Saturday, 22 June 2019

Muotopuutarhan hempeä juhannus

Pieni muotopuutarhani talon ja tien välissä on muotoutunut hempeyden mekaksi. Siinä saa otettua kukkaistuoksuiset päikkärit riippumatossa.

Kiinanpioni 'Wladyslawa' ja laukka 'Miami' sointuvat mahtavasti yhteen.

'Wladyslawa' on kuin 'Bowl of Beauty', mutta sävy on hitusen viileämpi. Vasemmassa reunassa kukkii ihana vuorikaunokki 'Amethyst in Snow'.
'Bowl of Beauty' kasvaa muotopuutarhassa myös, mutta on jurottanut monta vuotta sen jälkeen, kun otin siitä juuripalan ystävälle eräänä syksynä. En ehkä enää ikinä uskalla jakaa pioneja, jos ne näin ottavat nokkiinsa. Aiemmin se oli nimittäin upea pehko, nyt jo monta vuotta tehnyt vain pari lehteä. Onneksi 'Wladyslawa' on kasvanut kokoa ja kukkii senkin edestä.

Sinistäkin muotopuutarhassa on, ja tänään taas hitusen enemmän, kun kaksi kurjenpolvea on alkanut kukkia. Suurimman sinisen läntin tekee valtaviin mittasuhteisiin venynyt 'Six Hills Giant' -mirrinminttu. Se on mahtava – ja mikä parasta, sen syömistä ei harrasta kukaan!

Kokonaisuutta on hieman vaikea kuvata, sillä se kasvaa aivan tienpuolen nurkassa ja kukat tietysti kurottuvat etelään eli tielle päin. Violetti-valkoinen kyläkurjenpolvi 'Striatum' (yhtä kuin 'Splish-splash') sointuu mirrinminttuun ihanasti. Sen kevyestä sinipilvestä erottuu myös muutama valkoisen myskimalvan kukka. Vaaleanpunainen portlandruusu 'Comte de Chambord' punastuttaa nuppujaan ja hohtopiikkiputken kukinnot kohoavat vierestä vielä vihreinä, mutta tuota pikaa hopeoituen. Aivan unenomainen väriyhdistelmä viileitä sävyjä.

Viereisessä penkissä kukkii mirrinminttu, jonka pitäisi olla kirjavalehtinen 'Six Hills Gold', mutta juuri nyt sen kirjavuutta on hieman vaikea havaita. Pitänee mennä tuonne keskelle penkkiä tutkimaan sitä tarkemmin vaikka kitkemisen yhteydessä. Tiiviillä savimaalla yritän välttää turhaa istutuksissa tallustelua.
Oli mitä oli, sekin on tehnyt ihastuttavan kukkapilven, tosin hillitymmän kokoisen. Vieressä kukkivat kohta alppipiikkiputket, joista tulee metallinhohtoisen sinisiä. Purppuratulikukka 'Violetta' kukkii, mutta kukkia putoilee lähes samaa tahtia kuin niitä avautuukin. Tässä penkissä kukkisi myös 'Bowl of Beauty', jos kukkisi.

Purppuratulikukka 'Plum Smokey' on aivan ihana marjapuurosävy. Mahtava juttu, että nämä purppuratulikukat unelmanihanissa väreissään viihtyvät puutarhassani! Moni erikoisen värinen tarhatulikukka, joita olen kokeillut, on pian kadonnut.

Kadonneet myös joskus ilmestyvät. Hämmästykseni oli suuri, kun huomasin tähtilaukan kukkivan laventelin seassa. Istutin niitä muutaman syksyllä 2011 – kesinä 2012 ja 2013 niitä on kukkinut, sitten ei ole näkynyt enää mitään. En kyllä mene vannomaan, ettei lehtiä olisi ollut, sillä laventelipehko on levinnyt sen verran, että sen alla on pari lehteä voinut piilotella.
Tähtilaukka on yksi lemppareistani, se on matala, mutta kukinto on aivan ihana ilotulitus – kuitenkin ilman häiritsevää pauketta. Ja sävy tietenkin täydellinen muotopuutarhaan.

