Saturday, 23 January 2021

Lumikellobongaus

 What a difference a day makes, olen hyräillyt tässä lähes koko päivän.

Tältä täällä nimittäin näyttää!

Muutos ei nyt ihan päivässä tapahtunut, mutta neljä päivää sitten näytti tältä.

Nyt on lumilapio viraton. Pari vuorokautta ollaan oltu plussan puolella ja vettä on tullut sen verran, että se sulatti kymmensenttisen hangen äkkiä. Tuuli on lisäksi tänään haihduttanut sitä tehokkaasti. Aurinkokin paistoi, vaikka ei juuri silloin, kun lähdin ulkoiluttamaan kameraa. 

Maa on aivan jäässä. Silti siitä ponnistavat reippaat pikku lumikellot! Tässä on 'Hippolyta'.

Ja tässä 'Kildare'. Kaksi kukkavartta näyttää nousevan! Yksi on myös tuolla käpyjen takana. Istutin vain yhden sipulin pari vuotta sitten.

Tavalliset puistolumikellotkin ovat reippaasti nousussa.

Tarhajouluruusut ovat muhkeina pienen ojan molemmin puolin.

Muutama päivä sitten kuvasin niiden sinnikkäitä siementaimia kurkistamassa hangesta.

Vaaleajouluruusu, jonka kuvasin ennen lumia ja pakkasia ja niiden aikana, on taas lumettomassa maailmassa. Korkeimmat kukkavarret antautuivat pakkaselle, mutta uudet nuput nousevat tilalle.

Kiurunkannus 'Craigton Blue' on minulle erityisen rakas ja olen onnellinen siitä, että tämä on viihtynyt luonani jo pari vuotta. Ei ole vielä kukkinut, mutta näyttää olevan ihanan vihreä kesät talvet. Istutin tämän kuistin pohjoispuolelle, missä se ei kuivu kesän paahteissa – aiemmat siniset erikoiskiurunkannukset ovat nimittäin kaikki kuivuneet kokoon parissa vuodessa.

Veden sulosoinnut pulppuilevat ojissa...

... pyykit kuivuvat hetkessä narulla navakassa tuulessa...

... ja kylätie on yhtä luistinrataa! Vettä jään päällä. Mietin aamulla, miten selviän tuon poikki naapuriin kahville, mutta päivän mittaan tien keskellä tuli yhä enemmän soraa näkyviin. Ei tarvinnutkaan kontata. 

Joissakin kohdissa pihaani on yhä lunta laajempina alueina. Yrtit kasvavat kohopenkissä ja ne tulivat esiin. Timjamit, salvia ja talvikynteli ovat kaikki vihreinä ja niistä pääsee taas keräämään satoa.

Ylärinteen hedelmätarha vapautui lumesta lähes kokonaan. Nyt toivon, että pakkasia ei enää tulekaan, ainakaan kovia. Niin kasveille kuin minullekin olisi ihan terveellistä siirtyä nyt vain pian kevääseen.
Mustikin, niin paljon kuin lumesta pitää, ulkoili tänään oikein nautiskellen.


Kiurunkannus – Corydalis
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

38 comments :

 1. Replies
  1. Ovat nuo jäisestä maasta pilkistävät tyypit yksiä ihmeitä!

   Delete
 2. Surkiin näkönen on lumeton mua tammikuulla. Kyllä on kasvit erehtyny nyt jo pyrkiissään muanpinnalle. Meillä plussakelit kanssa, lunta on onneks.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on jo saanut tottua siihen, että tammikuussakin voi maa olla paljas. Yleensä kyllä niin päin, että tammikuun alku mennään vielä lumettomana ja sitten vasta talvi alkaa. Harvoin näin, että talvi oli ja lumi suli! Mutta nyt maa onkin taas peittynyt ohueen lumeen, aamupäivän satoi hiljakseen lunta ja sitä jäi maahan, vaikka plussalla ollaan.
   Lumikellot näkyvät usein nousevan pinnalle jo joulukuussa, jos on lauhaa niin kuin nyt oli. Ainakin tuo puistolumikellojen rypäs oli tuossa jo ennen talven tuloa.

   Delete
 3. Taas saa ihmetellä maamme monimuotoisuutta; Meillä lumi peittää koko puutarhan, pohjoisessa näkymät niin talvisia kuin vain voivat olla ja siellä paljaasta maasta kevään ensimmäiset rohkelikot nostavat päätään! Ihanaa, merkki keväästä alkaa sieltä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä tuli niin vähän lunta, että parin päivän plussakeli hävitti hangen äkkiä. On niin ihanaa nähdä noita kasveja, lupaus alkavasta kasvukaudesta!

