Tuesday, 19 January 2021

Roskaretki

 Otin kerrankin kameran mukaan, kun lähdin viemään roskia ja hakemaan postia. Ei se ranta kaukana ole, puolen kilometrin päässä.

Meri on vielä sula. Muutama pakkaspäivä ei ehtinyt sitä jäädyttää, etenkään, kun oli tuulista. Ihan tyynet merenlahdet saattavat täälläkin olla jo jäässä.


Yhteysaluksemme kuljettaa ihmiset, autot, postit ja roskat (näin talvisin, kesäisin käy Pidä Saaristo Siistinä ry:n alus käy tyhjentämässä roskikset saarissa).

Kotisaareni roskavastaava on viimeiset kolme vuotta ollut minä. Tehtäväni on huolehtia siitä, että talvikaudella roskikset menevät yhteysaluksella Nauvoon joka toinen keskiviikko silloin, kun on joku roskiksista täynnä. Aina on.
Homma hoituisi muuten ihan näpsäkästi, mutta olen välillä poissa ja olen hajamielinen. Pitäisi muistaa soittaa ja delegoida asia, jos en ole paikalla. Tänä iltana pitääkin käydä heittämässä laivaan täydet roska-astiat. Viime viikolle järjestyi parin astian hätätyhjennys, kun kaikki astiat pursuivat roskia.
Ylitäydet astiat ovat saaristossa todellinen ongelma, sillä astioiden viereen jätetyt roskapussit lentävät äkkiä mereen. Myös laivan kannella seilaavat astiat tarvitsevat kiven kannen painoksi, muuten kannet rämähtelevät auki ja silloinkin roskia lentää mereen. 
Lisäksi astioiden kannetkin voivat hajota ja lentää mereen, viimeksi syksyllä kansia lensi pois paikoiltaan rannassa.

Meren terveyden vuoksi täytyy yrittää olla skarppina!

Huolia aiheuttaa toinenkin asia. Ely-keskus kilpailuttaa muutaman vuoden välein yhteysaluksemme. Reitillämme kisan voitti tietenkin edullisin tarjous. Laiva ei ole jäävahvistettu lainkaan.


Mahdollisen jääkauden ajaksi tilalle tulee tietenkin joku toinen alus, mutta se ei välttämättä kuljeta autoja. Täytyy siis olla skarppina senkin kanssa, ettei auto jää jumiin saareen esimerkiksi huhtikuulle asti. En oikein näe, miten selviäisin kaupunkiin kissankoppien, pyykkikassin, tietokone- ja kameralaukkujen ja lähetettävien tilausten kanssa julkisilla. Jos näyttää siltä, että meri alkaa jäätyä, täytyy varata autopaikka laivaan ja ajaa se "mantereen puolelle", toisin sanoen johonkin saareen, josta pääsee lossilla varsinaiselle mantereelle.
Siitä jäämäärästä, jota täysin vahvistamaton laiva ei pysty kyntämään, on nimittäin pitkä matka siihen, että saisi autonkestävän jäätien.


Laivaliikenteemme on elinehtomme: sillä pääsemme ruokakauppaan, terveyskeskukseen, postiin ja kirjastoon. 

Rannan syreeneissä oli vielä vähän kuuraa. Oli tarkoitus käydä kuvaamassa rannan kuuraisia puita perjantaina, sillä kun torstaina tulin Nauvosta kauppareissulta illan jo hämärtyessä, meri oikein höyrysi kiristyvässä pakkasessa. Mietin, että siitä tulee upea kuura.
Perjantain aurinkoiset tunnit kuitenkin kuluivat viemäriputken sulattelussa ja keittiön lattian kuivaamisessa.

Muttapa mutta! Siellä se aurinko paistoi jossain idän suunnassa nytkin. Sinitaivaan riekaleiden näkeminen tuo niin paljon toivoa!

Rannan vajassa on yhdistetty odotus- ja kokoushuone, postihuone ja kirjanvaihtopiste. Siellä voi odotella laivaa ilman, että tarvitsee jäätyä viimassa. Toki minulla oli pilkkihaalari päällä.


Veneilykautta saa vielä hetken odottaa.

Toiveikasta tiistaita!

