Tuesday, 25 June 2019

Mustin musta puutarhaesittely

Heippa! Mamma pitää kaikenlaisesta tummasta. Niin kuin esimerkiksi minä.

Niinpä esittelen vähän paikkoja. Täällä Rohanissa on paljon tummaa.

On nää mamman lempparit, pyökki 'Rohan Weeping' ja japaninkirsikka 'Royal Burgundy'.

Sitten on lähes mustia harjaneilikoita, tässä etelänruusuruohon kanssa.

Tää on 'Onyx'.

Ja tää Hollandia Purple Crown -sarjaa. Se on jo melkein yhtä musta kuin mä!

Mustapäivänhattu 'Green Wizard'.

Sormivaleangervo 'Cherry Blush'.

Mamma tykkää myös näistä viinilaukoista!

Isohelmikkä 'Atropurpurea', uusi lempparikasvi kuulemma.

Sitten on sysikurjenmiekka, mutta sekään ei ole yhtä sysimusta kuin mä!

Mä oon näin musta.

Joo ja tää ei ole yhtään musta, mutta se on mamman mielestä niin söpö ja kun talvetuskin onnistui, mamma on riemuissaan. Niin, siis tää on tarhasarviorvokki 'Rebecca'.

Mun talvetus onnistuu kylläkin aina.

Soinnun myös valkoiseen. Tämä on lehtoakileijan siementaimi.

Sysiakileija! Ei kovin sysi, sanon mä.

Sysimpi oon.

Tästäkin mamma tykkää, mutta ei niin paljoa kuin musta. Siis minusta. Tää on kirjokurjenmiekka 'Kermesina'.

Rohtosormustinkukan tummat pilkut on kans sen mieleen.

Maitokärrynkin se maalasi ja tervasi tummaksi.

Me autetaan sitä kaikissa hommissa.

Nyt alkoi sataa. Me mennään mamman kanssa nukkumaan. Hyvää yötä, etsikää lämmin kainalo!


Etelänruusuruoho – Knautia macedonica
Harjaneilikka – Dianthus barbatus 
Isohelmikkä – Melica altissima
Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Kirjokurjenmiekka – Iris versicolor
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Mustapäivänhattu – Rudbeckia occidentalis
Pyökki – Fagus sylvatica
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Sormivaleangervo, kuvan laji – Rodgersia aesculifolia var. henrici
Sysiakileija – Aquilegia atrata
Sysikurjenmiekka – Iris chrysographes
Tarhasarviorvokki – Viola Cornuta-Ryhmä
Viinilaukka – Allium atropurpureum

40 comments :

 1. Näpsäkkä puutarhaesittely, Musti, ja terkut Ransulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on tässä vieressä ja saa terveisesi heti, Mustille kerrotaan, kunhan lähden tästä pihalle. Terkut sinnekin tuulitriolle!

   Delete
 2. Komean sysimusta olet Musti. Sinä osaa nämä esittelyhommat!

  ReplyDelete
 3. Kiitos Mustille esittelystä. Tummat kasvit ovat hienoja. Onyxia jo kerran kokeilin siemenestä kasvattaa, mutta olin liian huolimaton. Pitäisi kokeilla uudestaan.
  Mustin talvetus on varmasti se kaikkein helpoin talvetuksista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harjaneilikan kasvattaminen siemenestä on helppoa, olen kasvattanut pihani kaikki harjaneilikat siemenestä. Mutta ei se sitten olekaan aina niin helppoa. Kylvin myös tummaa Sootyä pari vuotta sitten, eikä mitään näy. Niiden kohdalla ajattelin kyllä päästä helpolla ja viskelin siemenet suoraan maahan, mutta siinä ei vieläkään näy yhtään harjaneilikan lehtiä. Ne kun tekevät aika hyvin siementaimia, niin ajattelin niiden sitten nousevan siitä, mutta niin ei käynytkään. Tuo ihana Hollandia Purple Crown oli sellainen, jonka siemenet jouduin tilaamaan kahteen kertaan, kun eka kylvös epäonnistui, tai pikku taimet eivät lähteneet avomaalle istuttamisen jälkeen kasvamaan. Joten suosittelisin vaan uusintakokeilua.

   Delete
 4. Ihanaa tummaa! Mutta kyllä Mustin mustuus vie voiton!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on pehmein ja lämpimin ja hyväluonteisin :-) Ja mustin!

