Tuesday, 18 June 2019

Sumuisena aamuna

Perjantaiaamu valkeni sumuisena. Pisaroita kaikkialla. Heti oli juostava sisään hakemaan kamera!

Ritarinkannuksen nuput täynnä pieniä sumupisaroita.

Lehtosinilatvat, koiranputket ja taustalla orjanruusu tulossa kukkaan.

Enpä ole vielä koskaan nähnyt raunioyrttejäni näin komeina, kun ne ovat saaneet kasvaa peuroilta rauhassa. Niiden tuottama sininen pilvi on häikäisevän ihana.

Lisää sinistä: siperiankurjenmiekka 'Wealden Butterfly'.

Sysikurjenmiekkakin on avannut ensimmäisiä kukkiaan.

Purppuratulikukan pudonneet kukat rotkolemmikki 'Mr Morsen' lehdillä ovat kuin koristeita, leikkikukkia.

Uusi päivänlilja on alkanut kukkia. Tämä on viime vuonna Taimimoision alekassissa nimettömänä ostettu. Olen aivan täpinöissäni, sillä tämä on selvästi kultapäivänlilja – laji, jota olen halunnut niin kovasti, että talvella tilasin sen siemeniäkin. Ja nyt minulla onkin jo se, kukassa!
Taustalla sille on roteva rohtosormustinkukka, sekin samasta alekassista, ja kultatesmaa sekä puna-ailakkeja.

Kivipellon Sailan lähettämistä siemenistä kasvatettu soikkoratamo tulee ensimmäistä kertaa kukkaan. Tämä on täydellisen ihana!

Oranssin penkin tarhaidänunikot: Vasemmalla aikoinaan Viherpeukaloilta tilattu 'Cedar Hill' ja oikealla nimetön siemenkylvö parin vuoden takaa, joka voisi olla vaikkapa 'Coral Reef'. On hauskaa, että niissä on tuollainen sävyero ja että ne sopivat hyvin yhteen.

Sumuisena päivänä voi ihminen tehdä jopa ruokaakin. Äidin tuomasta ET-lehdestä löytyi hyvä resepti: Tarte Tatin -tekniikalla tehty raparperipiiras.

Yleensä meillä näyttää tältä. Tämän piti olla sadepäivä, joskus viime viikolla, mutta tällaista meillä oli. As usual.

Kukkuu ja mukavaa juhannusviikkoa!


Koiranputki – Anthriscus sylvestris
Kultapäivänlilja – Hemerocallis middendorffii
Kultatesma – Milium effusum 'Aureum'
Lehtosinilatva – Polemoniun caeruleum
Orjanruusu – Rosa dumalis
Puna-ailakki – Silene dioica
Purppuratulikukka – Verbascum phoeniceum
Raunioyrtti – Symphytum
Ritarinkannus – Delphinium
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Siperiankurjenmiekka – Iris sibirica
Soikkoratamo – Plantago media
Sysikurjenmiekka – Iris chrysographes
Tarhaidänunikko – Papaver Orientale-Ryhmä

28 comments :

 1. Kaunis tuo koiranputkien ja sinilatvan yhteiskuva. Koiranputki sopii lähes kaikkien kanssa. Minäkin sain keväällä soikkoratamoa ja se on ihan huikean hieno. Sopii myös lähes kaikkien kanssa☺️. Tuo korallinvärinen unikko on myös upea. Tuollaista väriä näkee monivuotisissa harvemmin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Korallinvärinen unikko on tosiaan ihana. Nyt idänunikot kukkivat niin upeasti, että alan toden teolla pitää niistä. Niiden kukinta-aikakin on hyvä, niistä tulee isoja väriläiskiä ennen kuin pionien ja ruusujen päätykitys alkaa.

   Delete
 2. Upea sysikurjenmiekka! Minullakin on soikkoratamoa koristeheinäpenkissä ja se on aivan ihana herkkyydestään. Kukinto on kultakuoriaisten suosiossa, yhden näin päivätorkuillakin ratamon kukassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heinien kanssa soikkoratamo varmasti onkin todella ihana. Kiitos vinkistä! Päästäpä päikkäreille soikkoratamon kukkaan ♥

   Delete
 3. Kaunis on pihasi, mutta ihanat ovat maisematkin...kunnon vanhan ajan maalaismaisemaa!

  ReplyDelete
 4. Sysikurjenmiekka on tosi hieno! Sekä väri että muoto.
  Huomasin täälläkin rohtoraunioyrtin kukkivan kuin viimeistä päivää. Se asustaa tontin ja kunnan rajalla, joten täytyy olla tarkkana, ettei se pääse liiaksi karkaamaan.
  Auringosta ja lämmöstä huolimatta tämä on ollut aika sopiva kesä, koska välillä myös sataa. Eilen tunnin verran ukkosti ja satoi sekä kaatamalla että vähän rauhallisemmin. Puutarha kiittää ja minä myös, kun ei tarvitse kasvimaata alituiseen olla kastelemassa.
  Mukavaa juhannusviikkoa sinulle ja pojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi sateita on tullut. Täällä satoi edellisen kerran viime torstaina muutaman millin, saisi tulla uusi sade tai muuten alkaa puutarha kuivua. Sade helpottaa niin paljon.
   Raunioyrtti on kukkiessaan niin taivaallisen ihana, että en osaa nähdä sitä hankalana tunkeilijana. Sehän on loistavaa viherlannoiteainettakin.
   Kiitos!