20 comments :

 1. On tuo elämä siellä meren saaressa niin erilaista ja eksoottisen kuuloista! Mökkisaaressa ri tuollaista ole. Sinne menee jo jäätie tänö talvena. Siinä pitää olla keväällä tarkkana että ajaa auton pois saaresta ennenkuin on liian myöhäistä 😁

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitten pitäisi alkaa rakentaa lauttaa :-D

   Delete
 2. En ole aikaisemmin ajatellut saaressa asuvien jätehaasteita, on siinä todellakin pulmansa. Samoin kulkeminen vaatii varmasti suunnittelua monella tapaa.
  Tsemppiä sinne ja kevään tuloa odotellen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkiin menoihin pitää tosiaan varata laivaan autopaikka, ellei mene vain jalkamatkustajana Nauvoon asioimaan. Mutta kaikkeen tottuu.

   Delete
 3. Olen niin hetkessä eläjä, että minun olisi varmasti hankalaa sopeutua saareen. Onneksi vesi on vielä vapaata ja nythän lauhtuukin joten jospa pysyisikin. Ja lisää sinitaivaan limpareita toivotaan, olisipa jo kevät☀️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin olen todella hetkessä eläjä, mutta hyvin tässä on oppinut ennakoimaan kaikenlaista. Nautin kyllä siitä, että meri on joka puolella ympärillä, mantereella tuntuu aina, että jotain puuttuu.
   Onneksi päivä pitenee koko ajan! Kohta jo kevätaurinko kolkuttelee! Niin ollaan taas tämäkin pimein kausi selätetty.

   Delete
 4. Voih noiden kilpailutusten kanssa. Silloin, jos vain hinta ratkaisee, pitäisi myös ehtoja olla esim tuo jään kestävyys.

  Teillä on siellä erilaisia haasteita, mitä mantereella ja katuvalojen alueilla tulee mietittyä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on vähän erilaista. Harvemmin on esimerkiksi lumikaaosta!

   Delete
 5. Kyllä saaristos elämises o moni asia toisin. Mutta niihän son, että kaikkehen tottuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä vain, ja onhan tässä hyväkin puolia :-D

   Delete
 6. Milloinkohan joku kehittäisi roska-astian josta ei lentelisi kannet auki. Asiakkaita varmasti riittäisi. Tuo jatkuva kilpailutus on harmi.

  ReplyDelete
 7. Hienot kuvat, aina ei tule edes ajatelleeksi miten paljon vaivalloisempaa saaristossa voi olla, kuten nyt tämä roskajuttukin. Kanteen voisi kehittää jonkunsortin väliaikaislukituksen kuljetuksen ajaksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaiken kuljettaminen on kinkkistä ja ruokakauppareissuunkin kuluu vähintään viisi tuntia, mutta kaikkeen tottuu :-D
   Joskus olen nähnyt roskiksia, joissa on paksu kuminen lenkki, joka vedetään kyljessä olevaan koukkuun kiinni, miksiköhän sellaisia ei ole meillä. Täytyypä ottaa puheeksi jätehuoltofirman kanssa.

   Delete
 8. Replies
  1. No on kyllä! Ja tuulista. Taas se yltyy, ulkoa kuuluu kohinaa.

   Delete
 9. Onpa kauniita kuvia. Kiva nähdä tällaisiakin maisemia puutarhakuviesi ohella. Kyllä saaristossa asumisessa on moni asia toisin. Mukavaa loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On vähän toisenlaista, mutta niinhän on esimerkiksi Lapissakin. Kaikki on kaukana.
   Kiitos, mukavaa viikonloppua teillekin!

   Delete
 10. Kylymän näköstä on teilläkin siellä ollu. Jätteitä syntyy suaressakin ja etenkin siellä se on isotöisempee senkin järjestely etteenpäin. Toivotaan hyvvee ratkasuu yhteysalukseks!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikka ei olisi kuin pari astetta pakkasta, tuo tuuli oman hyytävän lisänsä. Ja kun se vielä on kosteaa tuulta, käy se luihin ja ytimiin. Voikin tavallaan väittää, että teillä siellä päin on lämpimämmät talvet ;-) Nyt odottelen jännityksellä, mihin asti mittari kipuaa, on luvattu jopa viittä lämpöastetta, mutta kaakkoistuuli on melko navakka ja ainakin vielä ollaan pakkasella.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!