Tuesday, 15 July 2025

Heinien koristamat ruusut

 ja muut ruusu-heinätarhan asukkaat.

Ensinnä ihana tarhagallianruusu 'Tuscany', joka oli ensimmäinen ranskanruusu kukassa. Sen väriä komppaa ruskeansävyinen fenkoli, joka ilokseni talvehti hyvin – toki suojasin, mutta talvi oli lauha.
Kuvan keskellä nousee peltovalvatti, heh.

Kitkin ruusu-heinätarhan eilen ja valvatit saivat kyytiä. Piti ottaa uusia valvatittomia kuvia. 
Ystävän antama kellanvihreälehtinen reunuspietaryrtti on suureksi ilokseni asettunut asumaan tänne ja tuottanut sopivasti siementaimia.

Edellisessä kuvassa taustalla näkyi vaaleanpunainen ruusu, se on 'Raubritter'. Aivan ihana ruusu, joka tuottaa pikkuisia pallomaisia kukkia tertuissa.

Seuraava tähtiesiintyjä ruusu-heinätarhassa on tarhagallianruusu 'Cardinal de Richelieu'.

Sen purppuraiset kukat sointuvat täydellisesti tummalehtiseen kaita-asteriin.

Alimmat Richelieun kukat ovat asterin lehtien seassa. Kukkuu!

Suureksi ilokseni viimevuotisesta 'Black Peony' -pioniunikkokylvöstä on noussut pari oikean väristä, joskin yksinkertaista siementaimea tällekin vuodelle.

Ruusu-heinätarhassakin vallitsee rehotus, mutta sain sen sentään kitkettyä – tämä siis on tulos kitkennän jälkeen! Kurjenpolvi Geranium shikokianum tuli aikoinaan istutettua liian lähelle käytävää, kun minulla ei ollut mitään hajua sen koosta tai edes tietoa siitä, talvehtivatko siemenestä kasvattamani taimet. Se on todella rentovartinen tyyppi.

Kurjenpolvi sointuu mukavasti 'Ebony' -karhunputkeen, siemenkasvatus sekin.

Säät ovat olleet jännittävät. Otin tämän kuvan alkuillan kamerakierroksella, kun idässä Paraisten yllä nousi komea alasinpilvi. Lopulta se ehti tännekin ja ripsautti pienen pikasateen, tosin ukkonen oli ehtinyt jo laantua.

Ihanat yllätysmaariankellot jatkavat kukintaa matalammilla varsilla. Toivon, että siemeniä tulee runsaasti, jotta voin ripotella niitä sinne tänne. Tuo ihana heinä, joka esiintyy monessa kuvassa, on tähkähelmikkä.

Erityisen kauniisti tähkähelmikän röyhyt asettuivat koristamaan 'Duchesse de Montebello' -tarhagallianruusua. Tulee mieleen balettitanssija tai Madonnan Vogue-tanssi.
Ajattelin aluksi kirjoittaa, että Montebellon herttuatar on ruusu-heinätarhan kiistaton tähti, mutta sitten huomasin, että sitä ovat muutkin ruusut. Olen istuttanut tähän penkkiin ruusuista ihanimpia.

Sammalruusu 'Communis' ei kuulu intohimoruusuihin, vaikka on ihan kiva ja tärkeäkin lisä ruusutarhassa. Kukan väri ja tyyli vain on liian perusruusu. Ruusun seurana kukkii kiiltoluppio 'Alba'.

Mutta sammalruusun pointti ei olekaan kukka, vaan tuoksuvan "sammalen" peittämät nuput!

Yllätyksekseni löysin syysvuokosta jo kukkanuput korkeassa varressa.

Ruusu-heinätarhan kasvimaasta erottavan oven pielessä kukkii Pierre de Ronsard, jonka pitäisi olla köynnösruusu, mutta köynnöstämistä odottelen yhä.