Täydellinen tämäkin, ja olen niin onnellinen, että tänä vuonna tätä ei ole syöty. Aamulla kyllä korjasin peuran kaatamaa aitaa, joten jokainen päivä saattaa olla viimeinen... Ukonhattu Aconitum ferox, jolle viereinen hopeapiippo (tuo valkokukkainen heinä) on todella oivallinen naapuri.

Nyppykurjenpolvi on matala ja näin tuulisena päivänä kimalaisen onkin viisainta pysytellä sen kukassa suojassa. Puuskat ovat melkoisia.
Suojaisaa ja hempeää viikonloppua!


Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Hohtopiikkiputki – Eryngium giganteum
Hopeapiippo – Luzula nivea
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Kyläkurjenpolvi – Geranium pratense
Mirrinminttu – Nepeta × faassenii
Myskimalva – Malva moschata
Nyppykurjenpolvi – Geranium renardii
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä
Purppuratulikukka – Verbascum phoeniceum
Tähtilaukka – Allium cristophii
Vuorikaunokki – Centaurea montana

24 comments :

 1. Onko puutarhasi tänä kesänä selvinnyt paremmin, peurojen hyökkäykseltä, kuin ennen....tuo ensimmäinen kuva, kuin suoraan jostakin satukirjasta♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se toistaiseksi juu, vaikka viime yönäkin oli käyty kaatamassa aitaa. Onneksi ei ole syöty kaikkea, tai oikeastaan melkein mitään, perunanvarretkin vielä kokonaisia, ennenkuulumatonta! Aikaisin keväällä syötiin yksi lilja kokonaan ja nyt on tiikerililjojen kukkavarret poikkaistu, se on kurjaa, kun liljat eivät sitten kasvata uutta vartta tänä kesänä eikä nuppuja enää tule.

   Delete
 2. Oi, mitä ihanuuksia <3 Laukat ovat ihan super ihania. Rakastun niihin vuosi vuodelta enemmän <3 Oletettavasti syksyllä tehtävä muutama lisähankinta, khih khih :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ilman muuta tehtävä lisäyksiä omaan laukkavalikoimaan ;-) Kauppoihin tuntuu vieläpä tulevan joka syksy uusia laukkalajikkeita, mikä on mahtavaa.

   Delete
 3. Ui miten upean värinen ukonhattu. En ole tainnut nähdä tuon väristä koskaan ennen. Tähtilaukka on kyllä metka, en tajunnut että kukinto kasvaa niin jättimäisen suureksi, kuin olisi tähtiä taivaalla nimensä mukaisesti. Kasvaa minulla liljojen kanssa, juuri nyt on aika räväkkä pari ruskoliljalle. Toivottavasti tähtilaukat kukkivat uudelleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo A. ferox in Vakka-Taimesta, siellä on kaikkia noita erikoisempia lajeja, tavallisista taimikaupoista kun löytyy lähinnä vain tarha- ja kirjoukonhattuja ja muuta tavanomaista. Tässä on ihastuttava utuinen violetin sävy.
   Toivottavasti tähtilaukka siellä viihtyy, voihan se olla, että tuo mun kukkapenkki, johon sen tökkäsin, on ylikuiva - se on lähes pelkkää soraa ja syvät ojat vielä vieressä.

   Delete
 4. Mukava kun on kukat syönniltä siästyneet! Hienoja sävyjä on näissä kukissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On, todella mukavaa ja tänäänkin on vielä tallella jopa perunanvarret! Ne yleensä ensimmäisenä syödään.

