Sunday, 20 October 2019

K niin kuin kosmoskukkia ja keltaista

K niin kuin kehäkukka myöskin! Ihana vahvavärinen 'Neon' jaksaa tehdä yhä uusia kukkia. Tämä penkki on lisäksi verkotettu, niinpä peurat eivät ole päässeet syömään. Viereisestä penkistä keräsin tänään salaattia ja totesin, että niitä on napsittu paljon. Onneksi osa salaateista oli piilossa tillinvarsien takana.

Musti esittelee kasvimaan seutua. Tuosta oikealta hävisi heinikko tässä yhtenä päivänä, sillä ehdin kuin ehdinkin hankkia muutaman pioninjuurakon Lidlistä. Vähän oli jäljellä, kun kaupoille pääsin, mutta niiden joukossa oli kaksi kappaletta ihastuttavaa 'Wladyslawa' -kiinanpionia, joka on yksinkertainen ja vaaleanpunainen, hyvin 'Bowl of Beauty' -tyyppinen. Minulla kasvaa jo yksi 'Wladyslawa' muotopuutarhassa, joten tiesin pitäväni siitä.

Koivunlehdet ovat parissa päivässä lisääntyneet, samoin kivet. Niitä joutui taas kampeamaan muutaman ylös, jotta sain pionit maahan.

Kun käännetään kuvakulmaa hieman oikealle, näkyy lisää heinikkoa. Tuossa kartioiden takana on tänä kesänä aloitettu ruusutarha. Isolle orjanruusupuskalle tulee pergola jossain vaiheessa ja sen alle tietysti joku kiveys.
Noiden kivien takia on pihassani aika paljon alueita, joihin ei ole ruohonleikkurilla asiaa. Mieluummin haluankin laajoja istutusalueita enkä nurmikenttää.

Keltaiset koivunlehdet ovat aivan ihana maanpeite, ja tekevät ne autostakin vähän nätimmän.

Värejä löytyy. Koivuista osa on vihreänä, osa keltaisia. Pihlaja on punaruskea. Japaninlehtikuusi ei vielä ole vaihtanut syysasuun.
Tuolla navetan seinustalla on alppipenkki, josta löytyy yllätys.

Se on kosmoskukka, joka alkoi syyskuun lopussa yllättäen kukkia.

Se tekee koko ajan uusia kukkia!

Löysin yllättäen kukkavarren myös yhdestä kuminasta, joita kylvin keväällä. Kukat eivät ihan ehtineet avautua, kun ne piti poimia kuvauksia varten. Ensi vuodesta olisikin vasta tulossa varsinainen satovuosi, kumina on kaksivuotinen.

Rakastan näitä syksyn kultaisia lehtimattoja ja kahisevissa lehdissä kulkemista. En hirveästi harrasta asetelmia, mutta nyt muistin hakea metallikurpitsan vintiltä. Laitoin sille kaveriksi metallipurkissa olevat ruostekukat, jotka kyllä saattaisi saada varmemmin kukkaan ottamalla purkin sisään. Tämä oli jokin erikoisemman värinen, jonka mukulat tilasin keväällä. Muotopuutarhan pöydällä ne ovat niin kivat yhdessä, että menkööt siinä.
Kafferinmiekka olisi muuten upeasti kukassa, mutta sen kukkavarsi hävisi peuran suuhun yhtenä yönä. Ruostekukilla on tuossa sama riski.

Jotakin on saatu aikaan; eilen oli aurinkoinen päivä ja sen voimin korjasin aitaa, istutin uuden ruusun ja suoristin kompostin. Nyt kelpaa taas täyttää sitä. Toinen puoli onkin kukkuroillaan, se saa maatua talven yli. On hämmästyttävää, miten nopeasti tavara menee kasaan nyt, kun on märkää. Yhtä hämmästyttävää on, miten kuivia – vieläkin! – kompostin nurkkien heinäklöntit olivat. Hyvä, että tuli käännettyä.
Vasemmassa reunassa on marjaomenapensas 'Marleena', jota hehkutin pari postausta taaksepäin. Se pitää voimakkaan punaiset lehtensä hyvin tuulessa ja sateessa ja tuottaa ruskailoa viikoiksi.


Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Kehäkukka – Calendula officinalis
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Kosmoskukka – Cosmos
Kumina – Carum carvi
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Ruostekukka – Crocosmia

18 comments :

 1. Kauniita syksyisiä kuvia! Mielenkiintoista että kosmoskukka kukkii vielä omani ovat jo paleltuneet. HYvää lokakuun loppua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kun täällä meren keskellä (asun Turun saaristossa) ei vielä ole ollut kovin kylmää - itse asiassa nyt ollaan menty monta yötä 5-10 plusasteen lämpötiloissa! Mutta alimmillaankin silloin pari viikkoa sitten taisi olla -2. Tänne tulee talvi hyvin hitaasti, mikä on mukavaa. Kiitos, mukavaa kuun loppua ja toivotaan aurinkoisia kelejä!

   Delete
 2. 'Wladyslawa' on aivan ihana, minullakin kasvaa niitä yksi. Se on ehkä suosikkipionini tällä hetkellä. Omat kosmokseni menehtyivät aikoja päiviä sitten, sinun kukkasi on paljon sitkeämpää sorttia. Täällä tosin oli useampi pakkasyö peräjälkeen, ottivat siitä kai nokkiinsa. Kauniin syksyisiä kuvia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä ei ole ollut paljon mitään pakkasta. Silti lehtiä tuntuu lentävän sateessa ja tuulessa. Kimikin kukkavartta olen tarkkaillut, mutta se ei kai ehdi kukkaan, kun on vielä nupulla ja lehdet jo lakastuivat.

   Delete
 3. Minäkin hämmästelen ilmaston erilaisuutta. Minä hyvästelin kosmoskukat noin kuukausi sitten pakkasjakson aikana, siellä ne vain porskuttavat kukkien täyttä päätä. Keltainen lehtimatto on todella kaunis. Tuo pioni on minulle tuntematon, pitääkin tutustua. Pienetkin aikaansaannokset ilahduttavat mieltä, minäkin vasta tyhjensin oman kompostin kasvien hyödyksi ja kyllä tuli hyvä mieli!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kun täällä tuo kosmos vasta alkoi kukkia kuukausi sitten, en tiedä, minkä vuoden siemen se edes oli :-D Ties koska sitten päätti itää. Joitain siemenpussin loppuja heittelin tuohon kohtaan, mutta siitä on aikaa, ei ollut tänä vuonna!
   Kaikesta, jota saa aikaan, tulee niin hyvä mieli. On ihanaa vetää joku homma yli työlistasta.

   Delete
 4. Sinulla on siellä vielä kivasti kukintaa. Minulla ruotekukat oli ruukussa, kukkivat myöhään ja huonosti. Kun viitsisi kaivaa keväällä maahan. Mutta sitten pitää taas kaivaa ylös ja kellariin. Minun piti keväällä istuttaa vielä kolme pionia mitkä on edelleen reservi istutuksessa missä sattuu. Mutta niin ne vielä jäi. Edellisenä syksynä istutin 30 kpl ja uusia en hanki. Itse olen ostanut muutaman kaikki loput olen saanut eri ihmisten puutarhoista. Mukavaa että löysit mieleisesi pionit vielä alesta ja ruusuja voi istuttaa sinne minne ruohonleikkuri ei sovi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruostekukat ovat vähän hankalia. Täällä ne tavalliset talvehtivat kohtuullisen hyvin, kun olen löytänyt niille sopivan paikan, mutta ne lähtevät kasvuun niin myöhään, etteivät ehdi aina kukkia. Viime vuoden kuvista huomasin, että silloin ne aloittivat kukinnan jo elokuussa.
   Melkoinen määrä pioneja sinulla! Hyvin sanottu, ruusuja sinne, minne ruohonleikkuri ei sovi.

