Friday, 3 June 2022

Kesäkuun kalenteripoika esittelee valkovuokkopaikat

 Vielä kukkivat ihanat valkovuokot, kun on ollut viileää. Ihanaa on sekin, että saimme sadetta, uudemman kerran eilen! En kylläkään ollut kotona sitä todistamassa.

Kesäkuun kalenteripoika on Musti, joka täyttää näinä kesäkuun alkupäivinä 16 vuotta. Hän viettää merkkipäiväänsä kaupunkiloman merkeissä, tosin ei omasta aloitteestaan.
Musti voisi ikänsä puolesta jo eläköityä sohvalle, mutta toimettomuus ei kiinnosta. Tässä kalenteripoika istuu sen luumupuun juurella, jonka juurista on niin paljon syöty, että se heiluu.

Tarkka katse ja kyttäyskeno. Pian tulikin saalista.
Näyttää siltä, että hedelmätarharinteen heinikko kaipaa saalistuksen lisäksi niittoa. Kylläpä se on venynyt! 

Hedelmätarha saa nyt enemmän valoa, kun iso kuusi kaadettiin. Olin jo istuttanut joitakin pensaita rinteen alaosaan sitä ajatellen, että toinen kuusista häviää. Kuvassa näkyy kellanvihreälehtinen pihajasmike 'Aureus', aivan ihana valopilkku puolivarjoisassa paikassa. Kuvan oikeassa reunassa on kirsikkasorvarinpensas. Siitä kasvaa kookas; kuusen oli senkin puolesta jo aika lähteä.

Kirsikkasorvarinpensas on ollut ympäri vuoden verkon sisällä, sillä peurat rakastavat näitä, myös heidet ja hortensiat kalutaan tyngiksi. Olen halunnut tästä komean, monimetrisen kunnon pensaan ja onneksi verkotus on onnistunut – pituutta on jo pari metriä.
Nyt näkyy kukkiakin tulevan runsaasti. Ne ovat mitättömiä, mutta kirkkaan väriset marjat ovat syksyllä todella hieno koristus, kuten myös loistavan vaaleanpunainen syysväri.

Nyt kirsikkasorvarinpensas sai eteensä revontuliatsalean, lajike on 'Mandarin Lights'.

Kuva ylärinteestä käsin. Näkyy kaadetun kuusen tyvi. Oikealla on valkoista, siellä on valkovuokkoja.

Tämä on nimettömänä ostettu kerrottu valkovuokko, erittäin kaunis.

Lajike saattaa olla 'Vestal'.

Tässä rinteen alaosassa on saniaistarha, mutta sen olosuhteet muuttuivat kuusen kaadossa huomattavasti. Pimeys muuttui valoon, vaikka olinkin jo aiemmin karsinut alaoksia, jotta tänne lankeaa edes vähän valoa. Toisaalta nyt tulee myös sadetta, jota iso puu ei rosvoa – vaikka muutaman metrin päässä on yhä toinen iso kuusi.

Toistaiseksi en ole tehnyt siirtoja, katson vähän kasvien reaktioita. Saniaiset vasta heräilevät pikkuhiljaa. 
Olen ihastellut värejä, tässä miekkaimikkä 'Diane Claire' sekä kerrottu keltavuokko.

Toukokuussa keltavuokon vieressä kukki kalvaspikarililja.

Ihanat vahvat värit yhdessä.

Pienen polun toisella puolen, jäljelle jääneen ison kuusen alla, kukkii intensiivisen sininen imikkä 'Blue Ensign'.

Samalla puolella olen ihastellut myös vaaleansinisen imikän ihanuutta yhdessä alppivarjohiipan kanssa. Olen ottanut monta kuvaa tästä kaksikosta ja aina miettinyt, että pitää palata hanskojen kanssa kitkemään keskeltä tuo nokkonen. Lopulta sen yhtenä päivänä muistin. 

Alueella nousee myös rotko- ja kalliokieloja, kuten Polygonatum lasianthum vanhan kannon edessä. Polun toisella puolella on enemmän näitä, eri lajeja.

Tuoreen kannon edessä kasvaa metsätammi, joka varmaan hämmästyi valon määrästä. Sille piti laittaa korkeampi verkko pari viikkoa kuusen kaadon jälkeen, kun se tähän asti oli selvinnyt viisi vuotta samalla polvenkorkuisella suojaverkolla.

Tammi totesi: juhuu! Se on venynyt varmaan kymmenen senttiä kuukaudessa! Ihmeen kauan se sinnittelikin kuusen alla. Orava varmaan pudottanut terhon maahan, ja kun huomasin taimen, suojasin sen heti. Rakastan tammia ja tämä on sattunut itämään täydelliseen paikkaan keskelle tonttia, riittävän kauas rakennuksista. Sillä on tilaa kasvaa.

