Tuesday, 25 August 2020

Kuivuus ja taimisaalis

Oli mukava palata kotiin, kuten kotiinpaluu yleensä on. Harmillisiakin asioita on, mutta peuran syömiä kasveja osaa jo odottaa; ylitiheä peurakanta on ollut täällä jo yli kymmenen vuoden ajan. Laitoin heti kevätkesällä verkon 'Black Beauty' -idänliljan ympärille, sillä viime vuoden alkukesällä peura söi sen niin matalalta, etteivät kaksi vartta saaneet tehdyksi edes yhtä lehteä. Mietin, kuinka kasvi, joka ei pysty yhteyttämään kuin varrentyngästä yhden kasvukauden ajan, ylipäätään selviää. Ilo olikin suuri, kun molemmat varret nousivat tänäkin vuonna. Siksi verkko päälle heti alkukaudesta. 
Mutta nyt, kun ne ovat tulossa kukkaan, on peura hoksannut syödä verkon ulkopuolelle ulottuvan nupun ja myöskin latvaosan, johon se ylettyi verkon päältä käsin.

Toinen ikävä juttu on kuivuus. Koska mantereella satoi reippaasti, en odottanut tällaista näkyä. Täällä ei ole tullut montaakaan milliä poissaoloni aikana ja sen huomaa. Jopa ikivanha juhannusruusu alkaa ruskettua. Rotkolemmikki etualalla, sitä en vanhana taimena kastele, mutta sen lähellä on ihana kanelisaniainen kuivunut täysin. Ei voi kuin toivoa, että juuristossa vielä henki pihisisi. 
Kartion suojissa on syysvuokko, josta siitä huolimatta on syöty nuppuja, mutta yksi kukka siinä on kuitenkin jo avautumassa, ja jos peura suo, pari lisääkin. Syysvuokko kestää melko hyvin kuivuutta ainakin asetuttuaan, vaikka minulla ne eivät jostain syystä ole muuten oikein viihtyneet. Tämä aikoja sitten istutettu on ainoa hyvinvoiva, lisäksi on yksi toinen juuri ja juuri hengissä kituuttava yksilö.

Täpläpunalatva 'Atropurpureum' ei kasva minulla kovin korkeaksi, ja senkin lehdet lurpottavat, mutta kukinnot ovat kuitenkin pystyssä.

Tässä toinen rotkolemmikki, sekin hätää kärsimässä, mutta kuvasta voi nähdä, että tarhajouluruusujen kuivuudenkesto on hyvä.

Siinä vieressä on minun pallohortensiani, tämä on kerrottu lajike 'Hayes Starburst'. Näitä saa ihailla kukoistavina monien blogeissa, mutta minun täytyy varmaan myöntää pitkin hampain, että hortensiat eivät viihdy, ja lakata yrittämästä. On tämä sentään pysytellyt hengissä jo kymmenisen vuotta, mutta eipä ole kasvanut juuri imikkää korkeammaksi, eikä kuki tämän komeammin minään vuonna.

Muotopuutarhassa Endless Summer -jalohortensia on vähän surkeana myös. Vaikka tämä saa keittiön tiskivedet vierelleen, mutta eipä tietenkään silloin, kun olen poissa.

Enemmän kuitenkin surettaa samettihortensia. Sen lehdet ovat ruskistuneet ja kukinnot näyttävät tältä. Kastelin tätä heti kotiin palattuani ja eilen tuli muutama minuutin pikasade, toivottavasti se jotain auttoi.

Paikoitellen näyttää kovinkin surkealta. Aiemmin kesällä menetin syksyllä istutetun siilivalkokuusen kastelusta huolimatta, nyt on alkanut 'Daisy's White' -valkokuusikin ruskettua. Tässä on muuten todella hyvä sauma tutkia, mitkä kasvit pysyvät vihreinä ja mitkä eivät!

Muotopuutarhassa violettina pilvenä ja hyvin perhosia houkuttelevana kukkiva harmaaminttu ei esimerkiksi roikota lehdenkärkeäkään. 

