Saturday 1 June 2019

Tulppaanijuhlat jatkuvat

Ihanaa! Tulppaanit ovat saaneet kukkia tänä vuonna rauhassa tähän asti. Torstain ja perjantain välisenä yönä kävi sellainen myrsky, että tuuli oli katkonut sen törkeän ison tulppaanin kaikki kukkavarret – ei ihmekään, sillä kukat olivat niin ylisuuria. Sillä ei ole niin väliä, kun ne olivat väärän värisiä, mutta olin aikeissa kaivaa ne ylös. Nyt toivon, että tuli kaivettua ne oikeat!
Muotopuutarhassa ovat ihanan aikaiset 'Early Emperor' -laukat aloittaneet kukinnan, ne ovat ukkolaukkaakin aikaisemmat. Täydellinen violetti väri keltaista mäkimeiramia vasten. Niiden kaverina kukkii yhä vain 'China Town' -viherraitatulppaani, pitkä kukinta-aika, ja myös selvästi luotettava tulppaani – nämä ovat kukkineet jo muutaman vuoden hyvin.

More and More Tulips
Need I say more!

Sama parivaljakko, toisesta suunnasta.

Iltavalossa. Itse asiassa tässä on ihan selvästi jotakin muuta valkoista tulppaania, täytyy kaivaa puutarhakirjanpito, kun vain tietäisi minkä vuoden syksyn muistiinpanot kannattaa lukea! Joskus lajikkeiden nimien etsiminen on työlästä. Olen joskus istuttanut tähän penkkiin suunnilleen näille main 'Spring Green' -viherraitaa, kukinta-aika täsmäisi ainakin, jos vihreää ei niin paljon olekaan.

Nämä ovat ainakin 'Peppermintstick', joka on joskus luettu italiantulppaaneihin, mutta on ilmeisesti sen ja jonkun muun risteymä.

Ja tämä tässä on Ransu.

Ransu ei nyt ehdi paneutua tulppaaneihin. Kiire.

Vielä kerran ennen kuihtumista: muotopuutarhan tulppaanit.

Siellä kukkii myös näitä 'Ballade' -liljatulppaaneja, joita olen istuttanut pariinkin otteeseen.

'Ballade' ja taustalla ihana 'Purple Dream', vähän korkeampi. Niitä voisikin yrittää löytää syksyllä lisää.

Hassut pienet syreenitulppaanit avautuvat näin myöhään, joitakin huomasin tänään vasta nupulla.

Ihana tarha-alppikärhö (ehkä 'Propertius') tuoksuu taivaalliselta! Huomasin sen vasta tässä yhtenä päivänä. Kuinka monena keväänä olen istunut penkillä aivan tämän vieressä, enkä ole kukkien tuoksua havainnut. Tämä on vähän päässyt vyyhdittymään köynnöskaaren alaosaan, yritän nyt kunnostautua ohjailemaan sitä kasvamaan ylöspäin.

Suurimmaksi osaksi muotopuutarhasta ovat kuitenkin jo sipulikukkien kirkkaat värit hävinneet ja tilalle on tullut levollinen vihreys.

Kuistin etupuolella kukkivat 'Spring Green' -viherraitatulppaanit – nämä ovat todella kestäviä, istutettu ehkä syksyllä 2011. Muidenkin viherraitatulppaanien uusintakukinnasta minulla on positiivisia kokemuksia.

Mennään lopuksi Rohaniin, missä silkkipioni on upeasti kukassa, eikä sitä viimeöinen myrsky riepotellut. Sen kaverina kukkii ripsureunatulppaani 'Curly Sue'. Ne on istutettu pari vuotta sitten ja enää tämä yksi on kukassa. Se on ihan hyvä, sillä huomaan, että en oikein välitä ripsureunaisista. Papukaijat ovat paljon maheempia, ja liljakukkaiset ylväitä. Ja sitten kaikki ihanat pikkuruiset tulppaanit, ja sitten kapeat, sirovartiset luonnonlajit... niissä riittää ihan sopivasti keräilemistä niissäkin.