   Delete
 5. Voi kuinka hianoja mustia! Mutta mikäänhän ei voita Mustin mustaa :) Tuallaaselle sormivaleangervolle olis tilaus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos en ihan väärin muista, se on Turusta, varmaan Viherlassilasta. Miten itse taas muistin, että mulla on sellainen lajike kuin Irish Bronze, luulin tuon olevan sitä, mutta luin muistiinpanot eikä niin ollutkaan. Hmm. Pitänee siis hankkia se Irish Bronze myös, ellei sitä sitten ole jossain muussa kohtaa... :-D

   Delete
 6. Musti on kyllä komein olento tummien sarjassa koko teidän saarella, sen uskallan sanoa! Vaaleiden sarjassa voitin vie Ransu, tietysti. Ja kamalan miten paljon hyviä puolia komeuden lisäksi: helppo talvettaa (noh, Ransu ehkä hieman vaativampi, mutta helppo kuitenkin), sopii kaikkien värien ja muotojen kanssa sisä- ja ulkotiloissa (paitsi Ransu ei lumen kanssa) ja lisäksi auttavat kaikissa toimissa! Ei ole kissan voittanutta niin se on!

  ReplyDelete
 7. Kiitos upeasta esittelystä, Musti! Teillä on upeita ihanuuksia tummissa väreissä. Hmm, minneköhän olen hukannut viinilaukkani?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viinilaukka tuntuu olevan vähän epäluotettava. Ensin istutin niitä joskus muotopuutarhaan, ja sieltä siirsin yhden, joka vielä parin vuoden jälkeen kukki, tuonne Rohaniin, kun se sopii sen väreihin. Siellä sitä ei parin vuoden jälkeen enää näkynyt. Joskus istutin koko pussillisen sinne, eikä mitään noussut. Viime syksynä istutin taas ja nyt niitä on noussut vaikka kuinka monta.

   Delete
 8. Kyllä nuo sinun suloiset karvakaverisi vaan osaavat nämä puutarhan esittelyjutut :D Hienoja tummia sävyjä... Ja Musti(a)! Mukavaa päivää niin kaksi- kuin nelijalkaisille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Sade sitten loppuikin jo illalla ja välillä näytti siltä, että tästäkin tulee vain aurinkoinen päivä, mutta nyt sade taas alkoi - sadetanssi auttoi. Musti teki juuri pantteriluolan peiton alle. Mukavaa päivää sinnekin!

   Delete
 9. Mustin kaikista on Musti. Mikä parasta, Musti sointuu ihan kaikkien kukkien kanssa.
  Tuo Onyx on niin hieno. Oletko kasvattanut sen siemenestä vai ostanut taimena. Kuten kumppaninsakin Hollandia Purple. Tai mitä näitä erittelemään, ottaisin jokaisen omaan puutarhaan. On se jännä, miten joku sävy alkaa miellyttää silmää ja sitten sitä hakee kaikkialta. Tuntuu, että aikoinaan ainoa vastaan tuleva tumma kasvi oli hurmehappomarja, josta en ole oikein koskaan tykännyt. Se aiheutti kammoa kaikkiin saman värisiin, kunnes tummuus kolahti ja nyt sitä katselee mielellään. Juuri ihastelin koristeomenapuu Mustan Rudolfin ja purppuraheisiangervo Diabolon lehtiä. Diabolo vain tuntuu kasvavan ja tuuheutuvan kovin hitaasti.
  Pusuja Mustille ja Ransulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojat kiittävät! Musti sointuu kaikkeen, tällä hetkellä mamman lakanoihin.
   Olen kasvattanut kaikki harjaneilikkani siemenestä. Onyxin siemenet antoi ystävä juuri tätä Rohanin värimaailmaa ajatellen ja se onkin täydellinen. Hollandia Purple Crown on värisekoitus, josta juuri nuo tummimmat osuivat hyväksi onneksi Rohaniin. Ensimmäiset harjaneilikkani sain, kun Sari W lähetti vanhaa kantaa olevia siemeniä, niistä on tullut valkoisia ja vaaleanpunaisia ja joitakin punaisia - ihania monenlaisia väriyhdistelmiä ja jopa erilaisia kukkamuotoja! Niissä meni kyllä monta vuotta, ennen kuin kukkivat ensimmäistä kertaa.
   Hurmehappomarja onkin vähän vaikea, kun ne täyteläisen keltaiset kukat ja viininpunaiset lehdet ovat kieltämättä karmea yhdistelmä. Itse kyllä istutin sitä tontin reunalle, sillä siitä tulee niin korkea, että onhan se todella hieno sitten joskus. Diabolo ei muuten täälläkään kasva nopsaan, tosin olen ottanut siitä pistokkaitakin. Se kasvaa tuolla Rohanin takakulmassa, jonakin päivänä siitä tulee sinne hyvä päätepiste ja osa tontin reuna-aitaa.

