Wednesday 9 October 2019

Punaista lännessä, ohoi

Helmipihlaja on alkanut vaihtaa väriä tummanvihreästä tummanpunaiseen. Kontrasti valkoisiin marjoihin on hieno. Helmipihlaja kasvaa mahtavan syysvärin saavan sirotuomipihlajan kainalossa. Niiden tyvellä kasvavat ruusuherukat ovat vielä aivan vihreitä.

Huussista käsin ihailen sirotuomipihlajan punaisuutta ja ruusunätkelmien ruusunpunaa, ihanat yhdessä.

Kanttasin kaikki reunat reilu viikko sitten, ja voi että, kuinka nautin. Syksyn kauneus nousee esiin. Tämä tontin länsireunan kivimuuri valmistui vasta viime vuonna, ja sitten pääsin tekemään sen eteen istutusalueen. Ihanaa.

Yksi lautakasa häipyi alkukesällä aivan istutusalueen edestä, ja sen alapäässä oli kookas kivi. Siitä tuli hyvä syy tehdä kolmion muotoinen levennys, kun kiveä ei saanut maasta ylöskään. Lisäksi siinä on niin kaunis sammal! Kuvasta näkyy, miten puutarhassani on suojahäkkyrä häkkyrän vieressä.

Ihana Lady of Shalott paisuttelee yhtä nuppua latvassaan, ja tämä lähes maan tasalla kukkinut meinasi jäädä huomiotta. Kas, tämänkin vieressä on uusi nuppu! Hurmaava ruusu. Onneksi viimein sain sen.

Jouduin poistamaan maa-artisokan suojaverkon, kun sen oli tärkeämpää siirtyä suojaamaan aroniaa ennen kuin se syödään maan tasalle. Ihme kyllä, maa-artisokkaa ei ole silti vielä syöty. Aitaprojektini tuottaa tulosta.

Nyt sain tehtyä muutamien metrien pätkän portilta syreeniaidanteelle. Tästä kohdasta kulki oikein polku, enkä minä ollut sitä tehnyt. Hähää. Laitoin oikein tiheät ja korkeat viistopuutkin ja alas vaahteran pieniä oksia, kun kaadoin yhden vaahteran ja varastossa oli jo valmiiksi aitarisuja. Lopuista vaahteran risuista tuli hyvä kate, sillä niissä oli lehdet tallella. Tässä kohdassa on nimittäin ollut vain heinikkoa aiemmin.
Kasvillisuus aidan tällä puolen on siperianhernepensas, josta pitäisi kasvaa pienet puut portin molemmin puolin, ja valkokukkainen neilikkaruusu sekä Vironperän Ireneltä saatu ihana happomarja.

Vironperän happomarja tuli hauskasti ruskaan ensin etelän puolelta. Tässä kuvassa näkyy, millaisessa heinikossa se sinnitteli ennen aitaprojektin tekoa. Ihan joka paikkaan ei ehdi eikä voikaan tehdä hoidettuja alueita tämän kokoisella pihalla, mutta kyllähän nuo tontin reunojen puskat kasvaisivat paremmin, jos järjestäisin niille vähän vähemmän kilpailua!

Tässä toinen kohta siinä vieressä, jota ihailen kovasti juuri nyt. Marjaomenapensas 'Marleena' värittyy punaan samalla, kun paahdepenkin verikurjenpolvet ovat menneet aivan punaisiksi. Laidunkarstaohdakkeiden ruskeat kukkapamput täydentävät näkymän juuri passelisti.

Verikurjenpolvi on parhaita ruskaperennoja. Nämä ovat saaren omaa luonnonkantaa kalkkikaivoksilta, otin niistä juuripistokkaita.

Pikkuruinen luonnonkasvi haisukurjenpolvi näyttää, että sekin pystyy. Tämän lehdet ovat niin kauniit, kuin saniaisia.

Ryhdyin muokkaamaan reunaa rinnettä alas, kompostilta alaspäin. Siihen ei tule kivimuuria, sillä siinä on jo korkea aitaverkko, jonka juurelle olen istuttanut paljon kärhöjä ja eteen pyökkiaidan. Aidan edessä on pensaita, jotka varmaan viihtyvät paremmin, jos karsin tästäkin heinikon.
Niinpä kaivoin lautareunuksen aidan juurelle ja muokkasin maata. Siihen päätyivät nyt ensin ystävän antamat mansikat tänä kesänä istutetun kiinantoonapuun ympärille. Tässä aurinkoisessa paikassa mansikat varmaan viihtyvät. Mansikka on erinomainen maanpeittokasvi, se on ensisijainen toiveeni, ja olisihan muutama mansikka kiva napata suuhun pihakierroksella.