Ja sitten ovat ruusut. Loistava kuivuudenkesto. Ainoa harmi ovat peurat, tuokin Lichfield Angelin valkoinen nuppu, jonka kuvasin eilen, hävisi yön aikana. Edessä on Lady of Shalott, joka on kasvanut hienosti korkeutta ja rotevuutta. Olen siihen erittäin tyytyväinen.

Rohanissa ovat purppuraiset ruusut vähän huonona, mutta Winchester Cathedral on tekemässä uusia kukkia. Tämäkin avautuva kukka tosin hävisi yöllä.

Ihana 'Duchesse de Rohan' -portlandruusu on kasvanut parissa vuodessa loistavaksi, tuuheaksi metrin korkuiseksi pensaaksi. Siinä on nuppuja latvassakin, mutta tämä avautunut kukka on niin alhaalla puskan keskellä, että tätä ei ainakaan peura syö! Portlandruusuilla taitaa lähes kaikilla olla tämä mainio ominaisuus, että ne jatkavat kukintaa syksyyn asti.

Princess Kate -tarhalyhtykärhö alkaa kukkia ison katajan turvassa.

Musti rientää sanomaan, että ilonaiheitakin on. Esimerkiksi se, että olemme kotona!

Ja sitten on taimisaalis mantereelta. Ja voi, mitä herkkuja siinä onkaan! On muutamia kasveja, joista olen haaveillut vuosikausia, mutta en uskonut niitä Suomesta saavani. Sitten on heräteostoksia, kuten kuvassa kukkiva päivänlilja 'Little Gipsy Ruby', minkä värinen! Lisäksi kukat ovat pienehköt, sirot ja kauniit.
Kuvan oikeassa reunassa näkyy puska, jota ihastelin aina talvisin Englannissa siellä asuessani. Se on heisi Viburnum bodnantense 'Dawn', joka kukkii Britanniassa talvella. Viimeksi näin sen pari vuotta sitten Aberdeenin kasvitieteellisessä puutarhassa lokakuussa, kun se juuri aloitti kukintaa. Olen hyvin skeptinen sen talvenkeston suhteen, sillä Atlantin talvet ovat melko eri laatua kuin täällä meillä, mutta yrittää pitää, kun kerrankin kasvi vastaan tulee.

Mustilan taimipäivästä lähtivät mukaan kiinanpunapuu ja kyyhkyspuu/nenäliinapuu, kummastakin olen haaveillut vuosia. Kiinanpunapuu on historiallisesti mielenkiintoinen, sillä sen luultiin jo kadonneen sukupuuttoon, sitä löytyi vain fossiileista – kunnes viime vuosisadan puolivälissä löytyi muutamia kasvustoja Kiinasta. Se on tavattoman kaunis, olen piirtänyt sen oksia opiskeluvuosinani. Se saa kauniin ruskavärin, sillä se pudottaa pehmoiset neulasensa talveksi.
Kun vielä kahdesta eri taimistosta löytyivät ruusut, joihin ihastuin jo 20 vuotta sitten, on olo kuin lottovoittajalla, paitsi että rahat on loppu. 
Ruusut ovat puistoruusu 'Raubritter' sekä ihanaakin ihanampi köynnösruusu Pierre de Ronsard, alias Eden Rose, viralliselta lajikenimeltään 'Meiviolin', huokaus tätä ruusujen nimiviidakkoa. Jopa tapauksessa ihastuin siihen jo 90-luvulla Loiren laaksossa, missä olin töissä Villandryn linnan puutarhassa. Seudulla sitä näki monessakin puutarhassa. Sen kukat ovat hurmaavan pallomaiset ja se on The Köynnösruusu, jonka olen puutarhaani halunnut.
Toivottavasti saan köynnöksen selviämään talvesta, sillä en ole ikinä aiemmin nähnyt sitä Suomessa myynnissä. Se löytyi Puutarhanikkareilta. 'Raubritter' on myös ruusu, johon olen Ranskassa tutustunut, silläkin on todella kauniit vahvasti pallomaiset kukat. Se löytyi Flöristä. 
Mustilan taimpäivästä löytyi paljon muitakin herkkuja: uusi saniainen (Deparia conilii, never heard -osastoa, toisin sanoen pakko kokeilla), uusi varjohiippa ynnä muuta. Palaan niihin vaikka sitä mukaa kuin istutan, muuten listasta tulee liian pitkä.

