Thursday 3 November 2022

Juhlajuttu

 Tänään on tasan 15 vuotta siitä, kun tein ensimmäisen blogijuttuni. Paljon on aikaa kulunut, toisaalta tuntuu, että hetki vain. Alussa ei ollut paljon muita blogeja eikä sellaista kommentoinnin vuorovaikutusta kuin nyt. Taisin blogata kuukausia ennen kuin ensimmäinen kommentti tuli.

Ensimmäisessä blogijutussani on kuva lehmistä kyläniityllä ja maininta, että niityllämme taas laidunnettiin, vuosikymmenien tauon jälkeen. Ensin niitty piti raivata, sillä se oli jo ehtinyt pusikoitua. Tämä kuva on syksyltä 2007.

Onneksi lehmät ovat tulleet joka kesä Wattkastista nyt jo viidentoista vuoden ajan pitämään niittyjä hienoina ja avoimina. Tämän kuvan otin kesäkuun puolivälissä tänä vuonna. Kallionlaen kasvillisuudesta näkee, että kuivaa oli loppukeväästä lähtien.

En löytänyt kuvaa tarkalleen tältä päivältä 15 vuoden takaa, mutta tämän löysin, otettu 4.11.2007. Tuolloin vietin ensimmäisen kerran enemmän aikaa saaressa talvella. Vaikka siirsin kirjat tänne jo 2006 syksyllä, olin silloin vielä säännöllisessä työssä kaupungissa. Siirryin freelanceriksi loppukesällä 2007.
Näkymä keittiöstä olohuoneeseen on hieman muuttunut, yritän etsiä vastaavaa tuoreempaa kuvaa...

Otan hirveän vähän sisäkuvia, mutta löysin tämän kesältä 2016, kun olin tapetoinut keittiön seinän. 
Kuvia vertailemalla näkee, että olohuonettakin on tullut tapetoitua. Tuo on talon lounaisnurkka, johon kovimmat myrskytuulet osuvat, niinpä laitoin seiniin huokolevyä ja se vaati tapettia. Talon edellisten omistajien valkoiseksi maalaamaa olohuoneen lattiaa en fanita, mutta se peittyi lähes kokonaan ihanalta ystävältä saatuun muhkeaan punaiseen villamattoon – olohuoneeni on niin pieni, että siitä tuli lähes kokolattiamatto.

Viljo ehti ilostuttaa elämääni ja tuottaa rapaisia tassunjälkiä sekä blogisisältöä ihan alussa.

Talot olivat samoilla sijoillaan vuonna 2007.

Kuva tältä syksyltä: kumpikin on saanut uutta laudoitusta ja maalia. Pari vuotta sitten oli tärkeä etappi korjausrakentamisessa, kun vanha talo sai uuden hienon kolmiorimahuopakaton.

Kesän 2007 kuvassa näkyy vielä jättimäinen saarni, joka kasvoi lähes kiinni vanhan talon takanurkassa.

Tässä kuva tämän vuoden toukokuulta täynnä ihanaa kevään valoa. Huussista alaspäin on heinikon sijaan ruskopenkki, pusikot ovat vaihtuneet selkeämpiin puihin tai puuriveihin ja istutuksiin.

Tein vastikään kurjenmiekkapenkin vanhan talon kivijalan eteläpuolelle. Alussa (kuva kesältä 2007) siinä oli iso raparperi, jonka siirsin talon kengityksen ja laudoituksen tieltä turvaan muualle, saunan tienoille. Lapion takana on iso juhannuspioni, jota olen jakanut moneenkin paikkaan siitä huolimatta, että en tykkää sen kukista. Mutta se on ollut täällä kauemmin kuin minä. Purettavan lahon kuistin edessä kasvavat kultapallot siirtyivät myös.

Vanhassa talossa oli kupruilevat tapetit ja oma tunnelmansa, mutta se vaati niin mittavat korjaukset, että nämä piti poistaa ja hirsirakenne paljastaa. 