Kipaistaanpa vielä Rohaniin. Meksikonhanhikissa on yhä pari kukkaa ja 'Dark Towers' -pipoa ei ole tullut edes esiteltyä tänä vuonna. Sen kukat ovat hailakan violetit, mutta tämä syysväri on jotain ihan muuta, hailakkuudesta tietoakaan! Se on kahden lajikkeen risteymä, toinen vanhemmista on täpläpipo 'Husker Red' ja toinen on 'Prairie Splendor', jos joku tuntee. Pipoissa on niin paljon risteymiä, että useimmilla lajikkeilla ei ole lajinimeä, ne ovat vain pipoja. Täytyy vähän ihmetellä tuota suomenkielistä nimeä, jollakulla on ollut huumorintajua, kenties.

Rohanissa on myös syyskimikki 'Atropurpurea', joka on viimein suostunut kasvamaan ja tehnyt kukkavarrenkin! Näiden kanssa minulla on ollut epäonnea; eivät ole viihtyneet. Jospa tämä yksi nyt asettuisi, lupaavalta näyttää.

Loppuun ihanaa punaista ruukussa. Keväällä hankin sipuleina kafferinmiekkaa ja se on nyt syksyllä oikea aarre. Ehkä istutan yhden sipuleista kokeeksi maahan, mutta kaikkia en uskalla. Tämä ei ole kovin talvenkestävä. Vielä se on tosin ulkona, sillä tuskin se lämmintä sisäilmaakaan kestää.

Sisälle on jo siirtynyt hohtavanpunainen Bessera elegans, varmuuden vuoksi. Tämän kukat ovat todella hienot; kehälehtien sisäpuolella on valkoista, samoin kuin kukan keskustassa. Emin luotti ja vartalo ovat violetit! Kukan nimi on englanniksi osuva Coral Drops, korallipisarat.


Haisukurjenpolvi – Geranium robertianum
Happomarja – Berberis
Helmipihlaja – Sorbus koehneana
Kafferinmiekka – Hesperantha coccinea
Kiinantoonapuu – Toona sinensis
Laidunkarstaohdake – Dipsacus fullonum
Maa-artisokka – Helianthus tuberosus
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Meksikonhanhikki – Potentilla thurberi
Pipo – Penstemon
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Ruusunätkelmä – Lathyrus latifolius
Sirotuomipihlaja – Amelanchier laevis
Syyskimikki – Actaea simplex
Täpläpipo – Penstemon digitalis
Verikurjenpolvi – Geranium sanguineum

30 comments :

  1. Ooh, mitä värien upeutta!
    Vaikka olenkin yleensä niin tylsä värien suhteen, näin syksyllä rakastan ruskaväriä puutarhassa ja luonnossa.
    Ihan uskomattoman hieno ruska on ollut tänä vuonna.
    Kivaa ruska-aikaa sinne! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruska-aika on niin hienoa, ettei siitä voi olla sykähtymättä varmaan kukaan, kaikkein vähiten tuollainen kasvi-ihminen!
      Kiitos, samaa sinne ihanankeltaiselle Vaahteramäelle! Hankin juuri tänään uudet vaahterankeltaiset kumisaappaat ♥

      Delete
  2. Kauniit nuo punaiset kukat...ja puut :)

    ReplyDelete
  3. Mä niiin tykkään näistä sun postauksista😍Aina löytyy itselle tuntemattomia ja uusia kasveja joita tietysti alkaa tekemään mieli hankkia😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaahas, mitäs tällä kertaa :-D Tässä postauksessa oli kyllä monta, joita suosittelen lämpimästi!

      Delete
  4. Ihanat ruskafärit o syksyn pelastus! Hyvä, että aitarojektit tuattaa tulosta.

