Friday 11 November 2022

Juhla-arvonnan voittajat

 Ensin tärkein eli voittajat. Järjestyksessä saa kukin valita, minkä voitoista haluaa. Voittajat arvottiin satunnaislukugeneraattorilla blogiin ja facebookiin tulleista kommenteista.

Voittaja 1 on nimimerkki Päivi, joka jätti kommentin toisena: "Kiitos blogista, Facebookin kautta on tullut luettua suunnilleen jokainen siitä asti, kun löysin Saaripalstan. Tykkään. Päivi". Nimimerkissä ei ole linkkiä, joten ilmiannathan itsesi sähköpostiini saila (at) elsanlempituoli.fi ja kerrot, minkä voitoista haluat (Pihakalenteri 2023, Kukkia sipuleista tai Kukkaloistoa keväästä syksyyn).

Voittaja 2 on tytti, jonka linkin takaa ei myöskään löydy yhteystietoja. Kommentti oli seuraavanlainen: "Syksyisen lämpimät onnittelut blogillesi! Mielenkiintoinen juttu saaripalstastasi ja sen muutoksista. Ihanat kissat ja kaikki puutarha jutut on niin mukavaa luettavaa. Mukaan arvontaan." Lähetäthän sinäkin yhteystietosi ylläolevaan sähköpostiin, samoin kuin toiveen voitosta. 

Voittaja 3 on facebookin kautta kommentoinut Marja Koskela-Gröndahl, ja häneen saankin yhteyden vaikka livenä, sillä hän asuu tällä samalla saarella!

Onnittelut voittajille ja lämmin kiitos kaikille kommentin jättäneille, olin aivan hämmästynyt, kuinka monta sellaista lukijaa Saaripalstalla on, joista en tiennytkään! Ihana kuulla, että tarinani kiinnostavat.

Mainitsin edellisessä jutussa siniheinät, marraskuun mahtiheinät. Tässä Rohanista kasvimaalle johtavan oven molemmin puolin on isosiniheinää. Vasemmalla tavallinen isosiniheinä, oikealla rakettimaisesti korkealle nouseva lajike 'Skyracer', korkeutta lähes kaksi metriä. 
Tuossa kottikärryjen päällä näkyy aluetta, jossa olen viime päivinä jatkanut kiveyksen tekoa. Siitä poiki sitten istutusalueen tekeminen, sillä alan vähitellen lähestyä tätä reunaa.

Kivipenkereen vierellä on jo jotakin puskaa ja maanpeittoa niiden alla. Harmi, että peurat ovat riipineet ovesta vasemmalle kasvavan ison 'Duchesse de Rohan' -portlandruusun, sillä se olisi muuten todella ihanan vihreä, kuten muutkin ruusut. Nyt siinä on vain puskan sisällä kasvavat lehdet tallella.
Olin alkanut miettiä tähän reunaan laajempaa istutusaluetta. Kerrankin tein niin päin, että reunustin alueen ennen kuin istutin. Olisiko ennätys... tai onhan vasemmassa reunassa jo paatsama ja punahelmipihlaja, kummatkin noin metrin mittaisia, niitä piti varoa, kun upotin pitkää lautaa juuriesteeksi aidan eteen. Muuten sieltä puskee juolavehnäarmeija, kovasti ne kurkkivat maata peittävän maton alle, mutta olivat luovuttaneet aika pian.

Niin, siinä on toinen ennätys: maa on ollut peitettynä pari vuotta – kerrankin on puhdas, rikkaruohoton multa, johon istuttaa! Peittäminen johtuu siitä, että olen halunnut heinikon kuriin ja ajatellut kiveäväni alueen, niinpä maa tuli peitettyä tuonne nurkkaan saakka. Mikä tuuri.
Reunuskiviä ostin kesällä, kun tein päivän rakennustarvike-ostoskeikan Paraisille ja Turkuun. Ajattelin, että johonkin noita reunakiviä kumminkin tarvitaan. Raoista ei tarvitse stressata, kun tälle puolelle tulee kiveys, ei nurmikko. Jos olisi nurmikko, niin se luikertelisi kivien väleistä kukkapenkkiin yhdessä hujauksessa.
Kottikärryssä on se satsi, joka tuonne upposi; aletaimia, alesipuleita ja sitten muutamia erityisherkkuja Liettuasta, kuten kerrottua mukulaleinikkiä ja voitonlaukkaa, ja ystävältä saatu ihana amurinlilja ja paljon muuta. Tuo vaalea imikkä on aika hauska, sillä sen yhteydessä oli hintakyltti, jossa kerrottiin kasvin olevan hopeatäpläpeippi. Katsoin sitten ruukun tekstiä, jos siitä selviäisi lajike, mutta siinä luki suikeroalpi.

