Thursday, 3 October 2019

Ikkunoista näkyy myrkkyliljapilkahduksia

Jonkin neronleimauksen vallassa olen istuttanut kaikki myrkkyliljat niin, että ne näkyvät ikkunoista käsin. Syksyn säissä kun ei enää tule oltua ulkona päivät pitkät (vaikka eilen menikin koko päivä pihalla). Jopa tämä ihana Colchicum × agrippinum erottuu puksipuuaidan takaa keittiön ikkunaan nyt, kun sen kukkavarsi on kasvanut vähän korkeutta. Puksipuut myös kaipaavat leikkausta.

Tässä näkymä keittiöstä muotopuutarhan toiseen penkkiin, sieltä pilkistää kookas loistomyrkkylilja.

Moni muu siinä penkissä onkin vähän rupsahtanutta, mutta myrkkylilja kukoistaa.

Sille pitää seuraa hyvin väriin sointuva unkarinikiviuhko.

Myös muotopuutarhan kolmannessa penkissä kohta kukkivat valkoiset syysmyrkkyliljat näkyvät ikkunasta ruusun ja kurjenmiekan takaa. Ne nousevat matalan keltalehtisen mäkimeiramin seasta, eli kykenevät hyvin nousemaan maanpeittokasvin yläpuolelle – hyvä tieto tulevia paikkoja ajatellen. Tämä mäkimeirami on syyspuolella kylläkin enemmän vihreä, mutta mainio maanpeittokasvi se silti on.

Keittiön toisesta ikkunasta näkyy useitakin myrkkyliljoja. Katajan aluspenkissä kukkii 'Lilac Wonder' -risteymämyrkkylilja.

Jännän suosittu tuo lajikenimi Lilac Wonder: minulla on myös sen nimistä tulppaania ja koiranhammasta. Tässä kuitenkin sama myrkkylilja kuin edellisessä kuvassa.

Samasta keittiön ikkunasta kun katsoo toiseen suuntaan, näkyy nk. herkkunurkka, joka on ihan ensimmäinen myrkkyliljojen istutuspaikka. Tämä kun tuli raivattua varhaisessa vaiheessa. Siinä kasvaa kerrottu valkoinen 'Alboplenum', ja siinä olisi myös 'Waterlily', mutta se hävisi pari vuotta sitten. Ihana ystävä antoi uuden, ja se päätyi muotopuutarhaan, mutta ei kuki vielä.

Herkkunurkassa viihtyy myös syysvuokko 'September Charm'. On outoa, että lähes kaikki tämän jälkeen istutetut syysvuokot ovat epäonnistuneet - olen laittanut Honorine Jobertia, Paminaa, Königin Charlottea, Whirlwindiä, hopeasyysvuokkoa, viimeksi mainittua useaan kertaan ja moniin eri paikkoihin. Ne ovat aina kuolleet. Nyt pari vuotta sitten muotopuutarhaan istutettu hieman kähärälehtinen 'Lady Gilmour' -tarhasyysvuokko sinnittelee hengissä sentään parin lehden voimin.

Tämä on juuri nyt aivan ihana syysherkkunurkka, kun syklaamiruukkukin on siinä hollilla. Lisäksi kanttasin tässä yhtenä päivänä pihalla aivan kaiken, mitä kantata voi, ja siistiytynyt ulkomuoto ilahduttaa niin kovasti. On muuten ihanaa kaivaa, kun maa on kosteaa ja muhevaa.

Vielä kerran: ihastuttava syysmyrkkylilja 'Alboplenum'. Tämä on ehkä näistä kaikkein kaunein. Kuvassa näkyy myös sen vieressä kasvava japaninhiirenporras 'Purple Garden'. Taustalla erottuu myös rotkolemmikki 'Silver Wings', sekin on juuri nyt aika hyvän näköinen.

