Saturday, 16 January 2021

Paljastuksia

 Lumi on siitä hyvä, että kasvien suojaamisen lisäksi se myös paljastaa. Nyt on helppo havaita, mitkä ovat peurojen kulkureitit pihaan. Yllätyksekseni huomaan, että peura änkeytyy ahtaasta aidan raosta tontin kulmalla. Tai ehkä se on ollut sama tietty peura, joka on tullut useana yönä juuri siitä. Tukin aukon jo kertaalleen, mutta tänään näin, että siitä on tunkeuduttu väen vängällä uudestaan. Laitoin aiempaa järeämmän esteen.

Laahaavat sorkanjäljet ovat vähän liiankin tuttuja. Mutta tämän lumikelin aikana meinaan yrittää tukkia niiden viimeisetkin pääsyreitit!

Lumesta löytyy kaikenlaista muutakin, hauskoja jälkiä. Kedon laidalla on puutaapelin ja heinikon välillä vilistänyt joku hyvin pieni, jolla oli pienenpieni pissahätä. 

Lehtikuusen alla on myös vilistetty. Ja monen monessa muussakin paikassa.

Onneksi meille tuli sentään tämän verran lunta. Hanki on noin 10 cm paksuinen. Yritin lapioida sitä talvenarkojen ja muiden kokeilukasvien päälle, kuten kuvassa nuoret kuparivaahtera ja helmimarja (lumipaakkujen alla). Toivottavasti muistin kaikki arkajalat. Osa tuli suojattua hyvin myöhään, vielä toissapäivänä muistin uuden köynnösruusun.

Heisi Viburnum × bodnantense 'Dawn', joka teki pulleat kukkanuput marraskuussa, sai kunnon kääreen parista huonokuntoisesta kevytpressusta suojaverkkonsa ympärille. Haluaisin niin kovin mielelläni nähdä sen kukat. Ja haistaa – ne tuoksuvat taivaalliselta.

Onhan tämä lumi ihan koristeellistakin. Mutapuutarhan vihvilät ovat ihanan vihreinä piikkeinä lumessa ja tuo, jonka kukat ovat keränneet kauniisti lunta ja jonka henkilöllisyyttä en muistanut vielä selvittää (on itsekseen tullut luonnonkasvi) on kerännyt lunta oikein koristeellisesti kuivuneiden kukintojensa päälle. Se on varmaan myös joku vihvilä, mutta huomattavasti sirompi ja matalampi kuin tuo tavallinen röyhyvihvilä oikealla.

Edellisen jutun vaaleajouluruusu näyttää nyt tältä. Se ei vähästä lannistu. En saanut kuvaa varten sen suojaverkkoa pois, kun se on jäätynyt kiinni maahan.
Täällä mittarin alin oli toissaöinen -16,9. Sen jälkeen sainkin sulatella viemäriputkea, joka johtaa talon seinästä ulos kukkapenkkiin. En ollut ajatellut sitä, kun jätin hanan yöksi tippumaan, jotta sisääntulovesi ei jäädy. Se nimittäin jäätyy, jos vesi letkussa seisoo, eristyksistä ja sulanapitokaapelista huolimatta.
Seuraavaksi yöksi laitoin tietysti vadin keittiön hanan alle, jotta viemäriin ei tihku pieniä tippoja koko yötä.

Iltapäivällä näin outoa valoa etelätaivaalla. Aurinko! Eilen se kyllä paistoi oikein komeasti, mutta minulla oli liikaa hommaa mm. viemärin parissa.

Siellä se on!

Länsitaivas oli harmaa, mutta idän puolella näkyi jopa sinisiä riekaleita ja aurinko tuli välillä esiin. Ihan kuin linnut olisivat liverrelleet jotenkin pirteämmin.

Pihalta löytyy myös reippaan pantterin jälkiä, mutta hän ei suostunut vielä poseeraamaan, vaikka on ulkoillut paljon.

Sain hänestä kuvan vasta, kun olimme tulleet sisälle. 


Helmimarja – Callicarpa
Kuparivaahtera – Acer griseum
Röyhyvihvilä – Juncus effusus
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

32 comments :

 1. Sinnekin on todella saapunut talvi! Pantterin metsästysalue taitaa olla haasteellisempi lumella kuin ilman.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on sen verran vähän lunta, että ei vielä aiheuta haasteita ilmeisesti. Ainakin Musti viihtyy ulkona monta tuntia kerrallaan, kai sillä jotain tekemistä siellä on!

   Delete
 2. Fiksua tuo peurojen kulkemisten tutkiminen näin lumen aikaan ja siten niille totaalisen porttikiellon asettaminen!

