Friday 11 March 2022

Kultakutri ja kukannakertaja

 Muutama päivä sitten löysin viimein niitä omaltakin pihaltani.

Maasta puskevia italiantalventähden nuppuja! Lehtiruusuke kuuluu varmaan puna-ailakille.

Nämä kaksi pientä rypästä kasvavat kuusen alla. Se on hyvä paikka, sillä maa on karikkeista, eikä tähän kerry lunta eikä jäätä. Niinpä maa on ilmavaa ja lämpenee nopeasti keväällä.

Kuusten alla saniaistarhassa on muutakin mukavaa. Jouluhärkylä on käytännössä ainavihanta, jos se vain ei ole lumen peitossa. Tällä ei tässä ole ollut lumisuojaa, mutta en myöskään ole peitellyt saniaista mitenkään. Näin reippaalta se näyttää, eli melkoisen talvenkestävä on.
Jouluhärkylä – jouluvihaajan puutarhassa! Kaikkea sitä. Mutta ei kai nimi saniaista pahenna.

Sinivuokkojen lehtiä nousee joka puolella esiin, ainoastaan molemmat punakukkaiset sinivuokkoni menehtyivät viime kesänä. Punakukkaisissa näyttää olevan selvästi vähemmän elinvoimaa kuin sini- ja valkokukkaisissa.

Sirokukkaisten narsissilajikkeiden lehdetkin ovat siroja maasta noustessaan. Tämä taitaa olla 'Sailboat'.

Imikätkin ovat vauhdikkaita heräämään: tässä 'Blue Ensign'.

Tänään menin kameran kanssa kuvaamaan jo hienosti nousseita talventähtien nuppuja, mutta mitä näinkään? Keltaisia roskia...? Eiiiii, terälehden kappaleita!

Joku on nakertanut talventähteäni!
Asetin kuusenrisuja näiden ja toisenkin tuppaan päälle. Tosin jos nakertaja on hyvin pieni, kuten voi jäljistä ja pienenpienestä tuhosta päätellä, eivät risut sitä estä. Nuppu ei selvästi ollut kovin hyvän makuinen, kun palat on syljetty pois.

Tarkastin sitten kolme muuta paikkaa, joissa talventähtiä on, mutta niissä ei näkynyt vielä mitään. 'S. Arnott' -lumikellot tässä toistaiseksi kukkivat vain keskenään.

Puron toisella puolella on tavallista vanhaa puistolumikelloa, joka on lähtenyt hienosti muodostamaan isompaa tupasta. Kohta tuosta voisi jo vähän jakaa, jotta saisi levitettyä lumikelloaluetta laajemmalle!

Keräsin vähän saldoa kasveista, jotka juuri tässä alkukevään vielä kaljussa vaiheessa tuottavat kiinnostavaa katsottavaa puutarhassa. Vähänpä noita on, mutta jotakin: muratti, ahomansikka, kanukat, taponlehti, jouluruusut, orjanlaakeri, sinivuokko, pallohopeakuusi ja muut havut. Lumikelloja en raaskinut kerätä.

Lumikellopaikoistakin kolme on lumen alla ja parissa muussa kohdassa, vaikka ovat lumettomia, ei näy vielä mitään. Muotopuutarhassa 'Hippolyta' on noussut hyvin, eikä sekään vielä kukkisi muuten, mutta tämän yhden kukkavarsi selvästi vaurioitui, varmaan tuulessa heiluneen lehden takia. Sen jälkeen sille tuli kiire avata kukka. 
Mikä sinnikkyys! Ei katkea eikä luovuta, vaan yrittää loppuun asti. Tästä voi vetää yhtäläisyyksiä, mutta jätän sen jokaisen omaan mietintään, mihin suuntaan haluaa ajatuksia syventää. Kepeitäkin aiheita tarvitaan, jotta jaksetaan. Selviytymistarinat ovat myös tärkeitä.

Siitä tuli mieleen, onko täällä muitakin, jotka ovat aivan liekeissä siitä, että Shackletonin Endurance on löytynyt Weddellinmeren pohjasta?

Kaikenlaista löytyy myös puutarhasta. Idänunikot, tervetuloa!

Lehtiruusukkeista päätellen ruskopenkkiin on tulossa hyvä ruskosormustinkukkavuosi. Tämä on kaksivuotinen rohtosormustinkukan tapaan, tekee ensin pienet lehtiruusukkeet, mutta minusta nämä ovat jo kukintakokoisia.

Vaikka minulla ei ole yhtään aihetta valittaa kevään etenemisestä verrattuna kehenkään, joka asuu mantereen puolella, valitan silti. Tuo jääkenttä pysyy paikoillaan kuin liima! Tässä ollaan oltu jo pari viikkoa ihan toiveikkaissa kevätsäissä, no on tässä pakkastakin välillä ollut, mutta nytkin mittari näyttää varjossa + 4,8 ja ei vain jää sula, ei sitten millään.
Tai no, sulaa se, mutta äääääärimmäisen hitaasti. Neliösenttimetrin päivässä.