   Delete
 5. Mahtava valo näissä kuvissasi! Se tekee kasveista entistä kauniimpia ja puutarhasta niin tunnelmallisen.
  Ihanaa juhannussunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesän aamu- ja iltavalo on ihanaa. Keskellä päivää ei sitten oikein kannata kuvatakaan, paitsi jos sattuu pilvenhattara hetkeksi peittämään auringon :-D
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 6. No nyt on hempeää ja unenomaisia sävyjä! Ihanaa <3 Mainio paikka riippumattopäikkäreille. 'Plum Smokey' on upea, sen väri on juuri sopivan vahva, muttei kuitenkaan räikeä. Jos 'Bowl of Beauty' on jo noin surkeassa jamassa, niin kannattaa ehkä syksyllä nostaa koko puska ylös ja tutkia perusteellisesti, mikä sillä on hätänä. Ei se nyt yhdestä jakopalan ottamisesta voi noin paljon suuttua. Äitini nostaa ja jakaa melkein joka syksy jonkun pioneistaan ja aina ne ovat heti seuraavana kesänä kukkineet. Syksyllä 2016 saamissani kahdessa pienessä jakopalassa on nyt yhteensä 50 nuppua ja ovat kukkineet joka vuosi. Eivät pionit niin tempukkaita ole, mitä uskotellaan, kunhan vain muutama perusasia on kunnossa :) Täällä tuulee niin rajusti, että tarkistin jo, lähtevätkö kasvit juurineen lentoon. En edes uskalla ajatella, millainen puhuri rannikolla käy :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juu-u, mutta jostain syystä ei nyt tuo Bowl ainakaan jakamisesta riemastunut. On se hieman kasvanut viime vuodesta ainakin. Voipi olla sekin, että viime kesän kuivuudessa se kärsi. Se kasvaa nimittäin superkuivassa kohdassa täydessä paahteessa. Pionit näyttävät sietävän varjoa yllättävän hyvin.
   Toivottavasti ei kasveja lentänyt juurineen :-D Täällä on ollut tänään jo melko tyyni päivä.

   Delete
 7. Aivan ihana!
  ja niin kauniita sävyä!

  ReplyDelete
 8. Ihanat juhannuskukat!

  Harmi että Bowl of Beauty -pionillesi kävi noin köpelösti. Olen oppinut tuntemaan sen pionin juuri Saaripalstaltasi. Tilasin viime syksynä sekä Bowl of Beautyn että Wladyslawan, ja nyt molemmat kukkivat muutamalla kukalla. Pidän kuitenkin Wladyslawasta enemmän, koska se on jotenkin herkempi ja sievempi. Bowl of Beauty on korkeavartinen honkkeli.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bowl of Beauty on elossa kyllä, kaksinkin kappalein, kun siitä irtosi pieni sivupalakin ja istutin sen erilleen. Eiköhän ne taas jonakin vuonna kuki. Wladyslawa on tosiaan aivan ihana, tuo värikin niin herkullinen eikä minun silmääni liian räikeä edes, vaikka olen pinkille lievästi allerginen.

   Delete
 9. Niin kauniita kuvia. Näissä kuvissa on niin kaunis valo, jotta kukat pääsevät todella oikeuksiinsa. Hieno on tuo purppuratulikukka. Meillä on muutama ukontulikukka. En tiedä mistä niitä tulee joinakin kesinä. Se on todella korkea kasvi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keskipäivän valossa ei taida kunnon kuvia nyt tulla, täytyy ottaa kamera esiin heti herättyään tai sitten vasta illalla.
   Tulikukat ovat kyllä hauskoja. Niiden siemeniä taitaa olla maan siemenpankissa, kun kaivaa, niin niitä alkaakin nousta, näin on ainakin minun pihallani käynyt.

   Delete
 10. Ensimmäisessä kuvassa on aivan unenomainen tunnelma! Purppuratulikukkaasi ihailen ja samoin Mirrinmintun väri on juuri minun mieleeni!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ekassa kuvassa on ihana ilta-aurinko. Tänään ystävä sanoi mirrinminttua laventeliksi, se onkin ihan saman värinen.

   Delete
 11. Oi, kukantuoksuiset päikkärit kuulostavat aivan mahtavalta! Jos ei malta katsella unia, niin voi ihadtella kukkia. Hyvä konsepti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Riippumatto on siitäkin hyvä, että heti, kun siihen kellahtaa, keksii jotakin, mitä pitää tehdä ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!