Monday, 13 June 2022

Saariston kaunis Marleena

 On taas se aika...

... kun marjaomenapensas 'Marleena' kukkii. Tältä se näyttää muotopuutarhasta/kedolta käsin. Vasten naapurin tryskiä/latoa se on sympaattinen, mutta onhan tuo korkea verkkoaitani aika ruma. Ja kompostit ehkä vähän liian proosalliset kaunottarelle.

Mennään vähän sivummalle, niin saadaan kuva alarinteeseen kohti aidan edessä kasvavia kanukoita, jotka kukkivat parhaillaan hienosti. Keltalehtinen on pensaskanukka 'Aurea' (eli keltakirjokanukka).

Jos mennään puolestaan alarinteeseen, näkyy 'Marleena' vasten vanhempaa taloani, joka on kyllä hieno, mutta tuollainen puoliksi korjattu... ja rimakasa sekä oksakasa näkymän keskellä.

Olisiko sitten vähän sivulle, vasten rintamamiestaloani... äääh, lisää kasoja, lautataapeli, tikkaita sun muuta roinaa.
Voi 'Marleena' raukkaa. Sen alla kuitenkin aloittaa sopivasti kukinnan verikurjenpolvi, saaren luonnonkantaa.

No tämä näkymä on aika hieno, vaikka kuvaajan sijainti on, noh, suoraan sanottuna huussi. Katselin siellä istuessani yhtenä päivänä, kuinka naapurin männystä lentää siitepölyä oikein pöllyävinä pilvinä. Kuvassa sitä voi ehkä vähän huomata. Meillä on ollut monta päivää puuskaiset tuulet. 
Vessanäkymä on aika viehko, sieltä käsin voi nähdä lehmiä niityllä, ja ihailla ainakin 'Marleenaa' sekä kukkivaa syreeniaidannettani.

'Marleenaa' tulee ihailtua monestakin paikasta. Näen sen olohuoneen ja makuuhuoneen ikkunoista sekä huussista, jonka rappusilta tämä kuva on otettu. Raivasin villiä punaista penkkiä, mutta siitä enemmän toisella kertaa.
Mikä parasta, 'Marleena' näkyy myös kylätielle, joten kaikki ohikulkijatkin pääsevät siitä nauttimaan.

Tältä se näyttää kylätieltä käsin, kun riittävästi rajaa, niin että lautakasat sun muut eivät kuvassa näy. 'Marleenaakin' on niin rajattu, ettei siitä näy kuin oksa. Vanhan talon nurkalla kasvaa myös tuoksuva vanha pihasyreeni, talon takana kohoaa korkeuksiin suomenpihlaja, sekin kukkii komeasti. Se kyllä kasvaa aika paljon korkeammalla, talon takana on pengerrys kohti ylämäkeä.

'Marleena' on kasvanut jo pienen puun kokoiseksi. Se on alusta alkaen yksirunkoisena kasvatettu, jolloin pensaasta saa pienen puun. Se on ystäväni, Hongiston Taimiston Timo Saarimaan risteyttämä, aika harvoin sitä missään myynnissä näkee, mutta suoraan taimistolta sitä ainakin voi ostaa. Joskus sitä näkee myytävän koristeomenapuuna, mutta kasvattajan mukaan se on marjaomenapensas.
Meillä on vain ollut niin paahteista ja tuulista, että terälehdet varisevat urakalla, kohta on tämäkin kauneus ohi tältä vuodelta.

Mutta hei, kun yksi lopettaa, toinen aloittaa! Sain viime vuonna tasavuosimerkkipäivän kunniaksi tähtimagnolian Paraisten rakennus- ja ympäristölautakunnalta. Tai tarkemmin sanottuna sain lahjakortin valitsemaani paikalliseen puutarhaliikkeeseen ja sitten marssin sinne ja tulin ulos magnolia sekä muutama muu kasvi kainalossa, iloinen hymy naamalla.
Tällä tontilla ei paljon ole magnoliankukkia aiemmin nähty. Kuten ennenkin olen todennut, meillä ei ole oikein yhteiselo sujunut. Tähtimagnolian olen kerran aiemminkin istuttanut, vuosia sitten muotopuutarhaan, mutta liian paahteinen paikka näivetti sen pian. Se ehti kyllä tehdä pari kukkaa ennen kuin hetti veivinsä. Pari kertaa olen pensasmagnoliaa kokeillut ja saanut pettyä. Vasta toinen yritys japaninmagnolian kanssa onnistui, taimi on tähän asti kasvanut hyvin, ehkä jo ensi vuonna kukkii. Kerran minulla oli myös 'Susan', ja se teki yhden nupun ennen kuin kuoli.
Niinpä olen ylettömän onnellinen tästä yhdestä kukasta! Paikkakin on nyt huolellisemmin valittu, ruusupergola suo pikku magnoliapensaalle varjoa.
Pari päivää kukka on ollut puoliksi auki, mutta meillä on tosiaan käynyt kova tuuli mereltä (heh, joka suunnassa meri), joka tuntuu varsin viileältä. Puoliavoin yksi magnoliankukka on silti toiveiden täyttymys. Yritän huomata, koska se avautuu kokonaan, jotta saan siitä kuvan. 