Loppuun vielä pihanäkymä perjantaiaamulta: syreenin kukintoja oli lennellyt pitkin pihaa. Onneksi osa oli kestänyt puuskissa kiinni puskissakin, niin ettei menetetty koko kukintaa! Torstai-iltana katselin tosissaan huojuvaa pihakuusta, että kaatuukohan tuo, mutta aamulla se oli vielä pystyssä. Toivottavasti kenelläkään muullakaan ei sattunut tuhoja.


Italiantulppaani – Tulipa clusiana
Laukka – Allium
Liljatulppaani – Tulipa Liljakukkaiset-Ryhmä
Mäkimeirami – Origanum vulgare
Ripsureunatulppaani – Tulipa Crispa-Ryhmä
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana
Syreenitulppaani – Tulipa bakeri
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä
Viherraitatulppaani – Tulipa Viridiflora-Ryhmä

30 comments :

 1. Teillä on ollut myräkkä. Onneksi ei tullut suuria vahinkoja, vaikka katkenneet syreeninkukat ovat aika erikoinen myrskytuho. Sadettakin taisitte saada.
  Minä istutin pitkästä aikaa ripsureunoja. Voi olla, että syksyllä en istuta uudestaan. Minäkään en kovin paljon ihastunut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harvemmin myrsky sattuu syreenien kukinta-aikaan! Kukkaterttu on oikeastaan aika painava ohuessa varressa, joten ei ihan ihme ole, että ne katkeilivat. Puuskat olivat melkoisia, talo natisi kuin syysmyrskyllä. Sadetta tuli onneksi, 6 mm tuli mittariin. Seuraan sitä kuin haukka, kun meillä on yleensä niin vähäsateiset kesät. Nyt on kyllä huippujuttu, että viikon sisällä on satanut kahdesti ja taas on luvassa lisää!
   Makunsa kullakin. Yhden ystäväni mielestä papukaijatulppaanit näyttävät sairailta, minusta taas se aaltoilu on todella upeaa. Ripsureunat ovat vain jotenkin piikikkäitä ja sekaisen näköisiä :-D

   Delete
 2. Voi tuota Ransun ilmettä :,-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No, manulit ovat yrmeitä... osaavat ne muikistellakin, makupalan toivossa.

   Delete
 3. Ransu on ainakin hyvin tunnistettava lajike :D

  ReplyDelete
 4. Wonderful garden, beautiful kitten.
  Have a nice weekend
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you Maria, have a nice weekend too!

   Delete
 5. Kauniita kesäisiä kuvia. Harmillista että myrsky on tehnyt tuhojaan. Pionitkin jo kukkivat teillä ja syreenit. Niitä meillä vielä odotellaan. Ja Ransu on ihan huippu. Mukavaa kesäkuun alkua sinulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Silkkipioni onkin todella aikainen, lähes aikaisin tietämäni pioni - siksi sitä halusinkin. Tavalliset pionit kukkivat vasta aikojen päästä. Juhannuspioni on nupulla, varmaan kukkia avautuu pian.
   Kiitos, hyvää kesäkuuta teillekin!

   Delete
 6. Ransu-kultu, vietä hyvä sunnuntai. Mie olen nyt erityisen vammainen, en pääse.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei! Tsemppiä ja paranemista.
   Mustin synttäreitä nyt vietetäänkin, vaihteeksi :-)

   Delete
  2. Voi kämmi! Musti rakas, anteex. Paljon onnea sulle ja koko perheelle! Oot hieno.

   Delete
  3. Musti ehkä hieman kaipasi sinua. Se painui parvekkeelle eikä juuri seurustellut vieraiden kanssa, kun ei ollut sitä hyvää kissatätiä.

   Delete
 7. Ihania tulppaaneja kuvissa. Meilläkin ensimmäinen pioni aukoo nuppujaan. Harmi kun myräkkä repi syreenin kukintoja, meille ei nyt myräkkä onneks yltänykkään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli melkoinen myräkkä, mutta pieniä tuhot lopulta täällä olivat.

