Thursday, 9 June 2022

Huvilaelämää

 Viime viikkoon mahtui peräti kaksi hurmaavaa huvilavierailua.

Työporukan kesken pidimme suunnittelupäivän Päivölän virkistyskodissa Nummelassa. Paikassa on hieno huvilahenki, mutta enpä huomannut ottaa sisätiloissa kameraa esiin, sen verran oli muuta mietittävää.

Työpäivän keskellä lähdimme ulkoilukierrokselle sateessa. Toivoin, että kotipihanikin saa sadetta. 
Tunnelma pähkinäpensaiden ja vanhojen tammien alla, kielojen tuoksuessa, on satumainen.

Sitten oli tuuria. Olen halunnut käydä Rulluddin huvilalla Espoossa, mutta se on avoinna vain kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Nyt satuin olemaan Espoossa juuri sellaisena päivänä, niinpä ryntäsin tutustumaan. 
Huvila on rakennettu niemelle, merinäkymä avautuu kolmeen suuntaan. Mikä paikka!

Olen heikkona jugendiin ja sen keskiaikaisiin väreihin. Yläkertaan vievien rappujen alla oli kiinnostava sohvanurkkaus. Kirkkaanvihreä kakluuni kruunaa tilan!

Yläkerrassa ollaan puiden lehvästön tasalla. Hienoa jugendkalustoa täälläkin.

Ja nuo minikakluunit! Enpä ole tuollaisia juuri missään nähnyt, mutta meidän suvun kesähuvilalla oli tuollaiset makuukamareissa. Ne olivat täysvalkoiset, yläosan koristelu oli muistaakseni kaakelia koristereliefillä, eikä maalattua kipsiä tms. kuten näissä.

Meilläkin oli seslonki! Ei kyllä näin hieno, se oli aika kulahtanut.

Villa Rulluddin edustalla on istutuksia, kuten juuri kukkaan tuleva valkoinen alppiruusu.

Tämänkin merinäkymän äärellä on hurmaava kuisti. Tuossa voisi kuvitella aamukahvit juovansa.

Ihana paikka! Tuolla on tullut pari kertaa tepasteltua ulkosalla, palaen halusta nähdä sisälle. Ihanaa, että huvilaan silloin tällöin pääsee, ja siellä on kivasti asukkaiden historiaa, valokuvia ja kalusteita.

Huvilaelämään kuuluvat vahvasti syreenit – meidän huvilalla oli tuoksuva syreeniaidanne huussin takana ja vasten naapuritonttia – niinpä oli hauskaa, että kotiin palatessani minua tervehti ensin 'Andenken an Ludwig Späth'.

Lähempänä taloa nuppujaan availee 'Moskovan Kaunotar'.

Nurmikko kaipaa kipeästi leikkuuta, mutta tässä on ollut vähän työkiireitä. Ehkä huomenna ehtii.
Sitä sadetta meille oli tullut 5 mm viikon aikana kun olin poissa kotoa; kasvimaalla on paljon kuivuneita taimia, mutta toisaalta pari iloista perennalöytöä on noussut maasta – yksi niistä rotkolemmikki 'Mr Morse', jota ehdin jo tosissani harmitella. 
Kastella vain täytyy, heti kun ennätän. Tänään viskelin muutaman kastelukannullisen kasvimaalle, mutta se ei taida oikein mihinkään riittää, tulipahan itselle parempi olo kun edes yritin auttaa kasvipoloja. Ennusteessakaan ei pisaroita näy kuin vasta viikon kuluttua lauantaille. Toivottavasti se toteutuu.
Hyvää viikonloppua ja toivottavasti teillä sataa riittävästi!

14 comments :

 1. Teille soisi sateita. Meillä tuli tänäänkin sadekuuro, ei tosin kovin pitkä. Sen verran kuitenkin kasteleva, että ei kannattanut aloittaa nurmikon leikkuuta. Vanhat huvilat ovat ihania ja kiehtovia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On jännä, miten usein kun tänne suuntaan luvataan sateita, on meillä pilviä, mutta ne eivät millään tahdo pisaraakaan tikistää. Tarvitaan oikein kunnon matalapainerintama, jotta meilläkin sataa. Jotenkin jäämme tässä sadealueiden väliin hyvin usein.
   Onneksi vielä ei tarvitse ihan superkuivuudessa kärvistellä, ja vesitynnyreissäkin on vielä vettä, mutta elämää helpottaisi, jos kastelu tulisi taivaalta.
   Huviloissa on sitä jotain! Historian havinaa ja tunnelmaa.

