Friday, 19 November 2010

Perunannostossa

Niin, marraskuussa. Olin aivan unohtanut nämä, eivätkä nämä ole mitä tahansa pottuja. Nämä ovat ystäviltä saatua vanhaa lajiketta joka kulkee suullisen perimän mukaan nimellä "Valkoinen Saksalainen" ("Vit Tysk"), siis se ei ole virallinen lajikenimi.
Muutaman siemenperunan keväällä saadessani olin jo istuttanut perunamaan täyteen, niinpä laitoin nämä kasvattamaan uutta siemenperunaa vanhaan puulaatikkoon jonka vuorasin muovilla.
Kiinteitä ja ihan hyviä olivat nyt lumessa nostettaessa, keräsin tarkkaan kaikki pienenpienetkin niin voin ensi keväänä istuttaa ne oikeaan perunamaahan kasvamaan satoa ja saan taas enemmän siemenperunaakin. Kiitos Carita ja Kaj-Ingmar!

These are heritage spuds I'd completely forgotten about. They were fine even under snow cover. Now I have some to plant next spring. These are locally called "White German" - not an official variety.

Tällä on edelleen lunta. Lumipantteri Musti on innoissaan. 
Jee! Tuolta tulee pikkuveli! Haastanpa sen leikkiin.

Tule Ransu...

...lumi on ihanaa...

...tule nyt!

Ransu: Äh, kohta se hyökkää. Tulee lumiseks. Äh.

Musti lähteekin eri suuntaan. Humpsis! (Toivottavasti Ransu NYT tajus lähteä perään, kohta painitaan!)

No, ei se mitään. Ei oo pakko. On tää vaan niin siistii ilman painiakin.

16 comments :

 1. Jaa, että perunan nostossa sitä siellä ollaan, hyvä kun sait ylös kaikki. Hauska kuva.
  Musti taitaa tykätä enemmän talvesta kuin Ransu...
  Väinö on ihan hulluna lumeen ja hyvä niin, ei tartte pestä niin usein kun se ottaa lumikylpyjä...;=) en ole turhan ranttu tuon puhtauden kanssa, en jaksa aina jynssätä koiraa, talvella lumikylpyjä ja kesällä uimaan...siinä se.

  Mukavaa perjatai-iltaa sinne teille.

  ReplyDelete
 2. Kiitos samoin Tuija! Onkin kätevää kun voi antaa koiralle lumipesuja. Ei kai eläinten kanssa voi ollakaan mikään erikoishygieenikko ;-)

  ReplyDelete
 3. Musti vaikuttaa suhtautuvan lumeen kuin Unnan tätikissa Lyyti. Lyyti on muina aikoina ulkoilusta vähemmän innostunut, mutta lumikeleillä mylskää hangessa aivan mahdottomana. Tirppoja tiiraileva Vappu tuumaa vieressä "Hullu", kun Lyyti kaivelee tunneleita hankiin ja jahtaa (mielikuvitus)myyriä. Vapulle on myös kolattava tie tirppapaikalle siinä missä Lyyti etenee lumipenkassa loikkien :D

  ReplyDelete
 4. Ransun olemuksesta tosiaan paistaa tietty vastenmielisyys!

  ReplyDelete
 5. Onpas hassut tätikissat! Eläimiä joskus luulee yksinkertaisemmiksi kunnes hankkii niitä itse ja huomaa olleensa väärässä. Meillä oli undulaatteja kun olin pieni. Siskon kanssa puhuimme, kuinka olimme kuvitelleet että ne olisivat kaikki jotenkin samanlaisia. Mutta nekin olivat kaikki ihan omia persooniaan.

  Susanna; on käymässä ilmiselväksi, kun Ransun kolmas talvi pyörähtää käyntiin, että ei se edelleenkään ole talvikissa paksusta turkista huolimatta. Se on talvisin sohvakissa ja seuraa ulos kun menen sinne mutta ei juuri muuten.