En vieläkään ole päässyt muuttamaan vanhaan taloon, mutta talo on kengitetty, laudoitettu ja maalattu, katto uusittu, tuvan hella muurattu uudelleen (katto oli vuotanut ja rikkonut hellan) ja lattiarakenteet uusittu. Sain viimein alkusyksyllä tuon kuvassa näkyvän osan lattiaa tasaiseksi, se vaati jokaisen lankun ohentamista uusien lattiavasojen kohdilta. Vielä pitää jostain keksiä uusi lankku vanhan, liian huonokuntoisen tilalle, mutta teen sen uudesta tavarasta, jos ei vintiltä löydy sopivaa lankkua. 
Menee vielä hetki ennen kuin pääsee valitsemaan tapetteja. Otin kuvan tämän vuoden kesäkuussa, kun olin punnertanut tuvan takaseinän ikkunankarmin paikoilleen ja laittanut siihen ikkunan.

Kesä 2007, näkymä keskeltä pihaa kohti saunaa ja navettaa. 

Sauna on jo niin laho ja vino, että vältän sen ottamista kuviin, mutta löysin tämän kuvan viime keväältä, kun olin vintillä lattianrakennushommissa (sielläkin!) ja nappasin kuvan vintin itäpäädyn ikkunanäkymästä. Näkyy vasemmalla pikkuinen navettani, keskellä vähän saunaa ja sen takana kasvimaata, jossa on kohopenkkejä. Asun keskellä kylää, naapurien rakennuksia on joka puolella. 

Miesystävä innostui ottamaan kuvia dronella viime keväänä. Sauna on onnistuneesti piiloutunut tienvarren kahden männyn taakse. Rintamamiestalon edessä on muotopuutarha. 
Aika paljon ruosteisia kattoja, mutta onneksi tuo yksi on uusittu.

Kylämme on keskellä saarta.

Tässä on tullut vuosien mittaan kirjoitettua blogijuttuja. Tämä on 2 518. postaus – piti tehdä juhlapostaus, kun tuli 2 500 täyteen, mutta unohdin. 
Kommentteja on tullut 66 914, lämmin kiitos jokaisesta!
Katselukertoja on lähemmäs kaksi miljoonaa, mutta niitä en seuraa enkä niistä perusta, sillä mukana ovat kaikenmaailman trollit ja trullit. Esimerkiksi viime viikon aikana blogiani on katsottu tilaston mukaan yli 3 000 kertaa – enpä usko, että monikaan niistä on oikeasti lukija, joka on lukenut juttuja. Hienoa tietysti, jos on ja jos blogini tuottaa iloa tai tietoa, se on vähän tarkoituskin.

Juhlan kunniaksi pistän arvonnan.

Arvon kolme palkintoa. Minulta vähän loppui mielikuvitus, joten palkinnot ovat niin ikään tuottamaani tekstiä ja puutarha-asiaa, toivottavasti jotakin uuttakin, jota et jo ole täältä blogista lukenut. 
Olen kirjoittanut muutaman puutarha-aiheisen tietokirjan, niistä arvon kaksi, Kukkia sipuleista ja Kukkaloistoa keväästä syksyyn (pehmeäkantinen versio, sillä minulla on vain niitä jäljellä).
Olen myös ollut mukana Oma PIHA -lehdessä erilaisissa ja monenlaisissa rooleissa jo vähän ylikin 15 vuotta, ja oikeastaan vakituinen työ Oma PIHA -lehden parissa mahdollisti sen, että sain pankkilainan ja pystyin ostamaan tämän rakkaan työleirini saaristosta. 
Oma PIHA -lehti, tai sama kustantaja, on julkaissut myös Pihakalenteria jo yli 15 vuotta. Juuri nyt on ilmestymässä uusi kalenteri, jonka uunituoreen ennakkokappaleen sain tällä viikolla, niinpä yksi palkinnoista on Pihakalenteri 2023.
Jos sinulla on jo joku tai kaikki nämä, niin keksitään jotain muuta, jos arpaonni osuu kohdallesi.
Osallistut arvontaan jättämällä kommentin torstaihin 10.11.2022 klo 24 mennessä, voittajat saavat sitten arvan nostamisjärjestyksessä valita palkintonsa. Yritän saada Mustin toimimaan virallisena valvojana, sillä hän on ollut Saaripalsta-blogissa alusta asti.

Kiitos kaikista näistä vuosista tähän asti!
Saila ja pojat

67 comments :

 1. Kiitos Saila ja huiskahännät ihanasta blogista ❤️ Ihan alusta asti en ole blogia seurannut, mutta yli kymmenen vuotta kuitenkin! Rakkaus kissoja, vanhoja taloja, kukkia, käsitöitä ja kirjallisuutta kohtaan yhdistää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos sinulle, pitkäaikainen lukijani! Jos haluat osallistua arvontaan, niin kerro jokin nimi tai nimimerkki, josta sinut voi tunnistaa.

