Sunday 27 November 2022

Ilostuttavat keltaheinät

 Ihme kyllä, puutarha-aiheet eivät vieläkään lopu, vaikka syksy kääntyi talveksi silmänräpäyksessä.

Olen nimittäin ihastellut paria heinää. Koko kesän ajan kyllä, mutta kun silloin huomion on vienyt kaikki kukkiva ja näyttävämpi. Vaikka tuli lumi ja pakkanen, ilostuttavat heinät yhä vain! Tämä on siemenestä kasvattamani isopiippo 'Solar Flair'. Ihan super! Kuten lajikenimestä voi päätellä, se on kellanvihreälehtinen.

Eilen kiertelin pihaa kameran kanssa lauhassa plussakelissä, jolloin tämäkin kohta näytti kivemmalta. Plussaa on toki tänäänkin, mutta yöllä satoi uusi kerros nuoskalunta.
Isopiiposta oikealle on Nilan viime vuonna lähettämistä siemenistä kasvatettu tellima, siitä oikealle pikkusormustinkukka. Kaikki kolme mitä parhaimpia syyskasveja: pysyvät vihreinä niin pitkään, kunnes pakkasjakso alkaa, eikä muutaman asteen pakkanen edes näitä lannista. 

Kolmikko asuu kiinanpunapuun juurella penkin alla. Kuvasin pikkusormustinkukan keskikesällä kukassa, mutta se ei tainnut saada tuolloin palstatilaa, kun ruusut ja kaikki muukin kukki tuolloin. Siinä oli muutama viimeinen kukka vielä lokakuussa.

Toinen paikka, jossa ihastelen kellanvihreitä heiniä, on katajapenkki. Siinä ovat kultatesmat yhä vain kauniina.

Epämääräinen lumikerros ei ole kyllä yhtään kaunis, mutta tuolla kultatesmat kumminkin näkyvät ihanan värisinä, jotenkin niin keväisinä! Ihan parasta on se, että ne ovat onnistuneet tekemään siementaimia tuonne katajapenkin reunalle, josta alkaa mutapuutarha. Siellä oli karmea jääkausi keväällä, kun mutapuutarhasta pois johtava salaoja oli jäätynyt tukkoon. Jäätynyt maa tappoi aika paljon, kalliita herkkujakin, mutta ei nyt muistella sitä. Katsotaan vaikka tuota vaaleajouluruusun itsekseen tuohon kylväytynyttä siementaimea, joka on aika reipas. Sen takana on risukasan näköinen nietospensas.

Nietospensas Deutzia × rosea Yuki Cherry Blossom eli 'NCDX2' on ihme kääpiö. Se kyllä kukkii pitkään, mutta kasvaa vain 20-senttiseksi, kukatkin ovat minimaalisia. Täällä minun puutarhassani siis, en tiedä, kuinka se muualla käyttäytyy. Viereisen akileijan lehden kanssa voi saada mittakaavaa.
Koska luulin kasvia metriseksi pensaaksi, se tuli aluksi istutettua paikkaan, jossa se ei edes näkynyt vierustovereiden seasta. Tässä katajapenkissä se näkyy onneksi.

Lajikkeissa on isoja eroja, tosin on perimässäkin, sillä nämä on risteytetty eri nietospensaslajeista. Tarhanietospensas 'Strawberry Fields' on sellainen metrinen lajike, jossa kaikki muukin on kookkaampaa; lehdet ja kukat. Viime kesänä se kukki hyvin hillitysti enkä tainnut ottaa kukinnasta kuin tämän yhden kuvan.

Mutta takaisin katajapenkin liepeille!

Piti jatkaa aiheesta vaaleajouluruusut, mutta juttu rönsyilee. Katajapenkin viereisessä mäntypenkissä on isoin vaaleajouluruusu jo raottamassa ensimmäisiä nuppujaan, otin kuvan eilen ennen uutta lunta.

Ransu esittelee. Mäntypenkki on vasemmalla, katajapenkki oikealla. Häntä osoittaa muotopuutarhan suuntaan. Kuva otettu pari viikkoa sitten.