  ReplyDelete
 6. Oletpas sinä todellakin Reipas! Musti ja Ransu sentään menevät ulos! Naukulassa tätä ihmettä ei ole vielä lumentulon jälkeen nähty, ulkotarhaan pyydetään ikkunasta kuten aikaisemminkin, mutta kun sen avaa niin ilme on epäuskoinen. Viime talvena ulkoilu kelpasi kyllä!

  ReplyDelete
 7. Ai, Naukulan tytöt pyytävät ikkunan auki KESÄÄN. Sitten kun avaat ikkunan: "ei me tällasta tilattu!" :-D

  ReplyDelete
 8. Juuri näin. Ikuinen kesä ulkotarhassa - laitetaan joulupukin lahjalistalle :) Toisaalta alkusyksystä hiiret liikkuvat enemmän. Hmmm....

  ReplyDelete
 9. Joka tapauksessa sellainen sesonki lahjalistalle, jolloin hiiriä ja lämpöä riittää! Vaikka, kyllä Ransu ja Musti on löytäneet myyriä ja hiiriä vielä nytkin mutta vähemmän tietysti kuin kesällä.

  ReplyDelete
 10. Mahtava Musti! (vaikka ymmärrän kyllä Ransua hyvin, olen enemmän hänen kuin Mustin linjoilla) Kai teet joulukortin jostain Mustin lumikuvasta? Tai fanikortteja? Fanijulisteen? Jos Musti ei olisi niin vaatimaton luonne, hän voisi ryhtyä hyvin mallintöihin.

  ReplyDelete
 11. Musti on varmaan ihan liian ujo poika ryhtyäkseen malliksi, mutta voinhan kysyä...
  En tiedä noista joulukorteista, toistaiseksi olen olettanut ettei ketään kiinnosta saada joulukorttia minun kissoista (vrt. lapsijoulukortit).
  Tonttulakki varmaan pukisi Mustia! Ja niin, fanijuliste... joku oven korkuinen, laitetaanko tilaukseen? ;-)

  ReplyDelete
 12. Joo, tilaan fanijulisteen meidän joka oveen. :)

  En mäkään niistä lapsukaiskorteista perusta, mutta Musti-kortti ois hieno! Meillä ei kyllä harrasteta myöskään kissakortteja, vain kissakalenteri ollaan tehty vaarille synttärilahjaksi ja tehdään varmaan taas, tahtoi hän sitä tai ei. ;)

  ReplyDelete
 13. Voi, mitä aarteita!! (Siis minä olen niitä, jotka innostuvat tässä noista perunoista, ei kissoista...) Kyllä sinun kelpaa noita vaalia. Olen vaikuttunut.

  ReplyDelete
 14. Kyllä, vaikka minun mielstä siis nuo kaikki on aarteita varsinkin kissat! Olin tosi innoissani kun sattumalta olin auttamassa perunoiden istuttamisessa ystävieni luona ja istutettiin myös tätä, he kertoivat saaneensa aikoinaan ystäviltään ja heiltä riitti minullekin siemeneksi. Mahtava juttu. Mietin ottaa yhteyttä tässä asiassa MTT:n geenitutkijoihin, hehän tutkivat juuri näitä vanhoja kantoja.

  ReplyDelete
 15. Kissajoulukortit <3 ;) ! Naukulasta niitä lähtee kaikille ystäville ja sukulaisille, halusivat tai eivät. Vain yksi täti (80+) on kertonut niistä pitävänsä :)

  ReplyDelete
 16. Heh, teikäläisellä on rajaton itseluottamus - tai rajaton luottamus Naukulan tyttöjen charmiin ;-) Tuosta voisin ottaa oppia. Mitäs sitä anteeksi pyytelemään... lähettäähän kaikki muutkin kuvia skideistään, oli ne sitten kuolanaamaisia tai ei.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!