Tuesday, 16 March 2010

Päivänliljamietteitä


Vanhempieni pihalla kasvoi päivänliljaa, varmaan sitä ihan perinteistä Hemerocallis fulvaa eli rusopäivänliljaa. Samalla tavoin kuin narsissit se vyöryi vähitellen koko kukkapenkkiin ja kaikki hennompi ja hitaampi joutui antamaan tietä. Enpä siis päivänliljasta paljoa perustanut.

Sitten kun ostin tämän paikan ja löysin vanhan talon vierestä kivien seasta siinä vielä sinnittelevää päivänliljakasvustoa, täytyi minun ihan nostaa niille hattua. Samoin kuin kultapallot, juhannuspioni ja tunnistamaton vanha ruusu olivat ne kestäneet hoitamattomina vuosikymmenet. Ne eivät kukkineet, mutta lehdet tunkivat uskollisesti ylös maasta aivan talon kivijalan vieressä.

Pari vuotta sitten luin Gardens Illustratedista artikkelin päivänliljoista, joista yksi hurmasi minut. Sen nimi on 'Bela Lugosi' ja sen kukka on aivan tumma purppura keltaisella keskustalla, raju! En löytänyt sitä Suomesta, joten tein tilauksen Englannista asti: Aulden Farm Herefordin kreivikunnassa myi juurakon postin kautta (ja koska he ovat erikoistuneet iiriksiin, tilasin niitäkin). Tästä on kaksi vuotta, joten odotan, josko tulevana kesänä nämä ostokset kukkisivat jo. Toistaiseksi ne ovat kehittäneet lehtitupasta ja toivottavasti myös hyviä juuria.

Sittemin olen myös siirtänyt osan tilan vanhoista päivänliljoista paremmalle paikalle pois restauroinnin tieltä ja tilannut syvänpunaista 'Autumn Red'-lajiketta Viherpeukaloilta. Heidän kuvastossaan on muuten tänä keväänä hyvin paljon tuon Bela Lugosin näköinen 'Minstrel Boy'. Aulden Farmilla ei näytä tällä hetkellä olevankaan tuota Bela Lugosia (mutta on kymmeniä muita lajikkeita!)

www.auldenfarm.co.uk
www.viherpeukalot.fi
www.gardensillustrated.com

9 comments :

 1. Kuuklasin tuon Bela Lugosin ja on vähintään yhtä vaikuttava ilmestys kuin kaimansa! Google auttoi haussa ja käänsi tekstiä..."Daylily Bela Lugosi...on 6 "kukat, jotka ovat syvästi totta violetti, jossa elävän limenvihreä kurkku."

  ReplyDelete
 2. Ou nou! Tuo kuukkelin käännöstyökalu on vaikuttava. Tuo on kyllä yksi parhaista käännöksistä joita olen bongannut :-D

  ReplyDelete
 3. Itsekin olen ketsellut yleensä hieman pitkin nnenänvartta noita perin tuttuja päivänliljoja. En kyllä ensin ilahtunut kovinkaan, kun sain anopilta keltaisen päivänliljan jakotaimia, mutta nyt minulla on niitä omassa penkissä ja tykkään. Lehdistö on erityisen kaunis läpi kesän, nupuillaan kukat näyttävät hauskasti banaaneilta ja kukintokin on kaunis.

  ReplyDelete
 4. Päivänlilja ovat yksi suosikeistani : ) Lehdistö on kaunis ja peittää hyvin, tosin tuo rusopäivänliljan lehdistö ei suinkaan ole kauneimmasta päästä....
  Onpa mahtava väri tuossa `Bela Lugosi`ssa !

  ReplyDelete
 5. Hei vaan Sari ja Maria!
  Lupaan laittaa kuvia sitten tuosta Bela Lugosista, kun se kukkii. Itse asiassa ne keltaiset päivänliljat ovat kauniita, ja niitä olemmekin saaneet ihailla Marian blogissa - vai siirtyivätkö ne jonnekin muualle siitä kuusten luota... No, puutarhan yksi kivoimmista puolista onkin se, että se muuttuu ja ihan kirjaimellisestikin elää.

  ReplyDelete
 6. Kuulostaa vähän samalta kuinka löysin ukonhatun karanneena entisen kotipihani kukkapenkistä. Penkkiin ei ollut jäänyt jäljelle yhtään tainta, mutta nurmikolta löytyi epäilyttävästi tutunnäköisiä lehtiä. No siirsin taimet sievään jonoon kunnostamaani penkkiin.
  Ensimmäisenä vuonna ei tullut yhtään kukkaa, vain puolimetrinen varsi vakuuttamaan minulle, että kukkapenkkiin kuulun enkä pellolle. Seuraavana suonna kasvi innostui ja kasvoi yli puolitoistametrisen varren ja muutaman kukankin kerkesi aukaista (kasvi on varjon puolella ja maa hieman heikkoa, joten siitä tuo mahtava pituuskasvu)... ja olo tuntui hyvin nostalgiselta, olihan kukka side menneisyyteen.
  Tuosta päivänliljasta; näin yhden talon autotallitien vieressä kaistaleen täynnä päivänliljaa. Tummaa aitaa vasten ja se oli todella upean näköinen reunus!

  ReplyDelete
 7. Se on hienoa, kun perinnekasveja säästyy, ja ovathan ne sitkeimpiä selviytyjiä, muut eivät säästyisikään. Historian jatkumo kasvien muodossa on arvokasta.
  Päivänliljat ovatkin parhaimmillaan paikalla, jossa ne saavat kasvaa joko itsekseen tai muiden yhtä reheväkasvuisten kanssa. Minulla on savinen paikka, jossa seka päivänliljat että kurjenmiekka tuntuvat viihtyvän, ja nyt kokeilen siihen myös nauhusta, yhtä lailla oman tilansa valtaaja sekin.

  ReplyDelete
 8. Hih, muistit oikein! Syksyllä siirsin päiväliljapenkin hieman kostempaan paikkaan kuusten ja isojen kivien kainalosta. Tilalle tuli viiruhelpikasvusto. Toivottavasti ei tullut vikatikki... kesälläpä tuo nähdään.

  ReplyDelete
 9. Jo Maria, luulen, että hyvin teit. Päivänlilja kukkii paremmin valossa ja muhevassa maassa. Kuusten juurella, tai lähellä kuusia, ei ole ihan paras paikka - vaikka ne sietävät melkein mitä vaan. On se silti parempi että saa maksimaalisen kukkaloiston!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!