Tuolloin otin kuvia kultatesmoista: siitä, kuinka kauniin värisiä ne ovat syyspuutarhassa. Etualalla näkyy ihan katajan juurella kasvavaa taponlehteä, jokunen puna-ailakki oli vielä kukassa.

Tuolla näkyy niitä mutapuutarhan partaalle kylväytyneitä – ihanaa, että kultatesma alkoi viivyttelemättä kansoittaa aluetta. Tummemman keltaisena hehkui puistotaikapähkinä 'Diane'. Muutama päivä sitten huomasin lumeen tallentuneen todistusaineiston, kuinka jänis oli oikein istunut pensaan äärellä sitä nakertamassa. En ollut muistanut laittaa tiheämpää verkkoa, oli vain tämä peuranestokartio. Eipä ihme, että puska ei oikein pysty kasvamaan!

Tässä keväisessä kuvassa Ransu esittelee katajapenkkiä. Nyt otetut kuvat vain eivät näytä näin kivoilta, puuttuu vihreys ja valo, enkä saanut Ransuakaan houkuteltua lumeen (mutta Mustin ystäville tiedoksi: tänään onnistui jo hillitty lumihepuli, vaikka lumi onkin nuoskaa).
Vanhat hirret toimivat mutapuutarhakuopan reunana ja heti niiden takana on parin neliömetrin alue, josta tuhoutui keväällä ihan kaikki kasvillisuus, kun siinä oli jääkenttä parin kuukauden ajan. Ihme, että oikealla oleva alppiruusupuska selvisi, vaikka ei se viihdy – ei ole kasvanut kymmenessä vuodessa oikeastaan yhtään. Kuvasta voi ehkä erottaa vihreitä kuusenoksia, joita olen pistänyt sen katteeksi toiveena happamoittaa maata rodolle mieleisemmäksi.

Tämän keväisen kuvan alareunassa näkyy heräilevää keltaista kultatesmaa, paksut versot kuuluvat marhanliljoille. En vielä tuossa vaiheessa ollut pätkinyt niiden edellisvuotisia kukkavarsia, ne sojottavat kohti taivaita. 
Kataja on rujo, sillä se ratkesi pahasti tykkylumen painon alla muutama vuosi sitten. Kaksi paksua, vinoon kasvavaa runkoa ratkesi alhaalta, jopa pystyyn kasvava latva meni poikki. Mutta tulipahan paljon istutustilaa katajan ympärille.

Eikös lopeteta keväisiin kuviin? Ransu esittelee katajapenkin aarretta, jonka päältä olen nostanut suojakartion kuvaamista varten. Taustalla näkyy Rohanissa kukkiva näsiä: se kukki melko myöhään, kuva on toukokuulta.

Aarre on rusokoiranhammas. Onko somempaa kevätkukkaa nähtykään?

Hankin tänä syksynä useita erilaisia koiranhampaita, ajatus oli varmasti istuttaa ainakin joku niistä katajapenkkiin, mutta miten minusta tuntuu, että tulin istuttaneeksi kaikki jonnekin muualle. Tuli vähän kiire saada sipulit ja mukulat maahan, eivätkä kuningasajatus ja istutushetki aina kohtaa. 
Mutta hei, ei se mitään – jostain ne keväällä toivottavasti nousevat ja sitten juhlitaan!


Alppiruusu Rhododendron
Isopiippo Luzula sylvatica
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Kultatesma Milium effusum 'Aureum'
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Näsiä Daphne mezereum
Pikkusormustinkukka Digitalis lutea
Puistotaikapähkinä Hamamelis × intermedia
Rusokoiranhammas Erythronium dens-canis
Taponlehti Asarum
Tarhanietospensas Deutzia × hybrida
Tellima Tellima grandiflora
Vaaleajouluruusu Helleborus niger

6 comments :