Lisäksi ruostekukat alkavat kukkia ruskopenkissä, tässä yksi vielä nuppuinen japaninvaahtera 'Enkanin' katveessa.

Joten meillä on oikeastaan kaikki hyvin. Nyt vedän housut jalkaan, eikun painun kastelemaan. 

Harmaaminttu – Mentha longifolia
Idänlilja – Lilium Orient-Ryhmä
Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kiinanpunapuu – Metasequoia glyptostroboides
Kyyhkyspuu – Davidia involucrata
Pallohortensia – Hydrangea arborescens
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä
Puistoruusu – Rosa Puistoruusu-Ryhmä (tähän kuuluvat myös Austin-ruusut)
Päivänlilja – Hemerocallis
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Ruostekukka – Crocosmia
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Siilivalkokuusi – Picea glauca 'Echiniformis'
Syysvuokko – Anemone hupehensis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tarhalyhtykärhö – Clematis Texensis-Ryhmä
Täpläpunalatva – Eutrochium maculatum
Valkokuusi – Picea glauca

26 comments :

 1. Onnittelut hienosta saaliista eli Mustilan taimipäivien löydöistä!
  Harmillista on kuivuuden seuraamukset, poissaolo voi silloin aiheuttaa surkeaa lurpatusta.... ja nuo syömärit, voi sentään.
  Minulla on graniittipenkissä kolme taimea tuota ”Little Gipsy Rubya” ja ihastelin kukan hienoa sävyä - vielä kukinta on ollut aika vähäistä, taimet kun ovat keväällä istutettuja. Kukan sävy sointuu aika hauskasti alueella kasvaviin purppuraisiin haltijankukkiin ’Twilight’ ja purppuraisiin maksaruohoihin. Odotan innokkaana päivänliljan tuuheutumista, toivottavasti se viihtyy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, oli kyllä ihania löytöjä nämä, niin kauan toivotut kuin heräteostoksetkin!
   Onneksi naapurin rouva oli käynyt kastelemassa talon ympärillä ruukuissa olevat kasvit, muuten niistä varmasti olisi jotain kuivunut. Taimikasvattelut olinkin upottanut maahan varjoisaan paikkaan.
   Oi, sinulla onkin monin kappalein tuota ihanaa päivänliljaa! Olisi varmasti minunkin kannattanut hankkia useampi eikä vain yhtä. Toivottavasti se kuitenkin viihtyy ja rehevöityy. Kuulostaa aivan ihanalta haltijankukkien ja maksaruohojen kanssa.

   Delete
 2. Koettelemuksien kesä, kuivuutta ja peuroja, siinä yhdelle puutarhurille enemmän kuin tarpeeksi. Vaan olipa kiva, kun teit hyviä kasvilöytöjä! Toivotaan, että siellä etelämmässä saat ne menestymään, itse en uskalla moisista harvinaisuuksista haaveillakaan. Toivon teille sadetta, täällä sitä on tullut jo riittämiin. Mustilassa oltiin, vaikka ei toisiamme tunnistetakaan:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heinäkuu oli sentään sateisempi kuin yleensä, harvoin saadaan säännöllistä sadetta silloin. Harmittaa vain, että vaikka tontti on aidattu, tulevat peurat silti. Talvella, jos tulee lunta, aion tarkkailla, mistä kohdista tulevat, sorkanjäljen lumessa paljastavat paikat äkkiä.
   Olisi ollut todella kiva tavata sinut Mustilassa!

