Wednesday 30 March 2022

Etsin sinivuokkoja, löysin krookuksia

 Kotimatkan varrella on Lenholmenin luonnonpuistoalue Paraisilla. Siellä on hienot sinivuokkomatot tammilehdossa. Olen joinakin keväinä pysähtynyt siellä, jos on ollut aikaa. Koska kevätseurannan sivuilta huomasin jo toissa viikolla, että sinivuokkoja oli bongattu Kaarinassa, olin toiveikas.

Luontopolun parkkipaikalla toiveikkuus laimeni. Korituolit ovat kiinni 10 cm:n jääkerroksessa.

Siitä matka jatkuisi ylämäkeen, mutta rinteen kiipeäminen olikin vähän hankalampi juttu. Naskalit olisivat olleet paikallaan.

Puiden tyvillä on vähemmän jäätä, mutta sinivuokot ovat vielä kaukana kukinnasta. 

Ylempänä mäessä kulkeminen helpottui.

Pähkinäpensaissa on kauniit norkot. Täällä on valtavan kaunis kasvillisuus: tammien ja pähkinäpensaiden lisäksi metsälehmuksia.

Mäen toisella puolella avautuu merenlahti.
Onhan se niin, että Kaarinassa on lämpimämpää keväällä, vaikka Parainen on etelämpänä. Meri vaikuttaa kylmentävästi, ja meillä saarissa on vielä kylmempää kuin täällä "manner-Paraisilla".

Puutarhani on kuitenkin etelärinteessä, enkä asu ihan rannassa. Odotin siis ehkä näkeväni sinivuokkoja kotipihassa; ehkä lämpimässä muotopuutarhassa talon eteläseinustalla.

Kotona ei ollutkaan sinivuokon nuppuja, vaan krookuksia! Ja paljon. Mustin kopin edustalla kukkii 'Cream Beauty', risteymälajike. Lisäksi siihen on noussut turkintalventähtiä, joista ei toissa viikolla näkynyt vielä mitään. Talventähdet ovat tehneet ihanasti siementaimia jonkin matkan päähän alkuperäisistä istuttamistani, niin kuin tuo yksittäinen oikealla.

Eilen ei ollut lunta, mutta aamulla maa oli valkoinen. Ransusta tämäkin lumimäärä on epäilyttävä.

Kun aurinko nousi kunnolla, lumi suli. Olin päivällä vintillä korjaamassa yhtä jatkojohtoa, kun välillä kuulin kovaa kohinaa. Tuli lunta, tuli rakeita.

Kun rakeita tuli oikein sakeasti, yritin rynnätä äkkiä ulos kameran kanssa. Ei tästä kuvasta raesadetta silti oikein näe. Itse näin tässä heti yhden kirkkaankeltaisen palleron tuolla kauempana, jota en ollut livenä huomannutkaan.
Piti mennä uudestaan ulos. Kyllä, tuolla taempanakin on talventähden siementaimi! 
Olen kyllä lukenut teidän muidenkin blogeista, että kuvista äkkää jotakin, mitä ei huomannut luonnossa.

Tänään on puolen tunnin välein tullut lunta tai rakeita ja sitten välissä taas aurinko paistanut. Sieberinsahrami kukkii aika varjoisassa penkissä, yllättävää kyllä, monin kukkaryppäin! Tai kyllä tähän näin keväällä hieman enemmän valoa tulee, kun syreeni ei varjosta.
Ostin tämän 'Tricolor' -lajikkeena, mutta värit ovat minusta liian hailakat ollakseen se. Ihan tavallinenkin sieberinsahrami käy kyllä, ja oikeastaan tämä on todella nätti.

Paikoin piha näyttää vallan toiveita herättävältä, tosin tämäkään muutama tunti sitten otettu kuva ei enää vastaa totuutta, sillä tällä hetkellä maa on jälleen valkoinen. Edellisen kuvan sieberinsahrameita kesällä varjostava syreeni näkyy oikealla.