Tammen tuomaa varjostusta saavat saniaiset sun muut kasvit vielä odottaa, mutta on niillä jäljellä tämä toinen kuusi, joka alkaa varjostaa aluetta puolenpäivän jälkeen. Tässä jäljelle jääneessä kuusessa on aina ollut koristeellisemmat kävyt. Tuoreet uudet kävyt vasta hienoja ovatkin.

Kuusen katveeseen muutti syksyllä muutama uusi pensas taimimyymälöiden loppuunmyynneistä. Japaninvaahterassa ei enää ollut mitään taimilappua, mutta sen muodosta ja silmuista näki ilman lehtiäkin, että se on japaninvaahtera. Hinta oli vain pari euroa, pakkohan se oli napata. 
Olen jännityksellä odottanut, millaiset lehdet siihen puhkeaa. Niissä on tuollaista oranssin sävyä. Ehkä hyvä pari polun toiselle puolelle istutetulle oranssikukkaiselle atsalealle?

Kaivoin pois Rohanissa liiaksi levinnyttä 'Orangekönigin' -vaskivarjohiippaa ja istuttelin tätä lempikasvia kolmeenkin eri paikkaan. Yksi niistä on tämä, uuden japaninvaahteran lähelle, tuomaan lisää ihanaa oranssimaailmaa. 
Hassusti vain rotevat varjohiipat ovat korkeampia kuin pikkuinen vaahterantaimi. Ehkä asia korjaantuu tai sitten ei. Pihani ensimmäinen japaninvaahtera 'Osakazuki' saa nykyisin varjostusta sen ylle kaartuvista, korkeiksi kasvaneista tarhakalliokieloista. Asian olisi jotenkin kuvitellut toisin päin.

Loppupäivästä saniaistarhan alue on ison kuusen ja talon synkässä varjossa. 
Kaadetun rungon vieressä näkyy lisää ihanaa oranssia, se on ojan vierellä kosteikkopenkissä kukkiva altainkullero. Vesimyyrät ovat syöneet niittykulleron ojan toiselta puolelta, kivipengermän juurelta, mutta altainkullerot ovat onneksi tallella.

Kuusen rungon alta löytyi yllätys. Perkasin kosteikkopenkin pari kesää sitten ja istuttelin karhunlaukkaa vähän sivummallekin, kuusen alle, varmaan jo silmissä siintäen tammen alla leviävä karhunlaukkamatto. Ei niitä sieltä kuusen alta lainkaan näkynyt, mutta tulivat nyt esiin!

Vielä pari valkovuokkoa ennen kuin pääset jatkamaan muita hommia ja me palaamme viettämään kotipantterin syntymäpäiväjuhlintaa tuoreen maksan merkeissä. Kuistin edessä kukkiva ihana 'Green Fingers' on sekin kukkinut ilahduttavan kauan.

Mäntyjen alla metsäpuutarhapenkissä on tämä vaihtelevien lehtien alue, josta pidän todella paljon. Kerrottu valkovuokko 'Monstrosa' kukkii, raitalehtinen kielo 'Albostriata' alkaa kohta kukkia, keltapeippi 'Herman's Pride' on tuollainen erittäin hienosti kuvioitu ja mätäsmäisesti kasvava. Lehtoakileijaa joutuu tästä karsimaan, muuten se jyrää muut alleen. Raitalehtinen kielo tuottaa jonkin verran vihreälehtisiä versoja, ne kitken ja istutan muualle. Tasapaino vaatii työtä, mutta ah, se on töistä mukavimpia.

Musti toivottaa mukavaa ja myyräpitoista kesäkuuta ja toivoo pääsevänsä pian takaisin kotiin puuhiensa ääreen. Löhöloma ei ole kaikkia varten.


Alppivarjohiippa Epimedium alpinum
Altainkullero Trollius altaicus
Japaninvaahtera Acer palmatum
Kalvaspikarililja Fritillaria pallidiflora
Karhunlaukka Allium ursinum
Keltapeippi Lamium galeobdolon
Keltavuokko Anemone ranunculoides
Kielo Convallaria majalis
Kirsikkasorvarinpensas Euonymus planipes
Kuusi Picea abies
Metsätammi Quercus robur
Miekkaimikkä Pulmonaria longifolia
Pihajasmike Philadelphus coronarius
Revontuliatsalea Rhododendron Lights-Ryhmä
Valkovuokko Anemone nemorosa
Vaskivarjohiippa Epimedium × warleyense 

26 comments :

 1. Taas niin monenlaisia kukkivia sinulla ,osa sellaisia joita en olekaan ilman kuvia nähnyt. Mutta onnea kalenteripojalle. ikää kertyy mutta yhä saalistaa. hieno poika.
  Mukavaa kesäkuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa on, kun on monenlaisia kukkia ja kasveja. Ihanaa on sekin, että Musti on reipas ja vetreä ja selvästi nauttii elämästään.
   Kiitos, mukavaa kesäkuuta myös sinulle ja Himmulle!

