Tuesday, 14 May 2019

Tulppaanien lumoissa

Ihanaa! Viimeinkin saan nauttia tulppaaneista, näitä ei ole vieläkään syöty. Muotopuutarhassa on nyt montaa sorttia, yllättävästi niitä ihan ensimmäisiäkin, joita aikanaan istutin. Nämä 'White Prince' -tulppaanit on istutettu viime syksynä. Niiden kanssa kukkii 'Delft Blue'- ja 'Top Hit' -hyasintteja.

Many Many Tulips
I could not be happier – finally I get to see the tulips I've planted; and not only last autumn but also nearly ten years ago! The deer have so far left them alone, but just a few minutes ago I saw a large deer go into my neighbour's garden, so they keep getting close. Every morning I go to see these lovely blooms and cherish them.

Samat kukat hieman kauempaa. Ihanaa!

Samaa värimaailmaa toistaa viereisessä penkissä tulitulppaani 'Exotic Emperor', sen juurella pikkuinen tähtitulppaani 'Persian Pearl' ja taustalla hyasintti 'Amethyst'. Yllätyin Exotic Emperorin aikaisuudesta, kun olin ajatellut sen olevan viherraitatulppaani tai ainakin kerrottu myöhäinen, mutta se onkin tosiaan tulitulppaani, vaikka väri on valkoinen.

Samassa penkissä avautuu liljakukkainen 'Ballade', olen näköjään joskus istuttanut niitä tähänkin, en vain ole nähnyt niitä kukassa. Seuraa pitää puhtaanvalkoinen hyasintti 'Carnegie'.

Tässä vielä aiemmin kuvattu 'Duc van Tol Rose', josta olen myös hyvin iloinen. Tätä ei ole näkynyt vuosikausiin!

Tässä on superyllättäjä... no, tämä kukki kyllä viime keväänäkin. Tämä on vuonna 2010 istuttamani papukaija, ehkä 'Rococo'. Nyt niitä on kukassa kaksi. Melkoinen saavutus! Silloin alussa minulla ei ollut mitään värisuunnitelmaa muotopuutarhaan, nykyään yritän istuttaa siihen pastellisia ja unenomaisia sävyjä. Näitä hienoja yksilöitä en silti aio siirtää, kun kerran viihtyvät.

Kolmannessa penkissä on hyvin hempeä meininki. Noista vihreä-valkoisista nupuista en ole varma, mitä ne ovat: olen jonakin vuonna istuttanut 'China Town' -viherraitatulppaania, mutta muutakin on tullut laitettua.

Tämä taitaa olla kreetantulppaani, kurkistaa sieltä pioninvarsien takaa. Myös tähtitulppaani 'Eastern Star' on tämän tyyppisen värinen. Olen kirjanpitoni mukaan istuttanut tähän penkkiin tähtitulppaani Persian Pearlia ja syreenitulppaani Lilac Wonderia, mutta niitä tämä ei ole.

Ystävältä saadut raitatulppaanit lajiketta 'Quebec' ovat uskollisia ja miellyttävän värisiä. Ne kukkivat vanhan portin edustalla yhdessä valkonarsissin kanssa.
Hups, kuvassa kukkii myös voikukka. Mistä niitä putkahtaa – yhtäkkiä niitä on siellä täällä ja kohta piha on täynnä niitä. Kitkin tänään muutamat. Loput voisikin syödä!

Oranssissa penkissä ei ole juuri nyt kovin oranssia, mutta muuten vain nättiä. Tässä yritin sihdata suojaverkon läpi, kun 'Blushing Apeldoorn' -darwinhybriditulppaanit alkavat kukkia. Nämä ovat kaikkien Aperdoornien tapaan ilmeisen luotettavia: istutin pussillisen syksyllä 2015 ja niitä nousee runsaasti edelleen. Näin alkuun terälehtien reunassa on ohut raita punaista, mutta värin pitäisi kehittyä oranssimpaan suuntaan kukan vanhetessa. Taustalla kukkii 'Palmares' -narsisseja.

Lopuksi kirsikka kakun päällä, herkkujen herkku: Tulipa acuminata.