    Luin, että siäläpäi olis puutiaaset lisääntyny. Onko niitä vihulaasia teillä? Mua aiva raisteloo pelekkä ajatuski.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai että onko!? Eikö niitä sitten teillä ole? Merkillistä. Kyllä täällä on. Jos mittarina käytetään sitä, montako punkkia poistan itsestäni kasvukauden mittaan (tai käytännössä täysin punkiton aika on vain tammi- ja helmikuu), niin ovat ne lisääntyneet. 10 vuotta sitten poistin itsestäni muutaman per kesä, sitten viime vuosina noin kymmenen, ja tänä vuonna on mennyt ainakin 35 jo rikki. Ja käveleviä punkkeja ei siis lasketa, kiinnittyneet vain.

      Delete
    2. Auts!!!! On tääläkipäi niitä, mutten meillä oo niitä huamannu. Tai sitten en vaa tunnista tai näe. Mutta ovat kait likempänä vettä. Marjastuspäivien jäläkihi tein punkkitarkistuksia, mutta muutoon aika satunnaasesti. Kukaan ei oo meirän kyläs puhunukkaa punkiista mitää. Flikka on löytäny joella käynnin jäläkihi koirasta, kesän aikana pari punkkia. Asuuvat kyllä eri paikkakunnalla.

      Delete
    3. Onneksi teillä ei ole niin paljon niitä sitten!

      Delete
  5. Ohoi tiältä idästä, tiälläkin punertaa! Kauniita ruskavärejä siulla siellä onkin. Ei kerenny meillä syyskimikki kukkaan, kommiin tähkän kasvatti. Hienot kukkijat nuo kaks viimestä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohoi sinne itään! Ihanaa, että sielläkin punertaa. Kimikki olisi kiva nähdä joskus kukassa, mutta onhan sillä kauniit lehdet ja nuo nuppuisetkin varret.

      Delete
  6. Sulla on upeita punaisia ruskakasveja! Meillä ruska on pääosin keltaista, mutta muutama (vasta pieni) punainenkin kasvi löytyy:)
    Tähkäkimikki on meillä ehtinyt kukkaan vain yhtenä syksynä, mutta miten kaunis ja hyvätuoksuinen se onkaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinulla on niitä kirsikoita, joista vielä kasvaa ihania ruskapuita. Helmipihlajaa suosittelen, siihen ei tule ollenkaan keltaista, ainakaan omalla pihallani. Sen kauniit lehdet kääntyvät tummanpunaisiksi. Koska se on pensas, mahtuu sellainen varmaan vielä teille ;-)

      Delete
    2. Malttamattoma odotan kyllä niiden kasvua!
      Ja kiitos vinkistä, eiköhän helmipihlaja vielä jonnekin mahdu:)

      Delete
  7. Onpa sinulla paljon punaista ruskaa. Aamulla luin uutisista, että tämä vuosi on enemmän keltaisen ruskan valtaamaa. Punaista tai keltaista, mutta upean näköistä.
    Toivottavasti peurat ällistyvät aidasta niin paljon, että pysyvät kokonaan poissa pihaltasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minäkin luin uutisen, että ruska olisi enemmän keltainen nyt. Mutta ehkä nämä kasvit, joissa ei ikinä muinakaan syksyinä ole keltaista, ovat aina vaan punaiset, oli sitten millainen syksy tahansa.
      Peuroilla on vielä aukko, josta pääsevät pihaan, ja sitten ne alkavat tulla aidan yli ja ali... ne ovat harmittavan sinnikkäitä, mutta kunhan saan aidan valmiiksi, alan vanhan aidan parantelun ja paikkailun :-D

      Delete
  8. Oi miten ihanat punaiset kukat lopussa ja sitten tuo ruusu♥

    Happomarja on ilmeisesti ihan eri kuin hurmehappomarja. josta minulla on uusimmat kuvat edellisessä pihajututussani. Ovat melkein tai ihan burgundia...

    Meillä on erittäin paljon punaista♥

    Tervetuloa metsäkauriit meille, mutta vasta ylihuomenna, paitsi jos syötte vain omeneoita:)

    ♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurmehappomarja on tosiaan erilainen kuin nämä, luulen, että tuo omani saattaa olla japaninhappomarja. Sillä on pienemmät lehdet, jotka ovat vihreät kesällä. Näihin tulee mahtavat syysvärit, ja marjat ovat pitkulaiset ja kirkkaanpunaiset.