Juuri kun ennätin harmitella, ettei vaahteran alustalla ole enää valkoisia syysmyrkkyliljoja, ilmestyi hattivatti. Hirmu hyvin ne eivät tässä viihdy, mutta nyt niitä on noussut jo pari. Valkokuusi on kesällä istutettu 'Daisy's White'.
Purkeissa kasvavat myrkkikset ystävän antamaa vanhaa kantaa odottavat vielä sijoituspaikkaansa. Oikeastaan olisin istuttanut ne eilen, mutta päivä hurahti istuttaessa muita sipuleita, kaataessa vaahteran, rakentaessa aitaa ja pätkiessä loppu runko pölleiksi, ja sitten olinkin valmis saunaan ja nukkumaan.

Eilen olisin istuttanut myrkkyliljat tähän. Mäntyjen alustan metsäpuutarhaa on muutenkin myllätty, sillä sinne löysi tiensä söpönen siilivalkokuusi. Tämäkin paikka näkyy keittiön ikkunaan.
Mutta tätä kirjoittaessani tajuan, että kaikki myrkkyliljat näkyvät keittiön ikkunoista. Miksei olohuoneesta tai makuuhuoneesta näy yhtäkään? No, olohuoneestakin näkyy muotopuutarhaan, mutta talon toisella puolella ei ole vielä mitään. Siellä ei ole ollutkaan istutuspaikkoja vielä kovin kauaa, sillä olen raivannut tiluksia vähitellen ja ensin talon toisilta sivuilta. Ehkä voisinkin istuttaa noita sinne, tontin länsilaidan kivimuurin eteen, siihen kun on viimein valmistunut yhtenäinen kukkapenkki? Tai yhden sinne, toisen tänne? Jotenkin tuo havujen sinivihreys houkuttelee lisäämään tähän ripauksen vahvaa vaaleanpunaista.


Hopeasyysvuokko – Anemone tomentosa
Japaninhiirenporras – Athyrium niponicum
Loistomyrkkylilja – Colchicum speciosum
Mäkimeirami, keltalehtinen – Origanum vulgare 'Aureum'
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Siilivalkokuusi – Picea glauca 'Echiniformis'
Syysmyrkkylilja – Colchicum autumnale
Syysvuokko – Anemone hupehensis
Tarhasyysvuokko – Anemone × hybrida
Unkarinikiviuhko – Limonium gmelinii
Valkokuusi – Picea glauca

16 comments :

 1. Ihana ajatus, että syyskukkijoita näkyisi parhaiten ikkunoista käsin.
  Nuo syysmyrkkyliljat ovat todellisia ilonpilkahduksia syyspuutarhassa. Ja kuten varmasti arvaatkin, minusta nuo valkoiset ovat ihan uskomattoman kauniita. Varsinkin tuo syysmyrkkylilja 'Alboplenum'. Sehän täytyy ehdottomasti hankkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ollut vaikea arvata, mikä on suosikkisi ;-) Alboplenum on kyllä todellakin mahtavan kaunis! Ja olisi aivan kotonaan juuri sinun puutarhassasi.

   Delete
 2. Erinomaiset paikat myrkkyliljoille. Ja kovin suloiset. Kauniilta ne näyttävät melkein missä vain. Pienet havusi ovat kovin suloisia.
  Minä olen istuttanut ne harvat myrkkyliljat lähelle ulko-ovea, jotta voin niitä käydä moikkaamassa vaikka postilaatikolla käydessä. Olisi hienoa, jos kaikki myrkkyliljat näkyisivät ikkunoista. Tämän tontin vanhat myrkkikset voisin sijoittaa siten, että ne näkyvät ikkunasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myrkkyliljat ovat kyllä ihania. Mahtava väri ruskan keskellä, kun niissä on niin erottuva väri, miltei hohtava tuo vaaleanpunainen.
   Ulko-oven lähellä onkin hyvä ajatus myös! Täytyy miettiä sitäkin. Tuo herkkunurkka onkin ihan kuistin rappusia vastapäätä.