Kauneutta löytyy myös viereisestä Rohanista, vaikka siitä täytyy tehdä omakin juttunsa. On ihan järkyttävää, miten moni puutarhan alue ja kasvi on jäänyt vaille blogijuttua tässä kesän mittaan. Tässä täytyy tosissaan karsia ja miettiä, mistä kertoa, ja siltikin jutut venyvät. Ei puhettakaan, että voisi raportoida kaikesta, mitä on ollut kukassa sitten toukokuun tai koska viimeksi tästäkin alueesta kirjoitin.
Tummalehtinen mustaselja 'Black Beauty' on viimein kasvanut komeisiin mittoihin ja kukkii ihanasti vaaleanpunaisena. 

Jos raaskisi, voisi tuon kukat kerätä seljankukkamehuksi, sillä tässä tummassa on enemmän kukkia kuin neljässä vihreälehtisessä mustaseljassani yhteensä! Niitä ovat verottaneet myyrät. Mutta en taida raaskia.
Piennarmatara, joihin suhtaudun varauksella, on kaunis tuolla seljan seassa, pakko myöntää.

Mustaseljan läheltä sain tuplaötökkäkuvan, mutta se piti tarkentaa kahteen eri otokseen, vaikka kumpikin ötökkä näkyy kummassakin kuvassa. Ensiksi huomasin hepokatin ruusussa: tämä on David Austin -ruusu Winchester Cathedral.

Seuraavaksi havaitsin kulta- tai kuparikuoriaisen tummassa varjoliljassa (var. cattaniae).

Iso ilouutinen on se, että Rohaniin viime syksynä ruskopenkistä siirtämäni 'Russian Morning' -marhanliljan sipulit kukkivat kumpikin. Lisäksi upotin irronneita kynsiä ja ripottelin siemeniä vähän laajemmalle alalle. Tämä on todella kaunis marhanlilja, mutta sävy oli turhan punainen ruskopenkkiin etenkin, kun siellä oli vierekkäin monta marhanliljaa.


Fenkoli Foeniculum vulgare
Kaita-asteri Symphyotrichum laterifolium
Karhunputki Angelica
Kiiltoluppio Sanguisorba tenuifolia
Maariankello Campanula medium
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Mustaselja, tummalehtiset muodot Sambucus nigra f. porphyrophylla
Piennarmatara Galium × pomeranicum
Pioniunikko Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Reunuspietaryrtti Tanacetum parthenium
Sammalruusu Rosa Centifolia Muscosa -Ryhmä
Syysvuokko Anemone hupehensis
Tarhagallianruusu Rosa Gallica-Ryhmä
Tähkähelmikkä Melica ciliata
Varjolilja Lilium martagon

20 comments :

  1. Melkoisia heinäherkkuja ja aivan ihmeellinen tuo sammalruusu 😯

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tähkähelmikkä on sinun lähettämistäsi siemenistä kasvatettu! Se on aivan ihana pari kukille.

      Delete
  2. Ihania ruusuja, tuo yksikin näytää melkeinpä pionilta. Seljat kukkivat täällä Ahvenanmaallakin ja ovat tosi kauniita.
    Ihanaa heinäkuun loppupuolta sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, kerrotut ruusunkukat muistuttavat pioneja aika paljon. Kiitos, suloista suven jatkoa sinullekin!

      Delete
  3. Peltovalvatti on toinen pahimmista vihollisistani, toinen on peltomatara - olen molemmille niin henkisesti kuin fyysisesti äärettömän allerginen!
    Heinät ovat kauniita, niihin en kovin ole panostanut, hiukan kuitenkin (meillä on pihan pikkuniittyyn jostain tullut partaohraa, joka kai siementää itse itseään, se on mun kaunein heinä). Mutta nuo ruusut, nuo samettisen tumman purppurat ovat ihania, samoin nuo vaaleanpunaiset, täytyy olla varovainen katselussa! Tuo selja on hyvin kaunis myös, antaa ihanaa sävymaailmaa ja tietenkin tuo marha, toivottavasti se lisääntyisi puutarhassasi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voihan valvatti! Valvatit on minusta helppo kitkeä – paitsi silloin, kun varsi katkeaa, heh.
      Partaohra kuulostaakin lupaavalta, jos sitä ei tarvitse erikseen joka vuosi kylvää! En oikein jaksa yksivuotisia, mutta itsekseen kylväytyjät ovat mahtavia.