Näkymää rinnettä alas: jäätikköni on kokonaan sulanut! Joten huomattavasti paremmissa olosuhteissa ollaan kuin Lenholmenin jäisessä rinteessä. 

Sitten alkoi taas lumisade, joka muuttui raekuuroksi.

Sadetta ei tässäkään näe, täytyy kuvitella ropiseva ääni rakeiden osuessa kuiviin lehtiin. Tähtisahrami 'Roseus' näyttää vähän rähjääntyneeltä. 
Eilen illansuussa, kun tulin kotiin, kukat olivat aivan auki, mutta en tullut silloin kuvanneeksi. Tänään oli pilvistä vähän väliä, eivätkä kukat suostuneet kuin raottumaan. 
Yöllä oli pakkasta noin –6, toivon, etteivät seuraavat yöt ole kovin paljon kylmempiä. Lumikellojen varret makasivat aamulla maassa, mutta toki ne siitä päivän mittaan nousivat, niinhän ne tekevät.

Kultasahramit ovat muodostaneet söpöjä minikukkakimppuja. Tämän kimpun haluan ojentaa sinulle ja toivottaa toiveikkuutta päivääsi!


Kultasahrami – Crocus chrysanthus
Metsälehmus – Tilia cordata
Pähkinäpensas – Corylus avellana
Sieberinsahrami – Crocus sieberi
Sinivuokko – Hepatica nobilis
Tammi – Quercus robus
Turkintalventähti – Eranthis cilicica
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus

20 comments :

  1. Toiveikkuus tämän kevään suhteen on pyöreä nolla. 1,5 viikon päästä pitäisi alkaa puutarhaloma. No onhan se loma lumisessa puutarhassakin puutarhaloma. Sääennuste näyttää todella kurjalta.
    Mutta onnekis on näitä blogeja joista voi ihailla kevään etenemistä kun omassa puutarhassa ei tapahdu mitään. Ensimmäiset krookukset jo näkyvissä ja talventähdet. En käsitä miksi en ole talventähtiä istuttanut vieläkään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä nyt ei keväältä tunnu, onneksi sentään on jo valoa, jos se ei asteissa tunnukaan. Viime yön alin oli täälläkin -9, teillä mahdollisesti vieläkin enemmän pakkasta. Kunpa lomasi alkaessa olisi ihana kevätsää. Yrittäkäämme ajatella sitä, että meteorologit kyllä tähdentävät, ettei viittä vuorokautta kauemmas voi enää kovin luotettavia ennusteita tehdä. Mutta että maa teillä sulaisi myös, no se olisi jo iso ihana askel, jos voisit käyskennellä lumettomassa puutarhassa tekemässä leikkuutyöitä jne.
      Talventähdet ovat erittäin hitaita leviämään, kannattaa istuttaa pian, jotta ehtii joskus näkemään kukkamattoa.

      Delete
  2. Saila, meillä lunta ja jäätä ja yöt kylmiä. Tänään en saanut narskuja edes päivällä ulkoilemaan.

    Jotkut krookuslajikkeet ovat ihastuttavan sitkeitä.

    ♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Krookukset ovat onneksi sitkeitä ja leviävät usein oikein kivasti.
      Nyt on kylmä, hrrr. Hyvä, että pidät narsissit poissa pakkasesta.

      Delete
  3. Siis niin ihanasti kukkii! Olin viime viikonloppuna ihan takuuvarma että kohta minulta alkaa joku sipulikukan alku kurkkimaan juuri sulaneesta kukkapenkistä. Mutta sitten tuli lumi ja pakkanen.. Ehkä parempi etteivät vielä alkaneet mullasta nousemaan. Nyt tiedän että kun tämä uusi lumi sulaa lämpimänä päivänä niin sieltä ne alkavat pian pilkistämään :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No niinpä! Voi ryökäle, oli niin lupaavan keväistä. Kyllähän ne sieltä tulevat, mutta sääli, jos iso osa keväästä menee värjöttelyssä ja talven loppumisen odottelussa.