Nyt tuli aurinko taas esiin, joten projekti jatkuu. Muistin yöllä, että olin miettinyt köynnössäleikköä oven jatkeeksi ja uutta ajoporttia tehdessä tuli vastaan sopivia rimoja. Joten joudun nyt kumminkin tallomaan istutuksia, niin tyypillistä – ehkä se kuuluu asiaan. Ainakin minulla.

Loppuun kuva 'Prince' -kaita-asterista, joka availee uusia kukkia koko ajan ja varmaan tämän lämpöaallon myötä vielä lisää. Oikein ihanaa ja aurinkoista viikonloppua kaikille – lämpömittari näyttää lähes 13 astetta! Siis ulkona!

Hyvää viikonloppua ja onnea vielä voittajille, muistattehan ottaa yhteyttä, Päivi ja tytti!


Amurinlilja Lilium pensylvanicum
Isosiniheinä Molinia caerulea ssp. arundinacea
Kaita-asteri Symphyotrichum lateriflorum
Mukulalainikki Ficaria verna
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Punahelmipihlaja Sorbus vilmorinii
Voitonlaukka Allium victorialis

25 comments :

  1. Onnea voittajille 🤗
    Tuo ovi on mahtava minäkin suunnittelin vastaavaa jossain vaiheessa ja tämä sinun varmistaa nyt asiaa. ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva, odotan innolla, mitä te saatte aikaan! Todennäköisesti ainakin jotain suorempaa ;-)

      Delete
  2. Komeat heinät! Onnea voittajille ja upealle blogillesi.

    ReplyDelete
  3. Onnea voittajille! Aika kiva juttu, että yksi heistä asuu kotinurkillasi.
    Johan on kasvin nimelläkin seikkailu, kun hintalapun hopeatäpläpeipistä sukeutui suikeroalpin kautta imikkä. Lehdiltään se näyttää tarhaimikältä (pulmonaria Majeste), joita istutin keittiöpenkkiin kesällä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vannon, että en vetänyt kotiinpäin, vaan arvonta suoritettiin täysin puolueettomasti random numeroarvonnalla.
      Kiitos tunnistuksesta, olen miettinyt samaa, että Majestélta näyttää, hyvä, että tuli vahvistusta asiaan. Tuossa on aika savinen maa ja toivon, että kosteus riittää imikälle, ruusupuska suo varjostusta.

      Delete
  4. No voihan, minulta on mennyt arvontapostaus ihan ohi. Vaan onnea voittajille💚 Siellä ollaan ihan vauhdissa, uutta aluetta valloittamassa, mahtia😍 Ehkä minäkin vihdoin pääsen tänä viikonloppuna ulkopuuhiin🙏

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi! Joo, täällä on ihme vauhti päällä, kun on niin ihanan lauhaa ja aurinkokin näyttäytyy joka päivä ainakin vähän. Toivottavasti sinulla on ihana puutarhakeli viikonloppuna!

      Delete
  5. Onnea voittajille!
    Aika uskomatonta säätä tosiaan marraskuussa, meilläkin mittari näyttää +8 astetta. Se tietää sitä, että asterit jatkavat kukintaa edelleen:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanat lämpötilat ja astereita saa ihailla vielä ainakin viikonlopun yli :-)

      Delete
  6. Kiitos arvonta voitosta! Siellä on vielä tosi lämmintä tehdä puutarha töitä. Meilläkin on +6 lämmintä ja vettä sataa ,no huomenna taas pakastuu.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Onnea sinulle voitosta!
      No voi harmi, että teillä tulee vettä, kun niin isossa osassa maata taitaa tänään paistaa upeasti aurinko. Se ihan hivelee, tämä valo, vaikka päivän pituutta se ei lisää ;-)