   Delete
 3. Kyllä menee taas sateet epäreilusti. Täällä on tullut ihan hyvin vettä, on säästynyt kastelulta. Teit ihan mielettömiä löytöjä taas kerran. Toivottavasti menestyvät, itse jopa juttelin uusille taimilleni josko siten kotiutuisivat paremmin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sade olisi hyvä näiden uusien istutettavienkin kannalta, mutta täytyy nyt vain yrittää kantaa niille vettä niin paljon kuin jaksan.
   Löydöt olivat tosiaan huippuja, tuossa on monta sellaista kasvia, joista olen tavattoman iloinen. Hei kiitos muistutuksesta, täytyykin jutella niille.

   Delete
 4. Luulis, että peuravitsaus riittääs, mutta ei, kuivuuski viälä. Onneksi o kuivuureski kukoostavia kasvia. Ja mikä taimisaalis! Mulle ihan tuntemattomia suurin osa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihmeen kuivaa on nyt, ylläri sateisen heinäkuun jälkeen. Mutta nyt siitä onkin yllättäen kulunut jo monta viikkoa, ollaan elokuun lopussa! Pitäisi keskittyä enemmän noihin kuivuutta sietäviin, mutta kun haluaisin muutakin, ahne kun olen ;-)

   Delete
 5. Kurjaa, että luonnonvoimat ovat kurittaneet puutarhaanne kovin, toivotaan pikaisesti sinne sateita. Harmi, että ne peurat ovat niin isoja, ettei niihin Mustikaan pysty. Joku iso pantteriserkku Mustille ja Ransulle sinne saalistusavuksi peuroja vastaan!

  Viimeisessä kuvassa Musti näyttää taas itseltään: uljaalta, jäntevältä, kaikki aistit terävinä olevalta saalistajalta joka on valmiina hyökkäämään, pian tapahtuu. Ransun ilme sen sijaan näyttää jokseenkin närkästyneeltä, tuntuu katsovan velipoikaa kuin - kröhöm- halpaa makkaraa.

  T:Musti-fani Ransua myös ihastellen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Sateita on nyt tullut, viime yönäkin, mutta kun ne kestävät vain pari minuuttia. Kuuntelin ja kuvittelin, että yöllä satoi rankasti - sademittarin pohjalla oli aamulla ehkä 0,5 mm vettä, höh.
   Musti on kyllä vakuuttavan näköinen, muuten se kyllä saisi varmasti peurat paloiksi, mutta ovat juuri ja juuri liian isoja!
   Hei, pojista on muuten kuvia ja videoita instagram-tililläni, jos olet ig:ssa. Löydymme sieltä nimellä sailaroutio.

   Delete
  2. Kiitos vinkistä! Kävin katsomassa instaasi ja kerkisin näkemään kivoja kuvia pojista. Video, jossa Musti matkailee ja nuuhkii ilmaa on hauska. Täytyypä käydä katselemassa jatkossakin, aina alun instan kuvista pääsen näkemään, kunnes tulee stoppi, kun en ole siellä kirjautuneena, ehkä joskus:)

   T : Musti-fani

   Delete
  3. Ig:ia on varmasti hankala käyttää, jos siellä ei ole kirjautuneena. Musti on niin ihana, kun se nuuhkii laivassa ollessamme raollaan olevista ikkunoista tuoksuja. Kun pääsemme kotisaaren vierelle, käy sen nenä aivan villinä.

   Delete
 6. Hienoq, että teit löytöjä, joita olet pitkään halunnut. Toivottavasti saat ne menestymään. Kuivus ja peurat yhdessä on jo aika paljon. Sateet eivät jakudu mitenkään tasaisesti. On vaikeaa joskus kasvattaa vain niitä kaaveja, jotka totilla viihtyvät. Oliai ihanampaa ksvattaa kaikkea, mitä itse haluaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli niin ihanaa tehdä löytöjä, ja millaisia löytöjä! Oikeita toivottuja lapsia. Toivottavasti sinunkin safiirihortensiasi viihtyy.
   Olisi tosiaan unelmaa saada puutarhasta sellainen kuin haaveissa. Minulla siihen taitaisi kyllä sisältyä myös kaunis parimetrinen tiilimuuri kiertämässä tonttia ;-)

   Delete
 7. Tänä vuonna ei ole meidän alueella kuivuus vaivannut ollenkaan niin pahasti kuin muutamana edellisenä kesänä. Luojan kiitos sillä olen tänä vuonna istuttanut kolme aitaa joita olen kastellut sateista huolimatta. Vielä on kaksi kuutiota keväällä pumpattua vettä jäljelläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä ihanaa, jos kesä ei ole kuiva. Harvinaista herkkua se.