   Delete
 2. Kiitos blogista, Facebookin kautta on tullut luettua suunnilleen jokainen siitä asti, kun löysin Saaripalstan. Tykkään. Päivi

  ReplyDelete
 3. Kiitos Saila ehkä koko blogimaailman parhaimmasta blogista jossa on aina ystävällisiä sanoja, mahtavaa tietämystä, niin kauniita kuvia, uskomattoman erikoisia kasveja, maailman parhaimmat kissaveljekset, omaperäisyyttä, yksilöllisyyttä ja ihan vain rakkautta puutarhaan.
  Nuo kirjasi minulla on jo, ne ovat aarteitani joita selailen ja luen aina vain uudestaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hyvänen aika, mitä ylistyssanoja - otan kaiken niin ilahtuneena ja kiitollisena vastaan, vaikka tiedän, ettei nyt ihan totta ole :-D Juuri noin voisin kyllä luonnehtia sinun blogiasi. Kun on yhteistä tuo puutarharakkaus, kissat, vanhat talot, niin siinä on jo paljon kiinnostavaa, josta mielellään lukee. Ja se aitous, joka blogistasi välittyy, se oikea elämä, ei ole vain yhtä rajattua aihetta ilman kirjoittajan persoonaa. Sinun blogiasi tulisi hirveä ikävä, jos päättäisit lopettaa.

   Delete
 4. Lämpimät onnittelut kunniakkaan pitkästä blogitaipaleesta ja erityisesti kiinnostavista ja hauskoistakin jutuista, joita blogistasi aina löytää. Eläinystävänä on tietysti hauska seurata persoonallisten kissojen touhuja.
  Tässäkin jutussa oli oikein kiinnostavaa nähdä kuvia Saaripalstan rakennusten ja tontin muutoksista.
  Osallistun tietenkin arvontaan ja palkinnot ovat oikein tavoittelemisen arvoiset :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos sinulle! On ihanaa, että vuosien mittaan on tullut monia todella laadukkaita puutarhablogeja, kuten sinun blogisi. On myös blogeja, jotka ovat loppuneet ja joita olen jäänyt kaipaamaan. Mutta sellaista se on, blogimaailma on vaihtelevaa - en usko, että blogit loppuvat kokonaan, vaikka niinkin joskus väitetään.

   Delete
 5. Onnittelut kunnioitettavan pitkästä blogitaipaleesta! Täältä löytää aina jotakin uutta; lajitietoa, kasveja, joista ei ole aiemmin kuullutkaan! Ihailen myös sinnikkyyttäsi varjella pieniä hentoja taimia ja kuinka nostat vaatimattomaltakin näyttävän kasvin arvoonsa. Sitkeästi jaksat myös taistella kaiken maailman peuroja ja vesimyyriä vastaan! Taitavia ovat myös apulaisesi, monessa mukana ja oleellinen osa blogiasi. <3 Toivotaan, että blogisi on voimissaan vielä pitkään! Aika ihana on myös arvonta, mukana ollaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, ja kiitos itsellesi ihanasta blogista! Monia puutarhaprojektejasi on ilo katsella ja lukea.

   Delete
 6. tämä oli kiva yhteenveto 15 vuodesta Saarpalstalta ja huomaan, että tontilla on niin paljon eri kohteita, ettei jutut ihan heti lopu! osallistun arvontaan: kirjat mulla on, mutta uutta puutarhakalenteria en ole vielä tilannut - mutta ei se arpaonni vaan, että jaksaisit vielä jatkaa kirjoittamista - katson myös usein Elsan lempituolin ja
  etsyn tarjontaa...
  hannah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jutut ei tosiaan lopu :-D Voidaan katsoa sitten, mikä olisi sinulle mieleinen palkinto, jos arpaonni osuu kohdalle.