   Delete
 2. Meillä kaakossa on satanut melkein joka päivä. Voisin lähettää sadetta sinnekin. Kyllä tuollainen huvilaelämä kelpaisi meikäläisellekin...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei mene ikinä sateet tasaisesti. Aina on ihmisiä, jotka kertovat, että jossain päin sataa jatkuvasti, tosin se paikka ei kyllä ikinä ole tämä saari :-D
   Huvilat on niin ihania, ja nuo merinäkymät! Meidän huvilakin oli meren rannalla, ihana paikka ja ihanat, haikeat muistot.

   Delete
 3. Syreenit. Meillä eivät ala kukkia vielä hetkeen aikaan, hädin tuskin nuppuja näkyy, mutta tänään huomasin niiden olevan keskustan tuntumassa jo täydessä kukassa! Matkaa ei ole kymmentäkään kilometriä! Samoin tuomet ovat meillä parhaimmillaan, siellä ne ovat jo lopettaneet. Erikoisia otuksia ovat nekin.

  Ja sitä kanssa piti sanoa, että viimeisessä kuvassa lähempänä taloa näköjään tarkkailee maailmaa myös Musti, Saaripalstan komistus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voisiko ero tulla kivisen keskikaupungin ja lehtevämmän omakotialueen eroista, nimittäin talot, tiet yms. tuottavat lämpimämmän pienilmaston, kun ne keräävät lämpösäteilyä.
   Musti komistus kävi juuri juomassa aamumaidon (jonka se saa, kun minä juon aamukahvin), pääsin antamaan sinne synttäripusuterveisesi.

   Delete
 4. Ah ihana villa Rulludd, Kihlmanien kulttuurikoti (fanitan Christer Kihlmanin kirjoja). Miten hienoa, että pääsit käymään ja vielä kotiutumaan syreenien tuoksussa. Pidän peukkuja sateelle! Mahtavaa, että Morse on herännyt!! Kaivelen kohtapuoliin atrorubensin kun se vähän tuuhevoituu. Sehän tuli sitten ihan tilauksesta, jos omasi menehtyi. Missä teidän huvila sijaitsi? Olen just ihan down, ettei ole mitään ihanaa kesäpaikkaa tai mitään. Mutta asiat on kuitenkin ihan hyvin eli ei voi valittaa. Puutarhaan vaan kaivelemaan niin huolet katoaa 🌱🌺 Ihana Musti syreenien alla 😍

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä ole lukenut Kihlmanin kirjoja, täytyy joskus lukea, kiitos vinkistä! Rulludd on satumaisen ihana paikka ja vielä vuoden kauneimpaan aikaan sitäkin ihanampi.
   Meidän huvila oli Jollaksessa, lähellä Villinkiä olevalla niemellä. Aivan ihana paikka, jonka menettämisestä minä ja serkut emme varmaan ikinä toivu. Ymmärrän surusi, kesäpaikka olisi niin ihana! Kaikkein ihaninta oli pystyä matkustamaan kesämökille Helsingin kaupungin bussilla tai polkupyörällä, ja asua siellä ja käydä sieltä töissä. Mutta pk-seudun likellä kaikki paikat ovat varmaan ihan ylihintaisia, nyyh. Onneksi sinulla on paratiisipuutarha, ja siinäkin on huvilahenkeä todella paljon!
   Voi olet ihana, atrorubens ei täällä ole vieläkään noussut, ilmeisesti ei aiokaan.

   Delete
 5. Kiitos huvilaesittelyistä.
  Toivottavasti saat sadetta, se helpottaa niin paljon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti! Ensi yölle oli eilisessä ennusteessa pieni mahdollisuus pienenpienelle sateelle, nyt sekin on vedetty pois ja ensi lauantain sade myös siirretty vasta sunnuntaille. Niin tyypillistä, ennusteet pienenevät ja loittonevat mitä lähemmäs mennään. Mutta joskus voi tulla yllärisade, toivon sitä.

   Delete
 6. Toivottavasti sinne saadaan sadetta, tänne on toiveissa kuivaa, maa on jo melkeinpä liian märkää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi sentään. Täällä on maa sellaista, että savisimmista kohdista ei enää voi kitkeä, betoniksi mennyt. Saisi sataa tasaisemmin! Toivottavasti sinun puutarhaviikonloppusi aikana nyt ei sada.

   Delete
 7. Jo kuistin ikkunaruudut lupaavat jotain todella kaunista. Hieno huvila!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!