikonloppua - jos mahdollista! Tänään juuri ennen auringonlaskua aurinko kurkisti varovasti pilven takaa kuin todistaakseen, että elää vielä.

   Delete
 6. Ihana kevät ja kesä, täytyy ehdottomasti itsekin alkaa pian selaaman menneen kesän kuvia. Tai kännykästä tuleekin selattua mutta kamera jää vähemmälle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuvista saa niin ihanasti lohtua: uusi kasvukausi tulee kyllä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!