   Delete
 7. Sydämelliset onnittelut blogille, bloggarille ja ilman muuta myös ihanille kissoille, joiden kuulumisia luen aina ilolla.
  Alusta asti en ole blogiasi seurannut, mutta sen löydettyäni suosio on ollut taattu. Aina löytyy mielenkiintoisia tarinoita, tarpeellista faktaa ja lämminhenkinen ote niin ihmisiin, luontoon, eläimiin kuin mihin tahansa eteen tulevaan. Olen kiitollinen, että olen saanut tavata sinut ja tutustua sinuun myös todellisessa elämässä.
  Toivon blogillesi pitkää ikää tästä eteenpäinkin. Emmehän me lukijasi selviä ilman ikiomaa Lady Attenboroughiamme.
  Hienot arvontavoitot. Kirjat minulla jo onkin ja Puutarhakalenteri tilauksessa. Jos voitto sattuu osumaan kohdalleni, voin antaa sen jollekin ystävälle lahjaksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kiitos samalla sinulle, kun olet kirjoittanut ihanaa blogiasi jo pitkään. Ilo tapaamisistamme on minun puolellani. Oli mahdotonta blogia aloittaessa kuvitella, kuinka tässä tulee tapaamaan ihmisiä, jotka tulevat ikään kuin lahjana elämään: samoista asioista kiinnostuneita ystäviä, joiden kanssa voisi jutella vaikka koko päivän, ja kuten sinun kanssasi, saa myös hyvää puutarharetkiseuraa!

   Delete
 8. Kiitokset mahtavasta blogista. Sattumalta löysin jo vuosia sitten ja joka viikko pitää kuulumiset tarkistaa. Terkkuja pienestä pihasta Päijät-Hämeestä TuijaR

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, hauska kuulla, että teitä lukijoita onkin näin paljon!

   Delete
 9. Ihanaa että on vielä tällaisia maisemia ja niiden kuvaajia! Minäkin asun pienessä kylässä jossa enemmän hevosia kuin ihmisiä, eikä vanhoja tiloja olla pätkitty, poikittu tai katkottu. Talot ja niityt entisellään, no melkein ainakin. Onnittelumaljan kilahdus sinulle blogisi juhlapäivänä täältä Ruotsin länsirannikolta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja kippis sinne naapurimaan kauniille rannikolle!

   Delete
 10. Sinulla on niin ihana blogi! Luotan Musti sinuun arvonnan suhteen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja kerrotaan Mustille nämä terveiset :-D

   Delete
 11. Ehkä kymmenisen vuotta olen lukenut blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti. Ensin kiinnosti kissat, mutta myöhemmin myös kasvit ja vanhat talot. Ihana yhteenveto vuosista sekä ennen ja jälkeen kuvat :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukava kuulla, että sisältö kiinnostaa! Kiitos kivasta kommentista :-)

   Delete
 12. Lämpimät onnittelut ja kiitos tästä ihanasta blogista. Käyn vähintään kerran vrk:ssa täällä palstalla katsomassa onko uutta, tai sitten luen jotain vanhempia juttuja. Muistan kauan sitten ihastuneeni turkoosiin pihapöytääsi!
  Ja kyllä se luminen tunturi pihastamme sitten suli, olen odottanut sopivan rauhaisaa hetkeä ja mielialaa raportoida, hmn...jo puoli vuotta :D.
  Mielelläni osallistun arvontaan. Kirjat minulla jo on, niitä olen ystävillekin jo hommannut, kalenteri puuttuu. Tällä arpaonnella ei tarvinne tehdä valintoja ;).
  <3 terkuin, Raija

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, viime keväänä maalasin sen pöydän vaaleanpunaiseksi! Minäkin tykkäsin turkoosista mutta vaihtelu virkistää ;-)
   Mukava kuulla, että tunturinne on tähän mennessä sulanut :-DDD
   Onnea arvontaan!

   Delete
 13. Mahtavaa, että joku on jo 15 vuoden ajan blogia kirjoittanut! Itse löysin blogisi muutama vuosi sitten, ja säännöllisen epäsäännöllisesti lueskelen. Nyt syksyllä puutarhurin opinnot aloittaneena myös blogisi anti sai syvemmän merkityksen. Kiitos!
  Arvontaan osallistun mielelläni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja nimimerkki unohtui viestistä - AnneM

   Delete
  2. Kiitos kommentista, onnea opintoihin!

   Delete
 14. Onnea! Ja on hienoa, että olet jatkanut blogisi kirjoittamista näin kauan. Sinun blogisi on tosi suuri tietopaketti erilaisista kasveista ja olen kyllä saanut monista kasveista myös kipinän hankkia niitä itselleni.
  Saaripalstakin on muuttunut paljon ja muuttuu yhä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Toivottavasti ne ostokset vain sitten viihtyvät! Meillä on niin hirveän vaihtelevat talvet, että kasvien täytyy kyllä kestää lähes mitä vain.