   Delete
 3. En yhtään ihmettele, että ikkunoista näkyvät syysmyrkkyliljat ihastuttavat. Ne ovat urheita väripilkkuja muuten syksyn myötä ränsistyvässä puutarhassa. Syysmyrkkyliljoilla taitaa olla samanlaista kainoutta, kuin kärhöillä. Viettävät lepovuosia mullan sisällä. Viime vuonna syysmyrkkyliljoistani taisi nousta vain yksi, nyt neljässä paikassa. Ensi vuonna taidan tilata niitä nettiliikkeistä, etten jää tämänvuotiseen tapaan ilman.

  Syysvuokot ovat kauniita ja vaikeita. Kuinkahan monta Paminaa minäkin olen istuttanut. Kaksi muutaman vuoden menestynyttä ovat hopeasyysvuokkoja. Joku sanoi minulle, että syysvuokko kannattaa istuttaa keväällä tai alkukesästä, jotta se ehtii juurtua hyvin. Olisiko hopeasyysvuokkojeni menestymisen salaisuus siinä, en tiedä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myrkkyliljoissa on kivan suuret nuo kukatkin, kun vertaa varren pituuteen - näyttävyyttä minikoossa, oikeastaan. Olisikin kiva, jos se hävinnyt Waterlily vielä joskus ilmestyisi. Vähän epäilyttää, kun se ei ole jaksanut tehdä niitä alkukesäisiä lehtiäkään pariin vuoteen.
   Pitäisi kokeilla tuota alkukesästä istuttamista, tai vaikka jo keväällä. Nyt en muista, olenko keväällä istuttanut, keskikesällä joskus, mutta sekään ei onnistunut. Nämä molemmat, jotka nyt elävät, ovat syksyllä istutettuja. Jos keväällä istuttaisi ja kastelisi oikein hyvin koko kesän ajan.

   Delete
 4. Voi miten paljon myrkkyliljoja. Syysvuokot kyllä osaavat olla oikukkaita. Minulla yksi niistä kasvaa ja pörhistyy vuosi vuodelta. Toinen kasvoi samassa penkissä, metrin päässä. Kitui eikä kasvanut yhtään kukkimisesta puhumattakaan. Siirsin toiseen penkkiin ja nyt se jopa kukkii! Katsotaan selviääkö vielä talven yli mutta toivoa on koska kukki niin komeasti. Ja kuinkahan monta niitä on istutettu ja ovat kuolleet, aika monta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinullakin on samanlaisia kokemuksia syysvuokoista. Luulen, että olisin jo luovuttanut, ellei juuri tuo ensimmäiseksi istutettu olisi niin onnistunut, se on koko ajan ollut muistuttamassa, että kyllä nämä viihtyvät, kun vain paikka on oikea. Sekin on kyllä kärsinyt kuivista kesistä selvästi. Joten kosteutta saisi olla, ja Englannissahan nuo ovatkin lehtomaisen metsäpuutarhan kasveja. Toivottavasti siirtämäsi vuokko ottaa ja viihtyy, olisi ihanaa saada ne leviämään.

   Delete
 5. Mitkä ihanat sävyt näissä kuvissasi🍁 Ja nuo myrkkikset, aah💚 Istutin itsekin niitä juuri muutaman lisää. Yksi oli nimeltään C. autumnale 'Nancy Lindsay' jonka pitäisi olla hyvä leviämään. Tilasin ensimmäistä kertaa Lökar&Knölar nimisestä paikasta Ruotsista ja kaikki sipulit oli erinomaisessa kunnossa👍

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lökar & Knölar on ihana, olen tilannut sieltä muutaman kerran! Pysy kuulolla, minulla on uutisia tulossa siltä rintamalta parin kuukauden päästä :-)
   Hyvä leviävyys olisi myrkkikseltä toivottu ominaisuus, sillä väriä tai etenkään kukkia ei juuri nyt ole mitenkään liikaa. Ruskavärejä on kyllä mukavasti, ja myrkkikset vielä sointuvat niihinkin niin täydellisesti.