Darwinhybriditulppaani – Tulipa Darwinhybridi-Ryhmä
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Kreetantulppaani – Tulipa saxatilis
Raitatulppaani – T. Greigii-Ryhmä
Syreenitulppaani – T. bakeri
Tulitulppaani – T. Fosteriana-Ryhmä
Tähtitulppaani – T. humilis
Valkonarsissi – Narcissus Poeticus-Ryhmä
Viherraitatulppaani – Tulipa Viridiflora-Ryhmä

28 comments :

 1. Mulle kanssa tuota samaa, mitä sulla on, jos tulos on noin hyvä eli oliko se nyt se raakavilla, joka tässä on salaisuus? Mistähän sitä saisi? Voisi lykätä mökin kukkapenkkeihin vaikka heti...on se nyt kauniimpaa kuin kymmenet ja kymmenet kananverkkohäkkyrät ja keppiviidakko.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihmetys on suuri, ei minulla nimittäin joka paikassa sitä villaa ole, muotopuutarhassa vain. Silti on toisaallakin pihassa (kymmenien metrien päässä) saaneet tulppaanit nousta nupulle ja jopa kukkaan asti - toistaiseksi, tosin juuri alkuillasta katsoin, kun peura hiippaili kylätieltä naapurin pihaan. Sikäli epäilen, että ne eivät vain ole löytäneet pihaani, eli aitaaminen on auttanut, vaikka kulkuaukkoja löytyy vielä. Alkukeväällä nimittäin syötiin hyasintin nuput ihan puolen metrin päässä paikasta, missä villaa oli katteena. Hmm. En nyt ihan menisi vannomaan sen villan nimeen.

   Delete
 2. sinulta löytyy tosi paljon eri lajikkeita. tutkailin illalla kirjoittamaasi sipulikukka kirjaa. olen unohtanut laittaa toissa syksyllä istuttamani tulppaanien nimet ylös ja nyt kiinnostaisi kovin mitä ne ovat. tuo raitatulppaani 'Quebec' on tosi suloinen, valkonarsissien kanssaa oiva pari ja miten hienon taustan valkoinen puutarhaportti niille antaakaan. sanoisin, et täydellistä!
  kaivoin esiin voikukkasiirappireseptin, aion tehdä sitä loppuviikosta pitkästä aikaa. nyt voikukat parhaimillaan niin salaatteihin kuin muutenkin säilöttäväksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, että ei tullut silloin merkattua lajikkeita muistiin. On kumminkin kiva tietää, mitä pihassa on, silloin, kun kukat kukkivat.
   Quebecin lehdissä ei ole sitä voimakasta raidoitusta, joka monilla raitatulppaaneilla on - onneksi, olen sille vähän allerginen. Tuo hempeämpi kukkavärikin on oikein sopiva ja juuri niin kuin sanot, tuossa paikassa ja kukkayhdistelmässä se on täydellinen! Portti on ihanasti lähes valkoinen, ihan hailean vaaleansininen - sain sen tuon värisenä ja olen ihan rakastunut.
   Sinulta juuri tulikin inspiraatiota käyttää villivihanneksia, kun blogissasi niistä kirjoitit :-)

   Delete
 3. Tulppaani on kaunis kukka ja aina kun kukkivat toivoo että kekat kestäsisi kauan. Kyllä tää kevät vain pikkuhiljaa edistyy kukkineen vaikka vähän nyt on ollut koleita nuo ilmat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta, tulppaanien aikaan saisi ajan pysäyttää. Yöllä kävi taas pakkasella, onneksi se ei näytä mitään tuhoja aiheuttaneen.

   Delete
 4. Tulpanerna är så fina i år, månne det har med förra sommarens torka att göra? Hoppas ingen äter upp dem nu är de är så fina! Jag har satt ut massor med nät :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror som du, att förra sommaren var bra för tulpaner (och många andra lökblommor), och nu får vi njuta. Det kom till något nytta den torkan! Man måste ha nät, bra att du skyddar dina blommor.

   Delete
 5. Ihanan näköistä! Onpa kiva, että peurat ovat jättäneet tällä kertaa kukat rauhaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On todella ihanaa, tätä osaa arvostaa, kun ei ole itsestäänselvyys.

   Delete
 6. Aivan ihania!!!! Meillä vasta Tulppaanit nupuillaan ja meillä peurojen sijaan Tulppaaneja uhkaa lentelevät jalkapallot.... Menevät heti ensi iskusta poikki...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, jalkapallo on varmaan melkoinen tuholainen!

