Sunday 12 November 2023

Jännittävä sumu

 Eilen illansuussa tuli aurinko esiin. Sen jälkeen alkoi kyläniitylle lipua sumua.

Huomasin sen ensin makuu- ja olohuoneen ikkunoista. Tuli kiire vaihtaa kameraan toinen linssi ja mennä ulos. Kuistilta sumu näytti lähes savulta, kun sitä vyöryi kyläniitylle ja vähän ylemmäskin rinteeseen.

Sumua levisi lännestä niityn itäpäähän asti, jossa minä asun. Lännessä on alavampi väylä merenlahdelle, sumu tuli ehkä sitä kautta.

Sumun lisäksi myös tummia pilviä lähestyi lännestä.

Mutta niiden yllä taivas oli sininen! Oli jännä tunnelma, kun samaan aikaan oli sumu, harmaat pilvet ja kaistale sinistä taivasta, lisäksi maisema alkoi hämärtyä auringon mennessä mailleen.

Sankinta sumu oli kyläniityn länsipäässä. Kiipesin pienelle kalliolle kuvaamaan.

Sumuun ajoi yksi auto. Muuten täällä on hyvin hiljaista, ei paljon liiku autoja eikä ihmisiä. 

Kyläniityn koivut ovat aina kuvauksellisia sumussa. Useimmiten ihastelen tätä näkymää ikkunoista, mutta lasien läpi ei saa kunnollisia kuvia.

Sitten käännyin kotia kohti, otin vielä tämän kuvan kotiportilta.

20 comments :

 1. Miten kaunista! Voin kuvitella sen kauneuden ja ilmapiirin. Ja sitten äkkiä sisälle lämpimän teekupin ääreen kissa sylissä - emäntä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sumussa on ihana tunnelma. Kaikki on jotenkin pysähtynyttä, vain sumu liikkuu äänettömästi.
   Juuri noin :-)

   Delete
 2. Kaunista - ja hyvin outo tunnelma, vähän niin kuin jotain ehkäpä pelottavaakin voisi kohta tapahtua. Täällä Mjösundissa ovat jalokastanjat olleet ulos istutettuna kuluneen kesän, hiekkarinteeseen ja puiden suojaan savimaahan viettävään poteroon. Ostin jo valmiiksi talvisuojaturvetta. Ensi keväänä nähdään, miten käy. Kissoille terkut! mk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luulisin, että kastanjasi talvehtivat sielläkin, kun täällä Åvensorissa dendrologiaa harrastavan ystäväni pihalla on yksi jalokastanja, joka on elänyt jo 25 vuotta. Soitin hänelle ja hän kertoi, ettei ole ikinä suojannut sitä mitenkään. Tuulensuojaisessa paikassa se kyllä on. Hyvää kasvua kastanjoillesi ja makoisaa satoa odotellessa! ;-)

   Delete
 3. Oi, todella kaunista, sumussa on sellaista arvoituksellisuutta!

  ReplyDelete
 4. Sumussa on jotain ikiaikaisen kiehtovaa. Tykkään sumuisista päivistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samoin, on niin hieno tunnelma ja mukavan tyyntäkin. Maailman kohut hälvenevät ja tulee jännä satumaailman hetki. Sumu on varmaan ollut esi-isillemme ja -äideillemme maaginen asia, ja siltä se nykyäänkin tuntuu.

   Delete
 5. Helsingissä oli torstai-iltana tuollainen sankka sumu. Ihan mahtavan maaginen tunnelma oli iltakävelyllä, vaikka ihan lähistöllä ja tutuissa nurkissä kuljinkin. Sopi hyvin halloweenin jälkeiseen aikaan. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana sää kävelyyn tosiaan! Kaupungissakin se muuttaa maisemaa, korttelit häviävät ja sumusta sukeltaa uusia hahmoja. Hyvin sopiva tähän elämän-kalman vuorovaikutuksen vuodenaikaan!

   Delete
 6. Sumu saa aikaan hienoja näkymiä ja tuo myös mukanaan tiettyä mystiikkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin tekee. Vaikuttaa siltä, että kaikki kommentoijat tykkäävät sumusta :-)

   Delete
 7. Sumut on kiehtovia ja tuossa järvelläkin erilaisia. Muutenkin sumun liikkeitä on mukava seurata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Järvellä on varmaan todella hieno seurata sumua.

   Delete
 8. Tuommoiset luonnonilmiöt kuten sumu ovat kiehtovia! Niitä seuratessa helposti jotenkin lumoutuu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Etenkin sumu lumoaa, kun se muuttaa tutun maiseman aivan eri näköiseksi. Voi kuvitella, että metsän sijaan avautuukin kokonainen meri, kun puita ei enää näekään.

   Delete
 9. Samoihin aikoihin kuvailin kotijärven usvaa... pitäisikin julkaista ne kuvat blogissakin, eikä vain somessa!! Tänä vuonna syksyssä onkin ollut upeampaa ehkä sumut kuin itse ruska!! Kiitos näistä voimaannuttavista kuvista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laita ihmeessä blogiin! Itse kun tykkään seurata blogeja :-D

   Delete
 10. Sumu suojaa katseilta ja sulkee pihan omaksi maailmakseen, kun kiertää sitä niityillä. Mielikuvitusta kiehtovia kuvia. Vähän jännityksen tuntua, kun astuu sumuiseen kotimaisemaan.
  Joskus olin laittavinani merkille, että sumuinen aamu tiesi aina aurinkoista päivää, joskus kesällä siis.
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se voi hyvin olla, sillä kai sumu syntyy lämpötilaerosta, jota esimerkiksi aamulla nouseva aurinko aiheuttaa, kun maa on kylmä ja märkä. Tai onhan niitä monia erilaisia sumuja. Joka tapauksessa sumusää on aina tyyni, mikä on ihanaa. On aivan hiljaista.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!