Sunday, 14 November 2010

Shitty job

Yes I have a dry toilet. Meaning, I need to empty it every once in a while. You'd think it's disgusting but it is not so bad. My toilet doesn't have a big enough compartment to compost the waste, hence I either put it into a separate composting tank or, at this time of the year, just spread it onto the flower beds. It hardly smells. It's dark and good stuff - makes plants grow well.
Get rid of drinking water toilets, folks! That's what I call madness.

Paskahommissa – kuivakäymälän tyhjennys. Tumman ravinteikkaan mössön voi levittää kukkapenkkien päälle, joskus laitan sen jälkikompostoitumaan omaan säiliöönsä. Vessani koko ei suonut kompostoivaa käymälää, mutta tämäkin on tosi hyvä ratkaisu.

Nämäkin saivat pikkuisen ravintoa: portaanpielen varjopenkin kultatesmat, jotka kukoistavat aina vaan. Ja kyllä, tai siis ei, ei tuo käymäläjäte juurikaan haise. Riippuu turpeen tai muun kuivikeaineen määrästä. Kun sitä käyttää sopivasti eli aika reilusti, minulle ainakin tulee jätteestä mieleen tallien turpeen tuoksu.

Omenapuu ja sen juurella oleva uusin muotopuutarhan kukkapenkki saivat roiman kerroksen, kun tätä maata en ollut vielä yhtään parantanut.

Muistin virkistämiseksi: tältähän sisäkuivakäymäläni näyttää. Malli on erottelematon peruskuivavessa L&T:n valikoimista. Hajuputki menee seinän läpi ulos. Minulla tämä on ullakon portaden alla, kylmän eteisen kupeessa, joten mahdolliset haisut eivät kulkeudu sisään asuinhuoneisiin. 
Tämä valmistui tammikuussa 2009, eli ensimmäiset 2,5 vuotta käytin ainoastaan ulkohuussia. Se ei ole lainkaan kamalaa, ainoastaan tylsää siksi, kun joutuu pimeässä aamulla tai illalla, joskus yölläkin, laittamaan kengät ja takin käydäkseen vessassa. Nykyään käytän ulkohuussia aina kun satun olemaan ulkona vessahädän iskiessä: on tosi kiva, ettei tarvitse riisua mutaisia saappaita ja muita ulkokamppeita mennäkseen vessaan!
Onnea on kuiva, lämmin, siisti, valoisa ja ruusuja kukittava sisäkuivikekäymälä!

Tyhjennyksen jälkeen täytin säiliön (vessan takaosa, josta tulee kuiviketta vipua kääntämällä) ja laitoin pohjalle purua. Turve tai huussikuivike olisi parempaa pohjallekin mutta sitä ei ollut tarpeeksi. Havupuun sahanpuru ei ole paras mahdollinen kuivike siksi, että se tuottaa virtsan kanssa yhdessä ammoniakkia, joka haisee pistävälle. No, tuolla pohjalla se kohta peittyy turpeeseen.

19 comments :

 1. No olipahan homma, mutta tulipa tehtyä ,vai mitä ?

  Leppoisaa sunnuntaita, *hikisen* urakan jälkeen ;D

  ReplyDelete
 2. Kiitos, samoin! On tuo aina oma hommansa, mutta ei siitä tule kuin pari kottikärryllistä - ja kun kottiksen saa eteiseen niin työ on helppoa. Hiki tuli kumminkin. Nyt saunan jälkeen olo on väsynyt ja tyytyväinen.

  ReplyDelete
 3. Tuo, jos mikä on hieno homma, hyvä Saila! Ekologista viimeisen päälle. Kasvit kiittävät taatusti ja palkitsevat sinut taas ensi kesänä. Itse olen tyytyvänen päästyäni edes keittiöjätteen kompostoinnin kanssa vauhtiin. On ilo käydä tyhjentämässä keittiöjäteastia kompostiin, pöyhiä ja todeta, miten höyry nousee. Haaveissani minä tahtoisin päästä noin pitkälle kuin sinä, kaikki maatuva kiertoon omassa pihassa.