      Delete
  4. Suloiset krookukset! Ne(kin) ovat yksiä kevään suosikeistani, ovathan ne uskomattoman sitkeitä, kauniita ja leviävät nopeasti. Ihanaa, että blogisi kautta pääsee jo ihastelemaan krookuksia ja muita kevään kaunottaria, kun oma puutarha on vielä aivan lumen peitossa. (Ja taas sataa hiljalleen lisää hiutaleita. Ihan kaunista kyllä kieltämättä, mutta tähän aikaan vuodesta en vaan kerta kaikkiaan kaipaisi enää lunta vaan kukkia!) Mukavaa loppuviikkoa ja kiitos kun tarjoat meille keväistä kukkaterapiaa! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Krookukset ovat tosiaan varmaan nopeimpia leviäjiä kevään sipulikukista, kun ne tuottavat sivumukuloita. Voi itku, ei nyt enää lunta kaivattaisi, eikä näitä karmeita yöpakkasia.
      Mukavaa loppuviikkoa ja lämpeneviä aikoja!

      Delete
  5. Varmasti mukava nähdä, miten piha saaressa kulkee kevättä kohti ihan loikkien, kun ei välillä ole näkemässä :) sinun pihasi luo toivoa muillekin, joiden pihat ovat vielä lumen alla. Ajattelin jo, että nyt menen katsomaan onko krookuksiini tullut jatkokasvua, mutta nyt on ollut sellaisia pakkaspäiviä, että kasvu on varmasti aivan seisahtunut. Toivottavasti eivät ole paleltuneet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvin pieni loikka oli vajaan kahden viikon aikana tullut, mutta olihan siinä muutama tosi lämmin päivä, joiden aikana varmaan noita krookuksia nousi. Voi hitsi, toivottavasti sinun krookuksesi eivät ole paleltuneet! Hyvin ne näyttävät sietävän kylmää kyllä. Nuokin vaaleat Cream Beautyt olivat nupulla jo pari viikkoa sitten, ja viime yönkään -9 astetta ei niitä lannistanut, edelleen kukkivat.

      Delete
  6. Ihanaa nähdä että jossain päin on näin paljon maata näkyvissä ja että kukat on jo alkanut kukkia . Talventähtiä minäkään en ole istuttanut onko ne sipulikasveja 🤗🤔
    Näitä pieniä sipulikukkia minunkin pitää syksyllä hankkia niitä on minulla joitakin helmililjaa löytyy ja muutama krookus mitä en ole edes istuttanut. Ja pieniä tulppaaneja löytyy myös. Mutta niitähän on vaikka mitä muitakin. Tuo sinun kultasahrami on kyllä kaunis ja kiitos otin sen vastaan ja se on nyt sydämessäni ja olen toiveikas ja onnellinen. ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talventähti on mukula, syksyisin niitä myydään kuten muitakin mukuloita/sipuleita. Hyvin pienet rusinan kokoiset kuivuvat äkkiä, joten ne on pian hankittava ja istutettava, heti kun myymälöihin niitä tulee, ja hyvin kasteltava heti istuttamisen jälkeen. Sitten on jotain toivoa.
      Kannattaa kyllä istuttaa näitä aikaisimpia. Tulppaanit ja helmililjat kun kukkivat selvästi myöhempään kuin lumikellot, krookukset, aikaisimmat sinililjat, talventähdet, virvaliljat.

      Delete
  7. Kylläpäs siellä jo kukkii! <3 Samoja näkymiä saisi pikaisesti olla täälläkin. No, onpa jotain mitä odottaa kuin lapsena joulupukkia. :DD

    Ja Ransu <3<3<3<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aivan: lapsena joulupukkia, aikuisena kevätkukkia!
      Ransu on ♥

      Delete
  8. Ooh, miten ihanat lämpäreet krookuksia!
    Nuo 'Cream Beauty't ovat niin suloisia. Istutin niitä toissa syksynä tänne meillekin, mutta keväällä kaikki olivat jotain ihan muuta vaaleanliilaa lajiketta. Olin tosi pettynyt.
    Ja yhdyn tuohon joulupukin odotuksen vertaukseen. Joka päivä on pakko käydä tiirailemassa pihassa, josko jotain jostain pilkistäisi. Suurimmassa osassa pihaa on vielä älyttömästi lunta, mutta talon viereltä on alkanut jo sulaa. Tänään bongasinkin ihan pientä sinerrystä posliinihyasinttien piippojen sisältä. Se on ihana alku.