   Delete
 8. puutarhastasi löytyy varmaan kaikki sipulikukkakirjasi lajikkeet, on ollut kiva seurata miten ne ovat menestyneet. metsätulppaanit kiinnostaa, täytyy perehtyä tarkemmin erilaisiin vähemmän jalostettuihin kantoihin tulevia hankintoja varten.
  täälkin melkoinen tuuli, oikeastaan jo monta päivää ollut kovaa tuulta, pihahommat junnaa paikoillaan, kun en pysty olemaan pitkiä aikoja ulkona tuulen takia. eilen levitettiin oljet mansikkamaalle, saas nähdä ovatko nyt pitkin pihaa!
  mukavaa alkanutta kesäkuuta Sinulle ja pojille. myyriä taitaa riittää, kun Ransulla noin kiirettä pitää;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Metsätulppaaneja minullakin on, niistä joskus joku sanoi, että lisääntyvät helposti. Minulla näyttävät kylläkin enempi taantuneen, harmi vain - olisivat niin kauniita! Lehtiä on vain noussut muutamana vuonna, ei kukkia ollenkaan. Toki peura on yleensä käynyt napsimassa kukat, mutta täytyy silti miettiä istuttavansa niitä parempaan paikkaan, jos syksyllä tulee sipuleita vastaan.
   Toivottavasti mansikan katteet pysyivät paikoillaan. Mukavaa kesäkuuta sinne teillekin!

   Delete
 9. Sullon tainnu tulput säästyä peuran hampahilta erikoosen hyvi. Ihana silikkipiooni. Tuuli tääläki, mutta säästyttihin tuhoolta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi teilläkään ei kattoja lentänyt tms.

   Delete
 10. Kauhea myrsky, harmi, että mentit kukintoja sen myötä! Tulppaanien laji- ja värikirjo on kyllä valtava. `Spring Green´tulppaanit ovat yksi omista suosikeistani. Aivan ihana tuo vaalea silkkipioni,ja nyt jo kukassa, vaikka kesäkuu vasta alkaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spring Green on yksi kaikkien aikojen suosikeistani, niin raikkaan värinen ja luotettava. Silkkipioni on aikaisimpia pionilajeja, näin sen ekaa kertaa elämässäni kukassa Hollannissa eräänä huhtikuuna ja sitten aloin metsästää sitä itsellenikin. Sen värisävykin on niin täydellinen! Heleä ja ilmava, kuin vesivärimaalaus.

   Delete
 11. Kova myrsky oli täälläkin, tosin erinomainen keli olla pellolla - ei itikan itikkaa! Voi miten paljon kaikkea kaunista Saaripalstalla on tapahtunut! Lukenut olen mutta kommentointi on jäänyt - anteeksi vain! Ransu on todellinen komistus ja tuo China Town -tulppaani täytyy laittaa hankintalistalle! Meilläkin viimeiset narskut ja tulput ovat vielä kukassa, erityisen ihana 'Ronaldo' on varsin suositeltava! Mukavaa alkanutta kesäkuuta sinne rannalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan, itikat eivät tuulella kiusaa!
   Ronaldoa olen muissakin blogeissa ihaillut, mutta kun sen nimi ei vaan yhtään nappaa :-D
   Kiitos ja aurinkoista kesäkuuta sinne Kivipellollekin!

   Delete
 12. Minulla on Spring Greenistä erittäin hyvät kokemukset. Kauniskin vielä ja sirosta olemuksestaan huolimatta sopivan tanakka tuulissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin sanottu, Spring Green on juuri tuollainen, loistotulppaani.

   Delete
 13. Minäkin liputan viherraitatulppaanien puolesta. Paitsi että ne ovat kauniita ja persoonallisia, ne ovat myös hyvin kestäviä. Kauniita ja tunnelmallisia kuvia <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, viherraidat saavat puoltoääniä täältäkin! Niitä pitääkin hankkia taas syksyllä lisää. Niissä onkin muuten usein todella kauniit kukkamuodot, kun terälehdet lähtevät kaartuilemaan sirosti.

   Delete
 14. Onpas sulla hurjan kauniita tulppaaneja! En ole koskaan oikein tykännyt niistä, mutta ilmeisesti en vaan ole nähnyt mitään eksoottisempia lajikkeita. Silti kaikista kaunein on tuo Manulitulppaani. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Manulitulppaani :-D No se onkin mainio!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!