Tuesday, 22 October 2019

Päivän ruusut

Otin viikko sitten kuvia nuppuilevista ruusuista ja piti kirjoittaa niistä jo aiemmin. Onneksi odotin, sillä...

on ollut niin lauhaa, että nuput ovat kehittyneet kukiksi. Ulkopuolelta hailean hattaran sävyinen David Austin -ruusu Lichfield Angel nuokkuu somasti. Se on ollut sateessa hyvä taktiikka.

Kun kohotan kukkaa, on se aivan täydellinen! Sade ei ole päässyt pilaamaan sitä lainkaan. Lichfield Angel on niin makean värinen: kermavaahtoa ripauksella persikkaa.

Viereinen Austinin jalostama kaunotar Lady of Shalott kehittelee jatkuvasti uusia nuppuja.

Tälle nupulle, jota seurasin, kävi sateessa köpelömmin. Ruusujen ei kannattaisi tällaisena syksynä katsoa yhtään ylöspäin!

Lisää ihanaa oranssia. Aiemmin parjaamani rusotuomipihlaja on parantanut sävyä ja lisäksi se sointuu taustan 'Tove Jansson' -tarhapimpinellaruusuun todella hyvin. Myös juhannusruusussa on hieno punaisen ja oranssin kirjava ruska juuri nyt.

Mennään sitten Rohaniin. Siellä on niin kaunis ruskean ja valkoisen väritys nyt, täytyy vain ummistaa silmät lakastuneilta kasvustoilta.
Etualalla pieni pensasmainen pyökki 'Rohan Weeping' on muuttunut taas tiilenpunaiseksi, joka on myös sen kevätväri. Kesällähän sen lehdet ovat lähes mustat. Tummalehtinen japaninkirsikka 'Royal Burgundy' koki kovia, kun sen alimmat oksankärjet syötiin ja lehdet riivittiin, onneksi se on korkea. Nyt sen ympärillä on jo verkko. Näyttää siltä, kuin runkoakin olisi kaluttu tai hangattu sarvia sitä vasten.

Japaninkirsikan syysväri on hieno, mutta tänään oli kovin tuulista kuvaamiseen...

Tässä vaiheessa Musti alkoi purnata, että mentäisiin sisälle, täällä tuulee liikaa.

Ransun ilme kertoo huolestuttavasta tuulesta enemmän kuin tuhat sanaa.

Mutta palataan Rohaniin, mammalla on kuvaaminen kesken. Kuvasin Austin-ruusu William Shakespeare 2000:n viikko sitten nupulla enkä ennustanut sille hyvää tulevaisuutta, sillä kuvasta kyllä näkee, kuinka sitä on riivitty.

Kuitenkin: siinä se tänään on, kukka sateesta hieman kärsineenä, mutta katso tuota kukan täydellistä keskusta kymmenine terälehtineen! Voihan upotus ♥ Pääsisipä tuonne talviunille silkkisiin purppuravällyihin.

Yleiskuva Rohanin loppupään viime metreistä paljastaa totuuden. Kyllähän tuolla William Shakespeare näkyy pienenä punaisena täplänä pari metriä kirsikasta vasemmalle... kirsikan oikealla puolella on syysasteri 'White Ladies' valkoisine kukkineen. Aivan vasemmassa reunassa, kivipengermän päällä, näkyy vaaleanpunainen pikkuruinen piste.

Se on portlandruusu 'Duchesse de Rohan', siinäkin on vielä pari nuppua. Jos näin lauhat kelit jatkuvat (päivisin yli kymmenen astetta ja öisinkin yli viisi), ehkä nekin vielä avautuvat. Portlandruusut ovat mainioita syyskukkijoita, vanha 'Comte de Chambord' myös, mutta siirsin sen yhtenä kuivana kesänä kolme vuotta sitten, eikä se ole vieläkään palannut entiseen loistoonsa.

