Monday, 10 August 2020

Köynnösuutisia

Eilen illalla, kun kaivoin ruusutarhan ja preeriapuutarhan välin heinikko-nokkosikkoa ja istutin siihen koristekastikka 'Overdamin' jakopaloja, huomasin 'Tayberry' -karhunvadelman venyneen valtavasti sitten viime näkemän.

Otin tänä aamuna uuden kuvan ja vastakkaisesta suunnasta, kun ei tuosta eilisiltaisesta kuvasta erota mitään. Tästä voi ehkä nähdä, että 'Tayberry' on yhtäkkiä yltänyt kartionsa huippuun ja puoli metriä ylikin kuvan ulkopuolelle, se on venynyt varmaan metrillä parissa viikossa!

Karhunvatuista satoisampi on silti 'Loch Ness', jossa on näin monta marjaa. Pituutta tämä ei ole kasvanut peuran parin kuukauden takaisen latvomisen jälkeen, mutta ei haittaa, kun marjoja tulee alas. Muistin vasta tänään suojata nämä verkolla.

Muotopuutarhassa on skumpan paikka. Tänä kesänä ensimmäiset köynnökset yltävät viimein kaartensa huippuun. Ruotsinköynnöskuusamaa täytyy jo sitoa monta kertaa kesässä, sillä se pyrkii leviämään joka suuntaan. Kaaren vasemmalla puolella on tarha-alppikärhö 'Propertius', jonka ohjaamisen laiminlöin jossain alkuvaiheessa ja nyt siinä on alhaalla sotkuista vyyhtiä, josta ei saa selvää, mikä on pää ja mikä häntä. Jonkun verson olen onnistunut irrottamaan ja ohjaamaan ylöspäin, se näkyy vasemmalla.

Ruotsinköynnöskuusama kasvaa penkin oikealla puolella. Etualalla harmaaminttua ja Austin-ruusu The Pilgrim.

Siitä hetkestä, kun harmaamintun kukkia alkaa avautua, on se täynnä perhosia. Vuoden ensimmäisen amiraalin bongasin pari päivää sitten.

Etelänpuolimmaisessa köynnöskaaressa kasvava Flammentanz kukki tänä vuonna hienommin kuin koskaan, ja pitkään myös, kiitos viileän heinäkuun. Sekin ylsi ensimmäistä kertaa huipulle asti ja sitä saattoi jo ohjata alas kaaren toista puolta, sillä puolella ei vieläkään kasva mikään juuri mitenkään. Monenlaista olen siihen yrittänyt, paikka on toivottoman kuiva. Nyt siinä on viinikärhö ja talvenarka köynnösruusu, toistaiseksi hengissä molemmat, mutta vasta polvenkorkuisia.

Vielä pikainen silmäys muotopuutarhan täpötäyteen padalliseen gladioluksia, johon lisäksi tungin siemenestä kasvatetut kiinanasterit, kun en muutakaan paikkaa mukamas keksinyt. Ensimmäinen kukka avautui ja se onkin aivan ihana, persikkainen!

Toinen persikkainen, William Morris -Austinruusu koki ikävän kohtalon. Ruusu on toki yhä hengissä, mutta se teki tänä vuonna vain kaksi nuppua, joista ensimmäinen homehtui sateessa ja toisen söi peura. Otin siitä kuvan illalla, kun se oli alkamassa avautua, aamulla kukkaa ei enää ollut.

William Morris tekee pitkät versot ja se kasvaa portinpylväässä köynnöksenä. Toisessa pylväässä on köynnöskuusama, joka näillä loppukesän kukillaan vahvistui koreaköynnöskuusama 'Goldflameksi'. Näissä on todella sen vahvat värit. Alkukesällä kukat olivat hailakampia.

Loppuun vielä kuva ruusunätkelmistä, joita en oikein ole onnistunut ohjaamaan risuaitaan, mutta ne ovat itsekseen löytäneet tukea mm. lipstikasta. Taustalla laidunkarstaohdake viimeistelee tämän hempeän kohdan.
Iloisia loppukesän päiviä! Tämän päivän kuumuudessa olikin viimein aika pestä matot, miten se menikin niin pitkälle, että ollaan jo elokuussa. Toisaalta nyt tuulee niin sopivasti, että tässä paahteessa ja tuulessa matot kuivuvat alta aikayksikön.


