Thursday, 30 May 2019

Oranssissa penkissä vahvoja värejä ja jotain oranssiakin

Oranssissa penkissä on nyt vähän kaikkea muuta kuin oranssia. Ransu esittelee.

Orange Border
This was supposed to be burnt orange, brown and some yellow contrasted by blue – but in the end there is nearly anything but! 

Istutin syksyllä pussin 'Prinses Irene Parkiet'- eli IRENE PARROT -papukaijoja, mutta nämä eivät ole Ireneä nähneetkään. Irenessä olisi ihana oranssin sävy, nämä ovat punaisia.

Vuosia sitten istuttamani papukaijatulppaanisekoitus punaiseen villiin penkkiin on tuottanut lähes identtisen kukan siellä. Ihan hienojahan nämä ovat. Oikealla metsätyräkki 'Chameleon'.

Takaisin oranssiin penkkiin. Siellä kukkivat ansiokkaasti myös joitakin vuosia sitten istutetut 'Texas Flame' -papukaijatulppaanit.

Näkymä oranssiin penkkiin punaisen villin penkin takaa. Punaiset "Irenet" loistavat sieltä, sillä ne ovat valtavan kookkaita, lähes puolet pidempiä kuin vanhat Texasit, ja kukkakin on noin kolminkertainen. Törkeän kokoiset, sanoisin. Toivottavasti ne ajan saatossa pienenevät ja lisäksi muuttuvat oransseiksi.
Alun perin ajatus oli, että oranssin penkin värimaailma olisi ruskea-keltainen (ja oranssi) yhdistettynä sinisellä, joka vastavärinä kivasti korostaa ruosteen sävyjä. Koska tähän osuu iltavalo, ajattelin, että sitä yhdistelmää olisi mahtava katsella vastavalossa iltaisin. Ehkä se ajatus vielä toteutuu, mutta vaatii hieman puutarhashakkia eli siirtoja.

Kasvuston keskeltä häämöttää myös jotakin justiin oikean sävyistä.

Pikkuruinen 'Little Princess' se siellä rusotuomipihlajan alla. En tajunnut tätä istuttaessani, että tässä on melko ravinteikas maa ja penkin kasvillisuus tulee olemaan rehevää. En ehkä yritä siirtää näitä, mutta etsin näitä syksyllä lisää ja istutan uusia vähän reunemmalle.

Pikku prinsessojen vieressä kukkii pehmeän punainen 'Bell Bank' -kellukka.

Ruskeaan vivahtava punainen on ihan täydellinen tähän. 'Brown Sugar' -triumftulppaanissa oli sama pehmeän punainen sävy, kun kukka oli tuore, sitten se lakastui aivan ihanan väriseksi. Kuvassa 'Texas Flame' nupulla, siinä ei vielä näy punaista raidoitusta.

Nämä olisivat täydellistäkin täydellisempiä oranssiin penkkiin, mutta nämä kreikantulppaanit kasvavat muotopuutarhassa, ja kun ne ovat siellä viihtyneet kohta kymmenen vuotta, en niitä siirrä.

☛ Sen sijaan tässä ostoslista syksyä varten: Lisää 'Little Princessiä', lisää kreikantulppaania ja lisäksi ihania buharantulppaaneja, sillä niitä minulla ei kasva vielä yhtäkään. Niissä on aivan kapeat lehdet ja kauniit, usein oranssit kukkavärit, lajikkeesta riippuen. Näin ystävän insta-tilillä sellaisia ja heti syttyi lamppu pään päälle.

Tässäkin postauksessa on kirsikka kakun päällä. Siirsin viime vuonna 'Gingerbread Man' -pikkukurjenmiekan muotopuutarhasta, sillä tämä on täydellisen värinen oranssiin penkkiin. Paikka on selvästi hyvä ja nyt se kukkii. Eikö ole mieletön!

Lähikuvassa näkyy partaisille iiriksille tyypillinen uskomaton kimallus, taikapölyä!


Buharantulppaani – Tulipa linifolia
Kellukka – Geum
Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Papukaijatulppaani – Tulipa Papukaija-Ryhmä
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä
Triumftulppaani – Tulipa Triumph-Ryhmä

22 comments :

 1. Ompa hianon färine tua 'Little Princess' ja kirsikkaki o syätävän söpö.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Little Princess on aivan ihana, mutta nimensä mukaan aivan pieni, niiden aikaisten matalien kokoinen, mutta kun se ei ole niin aikainen!

   Delete
 2. Ensiviikolla, kun on luvattu hellettä, niin silloin pihasi varmasti ryöpsähtää täyteen kukkijoita...vai onko helle pahasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, se voi olla ehkä hyvä tai sitten ei :-D Molemmat toukokuun lämpöaallot sattuivat silloin, kun minun piti olla kaupungissa. Silloin menettää monta kukintaa, ja ruukkukasvitkin kaipaisivat kastelua.

   Delete
 3. Oranssi penkki kuullostaa ihanan lämpimältä ja siihen ripaus vastaväriä - varmasti näyttää upealta! Kreikantulppaanit ovat kauniita, ja entäpä sitten tuo `Gingerbread Man´ onpa erikoisen hieno! Siinä vastaväri jo toimii! Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruskean sävyiset ja kirkkaan siniset kukat yhdessä jotenkin kiehtovat edelleen - mutta kyllä sellainen istutus voi syntyä muuallekin, esimerkiksi paikkaan, johon sitä alun perin suunnittelinkin! Vastaväreissä on voimaa. Niin kuin lemmikeissäsi tulppaanien kanssa.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 4. Mä tykkään oranssista ja nuo sun oikeanväriset on huippukauniita.

