Sunday 23 August 2020

Ruskopenkin uutiset


Hankin viime syksynä söpöä 'Tiger Babies' -tarhasarjaliljaa. Se on täydellisen värinen ja matala. Mataluudesta on hyötyä, sillä lähemmäs penkin reunaa istutettu lilja syötiin lähes kokonaan, mutta keskemmällä muun kasvuston seassa oleva lilja sai kasvaa rauhassa nuppuvaiheeseen ja kukkaan asti ilman, että sitä syötiin. Vieressä asustavat korkeammat maa-artisokat ovat peurojen herkkua ja veivät niiden huomion muualle.

Sävyt ovat lempivärien ytimessä: ihanaa, upottavaa, pehmeää oranssia. Tässä Austin-ruusu Crown Princess Margareta.

Sen taustana on monen väristä pinkkiä siankärsämöä omista siemenkasvatuksista. Kivat auringonlaskun värit. En olisi muuten tajunnut laittaa tähän vaaleanpunaistakin, mutta kun taimet tuli aikanaan istutettua tähän – vastaperustetun penkin kohtalo.

Penkissä asustaa myös kissanminttu, Musti esittelee.

Tiger Babies ja Crown Princess Margareta on vähän haastavaa saada yhteispotrettiin, mutta tässä yritys. Ruusu näkyy taustalla maa-artisokkien välistä.

Suoraan etelän suunnasta näkyy vähän muutakin. Tummalehtinen, ruskea metsätyräkki 'Chameleon' on ihana näiden oranssien kanssa. Siniset sinipiikkiputket tuovat vastaväriä. Itsekseen tulleet ojakärsämöt eivät haittaa, hyvä lisä. Ruostekukissa alkaa näkyä nuppuja. Pari päivänliljaa on jäämässä ahomansikan jalkoihin, lienee pakko kitkeä sitä vähän.

Tässä koko penkki tällä hetkellä. Näky olisi värikkäämpi, jos peura ei olisi syönyt lähes kaikkia liljankukkia. Vasemmalla oleva soihtu on ruskosormustinkukka. Niitä on tässä jatkossa toivottavasti rutkasti enemmän.

Seuraavaksi penkki laajenee, sillä olen jo vähän suunnitellut, minne Mustilan taimipäivästä haalittuja aarteita voisi laittaa. Kiinanpunapuu voisi viihtyä tässä, siinä sillä olisi vähän tilaa kasvaakin, jos jättää monen metrin välimatkan rusotuomipihlajaan. Paikka ei nimittäin ole tonttini kuivimpia rinnesijainnista huolimatta, tähän jotenkin ohjautuu vettä ylempää kalliolta tai sitten jostakin vesisuonesta. Se voisi olla kiinanpunapuulle juuri sopiva juttu.
Seuraavassa postauksessa varmaan palaan taimisaaliiseen!


Ahomansikka – Fragaria vesca
Austin-ruusut luetaan puistoruusuihin, Rosa Puistoruusu-Ryhmä
Kiinanpunapuu – Metasequoia glyptostroboides
Kissanminttu – Nepeta cataria
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Ojakärsämö – Achillea ptarmica
Siankärsämö – Achillea millefolium
Sinipiikkiputki – Eryngium planum
Tarhasarjalilja – Lilium Hollandicum-Ryhmä

28 comments :

  1. Tiger Babies on söpö, mutta Crown Princess Margareta varasti tyystin huomion. Se on toinen viime vuonna ostamistani Austin-ruusuistani ja voi nyt hyvin. William Morris menehtyi.
    Oranssi ja vaaleanpunainen sopivat kumpikin hyvin kruununprinsessan kaveriksi. Varjot tuovat Margaretan terälehtiin samoja sävyjä.
    Musti "imeyttää" kissanmintun tuoksuja turkkiinsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi sinun kruununprinsessasi on hengissä, se on todella aivan upea. Monella Austin-ruusulla on ihana nimi kirjallisuudesta jne, jolloin se on lähes pakko saada (Emily Brontë esimerkiksi), mutta tätä en olisi muuten ostanut, tylsän nimi, mutta kun tämä on niin tavattoman kaunis. Austinit myös kukkivat pitkään, nytkin niissä on lisää nuppuja, jos vain peura ei niitä syö.
      Heh, Musti oikein kellahti tuohon kissanminttuun.

