Saturday, 12 October 2019

Pari kukkaa ja Ransu

Vähänpä on kukkia, mutta jotakin sentään. Syysvuokko 'September Charm'. Taustalla rotkolemmikki 'Silver Wings'.

Neilikkaruusu 'Pink Grootendorst'.

Portlandruusut ovat hyviä syyskukkijoita: 'Duchesse de Rohan'.

Tummalehtinen pyökki 'Rohan Weeping', syysasteri 'White Ladies' ja jo parhaat hetkensä nähnyt helminukkajäkkärä. Syksyyn liittyy se, että kasvit retkottavat ja kaatuilevat. Kaikki tuntuu olevan vinossa johonkin suuntaan.

Rohanin toisessa päässä täpläpunalatva 'Phantom' nojailee kuihtuneen rohtosormustinkukan varteen.

Niiden juurelle lisäsin uutta multaa, kun loppukesällä uudistin saunan eteisen lattian ja kaivoin sen alta maata pois. Se oli täydellistä tummaa humuspitoista multaa ja siihen on nyt kylväytynyt tsiljoona sormustinkukkaa. Nuo minipienet lehdet ovat niin söpöset.
Valkokukkainen kurkkuyrtti kukkii siihen asti, kunnes joku käy syömässä varret.

Muotopuutarhassa kukkii ainokainen punahattuni, kaunopunahattu 'Green Jewel'. Sekin on melko kitulias vuodesta toiseen. Nämä eivät oikein viihdy tontillani, ehkä siksi, että peurat syövät näitä melko ahkeraan.

Onneksi on asterit! Ne tuntuvat viihtyvän, ja kun saan aidattua pihan viimeisenkin kulkuaukon, saavat ne myös kukkia niin pitkään kuin lystäävät – ja se on pitkään. Muotopuutarhan 'Little Carlow' on ihana puska jo. Elokuunasteri valitettavasti kuoli viime vuonna, täytyy joskus hommata uusi.

'Little Carlow' söpöilee kärhönlehtien lomassa.

Villissä punaisessa penkissä hehkuu syysasteri 'Royal Ruby'. Sille(kin) ihana väripari on metsätyräkki 'Chameleon' ja, öhöm, kirsikan juurivesa, niitä puskee vähän joka paikasta tässä kirsikkapuualueella.

Muratti ei ole kukka, mutta vähintään yhtä kaunis. Ystävän aikanaan kasvattama muratti on viihtynyt maanpeittokasvina vaahteran alla yli kymmenen vuotta, mutta se on vain kerran aiemmin uskaltautunut kasvamaan pitkin runkoa (ja sitten pakkanen vei sen verson ja se jatkoi taas maanpeittokasvina). Nyt se on taas tehnyt ihanan kiipeävän verson, joka on ah, niin kaunis vaahteran sammaleisella rungolla! Muratti on jo lähes metrin korkeudessa. Kunpa tulisi leuto talvi.

Talon toisella puolella kaivoin taas kerran piparjuuren maasta, kun se kasvaa huonossa paikassa lautakasan vieressä: haluan siihen ilmaa, en kasvillisuutta. Niinpä sovelsin teoriaa "jos et muuten pääse vihollisesta eroon, syö se" (sama pätee peuroihin). Piparjuuri on mainio hyötyvihannes, auttaa mm. korkeaan verenpaineeseen ja käytän sitä aika paljon – ja verenpaineeni onkin hieman alentunut! Kuorin, pätkin ja pistin pakastepussiin, pakkasesta on hyvä käydä hakemassa pala kerrallaan ja jäisenä sitä on helppo raastaa ruokiin.

Tilli kukkii vielä kauniisti kasvimaalla. Oikealla heinikkoa, josta tulee jonakin vuonna ruusupergola-alue oikealla näkyvälle orjanruusulle. Pihani rytöpaikat kuroutuvat tällä suunnalla kohtapuoliin umpeen!

Ransu esittelee, että rytöä on vielä koko ylärinne, ns. hedelmätarha. Tuo ihananvihreä on nokkosta. Siellä on soppa-aines poikineen.

Ransu lähettää terveiset kaikille ystävilleen: on aika huoltaa untuvahousut!


Helminukkajäkkärä – Anaphalis margaritacea
Kaunopunahattu – Echinacea purpurea
Kurkkuyrtti – Borago officinalis
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Muratti – Hedera helix
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-Ryhmä
Piparjuuri – Armoracia rusticana
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä
Pyökki – Fagus
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Syysasteri – Symphyotrichum novi-belgii
Syysvuokko – Anemone hupehensis
Täpläpunalatva – Eutrochium maculatum

32 comments :

 1. Nuo asterit ovat kauniita...ja tuo syysvuokko!
  Ja sitten tietenkin Ransu♥

  ReplyDelete
 2. Replies
  1. Ransu lähettää pusuja takaisin kivalle kissamammalle, jonka kanssa on mukava päikkäröidä matolla.