   Delete
 5. Kasvit jaksavat yllättää, kun kukkivat ajoissa alkukesästä, niin joku haluaa jo uudestaan ilahduttaa vielä ennen pakkasia. Näin kävi minun kellukoilleni, eivät käyttäneet energiaa varsien kasvattamiseen, vaan avasivat kukkansa lehtiruusukkeen juuressa. Komposti täällä vielä tyhjentämättä, sinulla jo ilo siitäkin hommasta! Hyvä, kun ehdit Lidlin juurakoille, minä huomaan tänä vuonna myöhästyneeni jokaisesta Lidlin kukkatarjonnasta. Mutta hyvin on rahat huvenneet puutarhamyymälöiden aleostoksiin:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aikamoisen ihana yllätys nuo kellukkasi! Lidlin kasvien kanssa täytyy olla nopea. Kukkasipulit menivät minultakin taas ohi, mutta vielä oli muutamaa pionilaatua laatikon pohjalla, kun pääsin kaupoille. Suurin osa niistäkin oli kerrottuja ja vaaleanpunaisia, joista en niin välitä, mutta pari yksinkertaista lajiketta löytyi. Liioista rahoista pääsee onneksi aina taimikaupoilla eroon :-D

   Delete
 6. Voi että... keväällä blogissasi pääsee aikamatkalle tulevaisuuteen, syksyllä menneeseen. Täällä syksy on paljon pidemmällä kuin teillä. Tosin täytyy myöntää, että kun tästä ajelee niinkin lyhyen matkan kuin vartin etelämmäksi, niin puissakin on huomattavasti enemmän lehtiä jäljellä :D Onnellisia ihmiset, jotka asuvat vesistöjen lähistöllä eikä tällaisessa kylmässä montussa... Söpö kosmos <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kosmos on supersöpö, kun se on ihan peukaloinen. Viereinen saman korkuinen kasvi on laukkaneilikka.
   Tämä on tällainen aikamatkustuskohde :-D Tuo autonikin on aikamatkakapseli, sillä se on niin vanha, että siinä on kasettisoitin. Kuuntelen autossa teininä radiosta äänittämiäni biisejä.
   Voi ei, kylmä monttu ei kyllä kuulosta kovin mukavalta. Vesistö auttaa suuresti, etenkin tällainen vähän suurempi lätäkkö.

   Delete
 7. Ihanan värikästä. Täällä ei paljon vihreitä koivuja enää näy. Kosmoskukka on aika yllättävä syyskukkija.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt ovat loputkin koivut menneet keltaisiksi kuin hetkessä, lisäksi tänään tuulee sen verran navakasti, että ne aiemmin keltaiset luopuvat lehdistään vinhaa vauhtia. Puista väri häviää, maahan tulee lisää - mutta sekin lentää johonkin metsänreunaan.
   Kosmos on yllättäjä kaikella tapaa, mistä ihmeestä se tuohon tuli.

   Delete
 8. Hienoja syksyisiä puutarhakuvia ja supersöpö auto!!! <3 t: Toinen pikkuyaris

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikkuyarikset ovat sympaattisia ♥ Ja todella luotettava menopeli tuo on myös ollut, ikää on!

   Delete
 9. Täysin samaa mieltä! Aina ajellessa tulee hyvälle mielelle kun näkee pikkuyariksia�� Ne ovat todella hyviä autoja ja varsinaisia tilaihmeitä! Itse olen tehnyt monia muuttoja yariksella, ja tuntuu, että sillä veisi melkein vaikka norsun! ��Kiva kun sinä pidät aktiivisesti tätä kiinnostavaa blogia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukavaa, että tykkäät blogistani auton lisäksi :-D Itse pruukaan sanoa, että yaris on minikokoinen pakettiauto. Loistopeli.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!