Wednesday, 10 November 2010

Huono ikkunakarma — tai harmi, huono karmi

Viime kuussa korjasin makuuhuoneen ikkunoita, jotka olisi pitänyt korjata jo kesällä. Otin sisäikkunan pois (niissä ei ole saranoita), avasin ulomman ja kylmän vedon estämiseksi nostin sisäikkunan takaisin. Minusta se meni napakasti paikoilleen ja arvelin, ettei sen reunoihin tarvitse iskeä leveäkantaisia nauloja, joilla sisäikkunat pidetään paikoillaan.
Ei pitäisi arvella. Sillä aikaa kun menin eteiseen, vedin saappaat jalkaan ja kiersin talon kulman ympäri tikapuille, oli sisäikkuna räsähtänyt tuulen voimasta sisään. Vieläpä niin, että sen lasi oli osunut juuri sopivassa kohdassa olleeseen tuolin selkänojaan ja pirstoutunut tuhansiksi säpäleiksi. Musti parka, joka oli ottamassa pantteripäikkäreitä sängyllä. Hän näytti harmistuneelta kun säntäsin takaisin sisälle. (Musti on niin rauhallinen kaveri, että sana "järkyttynyt" olisi liian voimakas).
Se oli vasta muutama vuosi sitten tehty ikkuna. Makuuhuoneen kahdessa ikkunassa ei nimittäin ollut lainkaan tuplia, sitä oli pidetty vain kesähuoneena (oli alunperin olohuone). Äh. Olisi edes mennyt ohuempi sodanjälkeinen säästölasi.
Olin ostanut Paraisilta lasitusliikkeestä nipun oikeaan kokoon leikattuja laseja, niinpä sain ikkunan saman tien korjattua. Lasit ovat lasituslistoilla kiinni, joten uuden lasin laittaminen on nopeaa.

Tulimme poikien kanssa takaisin kotiin eilen illalla. Astuessani keittiöön lattialla odotti yllätys: idänpuoleinen sisäikkuna oli rämähtänyt alas ja hajonnut säpäleiksi. Tuli kiire lakaista ja imuroida ennen kuin lasinsirut päätyisivät tassuihin. Ulompi ikkuna oli paikoillaan ja ehjä, mutta sen raoista veti kovalla itätuulella oikein kunnolla. Ehkä ikkuna olikin irronnut vasta eilen. Tuuli oli varsin navakka.
Keittiön sisäikkuna oli ollut pois paikoiltaan kesän ajan jotta saan tuuletettua, enkä ollut kiilannut sitä(kään) kunnolla kiinni naulojen avulla. Enpä olisi uskonut että se voi irrota vain pienestä vedosta johtuen! Ihmeellistä, aiemmin ei juurikaan ole ollut ikkunaongelmia — muuta kuin että ne kipeästi kaipaavat restaurointia — ja nyt kilisee oikein kunnolla. Onneksi on niitä laseja valmiina.

Ransu osallistui ikkunan korjaukseen tapansa mukaan.

Omituista oli myös se, että kun vedin Pietarista ostamani herätyskellon ja katsahdin makuuhuoneen seinäkelloon laittaakseni herätyskellon oikeaan aikaan, huomasin, että seinäkello oli pysähtynyt näyttämään kymmentä vaille kolmea. (Kello oli oikeasti noin kahdeksan illalla). Katsoin taas herätyskelloa. Sekin oli kymmentä vaille kolme.
◆ viuuviuu, X-files -musiikkia ◆
Täällä oli puuttuvasta ikkunasta johtuen hieman kylmä, vaikka olin jättänyt peruslämmön päälle. Mittari näytti viittä astetta. Puolenyön maissa, nukkumaan mennessä, lämpöä oli jo 13 astetta. Se on ihan ookoo, kun on oikea vaatetus (= villa, vaikka kuinka ohut, toimii) ja kuumavesipullot lämmittämässä sänkyä jonkin aikaa ennen kuin sinne kömpii itse. Kenen mielestä tämä vaikuttaa ankealta tai alkeelliselta, haastan käymään Lauran blogissa. Tämä reipas ystäväni asuu kodassa Aspön saarella.

Bad luck, or too bad
Arriving home yesterday I found a broken window on the kitchen floor. The inner frame had just decided to fall off by itself. Odd, since only a month ago I broke a window in the bedroom, stupidly, as I was replacing the outer glass and hadn't fixed the inner frame properly — the draft loosened it. The inner windows don't have hinges, they are meant to be lifted off for the summer. They are (supposed to be) wedged in tightly with roofing nails, which of course I'd ignored.
In the past four and a half years I've had no window issues whatsoever, apart from them badly needing restoration. Strange.