Siksi on ihanaa, että on näitä tuoreita hankintoja: Plantagenin lumikello ja vadissa Barnhavenin esikot, jouluruusu ja lumikello, joka ei vielä tänä vuonna kuki. Ne ulkoilevat kuistin pöydällä, ja viime yöksi en nostanut edes esikoita enää sisään, kun pakkasta oli niin vähän, vain juuri ja juuri nollan alapuolella.
Kylmä tuuli ja viileys on pitänyt huolen siitä, ettei ruukkulumikellojen kukkia ole vieläkään avautunut. Lumikellot ovat vähän kenollaan, sillä ne saivat osumaa, kun vein vintille pitkiä lattialautoja. Onneksi ei käynyt kalpaten.

Tarhakääpiöesikko 'Carrigdale' on niin matala ja pieni, että minulla ei ole mitään hajua, missä paikassa tämä mahtaisi pysyä elossa. Ehkä kuistin juurella, se on kai ainoa kohta minipienille aarteille ja siinä on varjoa, jotta nämä eivät kesällä nääntyisi. Kuivuuteen nääntyminen on ollut useimpien esikoideni kohtalo.

Loistokevätesikko 'Gilded Ginger' on huippuihanan värinen! Toivon, että tästä tulee aika kookas, loistokevätesikoista yleensä tulee. Ne ovat myös sietäneet pihani olosuhteita monia muita esikoita paremmin.

Jäisestä maasta ei vielä rikkaruohoja voi nyhtää, vaikka mieli tekisi. Osa penkeistä on vielä lumisiakin, mutta pätkin kuivat perennanvarret lumen päälle keräämään auringon lämpöä, kun tunnetusti lumesta heijastuu auringon lämpösäteily pois ja sulaminen on hidasta.
'Åkerö'-omenapuunkin voisi leikata. Vähänpä tuossa on leikattavaa, sillä leikkaan kaksi kertaa vuodessa, mutta elokuun leikkuussa ei lehtien seasta muotoa oikein näe. Siellä täällä on ohuita risumaisia versoja, jotka voisi napsaista pois.
Parin pilvisen päivän jälkeen aurinko paistaa nyt niin ihanasti, että taidan mennä leikkaamaan oksat saman tien ja samalla haketan vaahteroiden leikkuusta syntyneitä risukasoja pois pihaa rumentamasta.
Aurinkoista viikonloppua!


Idänunikko – Papaver orientale
Imikkä – Pulmonaria
Italiantalventähti – Eranthis hyemalis
Jouluhärkylä – Polystichum acrostichoides
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Omenapuu, tarhaomenapuu – Malus domestica
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Ruskosormustinkukka – Digitalis ferruginea
Sinivuokko – Hepatica nobilis
Tarhakääpiöesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä

22 comments :

  1. Aaw, ihanan keväistä ja nousee jo noin paljon kaikkea ihanaa!!

    ReplyDelete
  2. Onpa ihanan värinen tuo Gilded Ginger. Toki kaikki muutkin kukat ovat ihania. Ero on siellä saaripalstalla aikamoinen meidän lumitilanteeseen. Minä hihkun ilosta, jos jollain jalkakäytävällä on metrin suikale siellä täällä paljasta maata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gilded Ginger on tosi ihana, vaikka nimi on "kullattu inkivääri", hmm. Ehkä sillä tarkoitetaan kumminkin piparkakkua, gingerbread. Se tuosta kyllä tulee mieleen. Väri on jotenkin ihanan retro ja lämmin.
      Metrin suikaleista se onneksi lähtee etenemään!

      Delete
  3. Ai sentään kun tästä postauksesta sai toivoa tulevaan😍 Perästä tullaan kuten aina ennenkin, kyllä ne lumet vielä täältäkin sulavat☀️

    ReplyDelete
  4. Ensimmäiset pikkuruiset kevätkukkijat ovat sellaisia hyvän mielen airueita, että niiden ilmestymistä on syytä juhlia! Talvi on taas voiton puolella, ainakin osassa maatamme! Ihanaa viikonloppua, taidetaan kaikki saada keväisiä aurinkoisia päiviä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viikonlopuksi on luvassa aivan mahtihienoa keliä, otetaan siitä kaikki irti!