Marjaomenapensas Malus toringo var. sargentii
Pensaskanukka Cornus alba
Pihasyreeni Syringa vulgaris
Suomenpihlaja Sorbus hybrida
Tähtimagnolia Magnolia stellata
Verikurjenpolvi Geranium sanguineum

18 comments :

 1. Ooh, onpa siinä hurjasti kukkaa. Upea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kyllä hieno, ja syksyllä komea punainen syysväri. Ei voi puulta tai pensaalta enempää toivoa.

   Delete
 2. Voi mahdoton kuinka Marleena on upeassa kukassa, enempää kukkia siihen ei mahtuisi. Minun tähtimagnolia ei kuki tänä vuonna, siitä kuoli monta oksaa. Mutta pääasia, että on hengissä ja puskee innokkaasti uusia lehtiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Marjaomenapensas on kyllä ahkera. Kukinta näyttää aika samalta kuin päärynä; oksat kukkapamppuina ihan täynnä kukkia.
   Ihanaa, että magnoliasi on hengissä, se on jo iso juttu! Tämä heräili todella hitaasti, onneksi selvisivät talvesta.

   Delete
 3. Marleenasi on aina yhtä ihana ja kun kokoa tulee lisää, on myös kukkia enemmän, ah! Hienosti se sointuu pihasyreenin kanssa tuossa yhdessä kuvakulmassa. Toivotaan tälle magnolialle onnea ja menestystä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Marleenassa on syksyllä samat määrät pikkuisia mustikan kokoisia marjoja kuin nyt on kukkia, silloinkin se on oikea koriste, kun omaa vielä hienon punaisen syysvärin ja ruskalehdet pysyvät pitkään kiinni oksissa. Toivottavasti se vielä vähän kasvaa, Hongiston taimistolla muistaakseni näin nelimetrisen yksilön.
   Toivottavasti magnolia selviää! Tänään tuulee vähemmän, on lämpimämpää ja kukka on auki. Ihanaa ♥

   Delete
 4. On hän taas kaunis!

  ReplyDelete
 5. Kukkea kukinta korostuu lautakasojen ansiosta :)
  Vähän kaihoisasti mietin, että olispa hienoa asustella maalla, jossa lehmätkin (joita vähän pelkään) käyskentelisivät lähistöllä. Tuoksut ovat myös niin erilaisia. En tarkoita lehmänkakkaa, vaan peltoja, kukkia, kaikkea :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, no vastakohdat toki korostavat toisiaan ;-)
   Kyllä on mukavaa, kun ympärillä on tilaa ja eläimiä. Maisemat ovat kauniita maalla :-)

   Delete
 6. Ihanan pörhäkkä kukkiessaan tuo Marleena. Toivotaan menestystä magnoliallesi! Hongiston taimistolta on meilläkin havuja kasvamassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hongistolta on tullut kiinnostavia kasveja. Voi olla, että joitakin ruusuja vielä tulee, saa nähdä.
   Kiitos, itsekin toivon, että magnolia tuossa viihtyy.

   Delete
 7. Vau, mikä määrä kukkia! Ihan käsittämättömästi!

  ReplyDelete
 8. Marleena laittaa parastaan. Ei taitaisi enää enempää kukkia oksille mahtua. Jospa pensas saa siitä motivaatiota venyä pituutta. Nelimetrinen Marleena olisi komeaa katsottavaa.
  Minusta on kiva ajatella, että joku omassa pihassa kukkiva puu tai muu kasvi tuottaa iloa myös ohikulkijoille ja naapureille. Samalla tavoin, kuin itse iloitsee muiden kasveista vaikkapa kylällä kävellessä.
  Onnea magnolian kukalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oksat ovat tosiaan täpötäynnä. Toistaiseksi puska on kasvanut joka vuosi vähän, maltillisesti kylläkin, joten toivoa nelimetrisyydestä varmaan on.
   On tosiaan ihanaa, jos kauneutta riittää ohikulkijoille ja naapureillekin.

   Delete
 9. Ihana Marleena <3 Se vetää kyllä huomion niin tehokkaasti itseensä, että kaikki lautataapelit sun muut ylimääräiset jäävät vain pahaiseen sivurooliin. Tsempit magnolialle! Tänä vuonna yksi kukka, ensi vuonna ehkä jo kaksi, vai kuinka ;)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!