      Delete
  7. Onnea voittajille!
    Minua on alkanut innostaa tuo isosiniheinä, mutta en ole vielä etsinyt siitä tietoja. Arboretumiin voisi laittaa johonkin kohtaan heiniä ja perennoja.
    Tuollainen valmistunut uusi alue oikein innostaa istuttamaan kasveja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. KIva ajatus laittaa heinä-perenna-aluetta arboretumiin. Heinistä tosi moni, siniheinäkin, nousee keväällä myöhään, joten suosittelen tuppaiden ympärille keväisiä sipulikukkia.
      Oli kyllä ihanaa päästä istuttamaan kokonaan uusi alue, vaikka pienikin! Viimeksi taisi olla tuollainen tilanne, kun aloin tehdä muotopuutarhaa, mutta silloinkin kyllä kaivoin sitä mukaa kuin etenin, ei tullut kokonaista valmista aluetta kerrallaan.

      Delete
  8. Onnea voittajille!
    Näyttäis olevan samat asteet, ja himpun yli :)
    Ovi keskellä pihaa on mielikuvitusta herättävä .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihmeen lämmintä, siis ihanan lämmintä ja aurinkoista nyt on, jeeee :-) Ovi on kiva, olen erittäin tyytyväinen, että vuosikausien suunnittelun jälkeen se tuli laitettua. Päätin jo, kun Rohania aloitin, että tuonne päätyyn tulee ovi, ja siitä on.... aika monta vuotta. Ehkä lähes kymmenen!

      Delete
    2. Jään suunnittelemaan ovea meidän pihalle... luulen kyllä, että suunnitelma ei pääse toteutuksen tasolle, eikä kukaan ymmärtäisi sen tarkoitusta näillä nurkilla ;)

      Delete
    3. No hei, ei se voi olla kriteeri :-D Ei varmaan täälläkään päin sitä kukaan ymmärrä. Hyvä, jos itse ymmärtää ;-)

      Delete
  9. Onnea voittajille:)! Mukava varmasti lähteä istuttelemaan tuollaiseen puhtaaseen mustaan paikkaan, jossa on hienot reunatkin. Minulla taimipurkit joutuvat usein odottelemaan talon seinustoilla puutarhurin aktivoitumista juurikin siksi, kun pitää kammeta ne kivet, vadelmikot ja muu heinikko ensin. Usein istutankin jonkun isomman kiven viereen, niin on ainakin yksi reuna valmiina; kivi toimii myös muistitikkuna, ettei uusi taimi huku, jos muu kasvusto on päässyt röyhähtämään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli ihan huippua ja ihmeellistä istuttaa uudelle ihan tyhjälle läntille, jossa on reunatkin. Tuli ihan olo, että onko tämä tottakaan vai joku tv-kuvaus :-D Tuota kivikonstia minäkin olen käyttänyt heinikkoisessa ylärinteessä. Kaikki keinot käyttöön!

      Delete
  10. Onnea voittajille! Marraskuun sää ja kelit ovat vaihdelleet. Eilen aamupäivällä paistoi aurinko ♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harmi, että vain aamupäivällä! Täällä kun oli koko päivän ihana aurinko - tai sen lyhyen päivän, mitä se nyt kestää. Harmillisen kesken loppuvat päivät tähän aikaan vuodesta!

      Delete
  11. Onnittelut voittajille! Aurinko on tehnyt hyvää, tänään oli mahtava sää kun lauantain tuuli oli tyyntynyt. Johan on mennyt väärin kasvin nimeäminen :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli ihana viikonloppu, ja eilen tosiaan ihmeen hiljaista ja rauhallista, kun ei tuullut. Mutta kylmä sitten tulikin, viime yönä käytiin nollassa ja ehkäpä pakkasyöt alkavat tästä.

      Delete
  12. Onnea voittajille♥ Sain rakennettua hallaharsosta kaksinkertaisen hissin magnolialle. Nyt kun olen saanut neuvoja, olen ymmärtänyt kastelle sitä reippaammin. Sun sipulikirja on niin hyvä♥ Meri sitä mielii, joten annan jossain kohden periksi. Mukavaa marrasaikaa♥♥

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!