  ReplyDelete
 5. Minullakin on tuota Irene Parrot -tulppaaneja ja ovat punaisia, valtavan kokoisia ja jotenkin muovisen näköisiä... ihan jotain muuta, kun odotin, mutta kauempaa katsottuna hienoja. Ihana tuo Gingerbread Man!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muovisen näköinen on juuri oikea ilmaus :-D Prinsessa Ireneissä kuuluisi kyllä olla oranssia ja vihreää ihanasti lieskoina, sekä tavallisessa että papukaijaversiossa. Olemme siis saaneet jotakin muuta. Luulen, että ensi syksynä hankin sitä perinteistä Prinses Ireneä, jospa sitten saisi sitä oikeaa sävyä. Ja voi olla, että huomenna kaivan nuo punaiset ylös ja samalla siirrän yhden ruusun ;-)

   Delete
 6. Tuo piparkakku pikkukurjenmiekkasi on aivan upea. Olen sitä ennenkin ihaillut. Miten voikin ruskean sävyt yhdessä olla värikkäitä.
  Oransseja kasveja luulisi olevan paljon, mutta eipä niitä niin kamalia määriä olekaan. Varsinkaan keväällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Värikkäät ruskean sävyt, todella. Hyvin sanottu. Parrallisissa kurjenmiekoissa on vieläpä joskus tuo parta ihan hassun eri värinen, tuoden mahtavaa säpinää kukkaan, joka muutenkin on kookas ja näyttävä.
   Varhaisissa kevätkukissa ei ole oikein mitään oranssia - pari krookusta on, vähän oranssiin päin olevaa keltaista, onneksi. Keisarinpikarililjat on kans hyviä, ne kukkivat jo.

   Delete
 7. Gingerbread Man on kaunis, toivottavasti omani kukkii tänä vuonna, viime vuonna se ei kukkinut. Toivottavasti löydät oikean oranssit tulppaanit. Miten siinä aina käy niin kuin jotain tiettyä väriä metsästää niin sitä ei ole missään saatavissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti omasi tosiaan kukkii! Nuput ovat niin kapeita, ettei nitä ensin huomaa. Pistin nyt puutarhapäiväkirjan to do -listaankin ylös ne tulppaanit, joita syksyllä tuohon metsästän.

   Delete
 8. Erikoisen värinen tuo kurjenmiekka.
  Sinulla on niin kivasti nimetty puutarhan eri paikat.
  Hyvää loppuviikkoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nimiä on hauska keksiä, tai useimmitenhan ne tulevat aivan itsestään. Oranssin penkin nimi voisi myös olla auringonlaskupenkki.
   Kiitos, hyvää loppuviikkoa teillekin!

   Delete
 9. en olekkaan aiemmin nähnyt partasuuta, vänkän näköinen kaveri!
  tulpuista suosikikseni nousi Littele Princess. taisin kirjoittaa sulle jo joskus aiemmin, et olen sählännyt viime syksynä tulpujen kanssa, hävittänyt nimet ja nyt viel paljastui, et olen onnistunut sekoittamaan eri lajeja keskenään sillä seurauksella, et mun tulppaanipehkot on todella monen kirjavat. "puutarhasakkiin" en ryhdy syksyllä, kasvakoot noin sekaisin;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mutta iloinen tulppaanien sekamelska on kyllä yleensä aika ihana! Minulla vain on tapana miettiä värejä, mutta useimmiten se menee kyllä yrityksen ja erehdyksen kautta.

   Delete
 10. Ihana tuo pikkuinen kurjenmiekka

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on todella jännä. Näin siitä joskus kuvat ja ihastuin päätä pahkaa. Onneksi sain sellaisen sitten hankittua itselleni!

   Delete
 11. Tykkään kovasti tuosta Texas Flamesta ja sen värin muuttumisesta kukkineet edistyessä. Se vain hävisi meiltä, enkä ole sitä sen jälkeen kaupoista löytänyt.
  Gingerbread Man on jännä. Kummasti "erilaiset" kukkivat vetoavat, ehkä ne ovat jonkinlaisia kapinallisia ja siinä niiden taika.
  Sinäkö toit Nummelan ruusutapaamiseen metsätyräkkiä? Sain silloin yhden Chameleonin ja se on viihtynyt hyvin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, että teksasilainen ei teillä viihtynyt. Itse ihmettelen sitä, kun se jaksaa kukkia vuodesta toiseen. Toisena kukintavuonna sitä oli vielä oikein runsaastikin! Nyt se on vähän harventunut ja koko varmaan pienentynyt, minkä huomasi viereisestä viime syksynä istutetuista, ne kun näyttivät aivan jättikokoisilta. Texas Flame oli näyttävämpi ensimmäisenä keväänään, mutta matalampi sopii ihan hyvin minulle. Eilisillan ja viime yön myrsky katkoi nimittäin noiden punaisten isojen tulppaanien kaikki kukkavarret! Syreenin kukkaterttujakin löytyi aamulla pitkin pihanurmea, onneksi osa oli vielä oksissa kumminkin kiinni.
   Erilainen kukka varmasti jotenkin sykähdyttää, kun on niitä tavallisia kakkaroita riittävän monta vuotta katsellut :-D
   Toin varmaan metsätyräkkiä Nummelaan, sitä minulla nimittäin aina on siementaimina. En ole sitä monessakaan taimimyymälässä nähnyt, itse asiassa en ikinä, paitsi sen yhden kerran Sofianlehdon puutarhassa, kun sen ostin sieltä yli kymmenen vuotta sitten.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!