   Delete
 15. Kiitos sinulle tästä ihanasta blogista ja matkasta minkä olen saanut kulkea kanssasi tämän blogin myötä myös tapaamisemme vahvisti tunnetta . Mukavia erilaisia kuvia olet laittanut ja tuo punainen villamatto ihastutti. Arvontaan osallistun mielelläni. Pelargonia on vaihdettu altakasteluruukkuun ja on mökin virallinen vakituinen asukas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli todella mukava tavata sinut.
   Pitkää ikää pelargonille!

   Delete
 16. Syksyisen lämpimät onnittelut blogillesi! Mielenkiintoinen juttu saaripalstastasi ja sen muutoksista. Ihanat kissat ja kaikki puutarha jutut on niin mukavaa luettavaa. Mukaan arvontaan.

  ReplyDelete
 17. Onnittelut blogillesi ! Säännöllisesti olen seurannut jo pitkään sitä. Olipa kiva nähdä ilmasta kuvattu kylä. Olen siellä joskus isäni kanssa lapsena käynyt jossakin talossa mutta en todellakaan muista enää missä. Aikaa siitä on jo kymmeniä vuosia.
  Ahvensaaren maisemat ovat upeita ja kasvillisuus myös. Itse vähän enemmän mantereen suuntaan asuvana seuraan myös millaista säätä teillä siellä on.
  Osallistun arvontaan ja jos onni suosii niin mikä vain käy . Hyvää syksyn jatkoa !
  t. Eve

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aivan hämmästyttävää lukea, kuinka monta säännöllisen epäsäännöllistä lukijaa täältä löytyykään! En osannut kuvitella.
   Ihana kuulla, että olet ollut täällä! Kaikki nämä talot ovat olleet tässä kymmeniä vuosia, ellei satoja, joten olet voinut käydä missä vain niistä :-D
   Kiitos ja hyvää syksyn jatkoa sinullekin!

   Delete
 18. Saila, huimat määräät aikaa ja juttuja olet saanut aikaiseksi - Triolan koko jengi toivottaa hurjasti onnea <3 ja koska palkinnot on aun kirjoittamia, osallistutaan ! En lupaa aloittaa viherpeukalointia, mutta lupaan lukea aiheesta, jos onni on myötä 😁 rapsut kisuille. T . Taru

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Taru + Triolan mussukat, ihana kommentti, kiitos! Kuule, kyllä me keksitään jotain kissamaisempaa tai gt-pitoisempaa palkintoa, jos arpaonni sinulle osuu ;-)
   Pojat kiittävät ja lähettävät terveisiä!

   Delete
 19. Onnittelut ja onnea sekä kissoille terveiset. Olet tainnut puutarhahommien lisäksi pelastaa sen vanhan talon rapistumiselta. Näitä posteja on ollut mukava lukea sen jälkeen kun blogin hokasin. mk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talo olisi varmaan jossain vaiheessa romahtanut, kun kattokin jo vuoti. Mukavaa, että viihdyt!

   Delete
 20. Blogisi on kiva luettavaa. Kasveista ja puutarhanhoidosta on hauska lukea silloinkin, kun täällä vielä nökötetään hankien keskellä. Ja onhan se kätevää, kun kaverin kuulumisia voi käydä lukemassa aina kun mieleen juolahtaa 😄 Kiitos muuten lehdestä! Aioin, mutta en muistanut kiittää aiemmin. Wilma

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on muuten todella kätevää! Onneksi on some :-D
   Kiva, että lehti tuli, ei toki tarvitse kiittää - kiitos sinulle ihanista ja artikkeleihin inspiroivista kuvauspaikoista!