   Delete
 6. Oi miten hienoja liljoja, nämä myrkkyliljat olikin ihan uusi tuttavuus minulle:) Niin kivoja väripilkkuja syksyisen kukkamaan keskellä! Mukavaa viikon jatkoa<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myrkkyliljat ovat ihania, kun tulevat kukkaan näin syksyllä, muuten on kukat vähissä. Etenkään uusia, maasta nousevia kukkia ei ole muita kuin nuo ja syyssahramit.

   Delete
 7. Meillä ei ole yhtään myrkkyliljaa, eikä ole muuten syyssahrameitakaan. Näitä kuvia katsoessa tekee aina mieli kokeilla, mutta jotenkin niitä ei vain satu silloin silmiin, kun asia olisi mielessä. Ja ainut paikka, mihin niitä kannattaa edes harkita istuttavansa, on juurikin siellä, mihin näkee ikkunoista. Syksyllä ei tee mieli lähteä asiakseen ulos etsimään viimeisiä kukkijoita jostain nurkan takaa.

  Todella kaunis syysvuokko! Kommentit syysvuokkojen kasvatuksesta eivät lupaa hyvää parin viikon takaiselle löydölleni... varsinkaan kun nyt jo tuli näin kylmää ja luntakin niskaan. Onneksi ei ollut kallis. Jos kykenisi huomenna sen verran ulkoilemaan, että haravoisi paksulti lehtiä alelöytöjen suojaksi. Pihdastakin voisi karsia pari alaoksaa pitämään lehdet tuulessa paikoillaan. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, kannattaa kokeilla nyt ainakin yhdellä myrkkyliljalla, miten viihtyisi. Ne varmaan laukeavat kukkaan aiemmin pohjoisempana, kun tuntuu, että minulla ne ovat aina puutarhablogeista viimeisimpänä kukassa, samoin kuin syyssahramit, joista ei vieläkään näy piipan piippaa.
   Myrkkylilja kannattaa ostaa heti, kun kukkasipulit tulevat kauppoihin siksikin, että sitten sen saa heti istutettua ja kukkaan samana syksynä, ja myös siksi, että ne loppuvat äkkiä kaupoista. Ohikukkineita nuivahtaneita ei myöskään niin houkuta ostaa, paitsi jos saa halvalla ;-)
   Hyvä idea suojata syysistutukset; eiväthän ne ole ehtineet kasvattaa juuria ollenkaan ennen talvea. Ne kuolevat niin äkkiä muuten. Voihan se olla, että sinulla onkin syysvuokolle otollinen paikka, mistä sen tietää ennen kuin kokeilee! Täällä ne tuntuvat kärsivän kovasti kuivista kesistä.

   Delete
 8. Oi ihanuus noita myrkkyliljojasi! Tuo valkoinen kerrottu on ihan huikean kaunis. Meillä on vain sitä punertavaa isokukallista, toki sekin on ihana.
  Kuvistasi tuli heti inspis istuttaa syysmyrkkyliljoja lisää. Ensin vain täytyy miettiä niille paikka, missä ne viihtyisivät. Ja tosiaan näkyisivät :)
  Meilläkään syysvuokot eivät ole menestyneet. Olen kyllä jo luovuttanut niiden kanssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myrkkyliljoja kannattaa hankkia monenlaisia ja näköjään myös istuttaa moniin paikkoihin, minulla on sekä auringossa että varjossa ja kuivassa soramaassa ja savessa, lähes kaikissa henki pihisee kyllä.
   Voi ei, sinullakaan ei ole onnistanut syysvuokkojen kanssa. Ne olisivat niin ihania.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!