   Delete
 4. Ooh, lumikelloja tammikuussa! Toivottavasti sinne ei nyt tule pakkasia. Onneksi pääsit naapuriin kahville konttaamatta. Olisi siinä näyssä ollut Mustilla ja Ransulla kummastelemista.
  Kyllä plussakelit ja sateet ovat täältäkin lunta sulattaneet, mutta ei puhettakaan lumikelloista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulee niitä pakkasia nyt ennusteen mukaan, tässä siirrytään vähitellen pakkasen puolelle ja viikon päästä on jo -7, tämän hetken ennusteen mukaan. Ensi viikon ennuste on tosin ollut melko erilainen joka kerta, kun olen sitä kurkistanut! Toivon, että lunta tulisi nyt enemmän jos kerta pakkastakin, tällä hetkellä lunta on noin millimetri :-D

   Delete
 5. Iik! Ihanaa! Mä taidan muuttaa teille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, tervetuloa!
   Mutta täytyy paljastaa, ettei tänään enää ole yhtään keväistä. On harmaa päivä, ja vaikka ollaan plussalla, lunta on sadellut vähän ja maa taas lähes valkoinen.

   Delete
 6. Ihanan näköistä! Toivon ettei tännekään enää tule kovia pakkasia. Minulla taitaa olla tuo 'Craigton Blue', ensin ihmettelin mikä kasvi se on mutta ei voi olla mikään muukaan. Viime kesänä kukki todella todella pitkään, viikkoja ja siitä on parissa vuodessa kasvanut melkeinpä pensaan kokoinen. Korkeus yllätti minut mutta enpä uskalla mennä siirtämään ettei käy huonosti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kun kiva kuulla, että sinullakin tuo kiurunkannus on ja viihtyy. Täällä se on vasta hyvin matala, mutta saa ollakin, kunhan pysyy hengissä!
   Kävin muutama vuosi sitten Skotlannissa Ian Youngin luona haastattelemassa häntä, ja hän on tuon risteyttänyt ja nimennyt kotikatunsa mukaan.
   Täytyy toivoa, että kevät jollakin ihmeen ilveellä kumminkin jo alkaisi.

   Delete
 7. Ihanaa 😍! Niin viehättävän näköistä, kun on vihreää näkyvissä!Toivon samaa, että talvi olisi nyt tässä, täälläkin lumikellojen alkuja jee. Hyvä, että pääsit naapuriin! Keväistyviä onnenhetkiä toivotellen🐾

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanan vihreää oli (tänään ei enää olekaan), ihana ilostuttava päivä! Toivotaan näitä lisää. Mieli kohoaa heti stratosfääriin.
   Onnenhetkiä sinnekin ♥

   Delete
 8. Vaikea uskoa keväisiä näkymiä kuvissasi! Täällä valkoiset hanget peittävät joka paikkaa.
  Oi, sentään noita lumikelloja .. ja jouluruusuja ja kiurunkannuksia. Näyttää ihan uskomattomalta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa on tarkastella vihreitä kasveja tammikuussa! Siis muitakin kuin havukasveja :-D

   Delete
 9. Mä en ala! Täällä on vielä ainakin 30cm lunta eikä piipan piippaa näkyvillä. Viime talvena oli ihan eri meininki ja silloin sai nauttia oikeasta talvipuutarhasta ja lumikelloista koko talven.
  No, onneksi vihreää voi ihailla edes sun kuvissa:). Asut ihanassa paikassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ala nyt vaan :-D Ääh - vähemmän lunta sinulle toivoisin. Tännekin satoi vähän nyt aamulla, ei ole enää noin vihreää. Ihan kunnolla pakkastakin on ensi viikon lopulle luvassa, joten lumi lienee ihan hyvä tässä vaiheessa. Henkisesti olisimme varmasti molemmat jo täysin valmiita vastaanottamaan kevään.
   Onneksi viime talvi oli mitä oli, se oli niin nautinnollista! Ja toivotaan tästäkin nyt mahdollisimman lyhyttä. Ainakaan se ei alkanut liian aikaisin.
   On täällä kyllä aika ihanaa! On todellista toivoa leudosta ja vähälumisesta talvesta. Tai ainakin niin lyhyestä talvesta kuin Suomessa on mahdollista.