23 comments :

 1. YYYhhhyyyhhhh! Mulle kelpaa ehjä kerrostaloasunto ja +23°C kiitos!

  Tosin sun kotona on paljon nätimpää kuin täällä kestolämpimässä. *snif*

  ReplyDelete
 2. Onhan lämpö kivaa. Mutta kun viileys kesti vain yhden illan, nyt on 20 astetta joka riittää mainiosti. Kissat asettuivat illalla niihin kohtiin sängyllä, joissa oli peiton alla kuumavesipullo (käytän kahta). Villasukilla ja parilla lasillisella punaviiniä sekä ohuella villahuivilla hartioiden ympärillä pärjää tosi hyvin, epämukavuudesta ei voi oikein puhua.
  Sitäpaitsi, kaupunkiasunnon kuivassa ilmassa mua yskittää. Asumismukavuus - sitä on monenlaista. Viihtyvyyttä lisää tod paljon sekin, kun näkee miten kissat nauttivat omaan tahtiin ulkoilemisesta. VAPAUS! OMA REVIIRI!!

  ReplyDelete
 3. Nyt ois Mulderilla töitä... Aika karmaisevaa :D mitä lie henkimaailman hommia.

  ReplyDelete
 4. Noo jooo... eiköhän tuo(kin) ikkuna ole ihan vedon takia irronnut, kun ei se ollut kunnolla kiinnikään. Kelloista en tiedä, se oli hassua! En kyllä onnistunut olemaan yhtään paniikissa enkä kuulemaan merkillisiä ääniä, vain ne tavalliset kolinat ja narahdukset...

  ReplyDelete
 5. Hrrrrr, kylmää on ollut, mutta onneksi rintsikat lämpenevät nopeasti! Ja mikä onni on omistaa valmiiksi määrämittaan leikattuja ikkunalaseja...

  Onkos siellä maa valkeana vai sulivatko jo? Täällä ollaan jo plussan puolella, mutta mukava kerros peittää vielä maisemaa ja ensimmäiset lumityöt on tehty.

  ReplyDelete
 6. Oho, ensimmäiset lumityöt! Eilen illalla pyrytti kunnolla, mutta en siinä myrskyssä ryhtynyt mihinkään lumitöihin. Tänään onkin suurimmaksi osaksi lumi sulanut, sitä on nenäliinan kokoisina märkinä valkoisina läntteinä siellä täällä. Jos olisi oikein lumi-innokas niin saisihan siitäkin lumityöt aikaan ;-)
  Juuri tuota kodin pienuutta siunaan aina talvisin. Lämpiää hurjan nopeasti!
  Ensi kerralla tänne tullessani pitää taas hankkia laseja, enää yksi jäljellä.

  ReplyDelete
 7. Joo, täällä lakeuksilla ovat traktorit puskeneet innolla lumia sivuun teiltä ja kyllä se lumikola piti kaivaa esille.

  Olga on järkyttynyt elämänsä ensimmäisestä talvesta. Nyt kun ei ulkona tarkene seikkailla, on sisällä keksittävä jos jonkin moista puuhaa. Just parhaillaan on työn alla saada Jessen unisiepparista höyhenet lentoon. Kyllä se höyhenlelu on nyt Olgalle haettava...

  ReplyDelete
 8. Sulle sopii hyvin tuollainen asuminen kun olet hoksannut ikkunalasitkin hommata ajoissa! Meidän vanhalla torpalla ollaan vain nostettu vanhat sisäikkunat paikoilleen ilman kiiloja. Olen samoilata seuduilta kun Maria ja lumitöitä sai tosiaan tänään tehdä. =)

  ReplyDelete
 9. Tosiaan, pientä reipasta kissatyttöä kohtaa turhautuminen jos on tyhmä talvi eikä itseä pääse toteuttamaan ulkona.
  Dahlia; en kai muuten olisi hoksannut hommata laseja mutta kun tänä syksynä aloitin tuon ikkunoiden korjausurakan (joka päättyi jo - liian kylmä maalata, kitata tai yleensäkään availla ikkunoita).

  ReplyDelete
 10. Ransu näyttää olevan johtajan hommissa,kun suu on auki,varmasti sanoa yrittää jotain,omalla tavallaan.:D,hupaisaa,kissa on viisas se tietää,mitä tehdä,vai ikkuna oli mennyt säpäleiksi,jos se ei ollut tarpeeksi kiinni.Täällä satoi todella lunta,viimeyönä ja luvattiin lisääää,ihanaa♥
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  ReplyDelete
 11. Ransu saa ihan rauhassa kuvitella olevansa työnjohtaja. Tuossa taisi olla tassujenpesu menossa ja suupielen nuolaisu, tai ehkä karva suussa. Huh, onneksi täällä on lumi melkein kokonaan sulanut ja huomiseksi luvattu aurinkoista, vaikkakin vähän viileämpää kuin tänään (+6). Pitäisi näet vielä istutella perennoja, joita hulluuspäissäni hankin näin marraskuussa.

  ReplyDelete
 12. Koti todennäköisesti vain ilmoitti teille, että olitte liian kauan pois? Hyvä, että laseja löytyi!

  ReplyDelete
 13. Hui, jos noin on. Mutta ehkäpä voin siis vaatia korvauksia toimeksiantajaltani, kun työn takia pitää olla pois (vaikka väliin aina jotakin huviakin mahtuu, mutta sitä ei tarvitse mainita).