      Delete
  2. Nuo ruusut ovat sydämeenkäyvän suloisia. Tiger Babies on kaunis, seuraavaksi taidankin alkaa haalia liljoja. Kunhan saan jatkettua kukkapenkkejä. Meidän peura ei välitä lainkaan maa-artisokista vaikka niitä kasvaisi kasvimaan aidan ulkopuolella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liljoja kannattaa haalia vasta sitten, kun on saanut pihan peurattomaksi. Tulin tänään kotiin ja sain todeta, että liljaa suojaava verkko ei silti suojaa niiden latvoja tulemasta syödyksi ylhäältäpäin.
      Onpa todella jännä, että siellä ei maa-artisokka kelpaa! Täällä menevät kaikki Helianthukset niin äkkiä, että rouskina vain kuuluu.

      Delete
  3. Ooh, tuo ruusu😍 Luinkin jo Betweenin blogista teidän reissusta. Harmittaa kun jäi itseltäni väliin mutta onneksi eräs ystävä välitti kuitenkin Aivarin saniaisia Kauhurinteen varjoisaan osaan istutettavaksi. Sain uuden kuningassaniaisen menehtyneen tilalle. Raasu menehtyi panospuhdistamon purkuputken tukkeutumisen vuoksi, sai liian tujua vettä päälleen☹️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi sait niitä ihania saniaisia kumminkin! Mustilan tapahtumassa on hauska katsoa, mitä kaikkea kävijöiden kasseissa ja kainalossa menee ohi, latvat viuhuen.
      Huh, harmi onnettomuutta saniaisen kannalta! Minulla taitaa olla jo kolmas kuningas menossa, ensimmäiset ovat kuolleet lumettomiin talviin, kaipaisivat vähän suojaa tyvelleen, jotta routa ei nosta juuripaakkua ylös.

      Delete
  4. Tuo ruusu on upea ja sopii ilmiselvästi sinun ruskopenkkiin täydellisesti. Voi kun peurat jo ymmärtäisivät olla syömättä sinun kukkiesi nuppuja, tuokin alue olisi saanut paljon lisää sointuvaa väriä niistä linjoista, jotka olit sinne tarkoittanut. Kissamaisia rapsutuksia Mustille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Margareta on todella upea! Monta ruusua on nyt nupulla, joistakin on latvan nuput syöty. Olisi ihanaa, jos peurat eivät nyt hetkeen kävisi syömässä niitä, niin nähtäisiin kukkia lisääkin.
      Musti saa rapsutuksensa, kunhan tulee sisälle - tulimme vasta tänä iltana kotiin ja nyt on hirveästi hommaa tilusten kanssa.

      Delete
  5. Ihanat sävyt, nii pehemooset!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on! Pehmeä oranssi on yksi ihanimmista väreistä puutarhassa.

      Delete
  6. Ihania ruskopenkin aarteita. Oranssi ruusu on yllättävän raikas. Mitäköhän kaikkia aarteita lopulta löysit eilen. Minulla lähes kaikki aarteet ovat vielä istuttamatta. Pitää viikon sisään koettaa saada edistettyä puutarhaakin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Löydettiin vaikka mitä aarteita! Olisi ollut kiva turista pidempään, harmi, kun en osannut keskittyä, en ehtinyt edes hei heitä sanoa. Tarja tokaisikin, että sano sitten blogissa hei hei!
      Tulin itsekin vasta nyt illalla kotiin, joten lähipäivinä on odotettavissa paljon maankaivuuta.

      Delete
  7. Musti ja kissanmintut ovat lyömätön pari! <3<3 Nyt kelpaa Mustin taas ottaa kiinni myyriä ja juoksennella vapaana omalla saarellaan kaupunkivisiitin jälkeen, on takuulla elementissään! Elokuinen puutarha näyttää rehevän täyteläiseltä, täyteen kasvuun kypsyneeltä.