   Delete
 7. Kaunista! 'Quebec' on todella kauniin värinen ja menetin juuri sydämeni 'Tulipa acuminatalle'. Aivan fantastinen!!!

  Tulppaanit ovat yksi omia suosikkejani ja ne kuuluvat olennaisesti kevääseen ja alkukesään. Meillä ei vielä tulppaanit kuki, mutta nuppuja on jo runsaasti. Ehkäpä viikonlopuksi luvattu lämpö ne herättelisi.

  Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulipa acuminata on niin merkillinen, ei ole toista samanlaista. Se on ihana; ilmava ja silti täynnä asennetta :-D
   Toivottavasti tulppaanisi pian kukkivat! Mulla on piha valoisassa etelärinteessä, se aikaistaa kevättä just sopivasti.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 8. Voikukka-aika tupsahtaa aina odottamattomasti. Ensimmäisistä voikukista aina ilahdun, kun ne kukkii jossain superlämpimässä paikassa. Muuten voikukat eivät niin ilahduta.
  Aivan mahtavaa, että näet vihdoin tulppaaneja kukassa. Kyllä aitaaminen kannattaa. Odotan oikein muita tulppaaniesittelyitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti odotus palkitaan, nimittäin joka aamu odotan kukkien ja nuppujen olevan syötyjä. Ihme kyllä, ei vielä niin ole käynyt.

   Delete
 9. Ihastuttavia näkymiä. Onko niin, ettei näin runsasta kukintaa puutarhassasi peurojen vuoksi edellisinä keväinä ole ollutkaan. Viimeisen kuvan tulipa acuminata on todellinen herkku. Punatukkainen heavy-muusikko kenties siinä heiluttelee pitkiä hiuksiaan.
  Voikukilla on varmaan yhteistuumin sovittu puutarhurin harhautus. Kun puutarhassa kävelee, ei yhtään voikukkaa näy, mutta annas olla, kun selkänsä kääntää, niin johan niitä nousee ympäriinsä. Nurmikolla ne eivät niin ärsytä, mutta kukkapenkkiin en halua voikukkia. Jos annat yhdelle luvan, kohta ei muuta olekaan. Kaunishan se on, sitä en kiellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Useimmiten on syksyisestä tulppaanipussista sellainen ilo, että keväällä näkee tappimaisia varsia, joissa ei ole päässä kukkaa. Oikein ihmetyttää, että olen siltikin jaksanut istuttaa joka syksy vähintään yhden uuden tulppaanipussin. Ehkä jatkossa istutan niitä taas enemmän, sillä oletan saavani lopunkin puutarhatontista aidattua tänä kesänä.
   Hih, hevi-acuminata! Sen kaveriksi sopisi oikein hyvin joku Deep Purplen tai Led Zeppelinin biisi, joista muistaakseni molemmat tykkäämme. Ehkä vähän M. Jaggermaista hassua hoikkaa energistä lennokkuutta tuossa on myös.
   Hahahaa, juuri näin voikukat taitavat tehdä! Mutta viime aikoina olen kuullut niistä niin hyviä reseptejä, etten oikeasti ole niistä niin pahoillani. Juolavehnä on paljon ärsyttävämpi, vuohenputkesta puhumattakaan - olen niin kiitollinen, ettei pihassani kasva sitä!

   Delete
  2. Arvaa vaan, kuinka monta tappimaista tulppaaninvartta ilman kukkaa meillä taas on. Syksyyn mennessä ihmetys on vaihtunut uudeksi toiveikkuudeksi, joten lisää vaan tulppupusseja puutarhan multaan.
   Ehdottomasti joku Deep Purplen tai Led Zeppelinin biisi. Tai Jaggerin, jonka soisin elävän ja esittävän musiikkiaan loputtomiin.
   Yhtenä kesänä annoin kaikkien voikukkien nurmikolla kukkia, jotta saisin kerättyä niiden kukinnot ystävältä saatua juomareseptiä varten. Muistaakseni voikukan kukintoja tarvittiin puoli ämpärillistä. Eivät minun voikukkani riittäneet alkuunkaan. Puoleen ämpärilliseen olisi tarvittu taatusti kokonainen pelto. Luovutin.