   Delete
 21. Olipa mukava lukea blogisi historiikkia. Eksyin sivuillesi aikoinaan sattumalta jotain puutarha-asiaa etsiessäni. Se taisi liittyä siihen, miten löytää sopiva tapa yhteiseloon kauriiden ja peurojen kanssa. Vasta pitkä ajan jälkeen tajusin, että juuri sinä olet kirjoittanut kaksi itselleni paljon iloa ja innostusta antanutta kirjaa Puutarha laatikoissa ja Oman pihan suunnittelu. Myöhemmin olen sitten hankkinut sipulikukkakirjankin ja pihakalenterikin on tuttu viime vuodelta. Monien puutarhaideoiden ja kauniiden kukkakuvien lisäksi mielihyvää itselleni tuottavat kuvat rakennuksista ja luonnon kasvullisuudesta. Huomaan, että erityisesti resonoin sellaisten näkymien kanssa, joissa mukana on rakennusten seinustoja tai kivijalkoja, luonnon heiniä ja luonnon kukkia ja jos vielä samassa näkymässä polulla astelee kissaystävä, olen ihan myyty. Nuorimpanan lapsena vietin lapsuudessani paljon aikaa leikkien maalaistalon eli kotini turvallisessa pihapiirissä kissat tai koira seuranani vanhempien sisarusteni ollessa jo työnteossa aikuisten mukana. Varsinkin keväällä ensimmäiset pälvipaikat ilamaantuivat punamullalla sivellyn suulin eteläseinustalle ja sekös oli talven jälkeen mieluinen paikka. Hassua, vaikka tuo kotikin on edelleen saavutettavissa ja voin käydä siellä, saavutan lapsuuden tunnelman sinun kuviesi kautta paremmin kuin autenttisella, mutta monilta osin muuttuneella paikalla. Ilmakuva kylästä on hieno!

  Blogissasi pidän kovasti myös siitä, että vaikka olet valtavan taitava, näytät rehellisesti välillä myös epätäydellisyyttä. Se kannustaa meitä vähemmillä taidoilla varustettuja puutarhureita suunnittelemaan ja kokeilemaan uusia juttuja ja myös kokemaan iloa ja tyytyväisyyttä omista aikaansaannoksistamme.
  Hyvää pyhäinpäivää!
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, onpa häkellyttävää, ihanaa, että olet tykännyt jutuistani ja kirjoistani! Heh, elämä peurojen kanssa... ovat rikkoneet porttini ja osan kivimuuria... jatkuvaa taistelua. Tänään metsästäjät olivat ampuneet 9 peuraa, jee. Lisää vaan kuulia pehvuksiin :-D
   Vanhat rakennukset, pinnat ja tavarat tuottavat vahvoja tunnereaktioita, tuon tunnistan itsessänikin. Yritän muistaa tuon kuvatessani ;-)
   Kiitos todella ihanasta, pitkästä kommentista ja kauniista sanoistasi, hyvää pyhäinpäivää sinullekin!

   Delete
 22. Onnea pitkälle blogiurallesi! Hienoa, että taas alkaa kiinnostus blogien maailmaan viritä. Blogi on rauhallisempi kuin esimerkiksi Instagram, josta ottamani tauko on tehnyt hyvää. Palaan vireämmällä mielelleä tänne! Terveisin Tuija

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, jos blogit nousevat taas, vaikka omalla kohdallani tämä on koko ajan ollut todella kiva ja tärkeä harrastus. Instasta en ole jaksanut innostua, se on liian hektinen ja pinnallinen. Tykkäisin keskittyä enemmän ja pidempään yhden ihmisen asioihin, liukuhihnameininki ei kiehdo.

   Delete
 23. Kiitos Saila blogistasi, joka tuo valoa myös näihin pimeisiin päiviin. Olen vakiolukija ja kevättä jo odotellaan täälläkin. Kirjoitat niin hienosti ja kodikkaan innoittavasti, että blogisi saa aina hyvälle mielelle. Ransulle ja Mustille kunnon pusut, kun kerrankin uskalsin kommentoida:). Osallistuisin arvontoihin. T: Merja M

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi, mukavaa, että uskalsit kommentoida! Pojat kiittävät, Ransulle menen heti antamaan pusun sänkyyn, Musti on vielä iltakierroksellaan ulkona.

   Delete
 24. Lämpimät onnittelut pitkästä blogitaipaleesta ♡ Ihanassa blogissasi on kiinnostavia ja inspiroivia aiheita j♡ Olen mukana arvonnassa !

  ReplyDelete
 25. Paljon onnea 15-vuotiaalle blogille! Paljon mahtuu siihen postauksia ja kommentteja. Ihana seurata sinun blogisi kautta vuoden aikojen muutoksia. Ja paljon tullut ihan uusia kasvi-ja kukkatuttavuuksia. Itse kun en ole mikään viherpeukalo. Sinulla on symppis tila siellä laitettavana ja toki ihanat kisu kaverit♥

  ReplyDelete
 26. Onnittelut blogin juhlavuodesta ja osallistun mielelläni arvontaan.