   Delete
 3. Untuvahousut on hyvät olemassa kun kylmät saapuvat :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri säätiedotuksessa sanottiin, että parin yön päästä on yöpakkanen ;-)

   Delete
 4. Ihana syysvuakko! Mulla oli tarkootus hommata taas eres yks tänä kesänä, mutta ohitte meni. Jos ens kesänä sitte. Syysasterit on ahkeria ja hianoja färiläiskiä. Ransulla riittää töitä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Menee ensi kesään, ja kuulemma nuo kannattaisikin istuttaa alkukesällä, jotta ehtivät juurtua ennen talven tuloa. Molemmat, jotka mulla on hengissä lukuisista yrityksistä, on luultavasti istutettu ehkä elokuussa, en ole varma. Onneksi on noita syysastereita, ne on mahtavia, ja kun saa peurat pysymään tontin ulkopuolella, saa niiden kukkia ihaillakin.

   Delete
 5. Terveisiä paksupöksypojalle ja mustapantterille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pantteri hyppäsi juuri tähän työpöydälle sanoen KUR ja nyt se kehrää ja ottaa terveisesi vastaan. Pöksypojalla on banaanikiireitä.

   Delete
 6. Untuvahousut on syytä pitää kunnossa, kylmät säät voivat alkaa mikä päivä tahansa.
  Kasvien syysretkotus ei ole aina kaunista katseltavaa, ruskeat kuolleet varret nojaamassa toisiinsa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulemma seuraavan saderupeaman jälkeen kylmä tuleekin. Kasvien syysretkotus on aika masentavaa, vaikka miten yrittäisi puutarhaa siistiä.

   Delete
 7. Hei! Onko tuo muratti ihan sitä samaa murattia, mitä kukkakauppias laittaa pyynnöstäni lähes jokaiseen kukka-asetelmaan ja kimppuun? Jos on, niin sittenhän pitäisi kokeilla, viihtyisikö se meidän alapihalla vaikka nyt esimerkiksi tammen juurella. Muratti vaan jostakin syystä on niin iki-ihana ja nostalginen, en tiedä minkä vuoksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tuo on ihan perusmurattia. Se on tosiaan iki-ihana ja nostalginen! Vähän sellaista Salainen puutarha -tunnelmaa. Lehti on niin kovin kaunis. Tekisi mieli kokeilla oikein sellaista liuskalehtistäkin, mutta lajikkeet voivat olla tuota perusmuotoa talvenarempia. Pidän muratin lehdistä kovasti, mutta on siitäkin jalostettu aika rumalehtisiä versioita :-D
   Tuossa vaahteran juurella ongelmana on tuulinen paikka, lumi ei kerry sitä suojaamaan. Ja kesän kuivuuskin vaivaa, tosin luulisi sen ulottavan juurensa jo syvään, kun on yli kymmenen vuotta tuossa asunut.

   Delete
 8. Antaisiko Ransu (tai joku mukava lammas) sille muratille untuvaslipoverin talveksi? Muratista tuli mieleen, että mistelikin olisi nykyään Suomessa mahdollinen, vaikken kyllä tiedä mistä alku...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä ole ajatellut tuota suojata, mutta nytkin on päällä reikäinen villatakki, joka joutaa jonkin kasvin talvisuojaksi. Sepä varmaan auttaisi murattia talvehtimaan tuossa rungolla.
   Luin joskus, että kun linnut syövät mistelin marjoja, on tahmeaa siemenlihaa on vielä ruuansulatuksen päätteeksikin siemenen ympärillä tarttuen linnun pehvaan. Niinpä lintujen täytyy hangata siemenet irti pehvasta johonkin oksaan ja voilá. Niinpä kokeilin hangata jouluisen mistelinoksan marjan omenapuun runkoon kerran, mutta siihen se ei lähtenyt kasvamaan. Näin pitäisi kuulemma toimia. Voisikin kokeilla joskus uudestaan.

   Delete
 9. Suloisia syyskukkijoita, herkkiä pinkkejä ja valkoisia! Miksiköhän en ole täällä törmännyt muihin kuin liiloihin syysastereihin? Miten söpö muratti onkaan sammaleista puunrunkoa pitkin kiipeillessään! Toivottvasti tulisi sille sopiva talvi ja suotuisa kevät, ja se pääsisi jatkamaan vaahteranvalloitusta ensi kesänä. Mukavaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, toivottavasti törmäät muunkin värisiin. Mulla on kaksi muutakin purppuraista, Winston Churchill ja yksi vanhaa kantaa oleva, mutta niissä ei ole vielä näkynyt kukkia. Astereista tulee ihanasti väriä syksyiseen puutarhaan ruskavärien kanssa.
   Kiitos, rauhallista sunnuntaita ja aurinkoista pihapäivää!

