Monday, 29 March 2010

Maailman ihanin kouluKiinnostaako vuosi, tai kaksi, tai kolme, tai viisi, pienellä saarella, yhdellä Suomen eteläisimmistä? Utö on saaristomeren helmi, pieni majakka/luotsiyhdyskunta Itämeressä. Asuinpaikkana se on yhtä aikaa henkeäsalpaava ja äärimmäisen rauhoittava. Saari on houkutellut kirjailijoita ja taiteilijoita viime vuosina, toki muitakin ihmisiä, jotka haluavat asua erikoisessa paikassa maan ääressä.

Utön saarella toimii suomenkielinen ala-aste, jonka tulevaisuus on silloin tällöin vaakalaudalla oppilaiden vähyyden vuoksi. Koulun pääasiallinen opettaja Brita on ehkä maailman mielikuvituksellisin opettaja, joka havainnoi luontoa ja osaa ajatella asioita lapsen näkökulmasta. Opetus on yksilöllistä ja kekseliästä. Elämään tulee eväiksi ainakin valtavasti tietämystä luonnosta, käsitystä elämän kiertokulusta ja monipuolisia taitoja ja tietoja mitkä elämässä osoittautuvat välttämättömiksi. Brita – jos luet tätä, elähän punastele: kunnia sille, kelle se kuuluu.

Kyläkoulut ovat vähenevää luonnonvaraa, ja mikä hämmästyttävintä, niitä lakkautetaan myös kaupungeissa. Tässä on yhdelläkin perheellä vaikuttaa yhden koulun jatkumiseen. Korppoossa toimii vain kaksi koulua, kirkonkylän ala- ja yläaste ja Utön ala-aste.

Utön koululla on oma blogi, Pienen saaren pienessä koulussa.

Utössä on muutamia vuokrattavia asuntoja, jotka kylän perustama yhtiö osti, kun armeijatoiminta saarella lakkasi. Kyläläiset tekivät remonttia ja yhtiö vuokraa nyt eri kokoisia koteja idyllisissä, punaisissa taloissa, mieluiten pidemmäksi aikaa kerrallaan.

Utön omat nettisivut: www.uto.fi. Sieltä löytyy tietoa vuokrattavista kodeista.4 comments :

 1. Mä lähetän Kallen tuonne skoleen!!!!

  ReplyDelete
 2. Joo lähetä vaan. Brita on aika hyvä kouluttaan koiria kans.

  ReplyDelete
 3. u88888888888
  (Ransun viesti)

  ReplyDelete
 4. Voi että, jos olisi sellainen työ ja lapsia, niin lähtisin tuonne het! Ei ne taida ottaa tänikäistä enää kertaamaan kielioppia. Harmi pieniä kyläkouluja, omalla kylällä oli sama että yksikin lapsiperhe olisi ollut Suuri Sankari.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!