Sunday 5 November 2023

Oranssi juttu

 Vaikka Kristiina K heitti blogistaan ihanan syyshaasteen Saaripalstalle, tartun silti ensin keväiseen ja kesäiseen aiheeseen. Alkukesältä jäi nimittäin raportoimatta kaksi erittäin tärkeää ensikukintaa ja asia on ollut mielessä siitä asti!

Jutun väriteema on oranssi, ja koska en voi vastustaa kevään ajattelemista – uusi kevät on enää muutaman kuukauden päässä! – hain mukaan myös muutaman oranssin kevätkukan. Crocus balansae 'Orange Monarch' on oikea pikku herkku, loistaa kuin kevätaurinko.

Etsin sellaisia kuvia, joita en ole vielä täällä blogissa julkaissut, sillä eihän tänne mahdu kuin murto-osa kasvukauden kuvista. Tämä on syklaaminarsissi 'Winter Waltz', jonka sipulit istutin vuosi sitten. Toivottavasti ne viihtyvät!

Oranssitorviset narsissit ovat rakkaita, niinpä tässä toinen – ja täysin toisen mallinen: pienitorvinen tähtinarsissi 'Barrett Browning'. 

Koska oranssi on lempivärejäni, ovat keisarinpikarililjat sydäntä lähellä. Tämä kauniin vaaleanoranssi on lajiketta 'Ruduke'.

Toukokuussa tulevat kukkaan ensimmäiset oranssikukkaiset perennat, kuten vaskivarjohiippa 'Orangekönigin'.

Villissä punaisessa penkissä on kiva väriteema: kun keisarinpikarililjojen kukat lakastuvat, vuoroon tulevat tulppaanit 'Carnaval de Nice' ja 'Orange King'. Samaan aikaan kukkivat kirsikat, ihana hetki.

Ruskopenkissä jatkuu sama retrovärien teema: tulppaanit 'Blushing Apeldoorn' ja 'Brown Sugar' sekä japaninvaahtera 'Enkan'.

Kesäkuussa alkoi näyttää lupaavalta: tonttini ensimmäinen atsalea tulossa kukkaan! Olen niitä kyllä istuttanut, mutta peurat söivät ja sitten on yksi japaninatsalea, joka on niin kitulias, ettei ole kasvanut vieläkään kukintakokoon. Tämä kookas revontuliatsalean taimi tuli hankittua edelliskesänä, ja sai saman tien verkon ympärilleen.

Sitten kukat viimein avautuivat! Lajike on 'Mandarin Lights' – mikä herkkuväri. Kesän mittaan siirsin kituvan japaninatsaleankin tänne lähistölle, jospa se viihtyisi paremmin.

'Mandarin Lights' on mahtavan intensiivisen värinen!

Toinen jännittävä ensikukinta osui ihan samoille päiville kesäkuun alkupuolella, mutta silloin tapahtuu niin valtavalla vauhdilla, että palstatilaa ei riitä kaikille. Tätä edellissyksynä istutetun 'Abkhazia' -tarhakurjenmiekan nuppua tarkkailin malttamattomana. Joskus näiden avautumiseen kuluu monta päivää!

Sitten ensimmäinen kukka viimein avautui. Jummijammi, mikä väri! Mannaa verkkokalvoille.

Kaukasian asioista perillä olevien ystävieni kanssa kokoonnuimme tämän kukan viereen miettimään Abhasian asukkaiden tilannetta; tukalat olot Venäjän puristuksessa ja kulissien takaa käsin myös Venäjän hallinnassa. Samalla pidimme hiljaisen tsemppihetken muillekin sodasta kärsiville siellä Mustanmeren tienoilla. 


Japaninatsalea Rhododendron molle ssp. japonicum
Japaninvaahtera Acer palmatum
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Revontuliatsalea Rhododendron Lights-Ryhmä
Syklaaminarsissi Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Tarhakurjenmiekka Iris Germanica-Ryhmä
Tähtinarsissi Narcissus × incomparabilis
Vaskivarjohiippa Epimedium × warleyense

16 comments :

 1. Todellakin mannaa verkkokalvoille koko postaus🧡

  ReplyDelete
 2. Uskomattoman kauniin värisiä erityisesti nuo koko-oranssiset, voimakkaan oranssiset krookukset, keisarinpikarililjat, atsalea ja jummijammi-tarhakurjenmiekka! Mielenvirkistäjänä ja toivon lisääjänä toimi hyvin tuo kirsikkojen kukinta kuva!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanasti oranssi loistaa kevätauringossa - se on edessä taas kohtapuoliin!

   Delete
 3. Aah mitä kevätkuvia. Tule pian seuraava kevät. Oranssi on kevätaikaan väreistä parhaita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se hehkuu niin ihanasti, kun monta kuukautta on eletty ilman värejä.

   Delete
 4. Todella upea sävy kurjenmiekassa! <3 Laitetaanpa nimi muistiin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti löydät sitä jostakin! Se on harvinaisen ihanan värinen, vaikka näissä parrakkaissa kurjenmiekoissa on kyllä muitakin satumaisen ihania värejä.

   Delete
 5. Olipa ihana katsella kevättä ;)

  ReplyDelete
 6. Tämä postaus vasta lämmittikin mieltä. Lämpöä hehkuvat värit, ja sitten tuo ajatuksesi, että uuteen kasvukauteen on vain muutama kuukausi. Sillä voimalla, nautitaan nyt näistä syksyn vielä lumettomista (täällä etelässä) säältäänkin leppeistä päivistä, jolloin silmä herkistyy syksyn ainutlaatuisille havujen ja sammalten vihreän sävyille ja vielä siellä täällä viipyileville ruskan rippeiden sävyille. Joku ruusunkukkakin voi siellä täällä pilkistää. Oikein hyvää syksyä Saaripalstalle!
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on aika kivat säät, kun tuli taas lauhaa ja tosiaan ruskaisia väripilkkujakin vielä löytyy, vaahterat ovat aika keltaisia vielä, vaikka suurin osa lehdistä on pudonnut.
   Kiitos ja mukavaa syksyn jatkoa sinullekin!

   Delete
 7. Oi kiitos tästä postauksesta!!! Se toi aurinkoa tähän harmaaseen päivään. Aivan ihania värejä, erityisesti kurjenmiekan hempeä oranssi. Olen samaa mieltä kanssasi, ei enää kahtakaan kuukautta, kun päivät alkavat pidetä ja mennään kohti kevättä. Väreistä puheen ollen, äitini kuoltua muutama vuosi sitten, sain ystäviltäni muistokukat joiden väriteemaksi oli valittu oranssi. Kimpussa oli eri oranssin sävyisiä kukkia ja marjoja, vihertävän hopeisia lehtiä jne. Kaunein kimppu jonka olen koskaan nähnyt ja niin sopiva siihen tilanteeseen. Hyvää kevään odotusta sinulle + kisuille! Mimotshka

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi miten koskettava muisto. Se oli varmasti hyvin kaunis kimppu.
   Ei tätä pimentymistä enää niin kauaa kestä, jossain vaiheessa sitä huomaakin päivän taas pidentyneen. Sitä kohti!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!