  ReplyDelete
 27. Lämpöiset onnittelut, Saila! Niin mielelläni luen blogiasi ja seuraan sekä puutarhan että remontin etenemistä. Postauksissa kiinnostaa erityisesti rohkeutesi kokeilla monia kasvun äärirajoilla menestyviä kasveja. Se kannustaa yrittämään myös täällä pohjoisempana omia rajojaan. Kiitos myös kirjoittamistasi monista hyödyllisistä kirjoista. Molemmat arvontakirjat minulla jo onkin, mutta osallistunpa sitten kalenterin toivossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lämpöinen kiitos, Riitta! Ihanaa, että on pitkäaikaisia seuraajia ja ihania blogeja vuosien takaa, siinä tulee mukavalla tavalla tutuksi.

   Delete
 28. Isosti onnea Saila♥♥ Tämä oli niin kiinnostavaa, että luin ääneen myös Lumimiehelle. Eikö ollut kuitenkin niin, että asuit talvella siellä jonkin aikaa yksin? Onko talo siis alkujaan isoäitisi. Sinullahan on siellä se eräs kaunis ja monta muutakin kuvaa nurkasta, jossa kudot tai luet ja silloin puhuit isoäidistäsi. En olisi uskonut, että olet jo noin kauan. Minulla tulee ystävänpäivänä 14 vuotta, mutta kun en hallitse ja hillitse itseäni. Nyt olen lukenut ja postannut vähemmän kuin ikinä, Alussa oli nolla perässä. Jätin sinulle kysymyksen koskien sitä lehtikuustani, mutta sinulla on nyt juhlapäivä. Unohda se. Miten kehtaisin osallistua arvontaasi, kun kirjoja vain nurkat täynnä. No, minulla on syy: En raaski luopua sipulikukkakirjastasi ja tyttäreni remontti satavuotiaassa talossa mahdollistaa vihdoinkin puutarhan. Vanhan hän antaa olla, siellä olen tonkinut minä. Se miten valtava ,kuunliljapenkki oli tehtyä terassia vasten puolikaarenavana vei sieluni. Meri mielii japanilaista puutarhaa, mutta varmaan joustaa kahden koiran ja pikkupojan ehdoilla. Onko jotain vastaan, jos laitan arvontasi palkkiini? Minun arvonnassani on mukana Paula Ritanen-Närhin Unelmia puutarhasta. Ellei sinulla ole sitä, osallistu ihmeessä♥ Ilmoitatko jos saan mainostaa ja millä kuvalla. Nyt kun siellä on mieskin, laita ihmeessä joku mökeistä suvella tai myöhään syksyyn vuokralle. Joku aina kaipaa pääsemistä hetkeksi pois vaikka näin ihanalta saarelta. Nyt tänne ylimmäs, jossa asumme, vedetään myös asfaltti, joten en tiedä, miten kestän sen metelin. Varmaan Lohjalle. Mutta Lumimies uhkaa jäädä vahtimaan lehtomme maantien puolella olevia tuurenpihlajia, yhtä hemlokkia ja sitä kasvia, joka ehkä on kanadanlehtikuusi. Minä annoin pionien kadota, emme tule juttuun. Ottakaas nyt vaikka kuoharit ja ihailkaa, mitä olet tai olette saaneet aikaiseksi. Ajattelin joskus tyrkyttää tulla käymään, mutta en minä kun sinulla on siellä jo seuraa♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Leena!
   Asun täällä yksin talvella, keväällä, syksyllä ja kesällä :-D Talo ei ole ollut suvussani, eikä sukuani ole täältä päin, vaan ostin paikan. On minulla kyllä joitakin isoäitini tavaroita, kuten kaikkien isovanhempien, myös adoptoitujen isovanhempien, eli heidän, jotka ovat tämän paikan rakentaneet ja tässä asuneet.
   En osaa arvata, mikä lehtikuusesi on, pitäisi tarkastella neulasia, kukkia ja käpyjä ihan läheltä, olen tainnut tämän jo aiemminkin kertoa. Lehtikuusten erot ovat pienet.
   Sinä et varmasti kirjalahjaa tarvitse, mutta katsotaan, jos löytyy muuta kivaa, jos arpa osuu kohdallesi.
   Kiitos kysymästä, mutta soisin, että et mainosta arvontaa, sillä haluan lähinnä vakituisten lukijoiden olevan mukana arvonnassa, eikä satunnaisten kalastajien.
   Olen ajatellut laittaa joskus tämän rintamamiestalon vuokralle, mutta se vaatii sitä, että vanha talo on siinä kunnossa, että voin muuttaa siihen, ja sitä se ei vielä vähään aikaan ole. Mutta sitten joskus varmaan... tosin samoja naamoja en halua katsella pihapiirissä viikkotolkulla, eli kyseessä olisi vain joku aamiaismajoitus.
   Tervetuloa tänne, käyminen on tosin hieman hankalaa, kun meille kulkee yhteysalus vain pari kertaa päivässä eivätkä aikataulut ole useinkaan kovin järkevät visiteeraamista ajatellen.