      Delete
  5. On niin keväistä jotta! Piippoja pilkistelee vaikka missä ja talvehtähtiäkin lumikellojen kaverina. Kyllä se tuo jääkenttäkin siitä aikanaan sulaa. Ripaus hiekkaa tai tuhkaa voisi vähän nopeuttaa sen sulamista.
    Enpä ollut kuullutkaan Endurancen löytymisestä. Eikä kyllä sanonut laivan nimikään mitään, Shackleton nyt sentään jotain kelloja soitti mutta en sen tarkemmin muistanut, missä yhteydessä olen nimen kuullut. Piti ihan googlettaa tarkemmin ja sivistyä vähän :D Hieno homma ja hienolta näytti kuvissa laivakin, vaikkei nyt enää ihan merikelpoinen ollutkaan.
    Hahhaa, meilläkin muuten jo maata näkyy! Mutta vain kadulla. Eilen kävi peräti kolme traktoria hinkkaamassa kaduilta polanteita ja leventelemässä ajoväyliä, ja tämän päivän plussakelissä muutamasta kohdasta sitten paljastui jo vähän katua. Siitä se kuitenkin lähtee pian sulattamaan ympäristöään ja nopeuttaa ainakin aurinkoisina päivinä lämmetessään hankienkin sulamista.
    Aurinkoista viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On se ihanaa, että on jo piippoja ja kukkiakin! Viime yönä oli tosin sen verran pakkasta, että kaikki on tukevassa kuurassa. Lumikellot yhä urheasti pystyssä, mutta vaaleajouluruusun korkeimmat kukkavarret ovat taipuneet.
      Tuhkaa ei nyt hirveästi ole ämpärin pohjalla, kun käyn tyhjentämässä eilisen tuhkat joka päivä johonkin kohtaan - jäätiköitä on aika runsaasti :-D Mahtavaa, että teilläkin jo katu paljastui, siitä se alkaa levitä!
      Endurance-naparetki epäonnistui, mutta siitä tuli sen sijaan legenda. Se on kaikkien aikojen selviytymistarina.
      Kiitos, aurinkoa näkyy piisaavan, toivottavasti sielläkin!

      Delete
  6. Meillä on vielä kärjistetysti sanoen metri matkaa tuollaisiin piipponäkymiin, mutta perässä tullaan, kuten Minna tuossa ylempänä totesi.
    Ruskosormustinkukan lehdistö on jo sellaisenaan kivan näköistä. Usein ihasteleminen kohdistuu kasvien kukintaan, vaikka lehdistä on iloa paljon pidempään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruskosormustinkukan ruusukkeet näyttävät reissussa rähjääntyneiltä, kun ne, kuten rohtosormustinkukka, pitävät lehtensä vihreinä talven yli. Mutta rähjääntyneetkin lehtiruusukkeet ilostuttavat nyt valtavan paljon.
      Toivottavasti pian hanki teillä sulaa!

      Delete
  7. Voi mahdoton miten siellä on kevät edennyt! Ihana katsella näitä kuvia kun oma puutarha on tiukan hangen alla. Tänään kaavin kaikki uunit tyhjäksi tuhkasta ja levitän hangen päälle. Pakko auttaa kevään tuloa kaikin konstein.
    Lämmin sade kai auttaisi jäähän parhaiten mutta nyt ei voi kyllä toivoa yhtään sadetta tai täällä lumi on sitten vetistä sohjoa, nyt sulaa haihtumalla sen vähän mitä sulaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä täytyy auttaa kevään etenemistä, sillä on vain lumesta kiinni, ettei teilläkin näy lumikellot.
      Tuohon lumimäärään ei tosiaan sadetta kaipaa, siitä tulee loskahelvetti. Ja näillä yöpakkasilla vielä jäähelvettikin.

      Delete
  8. Meilläkin näkyy maata, kivijalan vieressä ihan pikkuisen;) Ja terassin päällä sitä ei ole enää kuin ehkä puoli metriä, kun olen parina päivänä sitä heitellyt siitä pois, toki vieressä on sitten kunnon lumikasat;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siitä kivijalan vierestä se varmaan lähtee etenemään! Ja terassiltakin näköjään häviää, lihasvoimalla ainakin ;-)

      Delete
  9. Sinulla on piha täynnänsä pieniä ilonpilkahduksia. Minä riemuitsen, kun meillä puutarhapenkin käsinoja on taas näkyvissä hangen alta! Mutta kyllä kevät tule kohisten, kunhan näille nurkille ehtii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On ihanasti monta paikkaa jo, joissa voi nuppujen kehitystä tarkkailla.
      Tulkoon pian kevät teillekin!

      Delete
  10. Ihania selviytymistarinoita puutarhasta 💚 just parasta on löytää kevään ensimmäiset kukkija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on! Tuo niin paljon iloa, ja tänä vuonna on toivokin todella tärkeää.

      Delete
  11. Ihana nähdä kevät jo noin pitkällä! Täällä lumet on ehkä juhannukseksi sulaneet, ainakin siltä tuntuu. Myönnettävä on, että etenemistä on tapahtunut, mutta niin kovin hitaasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Todella hidasta on kevään eteneminen. Vaikka meillä ei ole lunta, ihmettelin tänäänkin kyläniityllä aina vain oleilevaa jäätikköä. Se on ihan jään vallassa, eikä se näytä sulavan millään, vaikka päivisin on tosi lämmintä. Toivottavasti saadaan lämpimämpiä öitä, sitten kevät lähtee tosi vauhdikkaasti käyntiin.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!