   Delete
 2. Kissamaisen miellyttävät synttärionnittelut Mustille, vaikka joutuukin löhölomalle hetkeksi kesken tärkeitä kiireitä.
  Varmasti saat uusia mahdollisuuksia kuusen kaadon jälkeen, ihmeesti valo-olosuhteet ainakin muuttuvat ja kuten tammi totesi, saavat monet lajit kasvuun virtaa.
  Ihania vuokkoja ja varjohiippoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää! Se tylsistyy kaupungissa, haluaisi toimintaa ja tietysti sen oman reviirin, jossa sillä on tassut täynnä selvästi mieleisiä hommia. Voi ehkä verrata monen maalaistalon isäntään? ;-)
   Yhden ison kuusen jättämä tila on monta neliömetriä ja näkymäkin avautui ylärinteeseen. Toki tammi tulee ottamaan hiljalleen osansa, ja se on hyvä. Kirsikkasorvarinpensaasta tulee toivottavasti tuuhea ja kaunis. Eihän noiden isojen pensaiden tai puiden lisäksi enää muuta mahdukaan kuin maanpeittokasvillisuus, mutta ajattelin vielä siirtää syksyllä istutetun pensasmustikan tuonne kirsikkasorvasinpensaan lähistölle. Tulee toivottavasti aivan megapaukku-ruskavärikombo siitä, sorvarinpensaasta ja atsaleasta.

   Delete
 3. Onnea Mustille! Kaunis tuo vaihtelevien lehtien alue. Minäkin heittelin vuosi sitten karhunlaukan siemeniä omenapuun alle, mutta sitä ei näy. Karhunlaukka olisi niin kiva syötävä lisä kasvistooni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää!
   Laukan siementaimet voi olla vaikea havaita, näyttävät joltakin heinältä. Toivottavasti ne kasvavat! Syötävät laukat ovat niin kivoja, saa kauneutta puutarhaan ja herkkua ruokapöytään.

   Delete
 4. Toivomme vähintään 16 myyrää kesäkuuksi Mustille! - Pepsi ja Max
  Ps. Meillä on satanut nyt liikaa että on vähän niin kuin kevättulva

  ReplyDelete
  Replies
  1. 16 voi toteutuakin, sillä monina päivinä Musti tuo näytille useita myyriä. Tosin aina en niitä näe, se vain syö jossakin jemmassa. Kirjanpito voi olla vaikeaa ;-)
   Voi sentään kevättulvaa! Toivottavasti teillä pysyvät tassut kuivina!

   Delete
 5. Kuusen kaataminen tuo melkoisesti valoa pihaan. Hyvä, että sen rinnalla oli toinen, niin muutos ei ole liian raju alustan kasveille. Kylläpä niitä taas riittääkin, vaikka mitä ihanaa! Tomera myyrävahti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaato tosiaan toi avaruutta, vaikka se kasvoi keskellä pihaa niin, että sen eteläpuolelle se ei valoon vaikuttanut. Tai voi olla, että kuusi vaikutti jopa suotuisasti, sillä sehän on tuottanut valtavan määrän lämpösäteilyä etelän puolelleen talven aurinkoisina päivinä. Tuulensuojaakin.
   Onneksi on toinen iso kuusi jäljellä, sillä rakastan sitäkin, kuinka paljon lintuja noissa puissa vuoden mittaan elelee, ruokailee ja pitää suojaa.

   Delete
 6. Paljon, paljon onnea elämännälkäiselle Mustille! Luonto virkistää varmasti enemmän kuin sohva 🐱
  En tiennytkään, että voi olla erilaisiakin valkovuokkoja.
  Minä istutin eilen uuden omenapuun kuolleen tilalle. Mies tulee alkuviikosta kotiin, niin voin sanoa, että vanha heräsi henkiin 😅

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää! Aktiivinen, urheilullinen elämä on varmaan Mustin terveyteen vaikuttanut :-)
   Valkovuokkoja on, ja kaikkia kasveja on, vaikka mitä muotoja, kun alkaa asiaan perehtyä.
   Heh, siellä on sitten koettu ihmeparantuminen!