  ReplyDelete
 4. Hyvä Maria, onnea ansioituneelle kompostin käyttäjälle! Aikoinaan, kun lähdin opiskelemaan puutarhasuunnittelijaksi, mietin, että tehtäväni voisi olla opettaa jokaisen suunnittelemani pihan asukkaat käyttämään kompostia.
  Teidän poikien innostus hyyskään hymyilyttää mua vieläkin :-) Että pitäis saada omallekin pihalle...!
  Joka puutarhurilla pitäisi, totta puhuen, olla hyyskä pihalla. Kun ulkona kumminkin viettää niin paljon aikaa hikisenä ja multaisena, on paljon helpompi käydä ulkona vessassa, ja kun siinä on oma käsienpesupisteensä kyljessä on kaikki kohdallaan. Ja pikku hiljaa vessa tuottaa kasvuvoimaa kasveille.
  Joskus käytän ainoastaan vessan kyljessä olevaa käsienpesupaikkaa, niin ettei tarvitse tulla keittiötä likaamaan kurakäsillä. Siinä voi pestä myös hikisen naaman välillä jos on kuuma.
  Kompostikin on hyvä asia, minun pitäisi hommata eristetty, koko vuoden toimiva komposti - tai rakentaa sellainen kehikko, jossa on eristys sisäpuolella.

  ReplyDelete
 5. Paskahomma, mutta tulipahan tehtyä.? Heh...hauska postaus.oikeesti.Olet ihan hassu.
  Tää ei luonnistuisikaan ihan keneltä vaan, nostan hattua sulle.
  Multakin taitais jäädä tekemättä.
  Mut ulkohuussit on ihan jees.Kaverin möksällä on ulkohuussi ja siellä ollessani tietty käytetään sitä, mut yöksi otan nykyään potan mukaan, jos on pimeetä, en jaksa kömpiä mettän keskelle huussia ettimään, helpompi lirauttaa potalle. Ja heh. sekin kuuluu mökkielämään.Kyllä saa aina hyvät naurut.
  Maalla asuessani lapsena, meillä oli ulkovessa pitkää, joten kyllä tiedän sen tyhjentämisen, mutta jostain syystä olin aina muualla silloin kun sitä tyhjennettiin.
  *****
  Et usko miten suloinen se kissa oli siellä puodissa mistä mulla on viimeisin postaus, Annarina sanoi, että sitä on ihan turha yrittää ajaa pois niiden valkoisten tekstiilien päältä, se kun on ottanut sen paikan itselleen, niin se on siinä ja sillä siisti.
  Mä ottaisin kissan jos voisin pitää sitä ulkona, mutta täällä ei voi....;=(
  Mukavaa mökkielämää sulle.

  ReplyDelete
 6. Kiitos kiitos, kyllähän tämä varmaan mökkielämältä kuulostaa, mutta ihan oikeaa elämää tämä on! Olen vaan ihan periaatteesta ja kaikin muinkin puolin sitä vastaan, että paskat huuhdotaan juomavedellä. Se on yksi ihmiskunnan kaikkien aikojen typerimmistä keksinnöistä. Harmaatkin vedet on esimerkiksi keksitty.
  Kyllä tuo tulee tyhjennettyä sitten kun on täynnä, noin puolen vuoden välein. Siihen mennessä pohjimmainen jäte on jo ihan mukavasti kompostoitunut. Ja kyllä, minä myös tyhjentelin hussia ent. kesähuvilalla. Ehkä vaan olen jäänyt pissakakka-asteelle.

  ReplyDelete
 7. Oh, shit.

  Ihan tuolle asteelle en ehkä arkipäivässäni olisi valmis menemään, mutta sitä en kertakaikkiaan mitenkään päin ymmärrä, miksi vessan huuhteluun ei ole rakennettu järjestelmää, jolla uusiokäytetään ihmisten ja astioiden pesuvedet. Harmaavesihuuhelu menisi ihan täysillä minun järkeeni, mutta meillä tuhansienjärvienmaassa on vissiin ihan mielekästä vetää ämpärillinen vettä viemäriin harva se tunti. Jos rupeaa laskemaan, montako kertaa päivässä vessan huuhtelee, siinä menee melko monta ämpärillistä tuosta vaan.

  Jos olis rahaa niinkuin on mieli, rakentaisin / rakennuttaisin meille talon, jossa ekologisuus olisi aivan muuta kuin mitä tämän hetken taloissa tapaa olla. Ilahduin tänään kovasti päiväkävelyllämme, kun huomasin erään uuden talon seinällä (seinällä, ei edes katolla) neljä aurinkopaneelia. Ne näyttivät ihan räystäslipoilta, eivätkä olleet lainkaan silmiinpistävät.