      Delete
  9. Ihanat punaiset ruskakasvit! Hienolta näyttää tuon kiven takia tehty kolmionmuotoinen levennys kukkapenkissä. Meillä ei maa-artisokat ehtineet kukkiviksi tänäkään vuonna. Nuppuja kyllä oli, mutta kylmä tuli liian aikaisin. Toivottavasti peurat pysyvät poissa. Aita ainakin näyttää vakuuttavalta. Mukavaa loppuviikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maa-artisokat tekevät nuput vasta todella myöhään. Tuostakin on syöty jo aikaisemmin poikki kaikki varret, jotka olivat verkon ulkopuolella. Mutta eniten sadon vuoksi sitä kasvatankin, toisaalta odotan kyllä sitä päivää, että p****iaiset eivät enää pääse pihalleni syömään kaikkea. Sitten pääsee näkemään maa-artisokan kukkia ja voi laittaa vaikka auringonkukkiakin!
      Kiitos, hyvää viikonloppua sinnekin!

      Delete
  10. Ihan mykistyin ihastuksesta, kun näin tuon ruusun! Sen väri on ihan huikean kaunis, ja kukan muotokin. Vau!
    Aika hurjaa aitaamista joudut tekemään, vaikka kylläkin tuo risuaita on kauniin näköinen. Ja huh, mitä punkkimääriä teilläpäin on... vaikka oli niin kuiva kesä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lady of Shalott on myös David Austin -ruusu, joita keräilen. Niissä on usein tuollainen mahtava kukan muoto, kun terälehtiä on niin paljon. Tuo väri on aivan huippuihana ja sointuu niin ihanasti muihin puutarhan väreihin.
      Punkkeja oli koko kesän, mutta elokuun sadekausi sai ne lisääntymään satakertaisesti.

      Delete
  11. Osuva nimi korallipisaralla. En malta odottaa että oma helmipihlajani kasvaa suureksi ja alkaa tehdä marjoja. Sen syysväri on upea ja marjat vielä korostaa sitä. Omani pitää leikata keväällä, kehveli alkoi kasvattaa useampaa runko enkä halua siitä pensasta.
    Jäätävää tuo punkkien lisääntyminen ja se miten kestävät kylmää, juuri poistin Iineksestä yhden punkin ja eletään jo näin pitkällä lokakuuta. Toinen vitsaus eli lintukirppu ei sekään näytä välittävän kylmästä, eilen löytyi kädeltäni yksi. Ne eivät onneksi levitä tauteja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helmipihlaja on kyllä luonnostaan pensasmainen ja melko pieni (verrattuna puu-pihlajiin), mutta kyllä varmaan siitäkin saa puumaisen leikkaamalla liiat rungot pois. Kaipa se toimii yleensä aina. Ainakin mulla tuo sirotuomipihlaja, josta oikeastaan nykyään haluaisinkin mielummin kolmirunkoisen, ei ole enää yrittänytkään tehdä muita runkoja sen jälkeen, kun leikkasin alussa pois kaikki paitsi yhden. Se ei selvästi anna puutarhurille tilaisuutta muuttaa mieltään!
      Ovatkohan lintukirput niitä, jotka puraisevat ja siitä tulee kutiava punainen kova paukama päiväkausiksi? Nekin ovat inhoja.

      Delete
  12. Ihanaa, talvi on siellä vielä kaukana ♥ Niin kaunista ja haikeaa, luonnonmukaista ja hieman villiäkin puutarhassasi=eli täydellistä. Wow tuo kiinantoonapuu, himoan lisätietoja :D Voi miten nätti tuo kafferinmiekka! Täällä myös verkkohelvetti ja silti fasaani ehtinyt popsia vaikka mitä, iso huokaus....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talvi on onneksi kaukana vielä (mutta se lähestyy koko ajan...). Tämän kokoisen umpeenkasvaneen tontin raivaaminen tarkoittaa pakostakin villiä puutarhaa :-D Nokkosviljelmäkin löytyy.
      Voi, ei minulla ole kiinantoonapuusta oikein mitään tietoja. Ostin sen hetken mielijohteesta Vakka-Taimesta kesällä. Se tiputti lehdet jo elokuussa, kun en tajunnut, että sateista huolimatta maa oli lapion syvyydeltä vielä pölisevän kuivaa. Toivottavasti se on hengissä. Sen versoja syödään Kauko-Idässä! Maistoin lehtiä ja niissä on vähän grillimaustemainen maku, jännä.
      Voi persuleen fasaani!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!