    T: Musti-fani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä Musti nyt on onnellinen, kun tulimme kotiin. Luulen, että en sitä paljon tänä yönä näe. Kaupungissa se olikin hirveän levoton etenkin näin iltamyöhään, jolloin on sen lempiaika ulkoilla. Nyt se raaskii tuskin tulla sisälle ainakaan pitkäksi aikaa, heti ensimmäisenä yönä.

      Delete
  8. Ooo mikä auringonlasku vaikka keskellä päivää, upottavaa oranssia <3

    ReplyDelete
  9. Olipa kiva tavata Mustilassa. Sieltä lähti mukaan taimiaarre jos toinenkin. paljon sellaista joka on ollut hankintalistalla jo pitkään ja vähän heräteostoksiakin. Tiger babies on hienon värinen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli todella kiva nähdä! Harmitti, kun olimme jo lähdössä eikä sinua näkynyt. Huomio meni lähes sataprosenttisesti taimipurkkien syynäämiseen, tosin. Vasta, kun olimme kaiken tutkineet, totesimme, että voimme nostaa katseet ja tarkkailla vähän ihmisiäkin!
      Kuulostaa siltä, että sinäkin teit löytöjä. Kiinnostavaa nähdä sitten, mitä hankit ja minne istutat!

      Delete
  10. Princess Margareta on todellakin upea ilmestys, väri täydellisen kaunis! Oi, olitte olleet Mustilassa, siellä kuljimme ehkäpä kovinkin lähellä tunnistamatta... Mukava päivä ja paljon kivoja hankintoja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Margareta on tosiaan aivan mielettömän kaunis. Vielä ihanampi kuin kuvassa, jossa siihen ihastuin.
      Voi että, kun olisi ollut kiva tunnistaa ja jutella! Sehän se on hassua, että voi kävellä ihan ohi eikä tajuta, että tuossa on se bloggaaja, jonka on "tuntenut" vuosia, vaikka ei kasvoja tunne. Sinäkin teit varmasti hyviä hankintoja!

      Delete
  11. No nyt on kaunista! Ihanat värit ruusussa ja liljoissa. Onneks säilyvät peuroilta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi tuo yksi Tiger Babies säilyi ja nyt toivon, että ruusunnuppuja ei syödä, niitä on tulossa paljon lisää!

      Delete
  12. Minullakin on tuo Tiger babies -lilja -vielä nupulla tosin. Ihana tuo oranssi ruusu ja vaaleanpunaisen kanssa mahtava väriyhdistelmä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinulta tulee varmasti ihania kuvia tiikerivauveleista sitten, kun liljasi kukkii! Oranssi ja vaaleanpunainen ovat tosiaan aivan ihanat yhdessä.

      Delete
  13. Ihanan lempeitä sävyjä!
    Tuo ruusu on aivan ihastuttava.
    Täällä odotellaan viime kesänä istuttamaani luostarinköynnösruusua kukkaan. Kolme nuppua ovat jo valmiina poksahtamaan. Kukan pitäisi olla aika haalean vaalea, melkein valkoinen. Kävisi muuten myös tähän värimaailmaasi myös, vaikka onkin hailakka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, ruususi kuulostaa aivan ihanalta nimeä myöten! Odottelen kuvia blogiisi vesi kielellä. Tuollainen ruusu täytyy saada omaankin pihaan, jo hurmaavan nimensä vuoksi. Värikin kuulostaa hyvin kauniilta!

      Delete
  14. Liljasi ja austin ruususi on aivan ihastuttavan väriset. Peurat on tuttuja vierailijoita meidänkin mökkipihalla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peurat ovat vihoviimeisiä vieraita, joita ihminen puutarhaansa kaipaa. Oli kurja tulla kaupungista kotiin ja nähdä kaikki tuhot, mitä ne ovat ehtineet sillä aikaa tehdä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!