  Ihanuus siellä ikkunalaudalla katselee kaihoisasti lumista maisemaa<3<3 Turkki näyttää villaisan pörröiseltä ja lämpöiseltä sekä kiiltää kauniisti auringonsäteissä<3<3<3

  Minulla on ehdotus toivepostaukseksi, vaikka laskiaiseksi! Musti lumileikeissä, peuhaamassa lumessa! Olen vakuuttunut että Musti näyttää niiiiin hyvältä puhtaanvalkoista taustaa vasten! Ja tietysti Ransu myös mukana, jos tykkää vain vähänkin osallistua!

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viime talvena ei lunta riittänytkään pantterin lumiriehaan, löysin nyt tähän hätään kuvasarjan kolmen vuoden takaa:
   http://saaripalsta.blogspot.com/2018/02/pyry-toi-tuhoa-ja-riemua.html
   Täytyykin ulkoiluttaa kameraa vähän useammin, yleensä kun olen ulkona näin talvisaikaan, on kamera kameralaukussaan sisällä, kun ei ulkona ole juuri mitään kuvaamisen arvoista. Olen juuri sitä miettinyt, että pitäisi saada pitkästä aikaa kuvia Mustista nauttimassa lumesta. Mutta Ransu ei lumeen koske ollenkaan, jos suinkin voi sen välttää! Siitä saa lumessa lähinnä järkyttynyt ilme -kuvia :-D

   Delete
 3. Lumi tarjoaakin hyvän mahdollisuuden tutkia peurojen reitit. Huomasin ensimmäisten lumisateiden jälkeen peurojen tulevan meidän alapihalle naapurin aidan yli. Siellä verkkoaita on vain metrinen. Eilen pihalla ei näkynyt missään peurojen jälkiä. Luultavasti nekin uppoaisivat hankeen, johon minäkin hujahdin koko jalan pituudelta. Saapa nähdä, millainen moottoritie alapihalle syntyy, kun lumi tiivistyy.
  Hangella liikkuneiden ötököiden jälkiä on kiva katsella -kunhan eivät ole peuranjälkiä. Viime yönä jäljistä päätellen jäniksillä on ollut rivitanssiharjoitukset sisäänkäyntiä vastapäätä olevan marjakuusen edessä.
  Jouluruususi on niin suloinen sinnittelijä lumisessa hatussaan. Lunta teillä onkin siedettävästi suojaamassa kasveja. Täällä kaikki on totaalisesti uppeluksissa jossain lumen syvyyksissä. Hyvä niin, sillä tämäkin päivä on alkanut -20 asteessa.
  Mustille peukutukset rohkeudesta ulkoilla, vaikka uhka tassujen palelemiselle on selvä. Poikapantteri osaa varmasti olla ripeä liikkeissään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, toivottavasti peurat unohtavat tuon teidän alapihareitin kevään versojen työntyessä maasta!
   Meillä on lunta jonkin verran, mutta tuosta jouluruusukuvasta oikeastaan näkeekin, miten vähän sitä on kertynyt kohtiin, joista tuuli puhaltaa sen pois. Tuossa ei ole kuin pari senttiä. Mutta jouluruusut ovat osoittautuneet tosi sitkeiksi, usein meillä tulee pakkanen eikä lunta ole yhtään. Ja tuo on tosi tuulinen paikka.
   Onneksi pakkanen nyt näyttää laskevan, täälläkin oli yöllä vielä -15, nyt enää -6.

   Delete
 4. Pienellä vilistäjällä on voinut olla isokin pissihätä, vaikka näyttää pienenpieneltä. Minä en ole nähnyt nyt mitään pieniä tassunjälkiä pihalla. Rusakoita ja oravia vain. Ja tietysti harakanvarpaita ja sellaisia. Minne lie muuttanut saunan nakerrustyöntekijä.

  Niin ja se piti sanoa, että talvinen auringonvalo näyttää ihanalta ylipäätään ja erityisesti pantterin turkilla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuota samaa minäkin mietin, että minkä kokoinen pieni pisu on eläimen kokoon verrattuna. Joka tapauksessa pieni on yleensä söpöä, enkä hirveästi pannut pahakseni, kun äsken puita hakiessani huomasin hiirenkakkaa polttopuiden välissä. Johonkin heidänkin pitää yrittää pakkaselta suojautua.
   Nakerrustyöntekijä on toivottavasti löytänyt jonkun paremman paikan nakertaa. Ehkä Arttu on sanonut sille, että olis paras muuttaa.