   Delete
  2. Juu, ihanaa kun talvi alkoi vasta tammikuussa ja koko syksyn sai nauttia ilman pakkasta ja lunta. Kevät tulee pian, parhaimmillaan voisi täälläkin olla reilun kuukauden päästä lumikelloja, täytyy pitää peukkuja, ettei lunta enää sataisi tänne niin paljoa. Routaa tuolla lumen alla ei ole varmaan juuri lainkaan, ja olen melko varma, että lumikellot alkavat kasvaa siellä lumen seassa helmi-maaliskuussa (ja osa olikin piipalla jo joulukuussa ennen lumia). Tulevat sitten näkyviin kunhan lumipeite vähenee. Lumikellojen puolesta en yhtään pelkäisi sielläkään vaikka tulisi pakkasia ilman lunta. Viime talvenakin ne pärjäsivät täällä enimmillään -13 asteessa ilman lunta eikä mitään vauroita, ja sama juttu on aiempina vuosina. Ne ovat kaikkein kylmänkestävimpiä kasveja mitä tiedän, ja siksi niin ihania:).
   Siellä saaristossa tosiaan on varmasti Suomen lyhin talvi, tosi kivaa sulle:).

   Delete
  3. Pidetään peukkuja, että helmikuussa talvi jo alkaisi helpottaa. Talven viipyminen on niin tuskastuttavaa kevään korvalla, nyt talvisään vielä sietää, kun ollaan vasta tammikuussa.
   Meillä oli niin vähän lunta, kun paukkupakkaset iskivät, että maa on aivan jäässä. Ei sekään tunnu noita pieniä sinnikkäitä sipulikukkia lannistavan!

   Delete
 10. Lumikellot 💚. Kevään merkki. Ja siellä tapahtuu nopeasti lumien sulaminen. On käsittämätöntä, miten jäinen maa ei estä aikaisten kasvien kasvua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se käsittämätöntä. Maa on tosiaan melkoisen jäässä, vaikka lumi sulikin. Onneksi lunta tulee kaiketi lisää ennen uusia pakkasia.

   Delete
 11. On se uskomatonta, että teillä näyttää lähes keväältä. Meillä on lunta vielä reilusti, ja lisää lupaa. Tosin tänään ulkoillessa mittari näytti nollaa ja oli jotenkin kevääntuloa enteilevä olo:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nollakelistä tuleekin kyllä ihanan keväinen olo!

   Delete
 12. Sitkeitä ovat nuo kevään ensimmäiset, kun jo tammikuussa puskevat piippoja esille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo taisivat pintautua jo joulukuussa, mutta eivät näköjään ole kärsineet pakkasesta, onneksi tuli sitä lunta vähän suojaksi.

   Delete
 13. Ai että lumikelloja! Ei meillä, vaikka muutamia lumettomia lämpärehiä jo tuliki. Lunta voi viäres olla kuitenki liki puali metriä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äkkiä ne nousevat sitten kun maa lämpiää! Talventähdetkin, niiden paikkoja kävin nuuskimassa, mutta mitään ei vielä näy.

   Delete
 14. Oi, nyt olen kyllä kateellinen lumettomuudesta. Täällä Helsingissä sitä riittää valitettavan paljon. Ihanaa, että lumikellot jo kurkistelevat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillekin tuli uusi viiden sentin loskakerros eilen :-D

   Delete
 15. Ooh! Meillä joka paikka tukossa lumesta :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mantereella taitaa aika monessakin paikassa olla. Tsemppiä!

   Delete
 16. Nuo lumikellot ja jouluruusut osaavat yllättää aina yhtä paljon. Minulla on myös sininen kiurunkannus mikä kukkii kesällä ja minä pidän siitä todella paljon. Meillä riittää nyt lunta vielä pitkään mutta ei tässä mikään kiire vielä ole.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siniset kiurunkannukset ovat niin merkillisen sinisiä, upean värisiä! Toivon tosiaan, että tämä viihtyy. Meillä on usein liian tuuliset ja kuivat kesät monelle muhevaa maata kaipaavalle kasville.

   Delete
 17. Oi tulin viivana talvipostauksen puolelta tänne. Ihanan lumetonta siellä ollut💚 Ja äkkiä tuo tämän jälkeenkin satanut määrä aikanaan siellä sulaa, toista se on täällä "Siperiassa". Tänään tuli taas lisää ihan liikaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo olivat ihanan keväisiä päiviä keskellä tammikuuta ja vaikka tuosta on alle viikko, tuntuu siltä kuin olisi iäisyys. Niin talvista on taas ollut tuon jälkeen. Tsemppiä !

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!