  ReplyDelete
 14. Harmi, että ikkunoille kävi huonosti :(
  Ylimääräistä työtä teettää niiden uudelleen lasitus.
  Meilläkin joskus ollut tuo 13 astetta makuuhuoneessa, ennen sen remontointia. Väliaikainen patteri (joka siellä edelleenkin on) kun jostain syystä lakkasi toimimasta hetkellisesti. Oli kyllä mukavan raikasta ;)
  Nyt yritetään säästää pelletissä, ollaan saatu pönttöuuni vetämään. Että ihan kuinka itse jaksaa ja ehtii lämmittämään, sen mukaan lämpökin.

  Parempi onnista viikon jatkoa!

  ReplyDelete
 15. Kiitos, ja onnekasta viikon jatkoa sinullekin! Viileässä (15-18 astetta) nukkuminen on minusta parasta, kun on ihanan paksu untuvapeitto.
  Ikkunan korjaamiseen ei mennyt kuin tovi. Mutta eipähän tarvinnut miettiä "mitä tänään tekisin?"

  ReplyDelete
 16. Et sie kovin pahalla päällä ollut, kun noin runollisen otsikonkin jaksoit kirjoittaa. Ja kätevä oot kun itse lasitit. Eikä tarvitse epäillä ettetkö nyt laittanut kiinnityksiä!!!

  Parempaa ja lämpimämpää loppuviikkoa!

  ReplyDelete
 17. No eihän tuossa tilanteessa voi kuin äkkiä korjata sotkun ja ryhtyä hommiin. Ja olla tyytyväinen siihen, että uusia laseja löytyy vintiltä. Asiat voisiat olla paljon pahemmin.
  Kiitos, oikein lämmintä ja onnistunutta loppuviikkoa siullekin!

  ReplyDelete
 18. Jösses!

  Niin on vauhdikas talo kuin on emäntäkin. Lasit vaan paukkuu :-) -talolla siis, ei ehkä sinulla.

  Onneksi ette olleet kisujen kanssa nukkumassa tuulisena yönä, ja ikkuna römähtänyt alas vaikka kello kymmentä vaille kolme. Ti-didi-titti-ditti-di...

  (Mulderin näköinen mies nähty Korppoon lautalla?)

  ReplyDelete
 19. Kyllä kisut antaisi kummituksille kyytiä, joten voit olla ihan rauhassa. :)
  Oletkin aika näppärä kun ikkunoitakin korjailet. Parempaa ikkunaonnea!

  ReplyDelete
 20. No hei, ei tietankään sais hymyillä tai edes yrittää hymyillä toisen epäonnelle, mutta pikkasen, ihan pikkasen vaan hymyilytti, kun näin sut sieluni silmin siellä ikkunasouvissa...Ransukin näyttää siltä ,että hohoijaa, ei voi olla totta....

  Onhan tuo aika vilakka tuo 13 astetta, toivotaan, että sulla on isot kuumavesipullot...;=) ja hei onhan sulla kisut lämmittämässä, vai eivätkö nuku sängyssäsi...Väinö nukkuis kyllä, mutta en laske makkariin...;=)))
  Muuten kävisi niin, että siellä nukkuisi vaan Herra Koira eikä isäntäväki ensinkään.

  Lämpöistä loppuviikkoa.

  ReplyDelete
 21. Yksi noutajan ja kissan strategisista eroista on kokoero. Joskus kun on ollut koira sängyssä olen unissani yrittänyt siirtää jalkaa ja ihmetellyt, mikä Titanic sängyssäni on. Siis kyllä, kissat nukkuvat sängyssä, vaikka Musti joskus seilaa sohvan ja sängyn väliä.
  Niin Tuire, ei kai kukaan ulkoavaruuden ikkunantuhoojaolio uskalla tulla kun kotona päivästävät Pantteri ja Tiikeri...
  Olisi ollut aikamoinen äkkiherätys jos ikkuna olisi pudonnut keskellä yötä (klo 14.50, hehe, Intopii)! Huuh! Ehkäpä tarkistan vielä kaikien sisäikkunoiden kiinnitykset...
  Ei täällä enää ole kylmä. Se oli vain ensimmäisenä iltana kun patterit olivat olleet minimissä ja keittiön ikkunasta veti. Parhaillaan tuli rätisee tässä keittiön leivinuunissa. Eli ei tarvitse alkaa lähetellä huopia ja villasukkia... tai no, ihan kivojahan ne...

  ReplyDelete
 22. Haluan vain ilmaista sielunveljeysterveiseni Mustille. Pöyristyttävän harmillista, kun päikkäreitä häiritään ja me herrasmiehet tietenkin ilmasemme asian mulkoilemalla tms. Säikähdyssäntäily jätetään pikkuveljille!

  ReplyDelete
 23. Kiitos toveri! Keskenkasvuiset eivät vielä ole tajunneet, että todellinen tehokkuus saavutetaan rauhallisuudella. Mun pikkuveli ei myöskään ymmärrä että koirat on ihan jees.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!