      Delete
  4. Mustaselja 'Black Beautysi' on kerrassaan upea. En kyllä raaskisi sen kukista mehua nyt tehdä, vaikka kuinka mieli tekisi. Syysvuokko nuppuilee jo täälläkin. Yhteinen alkumme ei sujunut hyvin, joten arvostan ja ihailen sitä senkin edestä.
    Sinun Montebellosi on ihastuttava. Sen kukka muistuttaa monia Austin-ruusuja muotonsa puolesta. Onkohan 'Duchesse de Montebelloni' lainkaan Montebello. Kukka on paljon vaaleampi ja aivan eri muotoinen. Oksat ovat hennot ja rentoilevat. Istutuspaikallakin voi tietenkin olla vaikutuksensa.
    Komea alasinpilvi. Ukkosta on ennustettu joka päivälle. Kaikki ovat kiertäneet muita reittejä. Eilen illalla jytisi kunnolla hetken aikaa ja vettäkin tuli ripaus. Hellettä piisaa vaikka muille jaettavaksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minunkin Montebelloni oksat ovat aika hennot ja se tarvitsee tukevia vieruskasveja. Kuvasin kukan sen avautumisvaiheessa, jolloin siinä on enemmän punerrusta, ikääntyessään kukka litistyy ja vaalenee, mutta säilyttää aika pitkään suloisen vaaleanpunaisen keskustan.
      Tänään on täälläkin kuuma, lähes 30 astetta. Ihan mukavaa on puuhastella, kun ei tule kylmä, mutta vähän väliä täytyy käydä juomassa vesilasillinen. Montakohan litraa on tullut päivän mittaan juotua... aika monta!

      Delete
  5. Oi miten suloinen maariankello! Runsaita näkymiä Sinulla puutarhassa riittää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllähän niitä riittää, ja runsautta tänä kesänä piisaa!

      Delete
  6. Noin hienosta mustaseljasta ei voi mehua tehdä, mehuahan saa kaupasta;-).
    Herkullisen ihanat ruusut ovat vieläkin kauniimpia sopivien seuralaisten kanssa yhdessä, niinkuin tuo tähkähelmikkä näyttää niin suloiselta sekä ’Duchesse de Montebellon’, että maariankellon seurassa.
    Ja ruskeasävyinen fenkoli on aivan upea ruusujen seurana. Olikos niin, että fenkolin talvehtiminen ei ole aina niin varmaa?
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olet oikeassa ja ostin kaupasta seljankukkamehutiivisteen.
      Fenkoli on tosiaan talvenarka. Vain kerran aiemmin olen tainnut saada sen menemään talven yli. Viime talveksi sitä ei olisi ehkä tarvinnut suojata, mutta tuli peiteltyä varmuuden vuoksi.

      Delete
  7. Ruusuissa ja heinissä yhdessä on sitä jotain. Kerrassaan herkullisen kauniita ruusuja sinulla. Kauanko kesti mustaseljan kasvaa säädyllisiin mittoihin? Kyseleepi viime kesänä taimen istuttanut ja sen kasvusta hieman huolestunut. Kasvaa kyllä, mutta oletin sen olevan tavallisten seljojen tapaan nopea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaikea kysymys! Riippuu varmaan maasta ja kastelusta ja siitäkin, syövätkö vesimyyrät sen juuria. Voi olla, että niiden takia tuo tummakin mustaselja on kasvanut kovin hitaasti. Kahden isoimman mustaseljani ne söivät kuiviksi kräkiksi, onneksi tyveltä kumminkin versoo uutta, mutta risoo, kun puskat olivat jo yli kaksimetrisiä ja niistä sai hyvää kukkasatoa.
      Kyllä noissa minusta usean kymmenen sentin vuosikasvut ovat.