  Tällä hetkellä oma urbaani panokseni järjelliseen elämään on vallan vimmattu erilaisten artikkelien kierrätys (meillä tehtiin keittiöremontin yhteydessä oma kierrätysämpärinsä kaikille mahdollisille artikkeleille energiajätettä lukuunottamatta; sille kun ei ole erillistä keräysastiaa missään lähellä), ja kaiken talous- ja puutarhajätteen kompostointi. Lisäksi lämmitämme taloa varaavalla takallamme minkä suinkin pystymme. Ei se paljon ole, mutta on se jotain, yritän lohduttautua.

  Kyllä sun ruusujesi kelpaa! Aitoa luonnontuotetta à la Saila.

  ReplyDelete
 8. Eläköön yksinkertaiset ja toimintavarmat jutut :) Huussin hienous on sekin, että kun katkee sähköt tai vettä ei riitä kaivosta/putket jäässä, niin voi edelleen käydä asioilla rauhassa ilman suurempaa showta ja huolta vedentulosta. Lapsena meilläkin oli sisävessan lisäksi huussi, ja oli juuri noissa poikkeustilanteissa tarpeen. Oikeastaan harmi että se purettiin.

  ReplyDelete
 9. Huussien purkamisesta pitäisi saada sakkoja! ;-)
  Kymmenen vessassakäyntiä käyttämällä paperina sanomalehteä, esimerkiksi.
  Ihan nuo jutut, S, mitä sanoit, on parasta, ja tietysti se tuotos joka saa kasvit kasvamaan ja hyvän mielen.
  Ja se EI OLE MITENKÄÄN KAMALAA SE TYHJENNYS!!! Nykyän huussit lienevät kehittyneet, nääs, neste menee omaa putkeaan pitkin turveastiaan jossa se haihtuu, ja oikealla kuivikemäärällä mömmö kompostoituu ihan pikavauhtia - puolessa vuodessa se on lähes ihan valmista tavaraa.

  Intopii, kaikkein tyhmintä on se, että harmaavesijärjestelmiä ON keksitty ja rakennettu, mutta niitä vain ei laiteta vaikka koko ajan rakennetaan uusia taloja ja uusia kylpyhuoneita!
  Kohta mulla nousee savua korvista kun pääsen vauhtiin...

  ReplyDelete
 10. Näinhän se on tämäkin homma tehtävä ;)
  Mökillä on meilläkin ulkohuussi, tosin nykyään siellä on tuhkaava sisävessakin, talvioleskelua ja pimeitä öitä varten. Niitä mörköjä kun liikkuu aina siellä pihalla!

  Pitkästä aikaa kävin täällä kylässä ja moneen postaukseen olisi aina löytynyt sanottavaa. Vaan eihän sitä enää muista.. :D

  Suloinen pikkuruinen Ransu <3

  ReplyDelete
 11. Heh,onhan se käymäläkin joskus tyhjennettävä, ja tuo komposti on hyvää ravinnetta kasvimaille,meilläkin on vielä kotona ulkohuussi,vaik on sisälläkin,saahan se olla siellä,se vaadi palkkaa.:D,eihän se tietty mitään mieluista hommaa,tuo tyhjennys ole:D,ihana nnäköinen pieni punainen mökki oksalla.Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle♥

  ReplyDelete
 12. Kompostikäymälän ja huussin puolesta olen minäkin, yllättävän vähän lopulta sitä valmista lannoitetta tulee kahdeltakaan ihmiseltä, ja vaikka lisää ruokakompostin, niin ei ne koskaan ole tarpeeksi.
  Kultatesma on ihana kasvi ja keväällä oikea valopilkku. Siementaimia muuten voi tulla vähäsen, mutta toisaalta mulla jopa yksi vanha kuoli kerran, joten hyvä, että oli poikasia.

  ReplyDelete
 13. Asiaa tämä postaus!
  Meillä on kesäasunnolla huussi pihan perällä ja se kuuluu siihen miljööseen kuin nenä päähän. Emme ole harkinneet muuta vaihtoehtoa, vaikka vietämme siellä talviviikkojakin monen kymmenen asteen pakkasissa. Eivätkä edes perheemme teini-ikäiset protestoi tai ihmettele, koska ovat vauvasta saakka siihen tottuneet. Onhan meillekin toki tarjottu vaikka mitä: läheisen salmen kautta pistolinjaa kunnan verkkoon, jolloin saisimme saareemme juoksevan veden ja vesivessan. Aivan mielenköyhää puuhaa ja kaupan päälle saisi joka vuosi repiä hermojaan ja jostain tukkukaupalla rahaa putkien sulatteluun jne.