   Delete
 5. Voin kuvitella peuran ajatukset, kun se huomasi sinun hankaloittanen kulkua puutarhaasi: "Hhnnngghh, kyllä minä tästä viime yönä vielä mahduin!" :D Toivottavasti järeämpi este auttaa ja viimeinenkin peura luovuttaa puutarhasi suhteen. Pitää kohta lähteä itsekin ulkoilemaan ja tarkistamaan, mitä rusakot ovat pakkasten aikana tehneet. Tänään onkin inhimillisempi sää ulkoiluun, kun on enää vain pari astetta pakkasta -30 sijaan. Mukavaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Toivottavasti peura ei enää yritä ängetä ainakaan siitä. Tiedän kyllä, että on paikkoja, joista ne pääsevät hyppäämään aidan yli. Mutta oli kiinnostavaa havaita, että tämä tyyppi ainakin oli mielummin änkeytynyt kuin hypännyt. Paljon muiden peurojen jälkiä en pihalla huomannutkaan, kun lähdin jälkiä seuraamaan. Yksi peura vain oli kiertänyt tunnollisesti koko pihan ja nuuskinut kaikki kukkapenkit, jos niistä vielä jotain löytyisi.
   Ihme juttu muuten, en ole lumentulon jälkeen löytänyt pihastani jäniksen jälkiä. Toivottavasti ei löydy tuhoja siellä.
   Täälläkin on lämmennyt -3:een. Kyllä sekin jo riittää talven tuntua tuomaan.

   Delete
 6. Lumesta on hyvä päätellä eläinten reittejä. Täällä jänikset ovat tehneet jopa polkuja puutarhaan, kulkevat aika paljon samoja reittejä. Ja nuo pienten vipeltäjien jäljen, jotenkin hellyyttäviä. Hyvä jos sait tukittua peuran reitin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yhden peuran tuloreitin, juu, mutta ne keksivät jatkuvasti uusia, kun jonkun paikan tukkii :-D Tulevat ihan väkisin. Peuratkin tekevät noita polkuja, ennen kuin tukin yläkulman, josta pääsee metsään, siitä tuli oikein polku.

   Delete
 7. Toivotaan, että peurareitti on nyt tukittu! Ehkä lumi myös hidastaa niiden hyppyhaluja.
  Kylmää on ollut teilläkin, lumi varmaan auttaa suojaamaan kasveja toivon mukaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikuttaa tosiaan siltä, että lumi vähentää hyppyhaluja. Ehkä se on epämääräistä eikä laskeutumispaikkaa oikein näe.
   Toivottavasti kasvit kestävät kovat pakkaset. Onneksi tuli sitä lunta ensin.

   Delete
 8. On lumesta palio orottamatonta hyätyäki, näköjään. Toivottavasti ny peurojen luvattomat viaraalut loppuuvat. Teillon ollu pakkaastaki ihan kunnolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumi tosiaan paljastaa kaikenlaista. Kyllä ne edelleen jostakin pihaan pääsevät, etenkin, kun toisen portin viirinauha katkesi, luovutti viimein tuulelle. Nyt sen portin yli pääsee kevyesti hypähtämällä vain.
   Nyt lämpeni nollaan ja talossakin on jo yli 15 astetta! On hirmu vaikea pitää tällaista vanhaa vetoisaa lautahötisköä 30 astetta lämpimämpänä kuin ulkoilma. Kun lattioiden eristeetkin ovat lähteneet hiirien matkaan vuosikymmeniä sitten.

   Delete
 9. Lumessa tosiaan paljastuu jäljet. Onneksi nyt peura paljasti reittinsä. Ihana tuo jouluruus, se vain porskuttaa menemään. Putkien jäätyminen taas ei ole mukavaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jouluruusut ovat ihmeen sitkeitä, alussa luulin niitä talvenarkoksi. Täällä usein vähälumisessa talvessa on saanut huomata niiden kestävyyden.

   Delete
 10. Hui, teilläkin on ollut ihan kunnon pakkaslukemat! Onneksi on lumipeite kasvien suojana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi nyt lauhtui, sen huomasi jo yöllä nenänpäässään :-D

   Delete
 11. No niin minulla jäi myös jo isoksi kasvanut Callicarpa suojaamatta. Se on vain kääräisty runkosuojan sisään mutta olisi voinut kyllä lapioida linta sen juurelle. No tuskin se juurta myöten paleltuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teille onneksi taisi tulla ihan reippaasti lunta!