    Täytyykin mennä tutkimaan tuota meidän metsää, jos vaikka sinivuokon nupun lupauksia jo näkyisi.
    On muuten ihan satumetsän näköistä, kun nuo pähkinäpensaan norkot roikkuvat noin kauniisti. Ja sydämessä sykähtää, kun joku vaan mainitseekin tammilehdot. Ne kuulostavat niin kauniilta ja mun tyttönimi on Eklund. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi hiisi, että tulikin sitten väärää krookusta. Harmi! Toivottavasti seuraavalla kerralla tulee oikeaa lajiketta. Cream Beauty on hyvä leviämäänkin.
      Ihanaa, että jotain nuppua jo näkyy edes pieni vilaus! Siitä se lähtee. Jospa olisi niin, että ensi yön jälkeen alkaisi pikku hiljaa lämmetä. Sitä odotellessa täytyy pitää silmät auki revontulien varalta. Ja sitten kevät saa tulla.
      Toivottavasti löydät sinivuokkoja! Täälläkin niistä näkyy yhä vain lehtiä, ei nuppuja. Jos oikein kaivaisin päältä pois kuivat puunlehdet, niin nuppuja ehkä olisi maanrajassa, mutta en halua sitä vuokkoparoille tehdä, kun on kova pakkasyö vielä tiedossa.
      Lenholmenin metsässä on tosiaan satumainen tunnelma, nuo sammaloituneet puunrungot ovat jo ihania, ja sitten myöhemmin, kun maata peittävät sinivuokot silmänkantamattomiin, ja nyt nuo ihanat norkot. Pähkinäpensaita oli omana vyöhykkeenään, josta tuli hieno efekti valon osuessa norkkoihin. Alue on aivan saariston rengastien vieressä, joten jos teette rengastie-retken, niin suosittelen pysähtymään! Jo ennen luontopolku-kylttiä on hieno tammien kansoittama rantaniitty.
      Vau, olet Eklund! No sitten teillä kyllä pitäisi olla tammilehto vaahteramäellä ♥ Täällä Korppoossa on paljon Eklundeja, meidän saarellakin herra ja rouva Eklund. Ja heilläkään ei ole (vielä) omaa tammilehtoa, vaikka rouva kerran sellaisesta mainitsi, että tarttisi olla.

      Delete
  9. Ihanan lumetonta! Ja krookuksiaki! Meillä on lumisateeren jäläkihin ihan valakoosta. Kinttupolokuki peittyy taas lumehen. Terassipenkistä näkyy parisenttiset krookukset, mutta kyllä kukintaa saa viälä orottaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti sielläkin pian taas maa paljastuu, ehkä vasta sen jälkeen, kun on nämä pahimmat pakkasyöt lusittu. Krookukset ovat onneksi supernopeita nousijoita!

      Delete
  10. Ihanat lämpäreet krookuksia. Kyllä on ihania! Meillä ei ihan heti näy kukkivia ulukona. Niinhän sitä sanotaan, jotta uus lumi keväällä on vanhan lumen surma. Aikanaan sulavat kyllä. Mie vasta tomatit kylyvin viimeviikolla, on niillä aikoo kasvoo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paljon on krookuksia vasta nousussa tai ei näy vielä mitään, mutta nämä pikkuruiset aikaisimmat ovat aivan täydessä vedossa! Siitä huolimatta, että pari viime yötä ollaan käyty 8-9 pakkasasteessa.
      Tuo on viisautta, että ei ala liian aikaisin kasvattaa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!