   Delete
 10. Kiitos Musti 🖤
  Sun mammalla on samaa makua kuin mullakin, musta musta on paras 🖤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä on molemmilla hyvä maku, kun tykkäätte musta. Terkkuja sinnekin mustille kissoille! MUSTI

   Delete
 11. Kiitos Mustille ihanasta esittelystä!
  Minä tykkään myös kaikista mustista ja tummista kasveista. Niin kuin tiedät rakastan valkoisia kukkia, mutta ne eivät näytä miltään, jos ei ole vähän kontrastikasveja joukossa. Nämä kaikki tummat kasvit ovat ihan omiaan valkoisten kukkien seurassa. Ja ovat kyllä loistavia myös räväkämpien värien joukossa, jos sellaisista tykkää enemmän.
  Eli loistokasveja moneen paikkaan!
  Ja tuo ´Rebecca` on myös suloinen, vaikka olekaan musta eikä valkoinen, vaan just suloisen värinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Välitän Mustille terveiset, se kuorsaa (oikeasti!) sängyn uumenissa.
   Valkoinen on kyllä todella kiva tumman kanssa. Ei Rohankaan näyttäisi miltään, ellei välillä olisi valkoisia tai ihan hailakan vaaleanpunaisia kukkia. Moon of Nipponin kukintaa muuten edelleen odottelen.
   Valkoinen on kylläkin aivan ihana myös limenvihreiden lehtien kanssa, ja hopeanharmaiden, ja sitten sinisten kukkien, ja violettien, esimerkiksi ;-)
   Tummat värit voivat olla haasteellisiakin. Ja sitten makuja on niin erilaisia. Ystäväni Englannissa on yhdistänyt tummalehtistä pensasta, violettia ja oranssia kukkaa ja se on minusta ihan järkky :-D Rohanin värivalikoima onkin vähän haastava siksi, että moni tumma kukka onkin osoittautunut liian violetiksi, jotta sopisi noihin ruskeanpunaisiin lehtiin: Sitten on vain täytynyt kaivaa niitä pois.

   Delete
 12. Jihuu, teillä on saatu sadetta, meillä hitusen mutta huomenna on toiveissa saada lisää. Mustille kiitokset esittelystä, tummat on hienoja värejä, on se sitten nelijalkaisissa tai kukissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loppujen lopuksi mittariin kertyi 3 mm eli ei kovin paljon, ja matalapainerintama taisi olla tällä suunnalla tässä. Mutta tästäkin olen hyvin hyvin kiitollinen. Onneksi on tullut säännöllisesti jonkinlainen ripaus lähes joka viikko, se auttaa valtavasti.
   Jalolle terveiset ;-)

   Delete
 13. Musti on reipas esittelijä, hyväksyy sinun muutkin mustat mieltymyksesi. Tummat harjaneilikat ovat minunkin mieleeni, en vain ole saanut niitä itämään, samat aniliinit aina vaan kukkivat! Mutta Diabolo vie pihalta jo melkoisen osan, meillä se kasvaa ja kukoistaa kohta liiankin hyvin. Mukavia kissanpäiviä teille sinne Rohanin kulmille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No jopas on, kun eivät tummat suostu tulemaan. Ehkä yllätyt jonakin vuonna, kun niitä avautuukin!
   Diabolosta tulee tosiaan valtava, siksi istutinkin sen tuonne Rohanin takanurkkaan tontin laidalle, missä se saa mielellään kasvaa kaksi metriä leveäksi ja kolme korkeaksi ja toimia siten osaltaan peuraesteenä. Ihmettelen vain sen hidasta kasvua, mutta ehkä sen juuret kasvavat ja jonakin vuonna se yllättää sitten pituuskasvulla.
   Kiitos! Aurinkoisia päiviä sinnekin!

   Delete
 14. Mustaakin mustempi Musti! On sinulla kuitenkin valkoinen pilkku kaulassa, piti oikein tarkistaa, kun meillä oli kerran musta kissa ja silläkin valkoinen pilkku kaulassa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustilla on valkoinen liperi, se on pastori Panttersson ;-)

   Delete
 15. Ihana musti♥. Ransu näyttää ottavan rennosti, kun Musti on työntouhussa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin se työnjako noilla menee, Mustilla on tassut täynnä hommia ja Ransu pitää seuraa ja kerjää ruokaa :-D

   Delete
 16. Musti, olet mustista kaunein, kauniimpi kuin kukat!
  Ransu, hieno turkispoika, aina mukana menossa!
  Pusuja teille taas!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ♥ Annetaan heti, kun pojat malttavat tulla sisään!

   Delete
 17. Ihana esittelykierros Mustilta ja niin kauniit kuvat jälleen! Rapsutuksia pojille ja hauskaa loppuviikkoa teille!

  ReplyDelete
 18. Tykkään myös tummista kasveista ja mustista kissoista. Oikeastaan kyllä kaikenvärisistä kissoista. <3 Taas löytyi pari kasvia ostoslistalle, vaarallista vierailla täällä. Pojille pusuja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikenväriset kissat on parhaita ♥
   Annetaan pojille pusut, kunhan tulevat sisälle!

   Delete
 19. Ihana Musti!
  Täälläkin musta ja muutkin tummat sävyt ovat in;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teilläkin on siellä pieni söpö puutarhapantteri :-) Ehkä puutarhapantteri avaa silmät näkemään kaikkien tummien kukkien kauneuden, tai ehkä niihin on mieltymys muuten vain, mutta ihanan ripauksen ne tuovat puutarhaan.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!