Sunday 19 November 2023

Syyssahramit luovuttivat

 Nyt meilläkin näyttää tältä. Maassa on joinakin aamuina vähän valkoista.

Syyssahramit ovat aika koristeellisia näinkin. Liilan ja ruskean yhdistelmä on todella kaunis, kun siinä vielä vertautuu tuore ja lakastunut.

Seuraavana puuhana on peitellä raakavillalla tämä pieni taimisto, lisäksi köynnösruusujen ja arkojen hortensioiden tyvet ja sen sellaista. Maan pinta on jo vähän jäinen, katetta olisi voinut laittaa aiemminkin, mutta säästä tuli ennustettua kylmempää hieman yllättäen.

Vielä muutama päivä sitten kasvit olivat terhakoina. Latva-artisokka, jonka yritän saada talvehtimaan, on nyt peitelty kasalla vaahteranlehtiä.

Syyssahrameita nousi ihan viimeisiin päiviin asti, ja kun kaikki vaahteranlehdet olivat jo pudonneet, oli uusilla tulokkailla paremmat mahdollisuudet selvitä pystypäin. Aiemmin syksyllä ne joutuvat vaahteranlehtipommitusten uhreiksi.

Ei täällä silti kovin talviselta näytä. Kuusen alla on alppivarjohiipan yksi verso vaihtanut syksyisen punaiseen väriin, lisäksi taustalla on vaahteran siementaimi, kivat värit.

Mutta silti: päivä on lyhyt, vuoden pimeimpiä aikoja elellään. Puoli neljän maissa täytyy lopetella ulkohommat, kun alkaa hämärtää. Kuistin kattoa kiertävä valosarja syttyy neljältä.

Tarharuostekukka 'George Davison' muutti ulkorapuilta vintin rappusille lämmittämättömään tilaan. Siinä se kukkii edelleen komeasti.

Tänään ripustin messinkitähden keittiön ikkunaan, sillä siitä tulee kaunis hämyvalo. Eteisessä on päällä valosarja, jotta siellä näkee edes jotain ilman, että sytyttää kattovaloa.

On tämä tällaista. Osa nauttii hämyssä tunnelmoinnista, osa ei. Tsemppiä hämärään!


Alppivarjohiippa Epimedium alpinum
Latva-artisokka Cynara cardunculus Scolymus-Ryhmä
Syyssahrami Crocus speciosus
Tarharuostekukka Crocosmia × crocosmiiflora

10 comments :

 1. Päivien lyhyydestä siis ulkotyöajan lyhyydestä en pidä, mutta hämärästä kylläkin. Siinä täytyy olla joku viisaus siinä, kun ennenvanhaan ihmiset viettivät sitä hämäränhyssyä. Kaunis lyhty Sinulla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hämärä on joskus tunnelmallista, mutta muuten minä en kuulu ihmisiin, jotka siitä innostuvat. Minulle saisi aina olla valoisaa, vuoden ja vuorokauden ympäriinsä, eikä tekisi tiukkaakaan :-D
   Tuo lyhty muistutti niin paljon jotain ihanaa kasvihuonetta, että sen vuoksi sen joskus aikanaan hankin. Sittemmin se on jäänyt eteistä koristamaan ja valosarja siinä on aika kätevä, kun aina on edes pientä valoa siinä huoneessa.

   Delete
 2. Hetkittäinen hämäränhyssy vielä menisi, mutta pilvisen päivän aamusta iltaan kestävä pimeys saa kaipaamaan aurinkoa. Joka parina päivänä näkyikin. Ja tänään, muuten pilvisenä päivänä, auringonlasku oli upean värinen.
  Ihmeen kaunis kaveri tuo 'George Davison'. Toivottavasti jatkaa kukintaansa vintin rappusilla vielä tovin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Välillä tuntuu, että elämme hämärässä tunnelissa koko ajan. Mutta eilen oli täälläkin ihanasti aurinkoa. Laitoin talon seinään paneelia, ja aurinko paistoi suoraan siihen, missä tikkailla työskentelin - tuntuipa ruhtinaalliselta huomionosoitukselta! Vähästä sitä on ihminen kiitollinen :-D
   Toivon, että George viihtyy. Sisällä talvetus on aiemmin onnistunut ihan hyvin, kun ulkona se joko onnistuu tai sitten ei. Tämän kanssa en ota riskejä, eli nostan sen vintin kylmiltä rapuilta asuinhuoneisiin siinä vaiheessa, kun pakkasta tulee enemmän. Ensi viikonlopulle näyttäisi olevan tulossa ihan kamalan kylmää!

   Delete
 3. Ihana lyhty! Päivät vain lyhenevät lyhenemistään vielä kuukauden verran mutta sittenpä sitä taas aletaan tallustella valoisampia aikoja kohti. Tarvitsisin itsekin vähän enemmän valoa, tämä jatkuva pimeys on niin väsyttävää. Toisaalta: jos olisi musta maa ja sataisi vettä, olisi vielä todella paljon pimeämpää kuin nyt, joten pakko olla vain tyytyväinen.
  Komeasti George vielä kukkii. Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pimeys tosiaan väsyttää ja saa vuorokausirytminkin venymään miten sattuu. Täällä on onneksi vihreä maa. Ja aurinko paistaa! <3 Toivottavasti sielläkin.

   Delete
 4. Pimeänharmaata on pilivisenä päivänä. Meillä on hiukan lunta ja se valostaa luontoa ihan mukavasti. Talvilepoon on syyssahramit vaipuneet. Kylläpä ruostekukka kukkii kauniisti, miulla on oranssi ja viimekeväänä ereyksissä jätin uudelleen istuttamatta ja löysin sen autotallista. Istutin sitten, vaan eipä kerenny kukkimaan. Kaunis ruukkukin sillä on. Joensuussa on liike mikä myypi noita ja ostin pienemmät ruukut sisälle posliinikukkien pistokkaille. Toinen on lasitettu. Tyyriitä vuan ovat. Miekin oon lyhtyihin valosarjoja ripustellu, vähän valoa pimeyteen luomaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi ruostekukkaasi, ensi vuonna sitten paremmalla onnella! Minä olen talvettanut sitä ihan ruukussa, silloin kun olen ottanut sisälle talveksi. Talvehtii hyvin viileässä huoneessa ja on helppo nostaa ruukku taas keväällä ulos. Tuo ruukku on ihan muovinen, Rustasta löysin ja se sopii hyvin kuivuudesta harmistuvalle ruostekukalle. Ruukussa ei ole pohjareikää, ja syksyllä jossain vaiheessa ruukku oli aivan täynnä vettä, siitäkös ruostekukka vain innostui entisestään!

   Delete
 5. Minulla on myös ruotekukkaa mutta eriväristä minusta . Minä talvetan sen kellarissa ruukussa lisääntyy melkoisesti .
  Syyssahrameita minulla ei ole koskaan ollut .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keltaiset ruostekukat ovat vähän harvinaisempia, tämänkin mukulat tilasin ulkomailta. Syyssahramit ovat niin kivoja, kun nousevat sitten vasta, kun kaikki muu lakastuu.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!