   Delete
 10. Piparjuuren ja peuran syöminen on oikein hyvä resepti sinne saaripalstalle. Kukkia löytyy sentään vähän. Asterit, syysvuokot ja ruusut pääsevät kyllä oikeuksiinsa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piparjuuri sopii hyvin peurapaistiinkin ;-)
   Nuo viimeiset syyskukat saavat tosiaan ansaitsemaansa arvostusta.

   Delete
 11. Onpa ihania syyskukkijoita. Tuo syysvuokko on aivan mahtava. Ja ihana on tietysti Ransu. Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syyskukkijoissa on jotain erityistä, kun ne vielä kukkivat, kun puut jo pudottavat lehtiään.
   Kiitos, hyvää alkavaa viikkoa sinnekin!

   Delete
 12. Kiitos terveisistä Ransulle, ja terveisiä Ransulle sekä Mustille. Ihania nuo asterisi. Mikä siinä on, että meillä asterit eivät näytä taaskaan ehtivän kukkaan. Minulla on kahta lajiketta, toinen kukkii kyllä jo, mutta nuppuja on vielä vaikka kuinka avautumatta. Toinenkin on täynnä nuppuja mutta ei vielä yhtäkään avautunutta kukkaa. Viime syksynä ehtivät kumpikin kunnolla kukkia, tänä vuonna on huonompaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojat kiittävät terveisistä ja terkut sinne tytöille maalaismaisemiin!
   Astereissa on tosiaan yleensä hirmu paljon nuppuja. On onni, jos ne avautuvat. Tuo Blue Carlow, joka ei olekaan syysasteri, vaan joku risteymä, on ilmeisesti hyvä kukkimaan kokonaan. Varsinaiset syysasterit sitten ovat aika vaihtelevia. Minäkin odottelen kahta vielä kukkaan, ja White Ladies on vasta aloittanut. Täytyy huomenna tarkistaa tilanne. Hyvä, että viime syksynä asterisi sentään kukkivat, ettei ole niin, että tekisivät oharit joka vuosi. Ehkä nuo parin viikon takaiset kylmät niitä jarruttelivat.

   Delete
 13. Ihana kuva neilikkaruususta, kuin jokin entisajan, rokokoon tunnelmakuva! Syysasterikin on iloinen väripilkku tähän aikaan. Ja Ransun pörröiset pöksyt tuovat kovin lämpimän tunnelman!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ♥ Onneksi on vielä noita syksyllä kukkivia, ja Ransun pöksyt ;-)

   Delete
 14. Hieno kuva muratista nousemassa vaahteran rungolle. Menestysköhän näillä korkeuksilla! Mie oon ihan heikkona noihin sammaleisiin, puunrungolla ja kivienpiällä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kun mietin juuri, että voisi menestyäkin. Teillä kun on sitä lunta! Täällä ei useinkaan. Sen peittona voi olla millimetrin paksuinen lumihuntu ja sitten jonakin päivänä iskee - 17 astetta ja hyytävä viima. Siitäkin se selviää, mutta ei puunrungolla.

   Delete
 15. Vau miten hyvin puunrunko, sammal ja muratti sopivat yhteen! Toivotaan siis leutoa talvea!
  Ja viellä löytyy kukkiakin. Meillä syysvuokot eivät tahdo oikein menestyä, vaikka usein olen yrittänytkin, taas tänäkin syksynä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen ihan rakastunut näihin kohtiin, joissa on sammalta. Muutama kivi ja kiveyskin alkaa ihanasti sammaloitua varjoisissa kohdissa. Mutta tuo uurteinen runko ja muratti vielä tekevät siitä täydellisen, ihan kuin taideteos. Jos vain muistan, laitan tuolle vanhan villatakin suojaksi sitten, kun tulee kova pakkanen.
   Syysvuokot kannattaisi kuulemma istuttaa keväällä, niin ne ehtivät juurtua ennen talven tuloa. Tätä täytyy kokeilla.

   Delete
 16. Ooh, miten hienolta näyttää tuo muratti puussa. Toivotaan tosiaan leutoa talvea sinne ja Helsinkiinkin. Voi Ransun untuvapöksyjä! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri kuulin ystävältä, että talviennuste on leuto. Jeeeee!
   Ransuli pehmopoika :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!