      Delete
  8. Paljon minulle tuntemattomia ruusuja, arvatenkin kun en tutustu I-III viihtyviin kasveihin, koska ne menesty täällä.
    Hienoja kuvia, sammalruusu on tosi erikoinen. Kuuma sää riittäisi, pionit lakastuu melkein silmissä ja tarhuri läkähtyyy 🥵

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liika kuumuus on tosiaan harmittavaa, kun kukat lakastuvat päivässä. Tsemppiä helteisiin!

      Delete
  9. Ihania, ihania ruusuja! Sinulla sekä 'Tuscany' että 'Cardinal de Richelieu' näyttävät hyvinvoivilta ja juuri niin hurmaavilta kuin nuo molemmat parhaimmillaan ovat. Täällä molemmissa parivuotiaissa ruusuissa on kyllä muutamia kukkia, mutta osa nupuista kuivui, ja lehdissäkin on varsinkin Cardinaalilla ruskeita laikkuja. Kosteutta on kuitenkin ollut mielestäni nyt riittävästi. Olen miettinyt sitä, olisiko alkukesän kylmä niitä jotenkin häirinnyt. Vähätkin kukat ovat kuitenkin tuoneet iloa. Hauskasti puolivahingossa syntyi tännekin heinä-ruusu -istutuksia, kun 'Tuscany Superbin' lähelle olin ennen ruusua siirtänyt nurmilauhaa ja 'Cardinal de Richelieun' lähelle metsäkastikkaa. Tuulessa huojuva heinä staattisemman ruusunkukan edessä on viehättävä yhdistelmä.
    Roosakukkainen mustaselja on niin kaunis!
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi harmi, toki ruusuissa on monenlaisia tuholaisia ja tauteja, liian märkä sää ei ole hyväksi varmaan. On vaikea tietää, missä on vika.
      Ihanan kuuloinen ruusu-heinäkombo sinullakin kummallakin upealla ruusulla!

      Delete
  10. Kiitos tuosta pioniunikon nimestä! Mietin pääni puhki viime postaustani tehdessäni tuon tumman pioniunikon nimeä, enkä jaksanut alkaa sitä kaivelemaan arkistojen aarteista (netistä olisi tietysti varmaan kohtuu helposti löytynyt). Mutta Black Peony kilkutti heti kelloa!
    Mahtava tuo sammalruusun nuppu, vau! Enpä ole moiseen koskaan törmännyt.
    Ja sitten on minun vuoroni olla Kade oikein isolla koolla. Tuo cattaniae, nam ja maiskis😍Russian Morningiakaan minulla ei ole, mutta minusta se näyttää ainakin kuvissa niin paljon Claude Shrideltä, etten ole sitä edes ollut hankkimassa. Vai olenko ihan hakoteillä tämän ajatukseni kanssa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No hyvä, että tuli mainittua tuo unikko. Meinasin jättää sen kuvan pois, kun oli niin paljon kuvia muutenkin.
      Toivottavasti löydät oman cattaniaen jostakin! Omani ei vielä ole lisääntynyt sen vertaa, että uskaltaisin alkaa sitä kaivella.
      Kiinnostava sävykysymys marhanliljoista. Minulla oli jo mielipide, mutta menin tarkastamaan ja kuvaamaan omat kasvini. Saattaa tulla liljatutkielma-postaus lähiaikoina :-D Niissä on selvä väriero, ja tarkastin asian myös kuvahaulla luotettavista lähteistä. Claude Shride on punaruskeampi ja tummempi, kiiltävämmän oloinen. Russian Morning on valoisamman näköinen, siinä on vaaleaa keskustassa ja sen sävy on muutenkin vaaleampi, ehkä puolukkapuuro (joskin tummanpuoleinen sellainen). Pilkkuja on molemmissa, mutta Shridellä ne ovat selvästi keltareunaiset, Russian Morningilla pikemminkin tummia pilkkuja kellervänvaalealla pohjalla. Mutta sitä en uskalla mennä sanomaan, pitäisikö sinun hankkia lajikkeita vielä lisää ;-)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!