Harmaaminttu – Mentha longifolia
Karhunvadelma – Rubus Karhunvattu-Ryhmä
Kiinanasteri – Callistephus chinensis
Koreaköynnöskuusama – Lonicera × heckrottii
Koristekastikka – Calamagrostis × acutiflora
Laidunkarstaohdake – Dipsacus fullonum
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Ruusunätkelmä – Lathyrus latifolius
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä

24 comments :

 1. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

  ♥ Mukavaa Elokuun alkua !♥

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmaan aitous, omat ja kiinnostavat jutustelut oikeasta elämästä. Kiitos samaa sinulle!

   Delete
 2. Ihana tuo kukkiva köynnös !

  ReplyDelete
 3. Ihanaa että kaarien huiput on saavutettu💚 Meille asensin oikeastaan ensimmäiset kaaret vasta tänä kesänä ja vielä saa odotella huipulle pääsyjä😊 No laikkuköynnös Annikki on jo kyllä aika lähellä. Ihania elokuun päiviä sinulle ja pojuille☀️

  ReplyDelete
  Replies
  1. On näitä huippujen saavuttamisia odotettukin lähemmäs kymmenen vuotta, joten juhlan tuntua on! Täällä lähes kaikki tuntuu kasvavan äärimmäisen hitaasti, en tiedä, johtuuko jokavuotisestä kesän kuivuudesta vai tuulesta. Montaa kasvia odottelen vuosikausia, että kasvaisi edes kymmenen senttiä.
   Kiitos ihanaa elokuuta sinullekin!

   Delete
 4. Huipulle pääsy on aina skumpan paikka:) Pilgrim jaksaa edelleen ihastuttaa keltaisilla kukinnoillaan ja Goldflame on upean värinen! Minullakin oli viikonloppuna matonpesupäivä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On erinomainen syy skumpalle ;-)
   Nyt olikin ihan mukava saada matot pestyä, vaikka saamattomuus niiden takia vaivasi koko kesän tähän asti. Ei ollut ollenkaan liian myöhäistä. Mäntysuovan tuoksu on ihana.

   Delete
 5. Ihanan pinkki ruusunätkelmä. Sitä kasvia onkin vaikea ohjata, kasvaa juuri siihen suuntaan mihin haluaa. Tilasin Austin-ruusujen kuvaston, voi jumalainen mikä kirjanen, reilusti yli 100 sivua tietoa ja kuvia. Oli siellä myös Pilgrim ja niin monta muuta ihanuutta. Nyt on hyvät matonpesuilmat kun tuulee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En oikein osaa edes kuvitella Austin-kuvastoa, nyt harkitsen vakavasti sellaisen tilaamista! Olen kuullut muiltakin, että se on ihan mahtava. Hirmuinen valinnanvaikeus vain tulee! Suomen myymälöistä ei tosin löydy niistä lukuisista lajikkeista kuin muutamaa vuosittain.
   Ruusunätkelmän siemeniä tulossa, kunhan kypsyvät! En viitsi raakoja lähettää ;-)

   Delete
 6. Onnittelut upeasta köynnösruususta ja muista kaunottarista. On aina yhtä riemastuttavaa nähdä omia hoivattuja kasveja, jotka lähtevät hyvään kasvuun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa! Kituvia on ihan riittämiin :-D Pari viikkoa sitten löysin yhden asterin taimilapun kukkapenkistä, istutin sen kesäkuussa ja vallan unohdin sen, siitä ei ole enää mitään muistona kuin se lappu :-D

   Delete
 7. Ruusukaari on kertakaikkisen upea. Tuollaset ovat niitä puutarhurin palkkapusseja.