   Delete
 5. Upea susikurjenmiekka. Erityisesti sen väritys. Minulla olisi ollut näitä keltaisia päivänliljoja kahtakin eri sorttia jos olisimme asuneet lähempänä toisiamme olisin antanut sinulle reilun puskan koska minulla on niitä molempia tosi paljon. Soikkoratamoa minäkin kylvin keväällä. Ai tuollaiset kukat siihen tulee, hyvä juttu. Ihanan värinen. Näitä kukkuu juttuja on meillä mökillä ihan pihalla asti. Hyvää viikonjatketta ja juhannusta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, nyt minulla onkin kelta- ja kultapäivänliljaa, niin että olen varsin tyytyväinen. Syyspäivänliljan kalvakankeltainen kukka olisi vielä tervetullut, sitten minulla on koko loistava keltainen päivänliljatrio.
   Kukkuutyypit ovat aikamoinen riesa, onneksi riista-aita riittää jo lähes kokonaan tonttini ympärille. Päivänliljathan ovat niiden herkkua, muun muassa.
   Kiitos!

   Delete
 6. Hyvää juhannusta Sailalle ja pojille! Pitäkää kivaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Me kiitämme! Musti nauttii nyt niin ulkoilmaelämästä, että ei ole näyttäytynyt sitten aamun. Tämä on ihan tavallista, mutta itse haluaisin nähdä sitä vähän useammin!

   Delete
 7. Aivan uusi tuttavuus tuo soikkoratamo - taitaa mennä hankintalistalle:) Upea väri tuossa sysikurjenmiekassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voin suositella myös soikkoratamin kasvatusta siemenestä, se oli helppoa!

   Delete
 8. Kukkuu :) Meillä muuten asustaa joku turbokäki, kukkunut JOKA ilta toukokuusta alkaen. Ei ilmeisesti osaa lopettaa. Soikkoratamo on kuin bellerina tutu-hameessaan, kovin sievä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Turbokäki! Kaikkea sitä kuulee. Sillä on jäänyt levy päälle.
   Ihana mielikuva tuo tutuhamonen. Kohta koko ballerina on tutun peitossa, ihan kuin joku taitoluistelija, jolla on hapsullinen puku, pyörimässä vinhasti ympäri.

   Delete
 9. Jossain on siis satanut, vaan eipä täällä! Alkaa olla viime kesän toisinto, ja puutarhuri hermostua... Upea tumma sysikurjenmiekka ja hieno on nimikin! Olipa mukava, että sait kultapäivänliljan yllätyksenä, kukan väri on intensiivisen keltainen! Voisi olla hieno pari tuolle sysikurjenmiekalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, eikö siellä! Täällä jyrisi yöllä ja sademittariin tuli 2 mm. Paljon se ei ole, mutta joka tipasta on suurta hyötyä. Toivottavasti sielläkin satoi tai sataa!

   Delete
 10. Soikkoratamo on kyllä koko kesän niin ahkera kukkija mutta kukinnot lakastuvat aika nopeasti. Raunioyrtillä on kyllä joku turbovaihde menossa. Nyt kerrankin raaskii kerätä lehtiä tomaateille kattesilpuksi. :)
  Niin ihana postaus ja sitten lopussa kuin kauhuelokuvasta tuo ahmattipeuran uhkaava tuijotus (taustalla soi Psykon tunnari)...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahhah :-DDD Psyko-peura! Kun kerrankin ajattelin laittaa söpön peurajutun, ja kuvan pienestä viattomasta vasasta ja sekin oli kilometrin päässä pihastani :-D No niin. Tämän siitä sitten sai palkaksi :-DDD

   Delete
 11. ihana tuo raunioyrtti tosiaan. siel se peura kurkkii, josko tulisi vierailulle, kun monenlaista herkkua tarjolla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä niitä aika usein tuleekin ;-)
   Raunioyrtti on taivaallinen, olen aivan rakastunut tuohon isoon hehkuvansiniseen pusikkoon.

   Delete
 12. Samoin sinulle hyvää ja kaunista juhannusviikkoa!

  ReplyDelete
 13. Kaunis niitty ja upeat kurjenmiekat! Sysikurjenmiekka on todella jännittävän näköinen. Kurjenmiekoissa olisi vaikka mitä ihanuuksia, joita tekisi mieli hankkia. Pitäisi vain ensin keksiä se salaisuus, kuinka ne saadaan kukkimaan. Kaikki siperiankurjenmiekat kasvattavat minulla vain lehtiä. Luulin jo, etten kaipaisi sateisen toukokuun jälkeen sadetta pisaraakaan, mutta olisihan tuo sadevesitynnyri mukava saada täyteen. Vettä on kulunut aikamoiseen tahtiin, kun on niin kuumaa ja samalla tuulista, eikä ruohosilppukatetta ole kuin pienessä osassa kukkapenkkejä. Mukavaa juhannusviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmin harmi, etteivät halua kukkia! En tiedä, mikä olisi salaisuutena, siis vasta istutetuissa. Vanhat kasvustothan ovat usein ylitiiviitä ja ne pitää jakaa. Olen huomannut, että varjoisammalla paikalla kukinta on harvempaa. Jos multa on kovin ravinteikasta, se saattaa aiheuttaa ylenmääräistä lehtien kasvua kukinnan sijasta.
   Viime yönä tänne tuli 2 mm:n bonussade, jota ei ollut ennustettu. Kerran jyrähti jossain ja sitten satoi hetken, se tuli kuin tilauksesta. Toivottavasti sielläkin sataa.
   Kiitos!

   Delete
 14. Ihanaa juhannusviikkoa teillekin ♥ Teillä on kyllä nuo maisemat sellaiset, että sielu lepää! (Kuten sanottu, ihan Kontua)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja terveiset täältä Konnusta sinne teille kaikille!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!