Värit ovat ihania juuri nyt. On kaunista ruskeaa, ihanaa keltaista ja vanhat pihasyreenit ovat alkaneet muuttua limenvihreiksi, mikä on niin mahtava ruskaväri sekin.

Vaahteranlehtiä alkaa olla enemmän maassa kuin puussa. Syksy on lokakuussa ihanimmillaan, vaikka on syys- ja marraskuussakin puolensa.


David Austinin ruusut luetaan puistoruusuihin, Rosa Puistoruusu-Ryhmä
Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Juhannusruusu – Rosa spinosissima 'Plena'
Pihasyreeni – Syringa vulgaris
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä
Pyökki – Fagus
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Tarhapimpinellaruusu – Rosa Spinosissima-Ryhmä

28 comments :

 1. Ihanat ruusut ja kaikki väripaljous,. Ransun ilme kyllä puhuu enemmän kuin sanat,Ei taida olla ihastuksissaan syksyn etenemisestä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eläimiä taitaa aina kova tuuli huolestuttaa, kun ympärillä paukkuu ja suhisee.

   Delete
 2. Aivan ihania ruusuja ja komeaa ruskaa! Tuo Ransun ilme on kyllä mainio.:) Silityksiä kissoille ja iloista viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Nyt on kaunista, etenkin tällaisena aurinkoisena päivänä.

   Delete
 3. Ompa siellä ihania ruusuja. Tuolla jo talaveen valamistauneiden joukossa, ykskin punainen ruusu piristää ja nuo Austinit on upeita väriltään. Rusotuomipihlaja on samoissa väreissä, kuin tiälläkin. Vuottelin sitä punasemmaks. Kaunis on tuokin väri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En tiedä, voiko omista pensaistani vetää yleisiä johtopäätöksiä, mutta minulla on kaksi rusotuomipihlajaa, joista molemmat ovat tällaisia vähän epämääräisen oransseja, ja sitten yksi sirotuomipihlaja, joka on joka syksy komean punainen. Onko niissä sitten aina nämä värit. Suosittelen kumminkin tämän perusteella hankkimaan sen sirotuomipihlajankin!
   Ruusut piristävät todella paljon. Pioneja tuli nyt istutettua muutama uusi, ja kukinta-aikaan niitä verrataankin ruusuihin puutarhan kuningattarina. Näin syksyllä pionien ulkoasu on kuitenkin niin äärimmäisen surkea, että ruusut vievät ehdottoman voiton! Jos ei ole suorastaan kukkia, niin on kauniita kiulukoita ja ruskaa.

   Delete
 4. Ensimmäinen kuva on aivan ihana! Hienoja ruskasävyjä useassa kasvissa ja Ransu on kyllä uljas näky turkissaan :).

  ReplyDelete
 5. Mahtavaa, että ruusut kukkivat vielä noin kauniisti!
  Tuo Lichfield Angel sulatti mun sydämen. Aivan ihana sävy.
  Mukavaa päivää sinne!
  Täällä eilinen tuuli on tyyntynyt ja aurinkokin pilkistelee kauniisti. Taitaa tulla hieno päivä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on samat säät, mahtava aurinkoinen tyyni aamu täälläkin. Ihanaa, että sadekausi on toistaiseksi ohi ja se tuuli myös! Kiitos ja mukavaa päivää sinnekin!

   Delete
 6. Voi Musti ja Ransu! Eihän tuulessa ole kivaa, vaikka kuinka olisi niin kauniita ruusuja! Äkkiä sisälle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eilinen vietettiinkin pääosin sisällä :-D Tänään Ransu jaksaa taas päivystää kuistin keinutuolissa.

   Delete
 7. Minulla on eteisessä ulkoa sisään nostettu ruukkuruusu, siinä on myös nuppu, mutta saa nähdä jaksaako enää kukkia...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti jaksaa! Ruusut ovat aika hyviä kukkimaan myöhään.