   Delete
 8. Peuratuhoissa olisi jo ihan riittävästi sietämistä, eikä kuivuuden enää soisi lisäävän murheita. Miten ihmeessä peurat kykenevätkin turvallaan löytämään ne pienimmätkin nuput ja versot.
  Käytännön kannalta olisi ehkä viisasta keskittyä hyvin kuivuutta kestäviin kasveihin. Se kyllä kaventaisi innostuneen puutarhurin skaalaa ja tokihan aina pitää kokeilla kaikenlaista. Entä kun tuleekin poikkeuksellisen märkä vuosi? Yhteen sorttiin hirttäytyminenkin on uhkarohkeaa.
  Voi vitsi, mitä taimiaarteita saarelle taas kotiutui. Parhaita ovat tarinat, joista kasviesi yhteydessä kerrot. Nytkin päästiin Loiren laaksoon, ruusujen tuoksuun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi varmasti järkevää keskittyä vain kasveihin, joita ei syödä ja jotka sietävät kuivuutta. Mutta ihminen ei halua tyytyä niin rajalliseen valikoimaan. Toki sen takia olen alkanut hankkia yhä enemmän ohdaketyyppisiä kasveja, sillä ne ovat loistavia molemmilta kanteilta. Tosin nyt on sinipiikkiputki 'Blue Hobbit' heittänyt henkensä, taas kerran! Moneskohan taimi se jo oli. Ei muuten, mutta loistava nimi... täytyy taas ostaa, kun vastaan tulee.
   Loiren laakson linnat ja ruusut, aah. On ihana saada pieni osa siitä omaan puutarhaan, vaikka sitten puksiaitojen ja köynnösruusujen voimin.
   Kiitos sinulle ihanasta bensarahasta ♥ Siitäkin raportoin kohtapuoliin, luulen, että se menee kuistin kulmalle, niin se on siinä hyvin näkösällä.

   Delete
  2. Jos pelkästään järkisyihin puutarhaharrastuksensa perustaisi, voisi saman tien lopettaa koko touhun. Kokeileminen ja "mahdollisuuksien antaminen" tuottaa kivoja yllätyksiä.
   Toivottavasti bensaraha kotiutuu ja kukoistaa kuistin kulmalla. Toki bensa tankissakin ilahduttaa, mutta kuistin kulmalla varmasti vielä enemmän.

   Delete
  3. Sinäpä sen sanoit. Toisin sanoen puutarhanhoito ei ole järkevien ihmisten touhua ;-)
   Kyllä varmasti ilahduttaa! Kun ehtisi vain istuttamaan. En tajua, mihin päivät huristavat! Huolestun jo taimien kestosta, ehkä ne pitäisi upottaa multasäkkeihin, kun on niin tosi kuivaa. Maitokärryssä voi olla vähän kuivat oltavat, vaikka kastelenkin päivittäin.