   Delete
  3. No voi ärh. Mutta syksyllä käy kyllä juuri niin kuin sanot :-D Ensi kasvukausihan on aina se kaikkien aikojen onnistunein.
   Voin kuvitella tuon voikukkatilanteen :-D Keräsit koko pihan kukat ja niistä peittyi ämpärin pohja. Ääh... Olisi se varmaan ollut ihan hyvää juomaa, mutta onneksi juomia saa kaupasta.

   Delete
 10. "pastellisia ja unenomaisia sävyjä" kuulostaa ihan runolta eli siis lumoukselta.

  Hyasintin hempeys on kaunista ja kaikki tässä!

  Voikukissa komppaan Betweeniä eli ovat ovelia kuin mitkä. Kohta alkaa jokavuotinen voikukkasavotta.

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jossain vaiheessa tajusin, miten hyvin pastellisävyt ja etenkin violetti-valkoinen yhdistelmä sopii taustana olevaan keltaiseen talooni. Harmi vain, alussa tuli istutettua muotopuutarhaan kaikenlaista, kuten punainen Flammentanz-köynnösruusu, jota ei oikein enää siirretä. Mutta ehkä se kuuluu asiaan, puutarhaa kuten luontoakaan ei voi kokonaan hallita, ohjailla voi vain.
   Voi voikukkasavottaa. Tsemppiä siihen sinnekin - se on loputon taistelu. Jos et voi voittaa vihollistasi, syö hänet ;-)

   Delete
 11. Kaunista! Minä en istuttanut viime syksynä kuin pieniä tulppaaneja. Vaaleanpunaisia ei ole vielä näkynyt ja valkoiset jänis kaivoi ylös :( kukat hujan hajan ja sipulit syöty. Keräsin kukat maljakkoon. Ehkä yritän syksyllä uudestaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hiisi. Tuollaiset tuhot kummasti vähentävät sipulien istutushaluja. Olenkin sitten istuttanut oikein urakalla narsisseja viime vuosina, monenlaisia ihania löytyy niistäkin. Niitä kun lähes varmasti pääsee ihailemaan kukassa keväällä.

   Delete
 12. Ihanan värikästä ja moninaista. Ihastelen aina näitä tulppaanipuutarhoja, sillä meillä ei ole yhtäkään tulppaania. Ei vain ole saatu aikaiseksi... jospa tänä vuonna kun ovat noin ihania. Tosin meilläkin naapuriniityllä käy peuroja ruokailemassa, mutta jospa ne pysyisivät sillä puolella aitaa kun pihalla on aika vahvat koira-aromit...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hurja, ei yhtäkään tulppaania! Kyllä niitä täytyy ainakin yksi pussi joka syksy istuttaa ;-) Mutta niissä on tosiaan monta riskiä: myyrät voivat viedä sipulit, puputkin niistä tykkäävät ja sitten peuranpenteleet, jotka voivat ahmia kaikki nuput yhdessä yössä. Narsissit ovat sikäli varmempia, niillä ei ole vihollisia, johtuen kai niiden maitiaisnesteestä. Koira-aromit ovat varmasti todella paljon avuksi!

   Delete
 13. Kauniita tulppaaneja, kannatti aidata tonttia. Meillä on 'Exotic Emperorit' vasta nupulla, samoin kuin moni muu. Vasta lummetulppaanit alkavat raottaa nuppujaan. Viime kesä taisi olla tulppaaneille erityisen suotuisa, sillä papukaijatulppaanit, jotka ovat olleet maassa kolme vuotta eivätkä ole kukkineet koskaan, ovat nyt tehneet muutaman nupun. Toivottavasti jaksavat myös avata ne. Minulle tuli tuosta acuminatasta mieleen virvatulet. Aika veikeä. Aurinkoista loppuviikkoa! Pysykööt peurat poissa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että papukaijatkin viimein alkavat muodostaa nuppuja! Minullakin niitä kasvaa myös yhdessä puolivarjoisassa penkissä, ja siellä sipulikukat ovat vähän vaisumpia. Selvästi ne pitävät eniten hyvin paahteisesta ja kuivamultaisesta paikasta (paitsi narsissit ja pikarililjat, tosin jotkut niistäkin).
   Virvatulet onkin aivan ihana mielleyhtymä.
   Kiitos, samaa sinulle, ihanaa viikonloppua ja tuholaiset jättäkööt puutarhasi rauhaan, avautukoot tulppaanit viikonlopun lämmössä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!