   Delete
 7. Onnea Mustille! Kukapa haluaisi kaupunkiin, kun on tottunut viipottamaan vapaana saaristopuutarhassa.
  Kuusen kaataminen toi runsaasti valoa. Toisen kuusen kävyt ovat upeita, varsinkin vastavaloon kuvattuna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää! Kaupunki ei oikein ole sen paikka, se on maalta kotoisin ja tottunut siihen, että on tilaa temmeltää.
   Vastavalossa nuo kuusen kukista kävyiksi kääntyvät viininpunaiset kartiot oikein kiinnittivät huomion. Hieno elementti ihan tavallisessa peruspuussa.

   Delete
 8. Herkullista syntymäpäivää Mustille. Kuusen kaataminen taisi tuoda paremmat olot monelle kasville. Karhunlaukka ei meillä kärsinyt talvesta, se kukkii ja tekee uusi varsia runsaimmin kuin koskaan ennen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää!
   Toivottavasti kuusen poistuminen toi hyvää eikä esim. näännytä saniaisia paahteeseen. Ei tuossa ennenkään ollut mitkään parhaat olosuhteet niille, paitsi kuivuutta sietäville lajeille. Onneksi saniaisissa on niitäkin.
   Mukavaa, että on kasveja, jotka eivät kärsineet talvesta! Ei muuten täälläkään ole. Molemmissa paikoissa, joissa karhunlaukka pihallani kasvaa, ne ovat ihan hyvässä vedossa.

   Delete
 9. Paljon Onnea komealle ja ahkeralle Mustille synttäripäivän johdosta ! <3<3<3 Sankari on siis matkoilla. Kaupunkiloma syntymäpäivänä kuulostaa hienolta, hyvä välillä levähtää arkisista töistä.

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sankari kiittää! Kaupunkilomaakin voi viettää löhöillen, tai niin ne Mustin osalta menevät.

   Delete
 10. Paljon, paljon onnea myyrienkauhu Mustille! Toivottavasti myyrät marinoituvat kaupunkiloman aikana oikein mehukkaiksi ja maukkaiksi, jotta on vieläkin mukavampi palata pantteripalstalle.
  Ihanat valkovuokot ja hienoja sinisen sävyjä noissa imiköissä. Toivottavasti saniaistarhasi kestää kuusen kaadon aiheuttaman olosuhteiden muutoksen.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa synttärisankarille ja kumppaneille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää tästä vierestä ja toivoo pääsevänsä marinoituneiden myyrien kimppuun!
   Kasvien selviäminen on aina herran hallussa, joten mielenkiinnolla seurailen, kuinka ne reagoivat. Jos selvisivät talvesta hengissä.
   Kiitos, mukavaa iltaa sinnekin, ja hyvää uutta viikkoa samalla!

   Delete
 11. Paljon onnea myyrästäjä-Mustille!
  Toivottavasti pääsette pian takaisin maalle ja puutarhapuuhiin:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää! Ei tässä onneksi mene enää kuin pari päivää. Nekin pitkiä Mustille ;-)

   Delete
 12. Mustille hyvin onnekasta ja myyräisää vuotta! Kaikkea suloista siellä kasvaakin. En joskus tiennyt, että imiköitäkin on vaikka mitä. Ne ovat niin paljon pörriäisten suosiossa, että tulee vaara alkaa keräillä imiköitäkin. En olisi joskus uskonut, että keräilyvietti löytyykin keski-iässä ja kohdistuu kasveihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää!
   Totta vie, kasvien haaliminen suorastaan himottaa. Ja aina vain lisää, ei riitä tähänastinen kokoelma :-D

   Delete
 13. Hyvää syntymäpäivää Mustille aikalailla jälkikäteen. Joillekin ei eläköityminen (eikä kaupunkilomailu) ole mieleen. Onneksi pääsitte ilmeisestikin jo takaisin myyräapajille, jotta ikääntyvä herraskissa pääsee myyräpassiin ja pysyy virkeänä! Pusipusi hänelle :-*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää! Kun tulimme takaisin, se samana iltana venäytti koipensa ilmeisesti. Tassu on tutkittu ja muu, mutta se ontuu. On kyllä koipi venähtänyt ennenkin, eikä tuo näytä menoa haittaavan, vähän hiljentää vain. Ettei se vain innostuksissaan taas keksinyt kiivetä naapurin katolle tms. Joistakin asioista se kyllä voisi eläköityä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!