  1. Kylläpä hapsottavat nätisti nuo kultatesmat, jopa lumesta. Minulla on sitä lehtotesmaa kahdessa paikassa tontilla, mikäli olen oikein tunnistanut. Talon seinustoilla lumettomissa kohdissa vihertelevät vielä mm. kevättaskuruohojen ruusukkeet.
    Rusokoiranhampaita olen ihastellut aina kuvista. Ehkä en ole koskaan nähnyt luonnossa. En vain ole vielä tullut hankkineeksi, ainakin saan ihastella niitä siis ehkä täällä sinun blogissasi, kunhan pääsemme tästä lumi-kaamos-pakkasputkesta pois!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että on vielä vihreitä ja etenkin raikkaanvihreitä kasveja ilahduttamassa! Meillä on taas toissa yönä satanut uusi lumi sulanut, kun nyt on yli +2. Onneksi kevättä voi jo parin kuukauden päästä alkaa ihan tosissaan odotella.

      Delete
  2. Heinistä niin väliä mutta tuo rusokoiranhammas on todellakin soma! Heti kun niitä tulee täällä päin kauppoihin, lähtee pussillinen mukaan. Tai sitten, jos hairahdun joskus verkkokauppoihin tilaamaan mukuloita ja sipuleita :D Houkuttaisi myös hankkia tuo nietospensas Yuki Cherry Blossom kaveriksi Yuki Snowflakeille. Ne kun ovat viihtyneet oikein hyvin täällä paksun hangen suojaamina ja kukkineet runsaasti. Minäkin luulin alkuun, että ne kasvaisivat vähän korkeammiksi, mutta selvästi niiden tapa on mennä maata myöten eikä silloinkaan levittäytyä mitenkään kovin voimallisesti joka suuntaan.
    Hauskasti poukkoili tämä postaus kesäkuvista nykyhetken näkymiin. Piti välillä ihan tarkistaa, missä ajassa ollaan :D
    Mukavaa viikkoa ja marraskuun viimeisiä päiviä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä kyllä sää poukkoilee minun lisäkseni niin, että joka toinen päivä on valkoinen, joka toinen vihreä. Nyt on onneksi vihreä; ihana smaragdinvihreä nurmi, puksipuut ja muut!
      Lumisuoja on varmaan tosi hyvä nietospensaille. Mulla tosin Yuki kasvaa sellaisessa paikassa matalalla kumpareella, johon ei lunta kerry, eikä se onneksi näytä saaneen mitään pakkastuhoja. Lounaistuuli, joka on meillä yleensä navakin, osuu siihen myös, joten onneksi se kestää.
      Tämä ihana rusokoiranhammas löytyi Huovilan puiston taimimyynnistä. Koska kävimme siellä syyskesällä, ei taimipurkissa näkynyt muuta kuin multaa, mutta innosta kiljuen sen nappasin (ja muita nauratti, höh). Rusokoiranhammasta harvemmin kaupoista löytyy edes täällä etelässä, yleensä on vain korkeampaa ja myöhemmin kukkivaa 'Padoga' -risteymälajiketta. Sekin on tosi ihana, mutta ruso on ihanan aikainen. Olen tainnut kaikki muut rusokoiranhampaani tilata ulkomailta.
      Poukkoilua on ehkä enemmänkin luvassa, sillä kasvukauden ajalta on yhtä sun toista jäänyt raportoimatta, ja olen myös ajatellut, että olisi kiva tehdä vuosia sitten ja nyt -juttuja.

      Delete
  3. Kaikkea ihmeellistä, joista en tiedä mitään. Kukkiiko siis yksi ruusu vielä kohta?
    Ransulla on hyvänvärinen turkki. Siinä ei pienet likajäljetkään näy. tosin näyttää hulmuavan puhtaalta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaaleajouluruusu on tulossa kukkaan, se on tavallinen alkutalven kukkija, jos vain lauhaa säätä riittää. Jos ei, niin nuput paleltuvat ja se tekee uudet kukkavarret keväällä. Oikeissa ruusuissakin on parissa vähän raottuneita nuppuja, mutta tuskinpa ne kunnolla avautuvat enää. Muutaman päivän päästä mennään kai pakkaselle pidemmäksi aikaa.
      Mutta kissathan ovat aina puhtaita! ;-)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!