   Delete
 9. Upeat kasviaarteet oletkin löytänyt Mustilasta! Päivänliljassa on todella herkullinen väri ja kuormassa oli monta sellaista kasvia, joista en ole koskaan kuullutkaan. Kiinanpunapuu? Onko se tuo häpsikäs tuossa kuvan vasemmassa alanurkassa? Toivottavasti saat nuo kaikki aarteet selviytymään puutarhassasi.
  Voi surkeus sentään noita lurpottavia kasveja. On teillä sitten todella kuivaa! Minä olisin taas voinut antaa täältä vaikka parin viikon sateet sinne. On nimittäin maa taas niin märkää, ettei uskoisikaan ja lisää sataa. Äskenkin tuli oikein kunnon rankkasade juuri kun olin lähdössä tarkistamaan ruukkujen kosteustilanteen, vaikka sääennusteet eivät näyttäneet pisaraakaan.
  Mukavaa ja toivottavasti sateista viikon jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin bongattu, kiinanpunapuu on juuri se häpsikäs. Neulaset ovat pehmeät ja houkuttelevat paijaamaan. Väri on näin kesällä kaunis vaaleahko, raikkaanvihreä. Toisin kuin lehtikuusilla, neulaset ovat litteät. Mutta samoin kuin lehtikuusilla, syysväri on hieno. Punapuulla tosin ruosteenvärinen.
   Nyt alkaa olla maassa pohjavesi niin matalalla, loppukesässä kun ollaan, että se varmasti vaikuttaa tähän kuivuuteen. Toisin kuin kesäkuussa, joka oli kuuma ja kuiva, silloin oli kumminkin vettä ylempänä kasvien saatavilla. Olisin todella kiitollinen niistä ylijäämävesistäsi! Harmi, ja ihmeellistäkin, että siellä on sitten tullut liikaa.
   Kiitos, nyt on kovat odotukset sunnuntaille, silloin on vettä luvassa. Ai kas, tarkistin tässä välissä - sademäärä onkin pienentynyt ja siirtynyt maanantaille, vaikuttaa pahaenteiseltä. Niin lähes aina täällä käy, sade-ennuste siirtyy edemmäs ja hupenee sitä mukaa mitä lähemmäs päästään.
   Kiitos, sinne puolestaan aurinkoa ja sopivia pihasäitä!

   Delete
 10. Iso harmi tuo kuivuus ja nuo peurat. Meillä on kesänaikan vettä satanu kiitettävästi, vaan mihin ne on männy! Uusintakierroksen kukkimaan alako pikkunen alppiruusu 'Cunningham's White' ja uamulla ol niin terhakkaana kukassa, iltapäivällä vähän lupotti kasvusto ja kastelemaan käytiin kaikki alppiruusut.
  Hienoja löytöjä oot tehny Mustilasta ja toivottavasti pärjeväät ja illauttaa sinnuu pitkään. Niille Mustilan taimipäiville miunkin pitäs selevitä, vaan suattaa siellä pussin pohja miullakin käyvä paistamaan. Jokohan ens elokuulla onnistusin!
  Ihana japaninvaahtera 'Enkan', sopis meillekkin koreanvaahteroitten seuraan. Mahtava väri!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vesi häviää, taitaa olla maassa pohjavesi jo niin matalalla. Hyvä, että huomasit rodojen hädän.
   Täytyy toivoa, että nämä erikoisuudet pärjäävät. Se on harrastuksen suola, että löytyy jotain erilaista ja kauan toivottuakin, on kuin olisi lahjan saanut, useitakin!
   Toivottavasti pääset ensi vuonna, Mustilan taimipäivässä on sellaisia aarteita, ettei juuri mistään saa. Uudenkaupungin kukkamessuillakin on hyvä valikoima erikoisempaa, mutta sielläkään ei juuri näe näitä erikoispuita. Vakka-Taimesta toki niitä monia löytää, mutta ei juuri muualta. Ja erikoisemmat saniaiset ja varjohiipat esimerkiksi, ei niitäkään saa juuri mistään!
   Kannattaa kokeilla japaninvaahteraa sinne teille tuulensuojaan isompien vaahteroiden kainaloon, ja vaikka suojata talveksi. Täällä ei ole ollut muuta ongelmaa kuin joskus paksu painava lumikuorma katkaissut oksia, ja sitten peurat, jotka napsivat oksien kärjet.

   Delete
 11. Voi ei, mikä kuivuus : ( Ihmeellistä, että sadepilvet tulivat sitten tänne etelärannikolle jotain toista kautta. Toivottavasti ensiaputoimet auttavat!

  Mitä ihania olet löytänytkään! Toivotaan kaikille uusille pikkuisille voimakkaita kasvuvuosia ja suojautumista peuroilta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kaikki ei näänny, kun ihan kaikkialle en ennätä kastelemaan, enkä muistakaan, missä kaikkialla on uusia istutuksia.
   Löydöt ovat kyllä superihania!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!