   Delete
 12. Lumen hyötyjä, suojaavat ja paljastavat! Täältä nuo peurat edelleen puuttuvat - onneksi! Mutta viime kesäinen jänis on asettunut nauttimaan myös talvipuutarhastani, muotoilee uudestaan pensaita ja toki lannoittaa samalla:) Kunhan ei vaan tuo keväällä poikasiaankin herkuttelemaan. Minkäs näille mahtaa, onneksi sinä sait suljettua kulkureitin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi puuttuvat! Jäniskään ei ole kovin tervetullut sitten enää keväällä, kun sipulikukkien versot nousevat maasta.

   Delete
 13. Juu nyt näkee hyvin peurojen reitit. Itsekin niitä tarkkailin mökillä. Jänikset on myös käyneet kaivamassa monessa paikassa ja syömässä 😣 Aika jännä juttu jos vesi jäätyy vaikka on saattolämpökin. Mekin laitoimme sellaisen täksi talveksi mökille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään löysin uuden peuran kulkureitin, mistä se oli työntänyt riistaverkkoa ja risuja sivuun ja tullut sieltä risujen välistä. Tukin senkin nyt paremmin.
   Sisääntulovesi jostain kohdasta jäätyy, en ole pystynyt selvittämään, mistä. Jos se ei yhtään virtaa, siis. Nyt ei ole jäätynyt, kun olen ollut kotona ja pitänyt hanaa tippumassa yöt.

   Delete
 14. Kyllä mie tiällä noita peuroja supattelen! Tuohon jiätyneeseen vesiputkeen. Oon kuullu olevan sähkökaapelin, jonka voip panna putken sissään estämään jiätymistä. Vuatii kyllä putkimiehen käyntii, luulisin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sisääntuloveden letkuun on laitettukin juuri tuollainen lämmityskaapeli, mutta jostain kohdasta se vain jäätyy, jos vesi letkussa seisoo. Olen laittanut eristettä letkun ympäri, mutta reikä kaivon betonirenkaan läpi ulos ja sitten kellarin betonisokkelista sisään ovat niin hintsuja, ettei niihin paljon eristettä ole ympärille saanut ängettyä. Luulen, että jäätymiskohta on jompikumpi niistä. Betonihan johtaa tehokkaasti kylmää. Tai sitten joku muu!
   Mutta viemäriputki ei yleensä jäädy, kun sehän on vesilukkoa lukuun ottamatta tyhjänä. Sen jäätyminen oli ihan omaa tyhmyyttäni, kun jätin keittiön hanan tippumaan, jotta sisääntulovesi ei jäädy, ja sitten se pikku hiljaa viemäriputkea pitkin valuva vesi jäätyi, kun oli niin kova pakkanen (putki menee kellarin seinästä läpi ulos ja kulkee ilmassa kukkapenkkiin). Onneksi putken sulattaminen oli tosi simppeli homma, olen itse viemärisysteemini rakentanut ja se on maailman yksinkertaisin, eikä kulje missään talon rakenteiden sisällä.
   Mutta seuraavaksi yöksi ymmärsin jo laittaa hanan alle vadin, johon vesi kertyi. Ajattelemattomuudesta sakotetaan. Ei tuo viemärini ollut jäätynyt kuin kerran aiemmin, niin en muistanut ajatella koko asiaa.

   Delete
 15. Lumesta huomaa mitä kaikkea elämää ympäristössä onkaan, mitä ei itse näe. Meillä näkee jänisten loikkivan pitkin poikin lähipeltoja. Taisi siellä olla ketun jäljetkin, että ehkä oli hyvä syy loikkia. Meillä Nöpöstä voisi ottaa vain niitä 'voi järkytys, lunta' -kuvia. Nöpö ei ilmeisesti aio ulkoilla enää ennen kuin lumi sulaa ja sää lämpenee. Auringon pilkahdukset on kyllä niin ihania!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noi Nöpöä :-D ♥
   Toivotaan aurinkoa ja pikaista kevättä!

   Delete
 16. Mahtavaa, että lumesta on hyötyä peurojen suhteen! Toivottavasti saat tilkittyä rakoja niin ettei niitä enää keväällä pääse puutarhaasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana ajatus, että ei peuroja pääsisi. En voi uskoa, että niin kävisi, sillä ne tunkevat väkisin tosiaan vaikka aidan läpi ja hyppäävät käsittämättömän korkealle. Mutta tänään onnistuin korjaamaan portin, josta puuttui yksi poikkirima, niinpä siitäkin oli metsäkauris puikkinut pihaani. Vähä vähältä... Onneksi olen sinnikäs ja nautin myös hitaasti saavutettavista asioista.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!