   Delete
 29. Onnittelut pitkästä blogitaipaleesta, toivottavasti se jatkuu vielä ainakin yhtä kauan!
  Minullakin on ollut ilo lukea postauksiasi useiden vuosien ajan, ja nähdä kuinka puutarhasi kehittyy ja talot fiksaantuvat, unohtamatta tietenkään Mustin ja Ransun seikkailuja:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos itsellesi monivuotisesta blogiystävyydestä!

   Delete
 30. Oikein lämpöiset onnittelut hurjan pitkästä blogitaipaleesta! Sinun blogisi on minusta yksi parhaista kaikessa elämänmakuisuudessaan. Joka kerta kun lukee juttujasi, oppii aina jotain uutta ja mielenkiintoista. Myös kommenttisi ovat aina niin kivoja ja opettavaisia, että niitä ihan odottaa. Musti ja Ransu ansaitsevat myös kiitosrapsutukset ansiokkaasta sisällöntuottamisesta blogiisi.
  Oli kiva nähdä vertailukuvia tonttisi maisemista nyt ja viidentoista vuoden takaa. Kaikenlaista edistystä on tapahtunut vuosien vieriessä.
  Osallistun mielihyvin arvontaan ja ihan mikä tahansa palkinnoista kelpaisi, jos arpaonni sattuisi kohdalle. Kirjasi olen lainannut useamman kerran kirjastosta mutta kyllähän ne lukemista kestävät.
  Paljon antoisia blogivuosia tulevaisuuteenkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lämpöinen kiitos! Mukava kuulla, että tyyli miellyttää, se ei kyllä ole mitenkään valittua, vaan tulee sellaista asiaa luonnostaan. Ja se kai onkin parasta, samasta pidän sinun blogissasi. Että ei mietitä mitään sliipattuja brändäyksiä tms :-D
   Käyn heti välittämässä terveiset, Musti tulikin tähän kerjäämään kahvimaitoa, Ransu on sängyssä pesulla harjauksen jälkeen (karvanlähtöaika).

   Delete
 31. Ihania nämä vertailukuvat, näkeemiten on muuttunut rakennuksetja piha. Kyllä blogissa käydään vaikkei tulekaan komentoitua. Kissaherruudet ovat aina ihania. Jostain luin ihan hiljan että tervanauha pitäisi peurat loitolla kasveista. Kokemusta ei itsellä ole, ei tervanauhasta eikä peuroista.Kiitos blogistasi ja valtavasta kasvien tuntemuksestasi. terv.routa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukava kuulla, että käyt täällä lukemassa kuulumisia!
   Ongelma noiden peurojen kanssa on se, että ne syövät kaikkea. Näin syksyllä menee loputkin, viime yönä on parturoitu rotkolemmikit, vaikka ne eivät kesällä maistu. Harmi, sillä ne olivat vielä todella kauniit. Tervanauhaa pitäisi täten laittaa ihan kaikkialle. Yritänkin saada koko pihan aidan sellaiseksi, että ne eivät enää pääse. Jatkuvasti saa kyllä tihentää ja tukevoittaa verkkoja sekä korjata aitaa ja portteja, sillä nämä elukat ovat erittäin jääräpäisiä murtautumaan.

   Delete
 32. Ihanaa seurata jonkun toisenkin puutarhurointia saaristossa! Silmä tarkkana yritän bongailla kuivassa viihtyviä kauniita kukkia. :-)

  Mukana arvonnassa myös. Kirsi N

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi kuivassa viihtyviä löytyy ainakin joitakin. Onnea arvontaan!

   Delete
 33. Onnea paljon blogillesi ja kauniita maisemia ja kuvia on.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!