  ReplyDelete
 8. Flammentanz laittaa parastaan, vau! Miten kummassa noiden köynnöskaarien täyttyminen kestääkin niin kauan. Tai sitten toinen puoli on runsas ja toisessa pikkuinen nysä. Kannattaa siis skoolata skumppalasillisella jos toisellakin kaarisaavutuksia.
  Hyvä, että kirjoitit tuosta ruotsinköynnöskuusamasta. Siirsin omaani, jotta sillä olisi jatkossa tilaa kasvaa. Jouduin leikkaamaan sitä saadakseni sen irti aidasta ja väliaikaisesta tuesta. Nyt on tulossa kunnon tuki.
  Pilgrim on ihana ja niin olisi William Morriskin. Luultavasti menetin William Morrisin. Kruununprinsessa Margareta sen sijaan voi nyt hyvin, vaikka tuskin tänä kesänä kukkii. En kyllä uskalla Katjan mainitsemaa Austin-ruusuluetteloa itselleni tilata. Sitä selatessa saattaisi saada ihan hillittömän Austin-kuumeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Flammentanz on komea täydessä kukassa ollessaan, ja tänä kesänä sen kukinnasta sai nauttia kuukauden. Jos joskus olen miettinyt, miksi istutin sen tuohon, johon haluan pastellitunnelmaa, en enää harmittele. Ei mikään muu köynnösruusu yllä Suomessa samaan rehevyyteen ja kukkaloistoon, oli sitten mitä väriä hyvänsä.
   Hyvin toteat, että jos toinen puoli köynnöskaaresta täyttyykin, on sillä toisella sitten joku nysä. Köynnösten kasvattaminen on haasteellista.
   Voi harmi Morrisisi menetystä. Minullakin se muuten onnistui vasta toisella yrittämällä, mutta se johtui varmaan siitä, että eka taimi tuli ostettua syksyllä alennusmyynnistä ja jo istuttaessa havaitsin, että sen juuret ovat olemattomat. Tämä toinen taimi tuli istutettua alkukesällä muistaakseni viime vuonna ja on kasvanut hyvin. Versoja on vasta kaksi, niinpä kukkia tulee vielä vähän, mutta toivon runsastumista tulevina vuosina. Mukava kuulla, että Margareta on kumminkin voimissaan! Voi siihen vielä ilmestyä nuppuja. Austin-luettelo olisi aika ihana ja kamala samaan aikaan.

   Delete
 9. Vau, köynnöskippis vain täältäkin!

  ReplyDelete
 10. Minäkin täältä kohotan maljan huipulle pääsemisestä! Aina kannattaa juhlia saavutuksia, etenkin puutarhassa ja skumpan kanssa. :) Naapurini esitteli tuon Tayberryn minulle tänä vuonna ja sain maistiaisenkin, nyt halajan sitä itselleni, olisi jopa paikkakin valmiina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skool! Karhunvatut on niin ihania, tai ei kaikki tykkää mausta, mutta minusta niissä on sitä jotain. Toivottavasti löydät oman, nyt en edes muista mistä omani hankin, taisi olla joku Honkkarin halpistaimi tuo.

   Delete
 11. Ihana tuo köynnösruusun kukinta! Miulla vielä Flammentanz talavehtii ens talaven ruukussa, ens keväänä pitäs piästä multaan ja kaareen. Hus sanon noille peuroille, ovat kyllä ikäviä. Meilläkin karhunvadelma 'Sonja' kypsyttellöö marjojaan, ol vähän pettymys marjojen mieto maku viimekesänä ja nyt vesisatteet on varmaan maut vieny männessään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti sinullakin Flammentanz kasvaa sitten pian kaarensa huipulle ja kukkii komeana! On se upea, ei mikään muu köynnösruusu Suomessa yllä lähellekään samaa talvenkestoa.
   No voi, toivottavasti nyt ei ole kaikki karhunvatun maut huuhtoutuneet!

   Delete
 12. Jes, huiput saavutettu! Ilman muuta skumpan paikka. Toinen kippis sitten kun karhunvatut kypsyvät. Hieno tuo 'Goldflame'. Hmm... meidän matot on vieläkin pesemättä :D Ehkä laitan ne pesulaan talven tultua. Ennen syksyn kuraloskakelien päättymistä ei kannata pestä yhtään mattoa, jos ei ole samalla valmis pesemään lapsia ja koiraa joka ikisen ulkoilukerran jälkeen. Pääsisiköhän helpommalla, jos ottaisi matot kokonaan pois? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No huh, kuulostaa siltä, että matot pois tai ehkä ovensuuhun joku pyörivä harjassysteemi-pesula kaikille sisääntulijoille...?

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!