   Delete
 8. Lichfield Angel on upea ilmestys - niin kuin tietysti kaikki muutkin ruusut - mutta sen värityksestä pidän erityisesti. Herkullinen! Kaunista ruskaa teillä. Meillä alkaa olla jo aika paljasta sekä puissa että pensaissa. Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lichfield Angel on kaunis ja herkkä nimeä myöten. Paljasta tulee täälläkin varmaan ylihuomenna, ennustavat myrskyä.

   Delete
 9. 'Lichfield Angel' on kaunis, miten suloinen persikansävy sillä onkaan! Ransun ilme on mainio :D Ei ihme, että kissat haluavat tuulesta sisälle, kun Karokin kääntyy jo ovelta takaisin, vaikka sillä on paksu ja lämmin turkki suojana. Ei ole tuulinen sää yhtään hyvä minustakaan. Mukavaa viikon jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karon paksu turkki ♥ Ei se kai sitten auta. Olen tulkinnut niin, että tuuli hermostuttaa eläimiä. Kai se on jotenkin häiritsevää, kun ei voi kuulla tai haistaa hyvin, jos joku vihollinen hyökkää tms. Luulen näin, että se on pelottavaa, mutta voin olla väärässä. Meistä ihmisistä se taitaa vain olla ärsyttävää.

   Delete
 10. Vielä voi tehdä todellisia löytöjä kun vain menee lähemmäs katsomaan💚 Ensi viikolle luvataankin sitten jo talvisia ilmoja joten nyt nautitaan tästä vielä kaikin mahdollisin keinoin. Tämä saakin minut nyt nousemaan tästä sohvalta ja lähtemään ulos🍁☀️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ensi viikolla on selvästi eri sävelet, joten nyt nautitaan lauhasta kelistä, ihanaa saniaisaarteillekin ♥ Mahtava juttu, että heti keksit lähteä ulos!

   Delete
 11. Vau mitä ruusukukintaa vaikka ollaan jo melkein marraskuussa. Meillä oli tullut reissuni aikana lehdet alas puista, nyt on haravointia tiedossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistan lapsuudenkodin pihasta, että ruusut kukkivat vielä kuuraisinakin, mutta ne olivat ryhmäruusuja. Niistä en niin itse välitä, mutta näissä Austineissa on sitäkin perimää, kun tähtäimessä on ollut jatkuvakukintaisuus vanhan mallisilla kukilla ja tuoksulla, mikäli mahdollista. Toisaalta nuo portlandruusut, vaikka vanhoja ovatkin, kukkivat todella hyvin syksyyn - lämmin suositus niille! Tai ainakin nämä 'Duchesse de Rohan' ja 'Comte de Chambord', jotka minulla on.
   Tsemppiä haravointiin, toivottavasti keli pysyy kuivana. Täällä ei ole satanut kolmeen päivään! :-D

   Delete
 12. On varmasti suuri ilo katsella ruusuja lokakuussa, Saila. Karvapöksyille terkut ja toivotaan tuulettomia päiviä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Karvapöksyillä on pari leppoisaa päivää ennen viikonlopuksi ennustettuja myräköitä. Muistakaa tekin käydä lenkillä ennen myrskyä, vaikka teillä Myrskyistä tykätäänkin ;-)

   Delete
 13. Lokakuu on siis oiva ruusukuu;)
  Onko teillä ollut vielä yhtään pakkasta, vai selviävätkö kukat pikkumiinuksestakin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. On täällä käynyt pari astetta pakkasella silloin muutama viikko sitten, kun oli jääkausi ;-) Kaipa ne selviävät, jos vain käväisee yöllä vähän pakkasella. Lokakuu on ihana ruusukuu!

   Delete
 14. Ihanat ruusut lokakuussa. On noilla Austin-ruusuilla muoto kohdillaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noilla on niin muhkeat kukat, aina tulee ihasteltua, kun omassa puutarhassa on kukkanen kuin vanhasta maalauksesta.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!