  T. Partsipuutarhuri

  ReplyDelete
 14. Elina, eihän sitä kaikkea voi muistaa... Ransu on aina ihana, pienenä ja isona ja nyt tässä puoliksi näppäimistön päällä hakemassa huomiota ja nuolemassa vasemman käden peukaloani (Ransu on lutkuttaja) ;-)

  Tansku, lintujen ruokintakausi pyörähti täälläkin käyntiin toissapäivänä, kun sain tuon punaisenkin lintulaudan katon korjattua ja ripustettua puuhun. Nyt se on täynnä tali-, sini- ja hömötinttejä.
  Ja ihan totta, huussi ei vaadi palkkaa, eikä yhtään mitään. Eikö ole ihmeellistä. Se tekee tehtävänsä ja antaa vieläpä multaa vaikka maailmasta loppuisi vesi ja sähkö.

  Ihanaa Leena että tekin kompostoitte kaikki jätteet. Teidän piha onkin ilmeisen suuri ja kukoistava.

  Ja hei taas Partsipuutarhuri :-)
  Tuo on hyvä pointti kaikille jotka kummastelevat huussia tai muuta kuivakäymälää: vesivessa vaatii routaeristetyt putket mennen tullen, sakokaivon tyhjennykset ja entä jos putki menee tukkoon... Kaivuutyöt pilaavat maiseman vuosikausiksi ja vaativat suuria summia. Ja miksi, oi miksi, huuhdella oivallinen maanparannusaine pois tontilta?

  Yksi asia minua harmittaa: turpeen käyttö. Mielestäni se ei ole kestävää, kun turvetta ei synny ollenkaan siinä tahdissa kuin sitä käytetään. Sammal on aika hyvä, sahanpuru ei hajun vuoksi ainakaan yksistään kelpaa.

  ReplyDelete
 15. Huussi ja kuivakäymä on minun unelmani. Olen suunnitellut ekotalon, jossa ne olisivat. Talon,jossa olisi vain kaikki tarpeellinen eikä mitään turhaa. Ainut ylellisyys olisi tupa, jonka keskellä seisoessa näkisi ikkunoista kolmeen ilmansuuntaan. Mutta ihan hyvä on tämä nykyinenkin, jossa on huussi ja vessa ja tuvan ikkunoista näkee sentään pohjoiseen ja itään.

  ReplyDelete
 16. Kuulostaa hienolta suunnitelmalta. On ihanaa kun voi itse rakennella niin kuin toivoo asioiden olevan (tai ainakin määrätä mitä rakentajat tekevät). Näkymät ovat tärkeät. Harmi, etten viime kesänä ollut täällä kun olisit voinut tulla vieraaksi. Olet tervetullut koska vain muulloin pääset tulemaan. Minä ihastuin täällä näkymiin: avaraa niittynäkymää etelärinteeseen, ja tontin valoisuuteen. Ei sinunkaan kotisi ikävältä paikalta vaikuta, päinvastoin!

  ReplyDelete
 17. Mainiota!
  Tuollainen kuivakäymälä oli minullakin suunnitelmissa silloin, kun talonosto oli vasta haaveissa. Mutta tässä meidän talossa nyt sattui olemaan vesivessa, niin kuivakäymälä jäi laittamatta.

  Ulkohuussiin aion silti panostaa. Minusta ulkovessassa on paitsi hyvä meininki, se on myös järkevämpi vaihtoehto kuin älytön vesiklosetti.

  ReplyDelete
 18. Saila, meidän puutarha on kyllä iso, mutta kukoistavan suhteen..hmm, rehevä ainakin:)
  Olen pitänyt blogin värjäysjuttuna (ainakin enimmäkseen), mutta puutarhapäiväkirjaa olen pitänyt Klorofyllissä, jos joskus haluat kurkata. http://www.klorofylli.com/index.php ja siellä päiväkirjat ja leenar:n puolivilli puutarha.Siinä on vain se haitta, että pitää rekisteröityä, että näkee:(.

  ReplyDelete
 19. Hysä Susanna, niin sitä pitää! Huussia on lisäksi todella kiva sisustaa... ja sen varmasti jo tiedätkin ;-)
  Leena, kiva kun kerroit. Olen kyllä joskus rekisteröitynyt Klorofyllin käyttäjäksi mutta siellä ei tule lähes koskaan käytyä. Kun jo työtä tekee tässä koneen äärellä ja vapaa-aikana bloggailee, eihän nukkumaan sitten ehtisi lainkaan. Tai pihalle, tai ullakolle rakentamaan lattiaa, tai...
  Mutta pitääpä käydä joskus kurkkaamassa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!